De prijs van deze werkset is €150 (per september 2022) in combinatie met de Arduino aanvulset voor in de klas, of €185 los. Daarbij komen de verzend- en administratiekosten.

Deze materialen maken deel uit van de Junior IOT jaarprogramma’s die we op de scholen geven als onderdeel van regulier onderwijs. Incidenteel schaffen ook andere scholen, bedrijven, particulieren deze materialen aan om in te zetten als deel van, of aanvulling op regulier onderwijs.

Met deze set maak je met je klas meerdere oefeningen met circuits op het breadboard.

Met drie sets samen kan je ook in de klas alle oefeningen doen van de Arduino Bag-of-Fun: Daarvoor heb je dan de soldeerset, circuits en Arduino werksets voor in de klas.

De onderdelen set voor circuits op het prikbordje bevat de componenten om met 30 deelnemers (in twee- of drietallen) meerdere oefeningen te maken. De set kan een aantal keer worden gebruikt, om meerdere klassen les te geven. Daarna is de set nog geschikt voor incidenteel gebruikt, en voor nieuwe lessen is het dan verstandig een nieuwe set aan te schaffen.

Werkset Stroomschema op het breadboard 15x

Update 31 maart 2021: aantallen nog onder voorbehoud

 • 15x middelgroot solderless breadboard 400 gats
 • 15x USB-DC kabel voor voeding (indien niet in combinatie met Arduino set)
 • 20x micro-USB power supply 3.3/5V voor breadboard (inclusief reserve)  –> let op als je de micro usb aansluiting gebruikt, gaat dit onderdeel niet zo lang mee; gebruik liever het USB-DC snoer of gebruik anders de usb break-out
 • Optioneel. 15x usb break-out board met headers, ter vervanging van USB powersupply.
 • 40 jumperwires 10cm m-f (dat is dan één regenboogmatje van 40 draden)
 • 240x jumperwires 10cm m-m (6 matjes)
 • 40x (of meer) weerstand 220 ohm voor de leds en voor de RGB led (alle weerstanden tussen 100 ohm en 1k zijn goed)
 • 10x joystick
 • 10x potmeter

Daarbij, indien je niet werkt vanuit de soldeer grabbelbak:

 • Circa 100x LED 3mm of 5mm in gemengde kleuren
 • 30x RGB led, common anode (bewaar er één voor je Arduino project)
 • 100x schuifschakelaar
 • 50x drukknop mini

Zelf zorg je voor:

zzz 15x usb voeding één poort of 5x usb voeding 3 poorts; of voeding vanuit laptop
zzz laptops of chromebooks om zelfstandig de oefening te volgen

De hele lessenserie kan je vinden op: https://junioriot.nl/circuit-ontwerp/

Dan nog iets over de voeding:

Let op: Deze werkset heeft een mooi voedingsbordje, een elegante en eenvoudig te gebruiken oplossing. Dit bordje is goed in te stellen en is prima geschikt voor uitgebreid thuisgebruik. Ook in de klas houdt dit het ook prima een aantal lessen vol. Maar, als we de les in meerdere klassen herhalen dan blijkt de micro-usb poort los te laten van het voedingsbordje. Daarom gebruiken we in deze set nu een USB-DC voedingskabel met een degelijke ronde stekker.

Een extra mogelijkheid om het bordje te voeden is met het bijgeleverde micro-USB break-out board. Gebruik dan bij voorkeur een losse usb lader om de usb kabel in te steken.

Deze set komt voor partners op 155 euro, of in combinatie met Arduino programmeren op €140, exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners €190)

 

Voorafgaand aan deze set – solderen met de klas

Om op natuurlijke wijze de eigen creativiteit, samenwerken, en het werken vanaf de website te stimuleren, beginnen we graag meerst met de soldeeroefeningen. Daarna hebben ze extra interesse om ook door te pakken en te kijken waarom het zo werkt. De soldeeroefening in de klas

Hierna kan je…

Als je deze oefening af hebt, kan je verder met de opdrachten voor Arduino programmeren.