Extra soldeer-uitdagingen nodig?
Sommige leerlingen raken op eigen snelheid heel snel door alle oefeningen. Als je goed kijkt zie je bij elk van de eerdere oefening verbreding en verdieping. Maar toch: extra uitdaging kan handig zijn. Let wel op dat je bij deze oefeningen vaak wat extra spullen moet organiseren.
Dan is dit nog heel belangrijk: Graag leggen we uit wat de bedoeling is, maar we helpen niet met de details. De leerlingen hebben eerst onze gewone opdrachten afgemaakt. Ze zijn nu goed in zelf onderzoekend en ontdekkend leren. Ze kennen onze basismaterialen, en je hebt ze de basisvaardigheden uitgelegd. Om het ‘zelf mogen ontdekken’ te benadrukken helpen we de leerlingen niet echt bij deze extra oefeningen.
Op deze pagina laten we een aantal soldeer uitdagingen zien.
Lichtkaartje
Bij de start van onze Junior IOT Energie Challenge hebben de bewoners van Alkmaar in twee dagen wel 3.000 batterijlampjes gemaakt. Het was een fantastisch mooi gezicht toen al deze lampjes in het donker door de stad gingen wandelen!
Pas op het gevaar, het lijmpistool is erg heet. Op het voortgezet onderwijs mag je wel met dit apparaat werken, en anders kan je altijd om hulp vragen.
Overdreven LED soldeerkunst
Dit is gewoon hetzelfde, maar meer! En dit is een creatieve oplossing voor de afspraak dat de leerlingen per les maar één batterij mee mogen.
Na een paar dagen hebben deze dames een wonderwerkje gemaakt met meer dan 100 ledjes!
Overdrijven kan op een PCB!
We laten de leerlingen bij zo’n werkstuk eerst keurig hun werk afmaken. Daarna vragen we of het echt werkt – 9 op de 10 keer vertellen ze dat ze alleen de pootjes nog hoeven te solderen. Oeps, zitten de leds wel allemaal goed om?
De volgende keer mogen ze gerust een nieuw werkstuk maken. Wederom is dit een leuke oplossing voor de regel dat elke leerling per keer maar één batterij gebruikt.
Licht bibberspiraal
Met bijvoorbeeld twee paperclips maak je makkelijk een hartje op een batterij houder. De derde paperclip verbuig je tot een oogje voor je bibberspiraal.
Lichtboom van fiber licht
Voor dit speciale ontwerp heb je doorzichtige draad nodig. Je kunt dik nylon vissersdraad gebruiken. Tip: deze visdraad heette bij deze bouwmarkt “etalage nylon 1 millimeter”.
Hier gebruiken we een princessenlichtje. Dit is een color change led met twee pootjes. Deze maak je met een schakelaar vast op je batterijhouder. Schuif een stukje krimpkous over de led en steek daar je doorzichtige draden in. Krimp daarna de krimpkous, we hebben hiervoor een speciaal lucht verwarmingsapparaat.
Dit geeft een super mooi resultaat:
Sleutelhanger licht printplaat ding
Idee: neem een half PCB bord, gat erin (want sleutelhanger) en dan monteer je een batterij houder, drie drukknoppen en multicolor led voorop: voilá – sleutelhanger lampje. Voor het oogje gebruik je een paperclip of een stukje ijzerdraad.
Trilmotor op de batterij
Wat leuk, dit was onze allereerste soldeeroefening. Maak dit maar, het zit precies hetzelfde gesoldeerd als bij een lichtmachine.
(Battle van de trilrobots bij basisschool Atalanta, zie https://junioriot.nl/trilrobots-the-movie-atalanta/)
Trilrobot met een schakelaar
Zelf verder bouwen? Battle van de trilrobots?
Als er tijd over is, dan kunnen jullie elkaar helpen om je werkjes verder af te maken.
(De dans van de trilrobots, in de Star Wars bus van Junior IOT)
Uitdaging 2. Plak je trilrobot op een omgekeerd plastic bekertje. Maak een gaatje in de beker en steek daar een stift in. Zet je apparaat op een vel papier, en kijk of je tekenmachine echt werkt!
Kerstboom
Soms hebben we op de lasersnijder wat houten kerstbomen gemaakt. Puzzel zelf even welke onderdelen in welke vakjes passen. Welke kleuren leds passen bij elkaar, weet je dat nog? Ontwerp je eigen circuit om de verbindingen te maken. Zo gaan precies de lichtjes aan die jij wilt!
Kerstboom lichtjes op jouw school
Op deze school hebben de leerlingen échte kerstboomverlichting gemaakt!
Politie auto
Heel af en toe hebben we een RGB politie auto. Deze maken we dan met onze lasersnijder. Dit is een super simpele, maar heel effectieve oefening om te laten zien wat jij kan!
Een doormeetlichtje van meester Duco
Meester Duco vertelt: “Mijn eigen doormeet lampje heb ik vroeger op de LTS gemaakt. Dit lampje heb ik nu al 40 jaar, en ik gebruik hem nog steeds”.
Voor de wat oudere kinderen….
Naast Junior IOT
Let op:
Bij onderstaande oefeningen worden extra materialen gebruikt. Deze zitten niet in de Junior IOT werkset. Deze oefeningen zijn geen onderdeel van het Junior IOT aanbod, en worden alleen aangeboden als extra inspiratie als een school los van Junior IOT zelf nog extra onderwerpen wil uitvoeren.
Punaises
In andere werksets wordt nog wel eens gewerkt met punaises. Een schema op papier wordt overgenomen middels punaises op een plankje. Het werkstuk wordt dan gemaakt door op de punaises te solderen.
We merken dat de ervaring hierbij sterk afhankelijk is van de soldeerapparatuur. Het soldeertin wat wij gebruiken laat zich door de vloeikern makkelijk hechten op de punaise. De volgorde van werken zoals wij deze uitleggen is dan relevant: Eerst de soldeerbout op het werkstuk, dan de tin erbij. Je ziet dan mooi hoe het vloeimiddel wat in de tin zit, zorgt voor een hechte verbinding.
Frankenstein speelgoed
Frankenstein is een mens wie van verschillende onderdelen in elkaar is gezet. Het is interessant om te weten waar die ‘restjes’ van andere mensen vandaan komen, maar daar gaat het nu niet om.
Neem van huis een oud speelgoedje mee. Dit kan je halen bij de kringloop, en officieel zijn we het niet eens met speelgoed afpakken van je kleinere broertje. Het speelgoed pas je aan… door er lichtjes in te maken. Bij een dino maak je hier misschien oogjes in en bij een auto maak je er mooie lampjes op.
Bibber spiraal op een PCB
Hier kunnen de leerlingen echt wel een tijdje mee aan de slag. Dit is niet voor de hele klas, maar alleen voor dat ene groepje die vooruit wil werken.
Nodig:
-
- Rol dik ijzerdraad (max 1,2 mm dik).
- Rol iets dunner ijzerdraad.
- Handige tangen (de handige vakdocent heeft er misschien een paar).
Niet iedere vakdocent heeft dit ijzerdraad. Bij de Action haal je een rolletje. Het moet wel glimmen anders is het lastig te solderen. Dun draad soldeert bovendien beter omdat je daarvoor minder warmte nodig hebt. Bij dit ijzerdraad is het handig om het stukje wat je gaat verbinden eerst even voor te vertinnen.
Leerlingen maken graag een schrikspiraal op een PCB: Dit is een mooi voorbeeld door Meester Duco. Misschien heeft jouw school nog een paperclip of een stukje ijzerdraad over, dan kan jij dit ook. Je hebt al geoefend met een printplaat, kijk daarvoor op deze pagina: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat-stemup/
Sieraden met licht – wearables
Leerlingen kunnen zelf een sieraad met leds maken met een batterijhouder en twee ijzerdraadjes waartussen leds gesoldeerd worden.
Basis sieraad: gebruik dik (1.2 mm) ijzerdraad, en dan:
- Maak 1 ring, soldeer aan de 2 buitenste pootjes van de batterij houder.
- Maak 1 kleinere ring, soldeer aan middenpoot batterij houder.
- Leds ertussen.
- Klaar.
Sport logo met leds
Laat ze het logo van AZ dan wel AJAX of hun eigen favoriete club buigen en solderen op PCB met leds eronder. Dit kunnen ze heus wel, en succes is dan verzekerd.
Moederdag hartje
Paashaas met lichtgevend eiermandje
De wearable – een batterijgrijper lichtmachine met ijzerdraad
Licht ring
Het is heel leuk om een ring te maken die licht geeft. Doe de ring wel weer af zodra de batterij op is; dat heeft te maken met de materialen die op de huid komen.