Inmiddels hebben we zo’n 10.000 spatmaskers en ongeveer 4.000 clips geleverd aan onze tevreden afnemers. Maar, gezien de nieuwsberichten zijn we helaas nog lang niet klaar… Nu hebben we jou nodig om nog meer plekken te vinden die deze materialen kunnen gebruiken! Bestellen kunnen we heel eenvoudig houden: stuur een mail aan [email protected]

Door onze vaardigheden en onze machines in te zetten is het gelukt om snel een betekenisvolle bijdrage te leveren in deze strijd. Onze technologie zetten we in om samen onze omgeving beter, mooier en gezelliger te maken. Dat vinden we belangrijk, ook in dit project. Onze juniors kunnen dit!

– – in english: https://junioriot.org/junior-iot-against-corona/

Achtergrond

Als antwoord op de tekorten in beschermingsmiddelen hebben makers over de hele wereld een aantal ontwerpen gemaakt. Hiermee is het mogelijk om deze beschermingsmiddelen te maken met bijvoorbeeld een 3D printer en een aantal eenvoudige materialen. Deze ontwerpen worden wereldwijd gedeeld en verder verfijnd. Bij Junior IOT maken we een versie die goed past bij onze materiaalkeuze.

Stichting Junior IOT heeft een maakplaats in Alkmaar waar junior deelnemers werken met moderne technologie. We werken zonder winst oogmerk met het doel de passie voor technologie verder aan te wakkeren. Vanuit deze passie willen we nu een bijdrage leveren in de strijd tegen corona.

Hoe gebruik ik mijn spatmasker?

Om ons spatmasker of face shield klaar te maken voor je werk, zet je het eerst even in elkaar. In onze spatmasker flyer leggen we uit hoe je dat met drie eenvoudige stappen zelf doet. De details lees je op deze pagina: https://junioriot.nl/gebruik-junior888/

Let op: De schermen zijn een extra hulpmiddel, en creëren een extra barrière tussen de personen. Maar ademlucht beweegt gewoon om het masker heen. Blijf je gewone voorzorgsmaatregelen handhaven, blijf eventueel je mondmasker gebruiken en houd afstand. Je maakt hierin verder je eigen keuzes.

Ons aanbod is geen verkoop verhaal

We benadrukken dat we geen verkopers zijn. Als makers willen we een betekenisvolle bijdrage leveren en bieden we de materialen gratis aan maatschappelijke initiatieven. Middels donaties lukt het onze makers om uit de kosten te komen.

  

Het is mooi om te zien hoe de verschillende maatschappelijke initiatieven in de media worden belicht. In dit artikel staan onze juniors van Junior IOT zij aan zij met de collega’s in de andere projecten. Het is mooi om de vergelijking te zien!

Aanvullend rekenen we bij de meer draagkrachtige bedrijven nu met vriendelijke sponsor factuur van 5 euro per spatmasker en 1 euro per clip. Dut helpt onze stichting met de lopende kosten in deze rare tijden. Zo lukt het ons om de junior activiteiten als vanouds voort te blijven zetten. We hebben nog een klein zetje nodig voor de komende maanden, dus voel je vrij om je als bedrijf ook aan te sluiten!

Hoe komen we tot ons ontwerp spatmasker ‘Junior888’

Nadat we een behoefte zagen aan deze face shields, gezichtsmaskers, spatschermen of spatmaskers, hebben we dit project opgestart. We gingen op zoek naar een passend, snel en licht ontwerp. Een spatmasker of face shield bestaat uit een transparant vel wat om het gezicht gevouwen wordt. Om dit op zijn plek te houden wordt meestal een kunststof hoofdband gemaakt, wat met een elastische band op het hoofd wordt gedragen.

Het eerste ontwerp komt van onze junior Casper, en in een klein team van geïnspireerde engineers is dit verder ontwikkeld. Het lukt ons om verrassend eenvoudige materialen te gebruiken die goed beschikbaar zijn. Lees meer op: https://junioriot.nl/junior888-design/

Tevreden gebruikers in alle beroepsgroepen

Op 8 april hebben we de eerste spatmaskers afgeleverd bij de eerste afnemer, 50 stuks voor Esdégé-Reigersdaal voor hun verschillende zorg locaties. Binnen enkele dagen volgen veel andere groepen en in de allereerste week hebben we al meer dan 1.000 spatmaskers gemaakt. Inmiddels hebben 10.000 spatmaskers hun weg gevonden naar alle beroepsgroepen. Kijk maar eens op https://junioriot.nl/onze-helden-in-de-strijd-tegen-corona/#gebruikers

 

Mondmasker clips

Onze nieuwste toevoeging is de JuniorClip, een clip of ear-guard om de elastieken van je mondmasker niet meer op de oren te hoeven dragen. Je kunt daarmee je mondmasker ook nog wat strakker zetten voor een betere afsluiting.

Menno heeft ons ontwerp gemaakt, geheel in lijn met onze hoofdband. Het is een strak model om sneller te produceren op onze 3D printers.

  

Op school ook spatmaskers uitdelen?

Voor de zomervakantie zijn we met een basisschool aan de slag gegaan met een mooi lesprogramma over het helpen van mensen in deze strijd tegen corona: https://junioriot.nl/spatmasker-op-school/
De leerlingen van obs Atalanta hebben zo al honderden spatmaskers ingepakt en uitgedeeld: https://junioriot.nl/atalanta-tegen-corona/

Zelf ook printen?

Op het drukste moment hebben tientallen mensen geholpen met het printen van de banden van de spatmaskers. We hebben hier ontzettend veel van geleerd… Elke 3D printing engineer heeft zijn eigen machine zo beter leren kennen, om tot de juiste instellingen te komen.

Je kunt dit zelf ook proberen, daarvoor haal je de files op van https://junioriot.nl/face-shield-junior888/

Bestellen van spatmaskers en clips

Iedereen kan aanvragen, het maakt niet uit voor welk beroep dat is bedoeld. We zorgen graag dat de spatmaskers en de clips ook bij jou komen. Stuur een mail naar [email protected] en we regelen samen hoe we dat voor elkaar krijgen.

De spatmaskers leveren we compleet inclusief A4 transparante vellen voor het shield. Ze komen in een brievenbusdoosje van 9 stuks, in zakjes van 10 stuks, en nu ook in een verzend doos met 100 maskers. Maar alle aantallen zijn mogelijk. Vergeet niet om ook de clips voor mondkapjes te bestellen (de mondkapjes zelf leveren we niet). Stuur een mail naar [email protected]

Wat kost dat dan… Gratis voor maatschappelijke beroepen! Wij vinden het belangrijk om in de zorg de shields snel te kunnen leveren, zonder onderhandeling over de kosten. We zijn blij om de mensen op de werkvloer in de zorg snel te kunnen helpen. Ook voor vrijwilligers en mensen met een kleine beurs zijn er geen kosten aan verbonden.
Een vrijwillige bijdrage stellen we op prijs om onze vrienden en vrijwilligers te helpen bij de productie en om onze volgende uitvindingen mogelijk te maken. Maar let op, een bijdrage is niet verplicht.

Nieuw, nu ook te bestellen door commerciële bedrijven: Sinds kort hebben we ook een commerciële variant. Hetzelfde product, maar dan voor bedrijven die geen moeite hebben met de kosten. Je ontvangt desgewenst een sponsorfactuur voor € 5 per spatmasker of € 1 per clip, inclusief BTW en verzenden. Hierbij kan je bijvoorbeeld per doos van 100 stuks tegelijk bestellen. Zo help je onze stichting om de junior programma’s voorlopig voort te kunnen zetten. We hebben voor de komende maanden nog een klein zetje nodig, het is dan ook mooi als je je als bedrijf aansluit. Stuur om te bestellen gewoon een mail naar [email protected]

Jouw sponsoring helpt ons met de kosten

We kunnen voordeliger werken dan de grotere marktpartijen, door de vrijwilligers van de stichting, en door het gebruik van heel algemene materialen. Ons filament wordt door een groot deel al gesponsord. Toch lopen de kosten aardig op met alles er omheen. Vooral het moment dat we duizenden stuks zijn gaan produceren was wel even een schrikmomentje voor onze stichting, maar gelukkig hebben jullie als sponsors ons fantastisch geholpen!

Door de vrijblijvende sponsoring kunnen we het bestelproces heel simpel houden. Wil je ons sponsoren? Gebruik dan de bankgegevens hieronder.

Bank

Een bankoverschrijving is van harte welkom. Begin dan je omschrijving met “Sponsoring”, iban NL61 RABO 0344 4429 50  t.n.v Stichting Junior IOT

Factuur

Voor draagkrachtige bedrijven leveren we hetzelfde product ook op factuur. We volgen hierbij het voorstel vanuit de bedrijven voor € 5 per spatmasker en € 1 per clip – een extra donatie blijft mogelijk. Hiervoor schrijven we een nette factuur, inclusief BTW en verzenden.

Help je ons om de spatmaskers en clips uit te delen?

Help je ons mee? Als makers is het voor ons lastig om de plekken te vinden waar de spatmaskers en de clips nodig zijn. Om écht te kunnen helpen moeten de materialen wel echt ingezet worden. Help je mee door deze informatie aan iedereen door te geven?

Vergeet na corona ook de makers niet!

Vergeet ook straks de makers niet. Na deze crisis vraag ik je om jouw kleine, lokale makerspace eens te bezoeken. Kijk eens welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn. Op hun website vertellen ze welke rol ze vervullen in het opfrissen van de moderne kennis en vaardigheden in onze maatschappij. Dit is iets waar we allemaal profijt van hebben!

Probeer ze eens te ondersteunen. Met spontane donaties, want vanuit deze plaatsen wordt daar vaak niet hardop om gevraagd. Maar ook met spullen, materialen, of een samenwerking met jouw bedrijf. Ook Stichting Junior IOT heeft deze steun nog hard nodig.

Onze helden: makers, gebruikers en sponsors

Elke bijdrage helpt mee in de strijd tegen corona. We zijn blij dat veel mensen enthousiast verschillende rollen vervullen in dit project. Dit kan een rol zijn als maker, ontwerper, sponsor of bijvoorbeeld de media. Maar het belangrijkste zijn de gebruikers die de echte strijd aangaan.

Voor een overzicht van onze helden kijk je op: https://junioriot.nl/onze-helden-in-de-strijd-tegen-corona/

Waar komt jouw donatie terecht?

Jouw donatie helpt ons om dit project mogelijk te maken. Daarmee maak jij nu het verschil in de strijd tegen corona. Voor ons is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met jullie donaties, en daarom geven we hier een duidelijk beeld hoe jullie bijdrage wordt ingezet om juist nu een verschil te maken bij de uitdagingen in onze maatschappij.

Het team van vrijwilligers van Junior IOT ontwerpt, maakt de producten en zorgt dat het resultaat gratis bij jou terecht kan komen. De eerste stap naar 100 stuks was mogelijk door belangrijke steun van partners die zich in een vroeg stadium reeds herkennen in onze aanpak. In de week daarna schalen we op naar 1.000 stuks, wat alleen maar mogelijk is door de steun van jullie, de donateurs. Op dezelfde manier zijn we inmiddels doorgegroeid naar de volgende mijlpaal van 10.000 stuks!

Vanuit jullie donaties worden in dit project allereerst de uitgaven bekostigd voor het bestellen van materialen om de productie mogelijk te maken. Denk dan voornamelijk aan filament, sheets, elastiek en bijvoorbeeld ook de flyer. Daarna proberen we natuurlijk allereerst de materialen te vergoeden die de vrijwilligers uit hun eigen voorraden verbruiken. De vrijwilligers en de organisatie doen dit project overigens zonder enige vrijwilligersvergoeding.

Naast de kostendekking van het project zal een eventueel (positief of negatief) saldo bij Stichting Junior IOT blijven, waarmee we ons als ANBI stichting met onze juniors inzetten om met technologie een betekenisvolle bijdrage leveren aan onze toekomst – precies zoals dit huidige project. Vanuit de stichting kunnen we daarmee onze bestaande activiteiten uitvoeren, en nieuwe projecten starten, even zoals het huidige project is ontstaan.

Als ANBI stichting werken we zonder winstoogmerk, en is bovendien middels onze statuten en de bestaande regelgeving gegarandeerd dat een tegoed altijd binnen onze doelstelling wordt gebruikt, ook in het denkbeeldige geval dat de stichting niet meer zou worden voortgezet. Maar ons doel is om nog heel lang met deze inspirerende projecten door te gaan. Hoe het project ook loopt, we zorgen er zorgvuldig voor dat jullie steun goed terecht komt!

Je mag onze ontwerpen namaken!

Onze ontwerpen namaken mag gewoon, graag zelfs. Maar we willen dan wel dat je dan ook werkt zonder salarissen en zonder winst, en dat je het product dan ook gratis, of tegen een vergelijkbaar vriendelijke prijs blijft aanbieden.

We adviseren je dan van de spatmaskers pakketjes te maken van 10 of 20 stuks, met de hoofdbanden en elastieken schoon verpakt in bijvoorbeeld een ziplock zak. Ook de transparante vellen lever je erbij. Zorg dat je alle benodigde onderdelen aanlevert zodat je zorgmedewerker niet zelf op zoek moet naar bijvoorbeeld ontbrekende elastiekjes.

We delen onze ‘lessons learned’ ook graag met de mensen die zelf ook deze ontwerpen willen produceren. De 3D print files vind je bij het linkje elders op deze pagina. Voel je vrij om deze ontwerpen te gebruiken – maar niet om geld te verdienen of winst te maken.