Extra soldeer-uitdagingen nodig?

Sommige leerlingen raken op eigen snelheid heel snel door alle oefeningen. Als je goed kijkt zie je bij elk van de eerdere oefening verbreding en verdieping. Maar toch: extra uitdaging kan handig zijn. Let wel op dat je bij deze oefeningen vaak wat extra spullen moet organiseren.

Dan is ook dit nog heel belangrijk: we helpen niet met de details. Kinderen hebben eerst onze gewone opdrachten afgemaakt. Ze zijn nu goed in zelf ontdekken, overleggen en uitzoeken. Ze kennen de basismaterialen, en je hebt ze de basisvaardigheden uitgelegd. Om het ‘zelf mogen ontdekken’ te benadrukken helpen we de kinderen dus niet echt bij deze extra oefeningen.

Lichtkaartje

Bij de start van onze Junior IOT Energie Challenge hebben de bewoners van Alkmaar in twee dagen wel 3.000 batterijlampjes gemaakt. Het was een fantastisch mooi gezicht toen al deze lampjes in het donker door de stad gingen wandelen!

Pas op het gevaar, het lijmpistool is erg heet. De hete lijm blijft daarbij vastzitten aan de vingers. Het helpt niet om je hand weg te trekken. De stap met het lijmpistool wordt daarom door je meester of juf gedaan.

Op de achterkant van het kaartje staat de uitleg van onze Junior Energie Challenge. In schooljaar 2022/23 mag iedereen tot 17 jaar meedoen!

 

Overdreven LED soldeerkunst

Dit is gewoon hetzelfde, maar meer! En dit is een creatieve oplossing voor de regel dat de kids maar één batterij mee mogen.

   

Na een paar dagen hebben deze dames een wonderwerkje gemaakt met meer dan 100 ledjes!

 

Overdrijven kan ook op een PCB!

We laten de kinderen eerst keurig hun werkje afmaken. Daarna vragen we of het ook echt werkt – 9 op de 10 keer vertellen ze dat ze alleen de pootjes nog hoeven te solderen. Oeps, zitten de leds wel goed om?

De volgende keer mogen ze gerust een nieuwe maken. Wederom een leuke oplossing voor de regel dat elk kind per keer maar één batterij gebruikt.

 

Licht bibberspiraal

Met bijvoorbeeld twee paperclips maak je makkelijk een hartje op een batterij houder. De derde paperclip verbuig je tot een oogje voor je bibberspiraal.

 

Lichtboom van fiber licht

Voor dit speciale ontwerp heb je doorzichtige draad nodig. Je kunt dik nylon vissersdraad gebruiken. Tip: deze visdraad heette bij deze bouwmarkt “etalage nylon”.

Je maakt eerst een princessenlichtje (color change led met twee pootjes) met een schakelaar vast op je batterijhouder. Schuif een stukje krimpkous over de led en steek daar ook je doorzichtige draden in. Krimp daarna de krimpkous.

   

De krimpkous laat je krimpen door de soldeerbout voorzichtig in de buurt te houden. Dus: Boven (niet tegen) een hete soldeerbout houden, en dan even draaien. Het hoeft maar een klein beetje te krimpen. Dit duurt even, het helpt om een beetje geduld te hebben.

Dit geeft een super mooi resultaat:

Sleutelhanger licht printplaat ding

Idee: half PCB, gat erin (want sleutelhanger) en dan monteer je een  batterij houder, 3 drukknoppen en multicolor led voorop: voilá – sleutelhanger lampje. Voor het oogje gebruik je een paperclip of een stukje ijzerdraad.

 

Trilmotor op de batterij

Wat leuk, dit was onze allereerste soldeeroefening. Hieronder leggen we het heel uitgebreid uit. Je ziet hoe we daar enorm van genieten. Vandaag leg ik het veel korter uit: Maak dit maar, het zit precies hetzelfde als een ledje. De rest van het verhaal mag je dan weglaten.

Bij onze spullen zie je ook wat trilmotors. Deze zitten ook in een telefoon, die zorgen ervoor dat je telefoon trilt als je een berichtje krijgt. Zorg nu dat iedereen een trilmotor heeft.

Daaraan zitten twee draden, zwart en rood, of blauw en rood. Dat zwart en rood, of blauw en rood is plastic, en daar gaat stroom niet doorheen. Gelukkig hebben we aan het eind van de draden ook glimpuntjes die we straks makkelijk kunnen solderen.

Maak nu van de twee draden een hartje zodat de glimpuntjes bij elkaar komen. Dat is best even lastig. Als de glimpuntjes bij elkaar zijn, dan schuif je de batterij ertussen. Het ene glimpuntje op de plus van de batterij, en het andere glimpuntje op de andere kant. Wie voelt er al een tril? Help elkaar even.

 • Aan de trilmotor zit een plakkertje. Haal de folie eraf. Plak nu de trilmotor; op het zwart van de batterijhouder; met de draadjes in de richting van de scherpe puntjes waar je ze aan vast wilt solderen.

 • Pak met je eerste hand het werkje vast.
 • Grijp met je tweede hand een snoertje van de trilmotor, en breng het glimpuntje van het snoertje naar de plek waar je het wilt vast solderen.
 • Met je derde hand pak je de soldeerbout als een pen.
 • Met je vierde hand pak je het soldeertin als een pen.

Hoeveel handen heeft iedereen? En als je samenwerkt? Kies een helper die bij een soldeerbout zit. In de batterijhouder zit geen batterij, anders zou de trilrobot tijdens het werk al gaan dansen. We leggen het nog eens rustig uit:

 • Met je eerste hand pak je je werkje – met je tweede hand breng je het snoertje naar de goede plek.
 • Met je derde hand pak je de soldeerbout als een pen – de helper pakt de soldeerbout vast als een pen. De helper zet de soldeerbout nu op de plek war het snoertje vast gesoldeerd moet worden. Laat de soldeerbout daar staan tot het opwarmt (een-twee-drie). De soldeerbout blijft daar rustig staan.
 • Met je vierde hand pak je het soldeertin als een pen – de helper laat de soldeerbout netjes op het werkje en brengt nu ook rustig het soldeertin naar het pootje. Er komt een klein rookwolkje. Mooi, de vierde hand beweegt weer terug, en de derde ook.
 • De eerste twee handen houden alles even op z’n plek tot het genoeg afkoelt. Nu zit het vast.

Probeer maar eens of het werkt?

(battle van de trilrobots bij basisschool Atalanta, zie ook https://junioriot.nl/trilrobots-the-movie-atalanta/)

 

Trilrobot met een schakelaar

Uitdaging. Om je trilrobot aan- en uit te zetten kan je ook hier een schakelaar gebruiken. Dit hoeft niet, maar het is wel extra leuk om te doen! Je doet dit op dezelfde manier als bij het lichtje met een schakelaar. Help elkaar maar even.

Zelf verder bouwen? Battle van de trilrobots?

Als er tijd over is, dan kunnen jullie elkaar helpen om je werkjes verder af te maken.

Uitdaging 1. Bedenk ook eens een eigen ontwerp. Misschien prik je nog wat losse ledjes op je trilrobot. Je kunt je trilrobot ook versieren. Of ombouwen tot een echt lieveheersbeestje. Met meerdere trilrobots bij elkaar kan je samen een robot dans battle maken.

(de dans van de trilrobots, in de Star Wars bus van Junior IOT)

Uitdaging 2. Plak je trilrobot op een omgekeerd plastic bekertje. Maak een gaatje in de beker en steek daar een stift in. Zet je apparaat op een vel papier, en kijk of je tekenmachine ook echt werkt!

 

Kerstboom

Soms hebben we op de lasersnijder wat houten kerstbomen gemaakt. Puzzel zelf even welke onderdelen in welke vakjes passen. Welke kleuren leds passen bij elkaar, weet je dat nog? Ontwerp je eigen circuit om de verbindingen te maken. Zo gaan precies de lichtjes aan die jij wilt!

Kerstboom lichtjes op jouw school

Op deze school hebben de leerlingen échte kerstboomverlichting gemaakt!

 

Politie auto

Heel af en toe hebben we een RGB politie auto. Deze maken we dan met onze lasersnijder. Dit is een super simpele, maar heel effectieve oefening om te laten zien wat jij kan!

 

Een doormeetlichtje van meester Duco

Meester Duco vertelt: “Mijn eigen doormeet lampje heb ik vroeger op de LTS gemaakt. Dit lampje heb ik nu al 40 jaar, en ik gebruik hem nog steeds”

 

 

Voor de wat oudere kinderen….

Eeuwige slinger?

Een lastig project met transistor, een dubbele wikkelmagneet en een gewone magneet. Meester Marco heeft deze 40 jaar geleden gemaakt, en we bedenken even hoe het met moderne dingen ook lukt.

 

Naast Junior IOT

Let op:

Bij onderstaande oefeningen worden extra materialen gebruikt. Deze zitten niet in de Junior IOT werkset. Deze oefeningen zijn geen onderdeel van het Junior IOT aanbod, en worden alleen aangeboden als extra inspiratie als de school los van Junior IOT zelf nog extra onderwerpen wil uitvoeren.

Frankenstein speelgoed

Frankenstein is een mens wie van verschillende onderdelen in elkaar is gezet. Het is interessant om te weten waar die ‘restjes’ van andere mensen vandaan komen, maar daar gaat het nu niet om.

Neem van huis een oud speelgoedje mee. Dit kan je ook halen bij de kringloop, en officieel zijn we het niet eens met speelgoed afpakken van je broertje. Het speelgoed pas je aan… door er lichtjes in te maken. bij een dino maak je hier misschien oogjes in, bij een auto maak je er mooie lampjes op.

 

Bibber spiraal op een PCB

Hier kunnen de leerlingen echt wel een tijdje mee aan de slag. Dit is niet voor de hele klas, maar alleen voor dat ene groepje die vooruit wil werken.

Nodig:

  • rolletje dik ijzerdraad (max 1,2 mm dik).
  • rolletje iets dunner ijzerdraad.
  • handige tangetjes (de handige vakdocent heeft er misschien een paar).

Niet iedere vakdocent heeft dit ijzerdraad. Bij de Action haal je een rolletje. Het moet wel glimmen anders is het lastig te solderen. Dun draad soldeert bovendien beter omdat je daarvoor minder warmte nodig hebt. Bij dit ijzerdraad is het handig om het stukje wat je gaat verbinden eerst even voor te vertinnen.

Laat ze de Schrikspiraal maken op een protoboard: Dit is een mooi voorbeeld door Meester Duco. Misschien heeft jouw school nog een paperclip of een stukje ijzerdraad over, dan kan jij dit ook. Je hebt al geoefend met een printplaat, kijk daarvoor op deze pagina: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat/

 

Sieraden met licht – wearables

Laat ze een sierraad met leds maken middels batterijhouder en 2 ijzerdraadjes waartussen leds gesoldeerd worden.

Basis sierraad: gebruik dik (1.2 mm) ijzerdraad, en dan:

 • maak 1 ring, soldeer aan de 2 buitenste pootjes van de batterij houder.
 • Maak 1 kleinere ring, soldeer aan middenpoot batterij houder.
 • Leds ertussen.
 • Klaar.

Sport logo met leds

Laat ze het logo van AZ dan wel AJAX buigen en solderen op protoboard met leds eronder. Dit kunnen ze heus wel, en succes is dan verzekerd.

 

 

Moederdag hartje

Paashaas met lichtgevend eiermandje

 

 

 

De wearable – een batterijgrijper lichtmachine met ijzerdraad

 

Licht ring

Het is ook heel leuk om een ring re maken die licht geeft. Doe de ring wel weer af zodra de batterij op is (dat heeft te maken met de materialen die op de huid komen).