In schooljaar 2022-23 starten een krachtig project om de junior inspiratie voor moderne technologie te versterken. We gaan aan de slag met: Energie, Licht en Innovatie.

Finale:

De finale is op zaterdag 8 juli 2023 van 12.00 tot 17.00. Deelnemers werken die middag aan hun producties, bezoekers bekijken onze werkplaats, en kandidaten vertellen aan de jury over hun creaties en uitvindingen. De bezoekers genieten dan van een extra blokje kaas, aangeboden door AlkmaarsGoud.

Definale bij onze stoere werkplaats is te vinden achter op het evenemententerrein naast Hal25, Pettemerstraat 15 in Alkmaar. Let op, bij onze geheime achteringang nabij Zijperstraat 10 is het betaald parkeren. Op google maps: Junior IOT bus

Een uitdaging voor Juniors

In deze challenge zoeken we bij juniors de inspiratie voor de technologie van morgen. Want jullie zijn de belangrijkste kennis- en energiedragers voor de innovaties van de toekomst!

Opdracht aan de jongeren

We zoeken naar eigen creaties van de juniors, waarin we de inspiratie kunnen herkennen voor energie van de toekomst. Je mag hier een eigen interpretatie aan geven. Probeer dan wel te zorgen dat het gaat over één of meer onderwerpen die we hieronder noemen.

  • Energie in de toekomst
    Ontwerp jouw energie oplossing voor onze stad in de toekomst.
  • Duurzaamheid
    Laat zien hoe duurzaamheid wordt verbeterd met jouw idee.
  • Milieu
    Hoe zorg jij ervoor dat de moderne stad goed is voor het milieu.
  • Energie transitie
    Bedenk een oplossing voor één of meer uitdagingen in de energie transitie.

De vier uitdagingen in de energie transitie

      1. Energie positieve gebouwen en gebieden
        Bedenk hoe onze moderne stad energie kan opleveren.
      2. Onderlinge energie uitwisseling en opslag
        Hoe kan jij energie bewaren en delen.
      3. Electrisch vervoer en elektriciteit
        Heb jij ontdekt hoe elektriciteit werkt en wat kan je ermee.
      4. Samen onze eigen oplossing bouwen
        Laat zien hoe jij kunt samenwerken en zelf iets kan maken.

Wat maak je

Je maakt in schooljaar 2022-23 een eigen ontwerp, wat past bij deze thema’s. Om ons te overtuigen hoe jouw oplossing past bij de energie van morgen, maak je foto’s, filmpjes, websites, collages, vertel ons jouw verhaal…!

Het maakt niet uit wat je maakt, zolang je het per email aan ons kunt laten zien. Kijk maar wat het beste bij je past.

Inzenden

Jouw creatie stuur je dan voor juni 2023 aan [email protected]

Zorg dat je het volgende noemt in je email: je voornaam, leeftijd, school en woonplaats. Vertel of jouw creatie mag meedoen in de tentoonstelling.

Door een mail te sturen doe je mee aan de challenge, en geef je Junior IOT toestemming om de ingezonden materialen te gebruiken voor de challenge en voor onze publicaties.

Inzendingen in de spotlight:

 

Beoordeling

Hoe we precies de inzendingen gaan beoordelen, dat houden we nog even geheim. Waarschijnlijk weten we het zelf nog niet helemaal.

  • 10 punten – toepassing van technologie
  • 10 punten – teamwork
  • 15 punten – creativiteit
  • 15 punten – laten zien wat je hebt geleerd

Deelname 7-17 jaar

Iedereen tussen 7 en 17 jaar mag meedoen!
(maar jonger mag ook)

Zaterdag inloop

Op de Junior IOT zaterdag inloop werken de bezoekers samen aan electronica, solderen, Arduino programmeren, 3D ontwerpen, 3D printen, de lasersnijder, en nog veel méér. We werken vanuit een zekere zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de juniors. Door met elkaar samen te werken ontstaan mooie projecten.

In schooljaar 2022/23 staat de inloop in het teken van de Junior IOT Energie Challenge. Deelnemers aan de inloop kunnen hun eigen creatie inzenden voor de challenge.

Junior IOT scholen

We nodigen de leerlingen uit van alle basisscholen waar we onze Junior IOT workshops geven. Deze leerlingen volgen al onze workshops, en kunnen werken met de basistechnieken: electronica, solderen, 3D ontwerpen, 3D printen. Ze hebben geleerd hoe ze samenwerken in onze makerspace, hoe ze zelf nieuwe dingen ontdekken, hoe ze elkaar helpen en hoe ze zelf relevante vragen stellen.

Onze leerlingen mogen meedoen met hun eigen werkjes. Ze kunnen meedoen met groepsopdrachten en alles wat ze zelf bedenken bij de thema’s van deze challenge. Alle andere scholen zijn van harte welkom!

PET Events

Met Junior IOT On Tour zien jullie ons op heel veel PET Events en andere techniek- en technologie festivals. Hier werken de junior bezoekers altijd eerst aan onze aller-aller eerste les in onze lessenserie: De zelfgemaakte lichtmachine. Na een eerste eenvoudige versie ontwerpen ze zelf een machine in veel verschillende vormen en kleuren, met of zonder schakelaar of drukknoppen, met een enkel lichtje of als RGB kleurenlichtmachine. Soms maken we zo zelfs hartjes, huisjes of kerstbomen.

Deze bezoekers worden van harte uitgenodigd om mee te doen, door hun creaties in te zenden!

Eigen inzendingen

Iedereen die deze challenge ontdekt, mag gewoon meedoen!

Als je wilt, mag je onze online lessen gebruiken om je eigen ontwerpen te maken. Laat ons dan even weten of dat lukt?

De Challenge in Alkmaar

Junior IOT maakt deze ‘Junior IOT Energie Challenge’ beschikbaar voor alle deelnemers in de regio en omstreken.

Als onderdeel hiervan herkennen we in Alkmaar onze ‘Energie Positief Challenge Alkmaar’.

De opstart hiervan wordt ondersteund door Gemeente Alkmaar, vanuit project POCITYF Alkmaar – Open Innovation Contest. De banner voor dit onderdeel toont het betreffende EU-logo.  Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie, Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder subsidieovereenkomst nr. 864400.

De Challenge binnen en buiten Alkmaar

Junior IOT maakt deze ‘Junior IOT Energie Challenge’ beschikbaar voor alle deelnemers in de regio en omstreken. Alle juniors van 7 tot 17 jaar mogen meedoen.

We dagen alle scholen uit om dit thema op te nemen in hun lesprogramma, met in het bijzonder de electronica soldeerworkshop. Onze instructie voor de soldeerworkshop en de bijbehorende workshops mag je als school gratis gebruiken voor deze challenge.

Agenda

De start van deze challenge is gehouden op het Alkmaar Light Festival (ruim 7.000 bezoekers)  van 3 tot 5 november starten. Op dit evenement hebben al duizenden bezoekers uit het publiek hun eerste lichtmachines gemaakt!

De finale is op zaterdag 8 juli 12.00-17.00. Deelnemers vertellen aan de jury over hun creaties en uitvindingen, en zoeken een prijs uit van de uitgebreide prijzentafel. Bezoekers genieten van een extra blokje kaas, aangeboden door AlkmaarsGoud op 8 juli.

Verder zie je de voorpagina van onze website wanneer we naar de verschillende PET events en andere evenementen gaan. Je kan zien wanneer je naar de zaterdaginloop kunt komen. De deelnemende scholen weten zelf al wanneer wij aanwezig zijn. En verder is de agenda nog enigszins een verrassing.

Ik hoop dat we elkaar snel zien!

Licht energie challenge

 

Het verhaal in de media

Alkmaar –

De komende maanden werken leerlingen en jongeren rond Alkmaar aan de Junior IOT Energie Challenge. Samen denken ze na over de actuele uitdagingen rond de energie van morgen. Ze maken hierbij een ontwerp wat aansluit bij één of meer thema’s van de challenge. Met extra foto’s, filmpjes, websites, collages overtuigen ze de organisatie hoe het ontwerp aansluit bij de thema’s.

Iedereen kan meedoen. De juniors kiezen daarbij zelf wat ze maken en welke technologieën ze daarvoor willen gebruiken. Het maakt niet uit wat ze maken, zolang het per email kan worden opgestuurd.

Deze challenge wordt officieel gestart op 4 en 5 november 2022 tijdens het Alkmaar Light Festival. Inzendingen worden tentoongesteld tijdens ons grote techniek dinges, ongeveer juni 2023 – datum en locatie zijn nog een verrassing.

“Dit is echt een mooie uitdagende challenge binnen context-rijk onderwijs in regio Alkmaar” – Erik de Mink, Regio coördinator Noord-Holland namens Jet-Net

Gemeente Alkmaar: https://www.alkmaar.nl/actueel/scholen-starten-junior-iot-energie-challenge-tijdens-alkmaar-light-festival/
Persbericht: https://www.alkmaar.nl/pers/junior-iot-energie-challenge-van-start

Alkmaar nieuws: https://alkmaar.nieuws.nl/nieuws/36197/junior-iot-energie-challenge-van-start/
Streeknieuws: https://streekradioalkmaar.nl/scholen-starten-junior-iot-energie-challenge/
en https://streekradioalkmaar.nl/junior-iot-energie-challenge-van-start/

Banners en promotie

Dit zijn de banners en informatie kaartjes welke we tijdens de challenge gebruiken.

Promotie logo’s: Promotie Logos Junior IOT 2022

Resultaten

Er doen 12 scholen mee binnen het Junior IOT programma, gemiddeld 150-180 leerlingen per school. De leerlingen doen elk meestal 20 lesuren mee aan ons jaarprogramma.  Alle andere scholen worden van harte uitgenodigd!

Op de PET events en andere festiviteiten ontdekken per dag telkens zo’n 500 leerlingen onze workshops. We doen zo’n 10 dagen per jaar. Via onze website vinden deze leerlingen en scholen onze challenge.

De start van de challenge was op het Alkmaar Light Festival, waar in twee dagen wel 12.000 bezoekers kwamen kijken. De bezoekers maakten op ons ‘Maak je eigen licht’ kaartje hun persoonlijke lichtje wat dan als een broche werd opgespeld. Het was een prachtig gezicht om deze 3.000 lichtjes in de avond te zien rondwandelen!

Vanuit de scholen, de inloop en al deze activiteiten ontstaat inspiratie en betrokkenheid, waaruit we de inzendingen hopen te ontvangen. We verwachten 5 tot 10 inzendingen die door zullen gaan naar de finale in juni!

Zelf leren technologie ontdekken – dat is waar het om gaat!

Een combinatie van licht en beweging. Led licht is de zuinigste manier om licht te maken. Door licht en beweging in één apparaat te combineren hebben ze een efficiënt ontwerp gemaakt.

Je ziet hoe onze vakdocenten genieten van de opdrachten.

De 3D print werkplaats staat klaar voor het echte werk!

De mooiste creaties!

Op het PET event maken veel basisscholen kennis met technologie.

De leerlingen gaan zelf aan de slag met de basisonderdelen van de industrie.

De leerlingen van het VMBO helpen graag mee met de basisschool workshops.

Leerlingen en ouders werken samen aan de opdrachten.

De kinderen ontwerpen allemaal hun eigen werkje!

Verschillende workshops op de VMBO techniek conferentie.

Tweakers feestje.

Op het Tweakers event worden de mooiste objecten bedacht!

Team leerkrachten ontvangt training van onze meester Duco.

Groepers 3 en 4 ontdekken elektriciteit.

Tech workshops bij Tata Steel.

Zelfstandig aan de slag op de zaterdag!

Introductie van de challenge bij groep 8 op de basisschool.

Basisschool leerlingen op het PET event worden geholpen door de VMBO leerlingen.

De samenwerkstad van basisschool Atalanta

‘electrische vervoersmiddelen’

 

Een drukknop lichtmachine.

De leerlingen gebruiken de lasersnijder om een huisje te maken.

Lekker aan het werk.

Trots werken ze aan de meest creatieve technologie ontwerpen!

Met twee trilmotors wordt een werkje al snel een echte beweegmachine. Een electrisch vervoersmiddel waarmee je snel naar school kunt?

De kinderen in groep 2 mogen hier meedoen. Deze kinderen zijn 5 jaar oud, en leren al hoe ze elektriciteit kunnen toepassen.

Junior IOT als stoere plek voor technologie en innovatie.

Kinderen ontdekken de mogelijkheden van kleinere en grotere materialen. Zonnepanelen zijn belangrijk voor onze toekomst.

Met de juiste voorbereiding zijn verschillende technieken toegankelijk.

De smart city stadssensor in het burgernetwerk, ontstaan uit onze junior smart city challenge.

Op sommige momenten kom je toch nog ‘oude technologie’ tegen, wat dan even op een andere manier in elkaar is gezet.

Een junior toont het driekleuren licht meng machine met schakelaars. We zien dit wel als je eerste zelfgemaakte handbediende één pixel televisie.

Eenzelfde driekleurenlicht kan in veel verschillende persoonlijke uitvoeringen worden ontworpen.

In de zomer werken de kids buiten aan technologie.

De kinderen vinden elkaar en maken veel plezier.

De 3D printer helpt ons om mooie bouwwerkjes te ontwerpen.

Studieobjecten voor een RES energie project als hulpmiddel om verschillende vormen van vernieuwende energie over de regio te verdelen.

(foto op Eindhoven Maker Faire)

Met kopertape konden de scholen zonder soldeerlab meedoen met onze oefeningen. Een leerling legt uit hoe dit object werkt.

Op onze eerste avond maken ruim 2.000 mensen hun eigen licht!

Vrijdagavond 4 november hebben we in de binnenstad van Alkmaar een technologiewerkplaats ingericht van 25 meter lang. Bij de opening van onze challenge op het Alkmaar Light Festival maken 2.000 tot 3.000 bezoekers in deze werkplaats hun eigen licht. En dit kan alleen door de hulp van alle fantastische vrijwilligers van de Karavaan en van Junior IOT.

Vanavond zagen we dan echt super veel mensen op het Alkmaar Light Festival met hun zelfgemaakte lichtje door de stad wandelen. Al deze mensen hebben op deze manier hun eigen techniek inspiratie kunnen ervaren. En achterop elk werkje staat natuurlijk de informatie voor onze nieuwe challenge!