Wat is het Junior IOT basisschool jaarprogramma 2023/24?

Graag komt Junior IOT met het technologie jaarprogramma naar jouw basisschool. Op de meeste scholen komen we dan één dag in de week op school om te werken met de leerlingen van groepen 5-6-7-8.

Per halve groep doen de leerlingen om de week ongeveer een uur mee aan de workshops. Door de keuze om met halve groepen te werken komt het jaarprogramma goed tot zijn recht. Ook zien we dat er op deze manier binnen de klas een nieuwe structuur kan ontstaan: het zijn vaak de wat stillere kinderen die de andere leerlingen gaan helpen.

We richten iedere dag de technologiewerkplaats voor jullie in, en we nemen daarvoor zelf de machines en materialen mee. Onze Junior IOT vakdocenten zijn getraind om de kinderen te stimuleren ‘het zelf te proberen’. Zo ontwikkelen de leerlingen ongemerkt ook het samenwerken, ontdekken, uitleggen, en groeit daarmee het zelfvertrouwen. Zelfs de eigen leerkracht ziet vaak per leerling interessante en soms onverwachte ontwikkelingen.

Bij een geheel schooljaar betekent dit dat in 40 weken elke leerling aan 20 lessen mee zal doen. De verschillende groepen werken met dezelfde onderwerpen: solderen, electronica, 3D tekenen, 3D printen, programmeren, samenwerk opdrachten. Bij elk onderwerp geven we een duidelijke instructie, waarna de leerlingen de ruimte krijgen om samen verder te gaan. De voorbeelden dagen uit voor verbreding en verdieping, waardoor het lesprogramma ruimte geeft voor elke leeftijd en elke interessegroep. Vooral ook de overlap tussen de klassen geeft een inspirerende dynamiek.

Zodra de leerlingen de diverse onderwerpen vaardig zijn, krijgt het productief samenwerken extra aandacht in de samenwerkopdrachten. Ze maken zelf groepjes, kiezen een opdracht en werken iedere keer verder aan hun zelfgekozen project. Ze groeien in de ervaring van samenwerken, onderzoeken en gericht vragen stellen. Voor veel kinderen is het vernieuwend om binnen deze vrijheid zelf de regie te nemen!

In het jaarprogramma bouwen de verschillende lessen zichtbaar op elkaar door: we laten de technieken met elkaar overlappen. Op een onzichtbaar vlak zijn de verschillende blokken nog hechter met elkaar verweven: zo blijven bijvoorbeeld de verschillende vormen van samenwerken en elkaar helpen telkens terugkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat de Junior IOT lessen ongemerkt ook voordeel opleveren bij de andere vakken binnen de school.

Let op: de aanvraagperiode voor PO/VO subsidie is tot en met 30 maart april 2023, zie ook dus-i.nl

Door heel Nederland, en vooral in deze regio’s

Vanaf dit jaar is Junior IOT actief door heel Nederland. Dat betekent dat alle scholen kunnen aansluiten, en wij zoeken dan de Junior IOT vakdocent bij jou in de buurt.

  • Heel Nederland

Daarnaast zien we regio’s waar Junior IOT hard groeit. Dit betekent dat we dichter bij jouw school kunnen beschikken over bijvoorbeeld reservematerialen en inval vakdocenten.

  • Door heel Noord-Holland. Vanaf 2019 hebben we in Noord-Holland een netwerk aan scholen en vakdocenten. In schooljaar 2023/24 zullen hier enkele tientallen basisscholen middels de PO/VO subsidie gebruik maken van ons aanbod. Onze eerste open inlooplocatie is in Alkmaar, en we overleggen inmiddels met enkele locaties om dit aanbod uit te breiden.
  • Zuid-Holland. Rond Gouda zijn we op enkele scholen actief in het lopende schooljaar. In 2023/24 komen daar enkele scholen bij in de regio Den Haag / Rotterdam. We zijn bovendien in gesprek met enkele potentiele locaties voor een extra inloop.
  • Utrecht is voor ons nog een droom. We hebben komend jaar ook scholen tegen de noord-rand. Ook in het zuid-oosten van de provincie zien we mooie ontwikkelingen.
  • Noord-Brabant. Rond Tilburg, Eindhoven en Den-Bosch hopen we snel een nieuwe aanwezigheid te creëren.
  • Overijssel. Ook rond Enschede, Almelo en Deventer beginnen scholen zich bij Junior IOT aan te sluiten.
  • Ook in de andere regio’s hebben zich recent best veel vakdocenten aangemeld. Daardoor kunnen scholen vanuit heel Nederland zich nu bij ons aansluiten!

Voorbeelden

De Blauwe Morgenster is in schooljaar 2022/23 gestart met het Junior IOT jaarprogramma wat goerd past in de PO/VO subsidie. Hier geven we anderhalve dag per week les aan groepen 5-6-7-8. In het lesprogramma geven we per les aan welke aanpak we kiezen: https://junioriot.nl/blauwe-morgenster-2022/

Bij de Kerkuil werken we nu al enkele jaren vanuit verschillende onderwijssubsidies die we voor de school regelen. Zo kost het de school verder niets om ons programma toe te kunnen passen. Onze vakdocent geeft anderhalve dag per week Junior IOT workshops aan verschillende groepen. We sluiten het schooljaar af met een bruisende technologie buiten-week. https://junioriot.nl/kerkuil-2022/

De Akker is als kleine school best een uitdaging. Hier realiseren we vanuit een kleiner budget een beknopt, maar erg mooi aanbod. Middels co-teaching verdubbelen we onze impact: Onze vakdocent geeft een halve dag de Junior IOT workshops, waarna de eigen leerkracht deze les de week erna herhaalt. Wij leveren de machines en materialen voor de school. https://junioriot.nl/akker-2022/

Een uitgebreid voorbeeld zien we op de Paulusburcht, waar we ook weer vanuit de PO/VO subsidie één dag per week technologieles geven. De school heeft extra budget gevonden zodat we dit jaar in elke klas ook een Junior IOT makerspace in kunnen richten, en we trainen het schoolteam om zonder ons het Junior IOT programma te kunnen blijven uitvoeren: https://junioriot.nl/paulusburcht-2022/

Het technologie programma van Junior IOT op jouw basisschool

Als basisschool kan je nu ook het technologie programma naar jouw school halen. Zoals beschreven zorgt onze vakdocent voor alle lessen, machines en materialen. Als school regel je een vaste plek, een digibord en wat kinderen. In overleg stellen we de agenda op voor de lessen – de voorbeelden zie je hierboven.

Vraag nu het Junior IOT jaarprogramma aan
voor jouw basisschool, vaak zelfs met subsidie

Zelf aan de slag?

Na ons lesprogramma kunnen de leerlingen zelf verder. Dat moedigen we graag aan. We vinden het mooi als de school zelf bijvoorbeeld onze 3D printer aanschaft, zodat leerlingen buiten onze lessen zelf verder gaan met technologie. Op eigen kracht verder, dat past goed bij onze visie.

Ook kunnen we als deel van onze opdracht jullie team trainen. We kunnen een Junior IOT makerspace inrichten binnen jullie school, en daar kan je dan zelf mee verder. Graag ondersteunen we jullie daarbij.

Maar ook zonder onze hulp kan je aan de slag met ons lesmateriaal. De eerste soldeeroefening op de website mag iedereen gebruiken, ook als je de materialen ergens anders vandaan haalt.

Wat kost dat dan, en mag het ook gratis?

We vertellen je graag wat dit voor jouw school kost. Wat het bedrag precies is, dat verschilt per school. In de voorbeelden zie je een school waar een aantal dagdelen voldoende is, terwijl we op een andere school wel anderhalve dag per week aan de slag gaan. Per school bespreken we wat je wilt. De prijzen van de verschillende onderdelen lees je bovendien terug op onze website. Bij jouw budget maken we een nette offerte zodat je precies weet waar je aan toe bent.

In veel gevallen kunnen we ook de subsidie regelen voor het hele programma. Dit regelt Danielle voor ons. Voor schooljaar 2023/24 verwachten we op dit moment (februari 2023) alleen de PO/VO doorstroom subsidie, waarvan de details per medio februari bekend zijn geworden. Ook de voorbeelden hierboven zijn betaald vanuit deze PO/VO subsidie. Hierbij zie je dat deze subsidie op een middelgrote school voldoende is om iedere week één dag les te geven aan de leerlingen van de verschillende groepen.

Let op: de aanvraagperiode voor PO/VO subsidie is tot en met 30 maart april 2023, zie ook dus-i.nl

We leggen graag precies uit hoe alles werkt. Stuur ons snel een mailtje: [email protected]

Een aantal weken Junior IOT in schooljaar 2022/23

De Junior IOT jaarprogramma’s van schooljaar 2022/23 zijn nu op volle vaart bezig. Een aantal basisscholen sluit ook nu nog aan voor een kortere serie – wellicht voor één of twee blokken. Dit is natuurlijk voor de kinderen supergaaf, en het helpt ons om het team verder te trainen en uit te breiden. Zo maken wij ons klaar voor het volgende schooljaar!

Graag komen we een aantal dagen naar jouw school. Stuur ons een mail: [email protected]

De PO/VO subsidie voor schooljaar 2023/24

update 15 februari 2023, https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7031595281691365376/

Jippie!
Technologie op jouw basisschool, nu ook in schooljaar 2023/24…

Het is net bekend gemaakt dat de PO/VO subsidie wordt verlengd. Hiermee kunnen we ons technologie jaarprogramma op jouw school uitvoeren, geschikt voor groepen 5-6-7-8, dan vaak zonder kosten voor jouw school!

Het aanvragen van deze subsidie waarmee je het Junior IOT jaarprogramma naar je school kunt halen, dat doe je als school samen met Danielle Eerenberg-van Heck van Maze subsidies. En dan vullen we samen de Junior IOT projectagenda in. Verder regelen wij alles voor het programma!

We hebben al enkele verzoeken klaar liggen, en vanuit de NOT hebben we ook al een bellijst liggen… Als je ook jouw school mee wilt nemen, stuur ons dan snel een mailtje: [email protected]

Lees meer over het Junior IOT jaarprogramma voor de basisschool: https://lnkd.in/eFxG3a3J

We hebben enorm zin in komend schooljaar!

Details…

  • Subsidie aanvraag tussen 20 februari en 30 april, toekenning tegen de zomervakantie
  • Danielle verzorgt de aanvraag met de school bij de subsidiegever
  • De totale landelijke pot is bijna zo groot als vorig jaar
  • Het Junior IOT jaarprogramma past prima binnen de PO/VO spelregels, en Danielle weet precies wat binnen de regels past.
  • Per BRIN nummer maar één aanvraag mogelijk, dus voeg alle projecten of locaties samen
  • Meerdere PO scholen kunnen worden gebundeld in de aanvraag, en de financiering wordt gestort naar de bovenste uit de lijst
  • Je kiest een VO school om te koppelen aan je aanvraag, Danielle legt graag uit hoe je dit regelt
  • Via deze aanvraagroute kies je met Danielle het juiste bedrag en de best passende beschrijvingen, zo weet je voor jouw school het optimale budget aan te trekken
  • Afgelopen jaar zijn al onze aanvragen gehonoreerd
  • Uitbetaling door de subsidiegever is 50% omstreeks september 2023 en 50% in augustus 2024 –> Junior IOT factureert volgens deze verdeling verdeeld over jullie boekjaren 2023 en 2024
  • Danielle verzorgt met de school de verantwoording naar de subsidiegever
  • Het bedrag van de subsidie is voldoende om een mooi Junior IOT programma uit te voeren!

Doe je mee met Junior IOT?

Junior IOT vanuit jouw PO/VO budget – een rekenvoorbeeld

De hoogte van het PO/VO budget hangt af van het aantal leerlingen in groep 8 in schooljaar 2023/24. We maken het programma passend bij het beschikbare budget, zodat de school zelf niet hoeft bij te betalen. Maar we zien ook scholen die enthousiast extra budget vrijmaken, bijvoorbeeld voor het inrichten van blijvende Junior IOT makerspaces in de school.

We geven hier een kort rekenvoorbeeld: Bij een school met ongeveer 240 leerlingen zien we vaak zo’n 30 leerlingen in groep 8. Het PO/VO budget is dan voldoende om rond de 30 weken één dag per week het Junior IOT technologie jaarprogramma te leveren zoals we dat hebben ontworpen.

Een Junior IOT lesdag wordt opgedeeld in 5 of 6 lesmomenten om telkens met 15 leerlingen aan de slag te gaan. Om bij deze voorbeeldschool de PO/VO urennorm te halen krijgen de groepers 8 wekelijks op zo’n dag twee van deze lesmomenten. Zo blijven er op de Junior IOT dag nog 3 of 4 lesmomenten over voor groepers 5, 6 en 7. Zelfs lijkt er ruimte in het schema om eventueel (in overleg) de groepers 4 in te plannen.

Als jouw school net wat meer leerlingen heeft, dan laten we het aantal dagen groeien tot we de volledige 40 schoolweken vullen. Bij een school met ongeveer anderhalf keer zoveel leerlingen gaan we naar anderhalve dag per week, en bij ongeveer het dubbele aantal leerlingen naar twee dagen per week. Wij geven je in overleg een voorbeeldschema voor de dagindeling, waar je met jouw team verder in kunt schuiven.

Maatwerk – ook bij de PO/VO subsidie

Het opstellen van het Junior IOT programma is daarmee maatwerk voor elke school. In de regel kunnen we voor elke basisschool een passend junior IOT jaarprogramma samenstellen wat past bij de PO/VO subsidie voor jouw school.

Bij meerdere scholen onder één bestuur kunnen we de aanvraag combineren, en maken we per afzonderlijke school een lesplanning. Ook bij meerdere schoollocaties onder één BRIN nummer maken we per locatie een afzonderlijke planning, en vragen we voor de locaties samen één PO/VO budget aan. Het is belangrijk te realiseren dat de PO/VO per schooljaar maar één keer per BRIN nummer kan worden aangevraagd.

Bij een PO/VO subsidie voor een kleinere school moeten we wel even opletten. Het helpt bij de verantwoording als op deze school al projectgericht werk wordt gedaan. En één van onze scholen heeft co-teaching bedacht, waarbij hun eigen leerkracht meedraait met onze les om deze in de week/weken daarna zelf te herhalen. Zo onderzoeken we op jouw school de mogelijkheden om voldoende uren bij de verantwoording te kunnen betrekken om het project te laten passen binnen de PO/VO doelstelling.

Vragen over de PO/VO subsidie met Junior IOT

De PO/VO subsidie spreekt over een project van twee jaar, is het project op de basisschool bedoeld voor één jaar?

Dat klopt: De PO/VO subsidie kan worden ingezet in een combinatie, met eerst activiteiten in de groep 8 periode op de basisschool, en ook activiteiten in het daarop volgende schooljaar in de brugklasperiode. In onze Junior IOT projecten op de basisschool kiezen wij er telkens voor om de activiteiten volledig in het eerste jaar uit te voeren.

In de subsidieaanvraag kiezen we vanuit onze basisschool een VO school. Ik weet niet goed welke VO school ik moet kiezen.

Je mag elke VO school kiezen waar een aantal leerlingen van jouw basisschool naar uitstromen. Vaak heb je daar wel ideeën over, en anders proberen we met je mee te denken. Het is fijn als je zelf een contactpersoon hebt op een VO school waar telkens wat van jullie leerlingen naartoe gaan.

We kunnen je ook koppelen aan een andere aanvraag in de regio van jouw school, als we werken met meer basisscholen in jouw regio.

In de samenwerkingsafspraken staat dat wij als PO-school een samenwerking moeten aangaan met een VO-school. Regelen jullie dat of gaat dit automatisch vanuit de subsidie aanvraag?

De basisschool kiest in principe welke VO school ze graag willen uitkiezen. Het is goed als jullie zelf even contact hebben met de contactpersoon, dat mag telefonisch of per mail en hoeft niet te worden vastgelegd. Door zelf  vanuit de PO het contact te leggen, versterk je de band met het VO. Wij hebben dus liever dat je het zelf regelt, maar als het nodig is wilen we ze best even voor je bellen.

Wat zijn de voorwaarden van de keuze voor een VO school?

De voorwaarde voor welke VO school je kunt kiezen is dat een aantal van de kinderen van groep 8 naar deze school zullen gaan. Je hoeft daarbij overigens niet te weten welke kinderen dat zullen zijn.

Graag wil ik vanuit onze basisschool goed uitleggen aan de samenwerkende VO school wat van hun wordt verwacht.

Bel of mail ons dan  og even, graag leggen we je uit wat de bedoeling is!

Oeh! Ik vind het nog steeds wel moeilijk om dit aan de VO school uit te leggen…

Vraag ons dan even om de voorbeeld e-mail over de succeservaringen!

De directeur van de VO school geeft dan bij dit voorbeeld als antwoord:

Beste …,
Wij staan zeker open om de kloof tussen po/vo kleiner te maken. U kan daarom onze school opgeven als samenwerkende VO school.

Met vriendelijke groet,

Wij doen dit jaar al met een PO/VO project mee, is dat een bezwaar?

De aanvraag die we nu gaan voorbereiden geldt voor het komende schooljaar. Hierbij maakt het niet uit of jullie in het huidige schooljaar ook een project hebben lopen. Bij enkele van onze scholen hebben we in de navolgende jaren meerdere PO/VO trajecten gedaan.

Zitten er nog andere voorwaarden aan deze subsidie waar wij als school aan moeten voldoen?

Als we een vol Junior IOT jaarprogramma kunnen draaien, dat worden daarmee alle voorwaarden afgedekt. Bij iets kleinere scholen kunnen we de bestaande extra activiteiten van de school meetellen in de PO/VO doelstelling. Danielle zorgt met jullie voor de benodigde planning en verantwoording, dus daar hoeven jullie je nog geen zorgen om te maken.

Welke kosten hebben we als school als het niet doorgaat?

Als je jouw goedkeuring geeft op de samenwerkingsafspraken zit je nog nergens aan vast. Daarna verzamelen we de informatie om de PO/VO aanvraag in gang te zetten. Je hebt dan als school nog geen kosten. Pas vanaf het moment dat we de subsidie aanvragen gaan we ook écht samen aan de slag met het Junior IOT technologie programma, en ook dan zijn er nog uitwijkmogelijkheden. Welke stappen we samen in het proces zetten, en welke afspraken daarbij horen, dat hebben we vastgelegd in de samenwerkingsafspraken.

 

Ja ik wil verder met de PO/VO aanvraag… hoe doen we dat?

Ja ik wil..! We helpen je graag bij de volgende stappen. Stuur daarvoor een reply op onze email, of stuur een mail aan [email protected] met een CC aan [email protected]

Let op: de aanvraagperiode voor PO/VO subsidie is tot en met 30 maart april 2023, zie ook dus-i.nl

We gaan graag met je in gesprek om het Junior IOT jaarprogramma verder uit te leggen. Voordat we een project formuleren, zijn we ook erg benieuwd naar wie jullie zijn: Wat past bij jullie doelstellingen, wat voor kinderen hebben jullie op jouw school, en welke interesse bestaat er binnen jullie team. Dit helpt om het programma op een mooie manier voor jullie school samen te stellen.

Ja ik wil… en ik wil nu meteen de PO/VO aanvraag starten! Deze supersnelle route is vooral handig in de laatste weken voor 30 april… Vraag dan de tekenbevoegde persoon van je school om ons per mail te vertellen dat we de PO/VO aanvraag direct in werking mogen stellen. Geef in deze mail dan jullie BRIN nummer, de naam van de tekenbevoegde voor de school, de naam van de te koppelen VO organisatie met naam en email van de VO persoon wie akkoord geeft voor deze koppeling. Danielle zal je verder begeleiden in het aanvraagproces. Stuur jouw mail dan aan [email protected] met CC aan [email protected]

*** Op plaatsen waar we veel PO/VO aanvragen verwachten, combineren we deze tot één aanvraag per VO locatie

Deze eerste stap was makkelijk… en daarna?

Je hebt aangegeven dat je interesse hebt in het Junior IOT jaarprogramma, om samen aan deze reis te beginnen én dat je daarbij de PO/VO subsidie wilt gebruiken. Hoe gaat dat nu verder?

Eerst sturen we je onze samenwerkafspraken. In deze samenwerkingsafspraken beschrijven we beknopt hoe het proces verloopt en welke afspraken daarvoor nodig zijn. Na jullie akkoord per email op deze afspraken kan Danielle in overleg met jullie de PO/VO aanvraag starten om het budget voor het Junior IOT traject voor de school te regelen.

Tegelijk stellen we jullie offerte op, met een voorstel voor het aantal dagen, de machines en materialen volgens het bedrag wat zal worden aangevraagd. De prijzen voor alle onderdelen staan netjes op onze website. De tekenbevoegde persoon van jullie school geeft akkoord per email.

Dan zullen wij met jullie de planning opstellen. We vragen jullie welke dagen je zou willen inplannen, wanneer jullie vakanties en schoolvrije dagen zijn. Jullie krijgen alvast een info pagina met de omvang van het lessenplan en een voorlopig voorstel voor de dagindeling. De officiële toekenning vanuit de subsidieverstrekker volgt later – Danielle geeft je de fijne details over de planning daarvan.

Zodra de toekenning van de subsidie officieel is, kan het project echt beginnen. Wij maken een match met de vakdocent, en jullie kiezen samen met ons de lesdagen en de lesagenda. Dit zetten we allemaal op jullie info pagina, zodat je de details binnen jullie school verder af kunt stemmen. Aanpassingen zijn zelfs nog mogelijk tijdens de eerste lesdag. Samen zijn wij dan klaar om in de eerste week na de zomer al te beginnen!

Zijn er kosten verbonden aan dit voortraject? Nee, voor de school zijn er geen extra kosten. Ook als de subsidie niet wordt toegekend, of als je voorafgaand aan de toekenning besluit om niet door te gaan, dan zijn er geen kosten voor de school. Pas bij de officiële toekenning vanuit de subsidieverstrekker zal het project ook echt starten en worden de aanvraag- en overige projectkosten verrekend. De genoemde kosten zijn onderdeel van het projectbudget.

Leerlingen mogen buiten schooltijd verder in de Junior IOT makerspace.

We streven ernaar om overal door het land Junior IOT inloop locaties te laten ontstaan – naar ons voorbeeld in Alkmaar. Ook vragen we partners zoals kunst en cultuurlocaties om een deel van het Junior IOT inloop programma aan te bieden.

Voor verdere verbreding en verdieping komen de leerlingen naar de Junior IOT inloop, waar ze elkaar helpen in hun nieuwe avonturen!

Kunnen onze leerlingen op het VO verder met Junior IOT?

Jazeker, ook op de volgende school kunnen de kinderen verder met de Junior IOT werkplaats. In overleg met de betreffende school richten we de werkplaats in. Een locatie met VMBO onderwijs kan hiervoor bijvoorbeeld de STO-gelden inzetten. Wanneer we in deze stad een goed aantal basisscholen in de PO/VO subsidie hebben, kan dit soms zelfs voor een deel vanuit dit PO/VO budget.

We kunnen ook op het VO de begeleiders trainen, en geven graag les aan de leerlingen die nog niet bekend zijn met Junior IOT.

Alvast een paar dagen inplannen voordat de zomervakantie begint?

Soms heeft jouw school nog een techniek budget, of je hebt nog NPO gelden over. Het kan aantrekkelijk zijn om voor de zomervakantie alvast een paar Junior IOT dagen in te plannen. We helpen je graag met een voorstel dat past bij jullie budget.

Junior IOT kan in schooljaar 2023/24 natuurlijk ook zonder PO/VO

Natuurlijk heb je geen PO/VO subsidie nodig om ons programma aan te vragen. Jouw school kan Junior IOT gewoon inhuren op de manier die bij jullie past. We overleggen graag over jullie wensen en geven je graag een passende offerte. Stuur gerust een mail aan: [email protected]

 

-=-=-=-=-=–=-

en verder…

We hebben vier manieren om mee te doen met Junior IOT:

  • Als basisschool kan je ons Junior IOT jaarprogramma aanvragen: https://junioriot.nl/basisscholen/
  • Als nieuwe inlooplocatie geef je ruimte aan de kinderen in jouw regio: https://junioriot.nl/locaties/
  • Als vakdocent breng je de Junior IOT inspiratie voor technologie naar basisscholen in jouw regio: https://junioriot.nl/vacature/
  • Nieuw na de NOT 2023: VO scholen gaan graag aan de slag met de Junior IOT makerspace in de school, de lessen en labs, de technologie machines en materialen, en onze training voor vakdocenten. Op een toegankelijke manier voegen we zo onze technologie inspiratie toe naast jullie bestaande lessen.

Doe je mee? Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]