TinkerCAD login Tutorial

Versie 1 door: Johannes van Staveren, Januari 2020
Aanvullingen en actuele versie door: Marco van Schagen

Met deze uitleg help je als docent je leerlingen om samen de inlogs maken voor TinkerCad. Je volgt precies de uitleg en de leerlingen helpen elkaar zachtjes. Wie sneler is helpt eerst de anderen even. Zo lukt het om in één keer samen allemaal een account te maken. Leerlingen waar het echt niet lukt moeten even wachten tot je met de grotere groep klaar bent.

De tweede les kan je de inloginformatie nog een keer op het scherm zetten om opnieuw in te loggen. Leerlingen kunnen het elkaar dan even uitleggen. Met een paar ontwerpvoorbeelden gaan de leerlingen zelf aan de slag. De leerlingen helpen elkaar, en als leerkracht kijk je tevreden toe.

 

Stap 1: Open de site

  • We willen naar de site gaan, daarom open je nu het internet (Chrome, Firefox, Microsoft Edge, etc)
  • Met de adresbalk ga je vervolgens naar: tinkercad.com (Als de pagina in het Engels is kun je dit helemaal rechtsonder veranderen naar Nederlands.)

Stap 2: Account aanmaken – Deel: 1
Deze uitleg gaat ervanuit dat je nog geen account hebt, deze gaan we nu aanmaken.

Klik rechtsboven op de knop: “NEEM NU DEEL” of “Join now”.

De “NEEM NU DEEL” knop is de grote witte schreeuwknop rechtsboven. Voor nieuwe bezoekers valt deze knop lekker op. Als je later terugkomt, dan heb je natuurlijk al een account, en dan kies je voor de andere knop: “Aanmelden”. Voor je inlog gegevens kijk je naar het plaatje verder hieronder.

Stap 3: Account aanmaken – Deel: 2

Klik op: Een persoonlijk account aanmaken of “Create a personal account”

Stap 4: Account aanmaken – Deel: 3

Mensen met een chromebook kunnen makkelijker inloggen. De volgende stap is dan anders. Volg dan niet de gele pijl maar kies aanmelden met Google. Kies daarna je naam, en klik op doorgaan. Let op, je mag hieronder een paar stapen overslaan. Ga dan door naar stap 8.
Bij enkele kinderen vraagt deze stap nog om een chromebook wachtwoord. Bij sommige scholen is dat voor alle kinderen hetzelfde. Help elkaar of vraag dit even aan je eigen juf of meester.
Bij een klas waar bij de meeste kinderen het wachtwoord een uitdaging is, kiezen we dan toch voor inlog met email, ga dan hieronder verder.

Voor mensen zonder chromebook, klik op: Registreren met E-mail of “Sign up with email”

Stap 5: Account aanmaken – Deel: 4

Vul hier de volgende tekst in.

Let op: Als je jonger bent dan 18 jaar moeten je ouders toestemming geven, en dan moet er een heleboel extra geregeld worden. Dat duurt te lang voor deze les. Daarom is het belangrijk dat je als jaar “2000” invult. Omdat anders een heleboel extra geregeld moet worden. De leerkracht geeft hiervoor de goedkeuring.

Soms gebeurt het toch dat iemand een verkeerde datum invult. In die browser zal het vandaag niet meer lukken om dit te corrigeren. Je moet het dan opnieuw doen in een andere browser of op een andere computer. Na het aanmaken van het account kan je wel weer inloggen op je eigen computer.

Stap 6: Account aanmaken – Deel: 5

 

Waarschuwing: Gebruik je inlog wat eindigt op @junioriot.nl alleen voor je tinkerCad inlog. Via de mailbox van Junior IOT lezen we de mail die naar dit adres wordt verstuurd. Gebruik het dus niet op andere websites.

 

Pak pen en papier en schrijf op wat je bij deze stap invult. Zonder het Email en Password wat je hier vandaag invult kun je volgende les niet mee doen. Op de plekken 1 – 2 – 3 – 4 in het plaatje hieronder doe je dit:

  1. Gebruik je eigen email adres.
    Of, als je de les krijgt van Junior IOT, dan verzinnen we een nieuwe zogenaamde email voor deze inlog. Dat gaat sneller, en ik kan je dan makkelijker helpen. Dit vul je in: de naam van je school, een streepje, en je eigen naam. Je voornaam is dan meestal wel genoeg, of je voornaam met de eerste letter van je achternaam. Daarachter zet je dan @junioriot.nl. Precies zoals het voorbeeld in het plaatje. Maar dan wel met je eigen naam. Let op: lees de waarschuwing hieronder.
  2. Als wachtwoord kiezen we in deze les allemaal: ikbenlief1
  3. Klik het vinkje om toestemming te geven.
  4. Klik op “CREATE ACCOUNT” om een account te maken.

Stap 7: Account aanmaken – Deel: 6

Klik hier op “Done” om klaar te zijn met het aanmaken van je account. 

Waarschuwing: Gebruik je inlog wat eindigt op @junioriot.nl alleen voor je tinkerCad inlog. Via de mailbox van Junior IOT lezen we de mail die naar dit adres wordt verstuurd. Gebruik het dus niet op andere websites.

 

Stap 8: Sluit de voorbeeld tekening.

Klik op het kruisje om de voorbeeld tekening af te sluiten. Deze heb je nu niet nodig.

 

Stap 9: Begin een nieuw ontwerp.

Klik op “Een nieuw ontwerp maken” om aan de slag te gaan met jouw eerste eigen 3D tekening in TinkerCAD.

~~ Je kunt nu aan de slag ~~

Als je dit scherm ziet ben je klaar om te Tinkeren! (Oftewel: Knutselen!)

Nu wil je natuurlijk weten hoe je alles op je scherm kunt gebruiken. Remco van 3Dkanjers geeft je daarvoor deze link: https://3dkanjers.nl/wp-content/uploads/2017/01/Tinkercad-poster-v2.0.pdf.

Ga hiermee lekker aan de slag. Op een rustige manier kan je elkaar helpen. Vergeet niet om je inlognaam en wachtwoord op te schrijven, zodat je thuis verder kan werken. Ook thuis of in de klas kan je deze instructie nog eens rustig nalezen.

Als leerkracht leg je de volgende keer nog een keer uit hoe je deze instructie kunt vinden: In de adresbalk ga je naar junioriot.nl, dan tik je rechtsboven op het zoek-dingetje, tiep: tinkercad inlog, en ga naar de uitleg. Of sneller: google naar junioriot tinkercad inlog

 

Natuurlijk wil je na deze eerste stappen nog meer tekenen. Kijk dan snel verder op: https://junioriot.nl/3d-basis/

Meer uitdagingen en lessen

Het maken van de inlog voor elke leerling is de grootste uitdaging in de eerste les. Daarna mag iedereen TinkerCad ontdekken: Teken maar wat je leuk vindt. Bij twijfel kiezen we voor een naambordje: een plat plankje met een naam erop. Met een gaatje in het hoekje wordt dit een sleutelhanger.

De tweede les kan je uitleggen dat een 3D print best veel tijd kost. De printer is lang bezig met het neerleggen van het plastic. Je kunt de letters van je naam ook maken als gat. Een gat betekent minder plastic, dat is sneller klaar. Hieronder staat een voorbeeld.

De derde les vraag ik om losse letters te draaien en aan elkaar te plakken. Een 3D letter-object dat dan zelf kan blijven staan. Maar iets anders kan ook. Ik laat een spannend object zien, bijvoorbeeld een slang die als een ketting in één keer is geprint. Kunnen ze dat ook? Kleinere prints zijn beter, want dat is sneller klaar.

De lessen daarna kan je richten op engineering thema’s zoals een printbare ketting. Of een samenwerking, dat de groep een vakantiedorp maakt, waarbij ze zelf overleggen welke dingen ze willen maken.