Hoe de eerste Junior IOT inlooplocatie is ontstaan

De inlooplocatie van Junior IOT in Alkmaar is de eerste Junior IOT locatie voor de zaterdagmiddag inloop. Iedere zaterdag kunnen kinderen van ongeveer 7 tot 17 jaar gratis meedoen in onze makerspace. Samen helpen ze elkaar om technologie verder te ontdekken.

We zien dat deze plek een belangrijke aanvulling is geworden op onze jaarprogramma’s op de basisscholen. Leerlingen kiezen ervoor om in hun eigen tijd nog meer met deze onderwerpen door te gaan. Wow, wat gaaf is dit!

Je komt hier ook onze eerste vakdocenten tegen, en de plek dient ook om verder te experimenteren met onze programma’s. Juist daarom organiseren we hier ieder jaar een nieuwe challenge van meerdere weken – waarbij de deelnemers écht super worden uitgedaagd.

Oproep voor nieuwe locaties

We hebben de ambitie om op meerdere plekken in het land nieuwe inloop plekken te helpen ontstaan. De eerste gesprekken zijn voorzichtig al gestart.

Graag gaan we met je in gesprek als je een locatie hebt, en/of vrijwilligers, en/of juniors die willen meedoen – stuur ons dan snel een email. Vanuit onze ervaring, programma’s, machines en materialen helpen we graag deze plek te ontwikkelen tot nieuwe Junior IOT inloop locatie.

We zoeken nieuwe inloop plekken in Nederland om
nog meer Junior IOT bubbels te maken

Hoe de Junior IOT inloop in Alkmaar wordt georganiseerd

Op een nieuwe Junior IOT locatie kunnen bezoekers van meestal 7 tot 17 jaar iedere week op de zaterdagmiddag gratis aan de slag met technologie: solderen, ontwerpen, 3D printen, samenwerken, ontdekken. We bieden dit aan volgens de ‘inloop’ formule, waarbij de deelnemers zelf kiezen welke dagen ze zich inschrijven. Zo ontstaat een interessante mix van leeftijden. Bovendien vragen we de kinderen die al vaker komen om de andere kinderen te helpen. Door geen entree te vragen heeft elk kind dezelfde kansen, en bovendien is de ‘waarde’ van deze workshops vele malen hoger dan een eventueel entreegeld.

We zien dat de kinderen al snel hun eigen weg weten te vinden: vanuit de beschikbare machines en materialen zoeken ze zelf uit wat ze gaan doen. We zien dat deze aanpak daarmee past bij een brede groep bezoekers: jongens, meisjes, doeners, denkers, dromers, inclusief de leerlingen die wat moeite hebben met hoe het onderwijs nu werkt.

Bij de inloop locatie is altijd één Junior IOT vakdocent aanwezig, die er vooral voor zorgt dat er een fijne sfeer is. Kinderen schrijven zich zelf in, en houden zo bewust zelf de regie. Ouders vinden het leuk om erbij te blijven, en helpen zo de verschillende kinderen. De kinderen kiezen hun eigen onderwerpen.

Aansluiten als partner-maakplaats met vrijwilligers

Soms horen we dat er op jullie vrijwilligerslocatie al ruimte is gereserveerd, compleet met meubilair, vrijwilligers, juniors en actieve workshops, waarbij de plek ook graag de activiteiten van Junior IOT wil adopteren. We helpen graag om ook de Junior IOT inloop op zo’n plek te laten ontstaan.

We regelen machines en materialen om de workshops mogelijk te maken, en trainen waar nodig de mensen van de nieuwe locatie. Junior IOT stelt de workshops en lessen onbeperkt beschikbaar voor de inloop, waarbij we onder meer afspreken dat de lessen op de scholen altijd via Junior IOT zelf zullen lopen.

We hebben nu een plan om machines en materialen uit te lenen aan bestaande vrijwilligerslocaties. Dit gaat op dit moment om maak-locaties op bibliotheken (meld je snel aan), bij Petje-af locaties, CoderDojo locaties en nu ook bij een plek voor kunst en cultuur. Zelf zorg je dan voor werkruimte, planning en vrijwilligers.

De verdere details hebben we verzameld op https://junioriot.nl/partner-maakplaatsen/

Geef je snel op: Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]

Samen een bestaande plek verder inrichten met Junior IOT

Bij onze gesprekken met verschillende regio’s ontdekken we dat er al zeker mooie dingen gebeuren op heel veel plekken door heel Nederland. Soms steunen deze plekken op vrijwilligers, en vaak ook op betaalde krachten. Dat maakt voor ons niet veel uit, beide opties ondersteunen we graag.

Nieuwe plekken zijn soms al in voorbereiding, budget is gereserveerd, en ligt er een opdracht vanuit de gemeente. Het project kan worden opgestart, en we kunnen samen op zoek naar een geschikte ruimte. Er is dan alleen nog een ‘inhoud’ en een formule nodig – en dat vullen wij dan graag in vanuit onze Junior IOT identiteit.

We helpen graag mee om Junior IOT ook op jouw locatie te laten ontstaan. Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]

Kan ik ook ‘vanuit het niets’ een nieuwe locatie inrichten?

Om ‘vanuit het niets’ een nieuwe locatie op te richten, volgen we dezelfde stappen zoals we in Alkmaar inmiddels hebben voltooid. Bij het begin zoeken we samen een plek, vrijwilligers, machines en materialen, en stellen we de inloop open voor junior bezoekers.

Om te komen tot een veilige omgeving waar de juniors dankbaar gebruik van kunnen maken, zijn veel afspraken en afstemmingen nodig. In Alkmaar hebben we inmiddels stap voor stap ontdekt wat goed werkt en welke processtappen onmisbaar zijn. We zijn ervan overtuigd dat het proces op jullie locatie weer heel anders zal lopen, maar dat we vanuit onze ervaring en vanuit ons draaiboek veel zekerheden kunnen toevoegen.

Zo’n start begint nooit helemaal vanaf nul – meestal is er  in de regio in ieder geval één super-enthousiaste coördinator. Doe je mee? Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]

Losse machines en materialen bestellen, en onze lesprogramma’s gebruiken

De prijzen voor de lessen en materialen hebben we overzichtelijk bij elkaar gezet: https://junioriot.nl/prijslijst/

Voor het bestellen van losse machines en materialen stuur je ons een mailtje: [email protected]

Als je de Junior IOT machines en materialen bestelt, dan mag je ook zelf de bijbehorende lessen vanaf onze website gebruiken. We hebben daar afspraken over genoteerd, zo mag je de lessen bijvoorbeeld niet kopiëren of overtypen. We vinden het mooi als je ze direct vanaf onze website gebruikt!

 

-=-=-=-=-=–=-

en verder…

We hebben drie manieren om mee te doen met Junior IOT:

Nieuw na de NOT van januari 2023: VO scholen gaan graag aan de slag met de Junior IOT makerspace in de school, de lessen en labs, de technologie machines en materialen, en onze training voor vakdocenten. Op een toegankelijke manier voegen we zo onze technologie inspiratie toe naast jullie bestaande lessen.

Doe je mee? Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]