In schooljaar 2021/22 gaan op de Paulusburcht in Castricum de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 aan de slag met Junior IOT. We beginnen vanaf januari 2022 en gaan door tot de zomer.

Adres: 1e Groenelaan 88 in Castricum – https://paulusburcht.tabijn.nl/contact/contact/

Workshops en labs van Junior IOT

Junior IOT sessies in deze serie zijn in een inspirerende agenda samengebundeld. We maken dankbaar gebruik van de lessen waarvoor we via deze website genoeg voorbeelden voor de kinderen hebben. Naast techniekvaardigheden leren ze vooral ook uitvoerende vaardigheden, samenwerken, zelfvertrouwen.

We werken toe naar een groep die zelfstandig de werkplaats of ‘makerspace’ kan organiseren. Als vakdocent besteden we dan meet tijd aan belangrijke dingen (kletsen en koffiedrinken) en de kinderen helpen elkaar.

Niet alleen techniek en technologie

Belangrijk is dat leerlingen zich eigenaar mogen voelen over wat er om hun heen gebeurt. In de workshops leggen wij voornamelijk focus op ervaren en doen, en leerlingen hebben daarbij vrijheid om direct invloed te hebben op hun resultaten. Een voorbeeld: ‘ik ben mijn chromebook vergeten’, mijn antwoord is dan: ‘ik heb geen idee hoe je dit zelf kunt oplossen’. De leerling vindt nu makkelijker zijn of haar eigen weg.

Aan het eind van de lessenserie kunnen ze zichzelf meer activeren en zien ze hoe ze zichzelf helpen hun eigen pad te kiezen. Werken met technologie helpt om deze aandacht vast te houden.

Vakdocenten

Vakdocent Duco geeft de workshops, samen met Eveline van de Paulusburcht.

De Junior IOT lestijden

De school heeft de groepen ingedeeld in twee verschillende werkdagen. De ene week werken de leerlingen in halve groepen vanuit groep 5, 5/6 en 6. De andere week werken de groepen 7 en 8 in vier lesuren.

De leerlingen vinden zelfstandig hun weg naar de werkruimte, waar we werken met een groot scherm. Leerlingen nemen telkens de eigen chromebook mee om op eigen snelheid de extra uitdagingen te kunnen volgen.

Groepen 5/6 dagen
Duco geeft Junior IOT workshops in blokken van 50 minuten aan afwisselend de ene en de andere helft van de groepen. De labs zijn in de Aula waar we het grote scherm gebruiken. Ondertussen werkt Eveline in het technieklokaal met de andere helft van de groep aan zelfstandig werken.

    • 8.30 begin lesdag
  • Donderdag 8.30-9.20 – 6A (groep 6 deel 1, met circa 13 kinderen)
  • Donderdag 9.20-10.10 – 6B (groep 6 deel 2, met circa 13 kinderen)
  • Donderdag 10.10-11.00 – Kletskoekjes 5 (groep 5/6 deel 1, met circa 13 kinderen)
  • Donderdag 11.00-11.50 – Kletskoekjes 6 (groep 5/6 deel 2, met circa 13 kinderen)
    • pauze
  • Donderdag 12.30-13.20 – 5A (groep 5 deel 1, met circa 13 kinderen)
  • Donderdag 13.20-14.10 – 5B (groep 5 deel 2, met circa 13 kinderen
    • 14.30 einde lesdag

Groepen 7/8 dagen 
Duco en Eveline geven samen de workshops aan de gehele groep (circa 20-22 kinderen). De labs zijn in de aula, waar de grote tribune zicht geeft op het enorme scherm.

    • 8.30 begin lesdag
  • Donderdag 8.30-9.40 – Groep 7a, met circa 21 kinderen
  • Donderdag 9.40-10.50 – Groep 7b, met circa 21 kinderen
  • Donderdag 10.50-12.00 – Groep 8a, met circa 21 kinderen
    • pauze
  • Donderdag 12.45-13.55 – Groep 8b, met circa 21 kinderen
    • 14.30 einde lesdag

Lesprogramma op school

Vaak ontdekken we tijdens de workshops op welke snelheid de groepen willen werken. Hoe mooier ze elkaar helpen, hoe steviger we ze kunnen uitdagen. De beschikbare labs en lessen verdelen we tijdens de voortgang over de agenda van het programma.

  • Circa 4-6 lessen: Soldeerbout en veiligheid. Solderen van de trilrobot, RGB orgel, eigen schema op een printplaat. We gebruiken deze oefeningen: https://junioriot.nl/soldeeroefening/
    Wie behoefte heeft aan extra uitdaging bouwt zelf via het eigen scherm aan aanvulende opdrachten.
  • Circa 3-5 lessen: 3D ontwerpen en 3D printen: je eerste sleutelhanger, een letterstapel, uitdagende 3D objecten en als uitloop een samenwerkingsproject. https://junioriot.nl/tinkercad-login/
  • Citca 3-5 lessen extra als onderdeel van de 3D lessen: De 3D printer komt misschien ook naar school. Dit kan je zelf. Hoe gaat dit? Zelf kleine prints maken tijdens de les. Sleutelhanger en de 10 minuten prints. Sommige deelnemers verdienen misschien een 3D print certificaat. https://junioriot.nl/3d-printen/
    Extra uitdagingen: https://junioriot.nl/prusa-mini-troubleshooter/
  • Circa 2 lessen. Circuits en electronica op het prikbordje. Hoe werken electrische schema’s eigenlijk. Zelf bouwen op het prikbord. https://junioriot.nl/circuit-ontwerp/

Overige programma’s, welke we in volgende jaren kunnen proberen, of welke alleen passen bij echt knallende uitdagers.

  • Ontwerpen en engineering voor de 3D printer.
  • Ontwerpen en engineering voor de lasersnijder.
  • Samen leren projecten te doen.
  • Kennismaking Arduino programmeren: Laptop en Arduino instellen, en je eerste blink. Headers solderen aan de Arduino – dat doen we waarschijnlijk voor je.Arduino op breadboard met leds. Servo bewegen. Ledstrip. Matrix. Joystick. We pakken een paar lessen uit de MBO serie: https://junioriot.nl/electronica-arduino-cursus/

De lesdata

De agenda van de school staat online op: https://paulusburcht.tabijn.nl/ouders/vakantierooster/

Als er dagen wegvallen dan schuiven we het schema gewoon op. Het kan dan dat de groepen daarna op een andere dag aan de beurt zijn, maar dat is helemaal niet erg!

(7 januari 2022 is de laatste dag van de kerstvakantie)

Solderen

Les 1. De eerste werkplaats les van dit schooljaar. Welke werkplaatsen doen we dit jaar, wat kan jij ermee? Zelf aan de slag in de werkplaats, en dan echt zelf aan het werk blijven. Dat zelf werken is soms wat lastig, en op deze school kan je dat natuurlijk ook gewoon leren. Het eerste lab: leren solderen. https://junioriot.nl/soldeeroefening/

Donderdag 13 januari 2022 – groepen 7/8 les 1

Donderdag 20 januari – groepen 5/6 les 1

 

Les 2. Ga nu samen verder, om de soldeeroefeningen te doen. Veilige plek. Schakelaar op je ledlicht. Misschien ook een ledlicht met extra leds en meer schakelaars? Eventueel zelf op de website opzoeken hoe je de trilrobot maakt. https://junioriot.nl/soldeeroefening/

Donderdag 27 januari – groepen 7/8 les 2

Donderdag 3 februari – groepen 5/6 les 2

 

Les 3. Solderen, de meesten weten nu hoe dat moet. Jullie kunnen nu best zelf even wat solderen. Daarom mag je deze keer elkaar helpen met extra opdrachten. RGB orgel, en PCB. Met je laptop zelf opzoeken op onze pagina. De vakdocent verschuift naar de achtergrond.

Donderdag 10 februari – groepen 7/8 les 3

Donderdag 17 februari – groepen 5/6 les 3

24 februari geen lab wegens voorjaarsvakantie

 

Les 4. Solderen RGB. Samen ontdek je hoe de verbindingen moeten lopen om je machine te laten werken. De vakdocent verdwijnt nog nadrukkelijker naar de achtergrond en de leerlingen helpen elkaar productief.

Donderdag 3 maart – groepen 7/8 les 4

Donderdag 10 maart – groepen 5/6 les 4

 

Tinkercad

Donderdag 17 maart – les 5

Donderdag 24 maart – les 5

 

Donderdag 31 maart – les 6

Donderdag 7 april – les 6

 

14 april geen labs wegens studiedag

Donderdag 21 april- les 7

28 april geen labs wegens meivakantie
5 mei geen labs wegens meivakantie

Techniek tournooi week
In de week van 9 mei werken alle groepen in de school aan een W&T techniek onderwerp. Ons onderwerp is altijd opgebouwd rond ‘de makerspace’, een plek waar kinderen zelfstandig van elkaar de verschillende technologie onderwerpen leren. Op basisschool de Kerkuil hebben we een enorme techniligoie buitenweek georganiseerd, en we overleggen met de Paulusburcht welke inzet we kunnen geven in de week van het techniek tournooi.

We zetten graag in op extra fun! Extra vakdocenten kunnen geregeld. Duco extra op maandag. Zie onze interne planning voor de extra inzet.

Maandag 9 mei, start techniek tournooi. Duco, speciaal programma? Extra vakdocenten?

Donderdag 12 mei – techniek tournooi dag

 

 

Donderdag 19 mei –

26 mei geen labs wegens hemelsvaart

Donderdag 2 juni –

Donderdag 9 juni –

Donderdag 16 juni –

Donderdag 23 juni –

Donderdag 30 juni –

Donderdag 7 juli –  (bijna de laatste schoolweek, optioneel. groepen 8 werken ook aan musical, buitenweek op de Kerkuil)

 14 juni, laatste schoolweek, geen labs tenzij anders afgesproken

17 juli eerste dag van de zomervakentie

Foto’s

Af en toe laten we de inspirerende momenten zien in onze foto’s hieronder.