Deze self-paced module helpt je bij de online cursussen van Junior IOT. In een aantal sessies ontdek je de Arduino Nano en wat je hier zelf mee kunt bouwen. Voor deze labs gebruiken we de Arduino Bag of Fun. De componenten in deze kleine en krachtige werkset geven je een goede introductie in programmeren, meten en besturen met de Arduino Nano. Hierna weet je genoeg om zelf jouw vervolgproject te beginnen.

In dit deel van de cursus zie je in de eerste stappen hoe je werkt met electronica, en je ervaart hoe de Arduino werkt. Met een duidelijke toelichting lukt het al snel om simpel een paar LED’s aan te sturen. Hetzelfde zie je eigenlijk ook in de echte wereld, in bijvoorbeeld de bediening van de stoplichten op een kruispunt.

Daarna volgt een uitgebreide serie labs om kennis te maken met elk onderdeel van de werkset.

Samen technologie ontdekken met Junior IOT en ROCvF

Een online Junior IOT cursus geeft je vakgerichte lessen en labs om zelfstandig of samen technologie te ontdekken. Jouw docent of coach helpt je de informatie en de spullen te vinden, en de vaktechnische informatie haal je zelf uit onze online beschrijvingen.

Een overzicht van de onderwerpen voor ROCvF bij Junior IOT: https://junioriot.nl/author/rocvf/

Voor de samenwerking met Junior IOT en ROCvF hebben we enkele afspraken gemaakt: https://junioriot.nl/rocvf-cursusmateriaal/

Sommige opdrachten helpen je met een duidelijke uitleg, en andere opdrachten geven wat meer uitdaging. Jouw opleiding heeft al een selectie voor je klaargezet in de keuzes geel, oranje en paars. Meer uitleg hierover lees je op: https://junioriot.nl/rocvf-cursusmateriaal/#uitdaging

Doelen voor deze module

Als student bij de opleiding bij ROCvF wil je met deze module voortgang realiseren voor een aantal doelen of KD aspecten:

(wordt nog ingevuld door ROC)

Vervolgprojecten

Deze ondersteunings module sluit aan op meerdere vervolg cursussen. Kijk naar de volledige lijst:

En nog meer?

Nog meer vervolg projecten? We hebben verschillende vervolg sets met elk een uitdaging met bijpassende opdracht. De actuele keuzelijst staat op https://junioriot.nl/arduino-nano-project-aanvulset/

Arduino certificaat behalen? Met de kennis en ervaring uit deze self-paced module kan je nu extra makkelijk aan de slag met het officiële certificaat. Let op: wij hebben niet alle stof behandeld en niet altijd op dezelfde manier als de Arduino training dat doet – dat betekent dat je zelf de online resources nog een keer moet doornemen. Lees meer op: https://junioriot.nl/arduino-student-kit/

 

Sessie 0. De cursus verkennen en je eigen planning opstellen

Deze lessenserie bestaat uit meerdere labs/activiteiten en een aantal aparte informatie momenten. In de beschrijving die je nu leest zie je dat alle activiteiten zijn gesorteerd en gebundeld in een aantal sessies. Je kunt zelf kiezen hoeveel van deze sessies je per week wilt voltooien. De volgorde van de lessen en de labs is zo gekozen dat je iedere keer iets nieuws tegenkomt.

De meeste onderdelen in de onderdelen set zal je meer dan één keer gebruiken: eerst volgens een stap-voor-stap toelichting, en dan vaak nog een keer om een eigen variatie te maken. In deze eerste sessie verken je in het kort welke onderdelen je hebt.

Ondersteuning en andere trainingen?

Bij een cursus worden vaak één of meer ondersteuning trainingen aangegeven. De sessies van deze ondersteuning volg je voordat je begint aan de rest van de cursus, tenzij anders wordt vermeld.

Voordat je begint met de eerste sessie van de cursus is het belangrijk om jouw eigen planning te maken.

 • Lees de titels van de verschillende sessies van de cursus, en ook van de bijbehorende ondersteuning en trainingen. Vorm een beeld van de inhoud van de cursus. Bepaal hoeveel weken je hier over wilt doen, en hoeveel sessies je per week wilt inplannen.

Sessie 1. Unboxing en je werkomgeving klaarmaken

Maak alles klaar om goed te kunnen beginnen:

 • Zorg dat je de spulletjes hebt om mee te werken: https://junioriot.nl/arduino-nano-startset/
 • Zorg ervoor dat je weet waar je de goede soldeerspullen kunt vinden.
 • Zorg ervoor dat je een goede laptop hebt om Arduino te programmeren. De instructie legt alles uit voor de Windows en voor Linux. Je moet op de laptop voldoende rechten hebben om software te installeren.

Werkvoorbereiding

 • Staat alles klaar en weet je nu hoe snel je door de cursus wilt gaan? Zet dan nu de nummers van de sessies in jouw agenda.

Laat je docent/coach weten welke planning je hebt gekozen.

Oranje en paars. Voor elk onderdeel in het kleine zakje zoek je op hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken.

Sessie 2. Electronica solderen, hoe doen we dat

Voordat we beginnen met de soldeerbout, kijken we naar de veiligheid en de inrichting van de werkplek. Leerlingen van een electronica opleiding zijn hier vaak al mee bekend, voor de volledigheid lopen we dit nog een keer door:

De eerste electronica labs helpen je om je soldeervaardigheden nog eens te oefenen:

Sessie 3. Bouw je eigen electronica circuit

Je ziet dat we nog niet alle onderdelen uit het kleine zakje hebben gebruikt. Dit betekent dat we nog veel meer dingen kunnen maken. Het is handig om eerst wat te lezen over electronica circuits.

Paars. Voor een extra uitdaging probeer je ook de opdracht ‘Simuleren van circuits’.

Schema’s

 • Electronica schema en symbolen kunnen lezen: nog toe te voegen, linkje intern ROCvF

Sessie 4. Introductie van de Arduino

Installeren Arduino IDE, een eerste programma, en wat doe ik als het niet lukt

Nu kan je een eerste project bouwen. Let op, liever niet je componenten vast solderen op de Arduino.

Extra pittig. Als je van plan bent om zelf spannende dingen te programmeren dan moet je zeker ook even kijken naar de Blink Without Delay
De Arduino Nano is best leuk om mee te werken, maar wat is er nog meer?

Sessie 5. Arduino solderen voor op het breadboard

Je hebt gewerkt met de Arduino, maar waar zijn al die pennetjes toch voor? We stappen in deze sessie over op het breadboard, zodat je jouw componenten makkelijk kunt hergebruiken in verschillende oefeningen.

Sessie 6. Libraries, software structuren

Je hebt nu al wat geprogrammeerd, maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Sessie 7. Analoog in de digitale wereld.

De joystick uit deze oefening is een heerlijk voorbeeld waarmee je een analoog signaal gebruikt. Hoe werkt dat:

Sessie 8. Combinatie projecten

In de labs lag tot nu toe de nadruk telkens één onderdeel. Andere leerlingen leggen in enkele labs uit hoe ze deze voorbeelden hebben gecombineerd.

Kijk nog eens hoe de afbeelding wordt gemaakt in de code in het lab van Ties.

 • Variabelen, array, matrix en meer: (nog toe te voegen)

Voor geel is dit de laatste sessie.

Sessie 9. Binaire uitdaging – digitale signalen

Digitale signalen zijn overal. De details hoef je niet uit je hoofd te kennen, en toch is het goed om digitale signalen in de echte wereld te kunnen herkennen. Bij het troubleshooten van jouw projecten is het goed om hier een keer van te hebben gehoord.

Met serial stuurt het programma op jouw Arduino gemakkelijk tekst en informatie naar jouw scherm.

 • Serial monitor: (een lab toevoegen, zit dit al in Ties servo voorbeeld?)

Sessie 10.

Een uitdagend project:

Functioneel ontwerp, technisch ontwerp, engineering

Van enkele spannende projecten is een try-out of een prototype gemaakt. Het resultaat daarvan is nu genoeg voor een praat-plaatje naar een eventuele opdrachtgever. Met deze info kan de opdrachtgever een opdracht en een budget formuleren.

Kijk naar de projecten die een paar regels hieronder worden genoemd. Bedenk of je zelf een variatie wilt ontwerpen, of dat je werkt met het project zoals dit nu is beschreven. Voor het door jou gekozen project maak je:

 • een beknopte opdrachtomschrijving (namens de opdrachtgever)
 • functioneel ontwerp, met daarna goedkeuring van de opdrachtgever
 • technisch ontwerp, met daarna goedkeuring van je engineering afdeling
 • planning welke expertise en vaardigheden je nodig hebt
 • indicatieve begroting, kostenberekening, met daarna goedkeuring van afdelingen sales en inkoop. De prijs van elk ingekocht onderdeel is €10 per centimeter over de langste lengte. Basismateriaal kost €20 per kilogram. Machinetijd kost €30 per uur. Mensuren kosten €40 per uur voor productie en montage, €50 voor planning en project organisatie, €60 voor engineering en ontwerp en €125 per uur voor externe expertise en advies.
 • engineering en realisatie slaan we hierbij over

Je kunt kiezen uit deze projecten:

Sessie 11. Een vrije keuze combinatie.

Bedenk nu zelf een combinatie project. Gewoon twee of drie onderdelen van de set die je bij elkaar wilt gooien. Ga zelf aan de slag!

Inspiraties, wat kan je nog meer? Ideeën en toepassingen waar je extra spullen voor nodig hebt:

Je weet inmiddels dat je bij dit proces een paar projectfases doorloopt: Opdracht omschrijving, functioneel ontwerp, technisch ontwerp, expertise planning. Realiseer een beknopte proof-of-concept om aan te tonen dat de electonica en software zou kunnen werken.

Sessie 12. Maak een miniatuur uit de echte wereld.

Bedenk hoe je een situatie uit de echte wereld kunt nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan een stoplicht die je met drie leds kunt nadoen, maar nu bedenk je een eigen situatie.

  • Beschrijf hoe de situatie werkt in de echte wereld
  • Bedenk met welke onderdelen je dit gedrag na kunt bouwen
  • Ontwerp hoe de software moet werken om dit na te bouwen
  • Bouw je ontwerp

Inspiraties, voorbeelden uit onze echte wereld:

Klaar.