De prijs van is vanaf €125 in combinatie met de Arduino aanvulset voor in de klas. Hiermee maak je met je klas meerdere oefeningen met circuits op het breadboard.

Met drie sets samen kan je ook in de klas alle oefeningen doen van de Arduino Bag-of-Fun: Daarvoor heb je dan de soldeerset, circuits en Arduino werksets voor in de klas.

De onderdelen set voor circuits op het prikbordje bevat de componenten om met 30 deelnemers (in twee- of drietallen) meerdere oefeningen te maken. De set kan een aantal keer worden gebruikt, om meerdere klassen les te geven. Daarna is de set nog geschikt voor incidenteel gebruikt, en voor nieuwe lessen is het dan verstandig een nieuwe set aan te schaffen.

Werkset Stroomschema op het breadboard 15x

Update 31 maart 2021: aantallen nog onder voorbehoud

 • 15x middelgroot solderless breadboard 400 gats
 • 15x micro-USB kabel voor data en voeding
 • 20x micro-USB power supply 3.3/5V voor breadboard (inclusief reserve)  –> let op, indien je telkens het snoer lostrekt gaat dit onderdeel niet zo lang mee; gebruik anders de usb break-out
 • 15x usb break-out board met headers, ter vervanging van USB powersupply. Gebruik deze alleen met een externe USB voeding en niet met laptop.
 • 40 jumperwires 10cm m-f
 • 240x jumperwires 10cm m-m
 • 40x (of meer) weerstand 220 ohm voor de leds en voor de RGB led (alle weerstanden tussen 100 ohm en 1k zijn goed)
 • 10x joystick
 • 10x potmeter

Daarbij:

 • Circa 100x LED 3mm of 5mm in gemengde kleuren
 • 30x RGB led, common anode (bewaar er één voor je Arduino project)
 • 100x schuifschakelaar
 • 50x drukknop mini

Zelf zorg je voor:

zzz 15x usb voeding één poort of 5x usb voeding 3 poorts; of voeding vanuit laptop
zzz laptops of chromebooks om zelfstandig de oefening te volgen

De hele lessenserie kan je vinden op: https://junioriot.nl/circuit-ontwerp/

Dan nog iets over de voeding:

Let op: Deze werkset heeft een mooi voedingsbordje, een elegante en eenvoudig te gebruiken oplossing. Dit bordje is goed in te stellen en is prima geschikt voor uitgebreid thuisgebruik. Ook in de klas houdt dit het ook prima een aantal lessen vol.

Echter, in deze test heb ik met één set les gegeven aan 6 klassen. Ik heb dit drie dagen herhaald om de lessenserie compleet te maken. Het eerste defect is dat een aantal van de USB poorten van het bordje af worden getrokken. Dit repareer ik door de usb kabel direct aan het bord te solderen. Daarna raakt door veel schakelfouten het bordje verder defect. Het is dus verstandig om in de eerste minuut van de les te vertellen dat het USB snoer aan het bordje blijft.

Hoe kan je na een defect toch verder? De bordjes kunnen gerepareerd worden door van het usb snoer de plus en min direct te solderen op de voedingspunten (onderzijde bij ronde stekker). Of we stappen over naar het bijgeleverde micro-USB break-out board. Let bij het groene break-out board er wel op dat van jouw USB voeding de kortsluitbeveiliging gebruikt zal worden, en dan gebruik je liever niet de USB poort van je laptops.

Eerdaags vervangen we deze voeding door een andere versie voor een betere levensduur.

Deze set komt voor partners op € 125, exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners €190)

Voorafgaand aan deze set – solderen met de klas

Om p natuurlijke wijze de eigen creativiteit, samenwerken, en het werken vanaf de website te stimuleren, beginnen we graag meerst met de soldeeroefeningen. Daarna hebben ze extra interesse om ook door te pakken en te kijken waarom het zo werkt. De soldeeroefening in de klas