Lab – Hoe ontwerp je een circuit?

30 december 2001 mei 5th, 2020 Verstopt maar publiek

PAGINA IN ONTWIKKELING

Een elektrisch circuit maken klinkt vrij lastig, maar in werkelijkheid kan het ontzettend simpel zijn. Om sommige dingen voor elkaar te krijgen heb je namelijk maar enkele componenten nodig. In dit lab gaan we een circuit maken waarin een led aangezet kan worden met twee verschillende knopjes. Ondertussen leren we dan ook hoe we een circuit kunnen ontwerpen, bouwen, prototypen en verbeteren.

Het circuit ontwerpen

Voordat we beginnen met het bouwen van ons circuit, zullen we hem natuurlijk eerst moeten ontwerpen. Ons eerste ontwerp zal ontzettend simpel worden. We maken ons circuit expres niet in één keer te ingewikkeld, we willen namelijk elk toevoeging kunnen testen en verbeteren. Het is dus handiger om een circuit langzaam op te bouwen en alles ondertussen te testen, dan om in één keer klaar te zijn.

Om ons circuit wat eenvoudiger te maken zullen we eerst de led proberen aan te zetten met een enkel knopje.

Componenten kiezen

De eerste stap van het maken van het ontwerp is het kiezen van de componenten. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we weten wat de verschillende componenten doen, om meer over de verschillende componenten te leren kun je hier kijken. Echter zal het voor een beginnende engineer leuker en makkelijker zijn om instructies als deze te gebruiken om te leren wanneer je verschillende componenten gebruikt.

Voor onze eerste prototype zullen we gebruik maken van een knopje, een led en een weerstand tussen de 500 en 1000 ohm. Ook zullen we een Arduino Nano gebruiken voor de stroomvoorziening.

Verbindingen leggen

 

 

 

Nu dat we weten hoe een breadboard werkt kunnen we ons eerste circuit bouwen.

Als voorbeeld zullen we in dit artikel een circuit maken waarin een led aangaat wanneer we op een knop drukken. Het schema van dit circuit ziet er als volgt uit: