(snel inschrijven)

Je reserveert je ticket op eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/junior25-een-nieuwe-vakantie-met-junior-iot-in-2021-tickets-163629447081

Deelname kost 7,50 euro per dag. Let op: Het gebruik van spijkervrije (kevlar) zooltjes is verplicht, deze kan je zelf meenemen of je kunt ze bij ons aanschaffen voor eenmalig 10 euro. Bij aankomst kan je betalen met PIN. Korting is beschikbaar indien nodig. Reserveren via eventbrite is dus gratis, je belooft daarbij wel om bij aankomst de toegang te voldoen.

We rekenen op gemiddeld 25 deelnemers per dag. Elke activiteitendag van zaterdag 14 augustus t/m zondag 22 augustus is van circa 14.00 tot 17.30.

Junior25 2021, junior plezier in Alkmaar

een warm vakantie-aanbod voor samenwerken, tijdelijke maaksels en junior plezier in Alkmaar

In deze vakantieperiode hopen we een aantal vakantiedromen en wensen te kunnen realiseren voor jongeren tussen 6 en 17 jaar, in- en rond Alkmaar. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze partners, en de start is gegeven middels een bijdrage vanuit Alkmaar Maakt Het.

Dit is het vervolg op onze pilot, Junior25 in 2020, om toegankelijke en inclusieve makersactiviteiten te realiseren voor juniors in Alkmaar. Met deze succesvolle pilot hebben we laten zien dat we met onze partners met een korte aanlooptijd een fantastisch project weten te realiseren. De deelnemers waren ook super enthousiast, en daarom doen we het graag nog een keer!

Met de inspiratie van vorig jaar organiseerden we ondertussen een geweldige buitenweek bij basisschool De Kerkuil in Limmen. Kijk ook eens naar de foto’s op die pagina. Een aantal van dezed activiteiten zal je terugzien bij deze nieuwe ronde van Junior25.

Vakantieactiviteit voor junior makers

Een toelichting is niet compleet zonder een lijstje bulletpoints. Dat maakt het belangrijk.

  • Als junior maker kies je zelf wanneer je meedoet. Jeugdige aspirant makers, bezoekers tussen circa 6 en 17 jaar, gaan zelfstandig aan de slag. Ouders blijven er waar nodig gewoon bij. Je mag meedoen voor één dag, of net zoveel dagen als je zelf wilt. Elke dag ben je welkom, en elke dag wordt opnieuw gebouwd, gegeten, en genoten van het kampvuur. Er ontstaat een hechte gezelligheid. Met dit ‘feest’ in onze stad hoef je eigenlijk niet meer op vakantie.
  • Een band die blijft. Deze los/vaste samenwerking maakt dat dit veel verder groeit dan bijvoorbeeld een huttendorp – in lijn met de unieke cultuur van ons bijzondere terrein ontstaan nieuwe junior makers vriendschappen. We zien nog steeds bezoekers terugkomen van afgelopen zomer, met als verbindend element het samen maken. Een nieuwe band die je zelf hebt georganiseerd, naast je eigen straat, je eigen wijk of buurthuis. We herhalen graag dit experiment om te zien of dit nog steeds werkt.
  • Bij Junior IOT gaat het om Samen Technologie Ontdekken.
    • Samen Alleen, of in groepjes wordt de gehele dag door gewerkt aan de eigen creaties: fantasie torens en kastelen, wagens en karren, kunstzinnige beelden en bouwsels waarvan alleen de bouwer herkent wat het is. Al snel helpen de kinderen elkaar, ook als ze elkaar helemaal nog niet kenden.
    • Technologie. We dagen je vaak uit om iets bouwen wat iets uitbeeld, kan bewegen of waar op een andere manier iets slims mee is gedaan. Een abstract beeld, of een huis op wielen, een dansmachine, of een extra sterke toren. Of een dinges: ‘hey wat heb jij gemaakt?’. Dat bepaal je lekker zelf. Wij zorgen allen voor timmerspullen, verf en andere materialen.
    • Ontdekken. De kinderen zijn samen lekker bezig. We dagen ze rustig uit om te ontdekken zo wat ze leuk vinden. Buiten in de zon. Maar wacht, dat is nog niet alles.
  • Muziek helpt, want zelf iets durven maken, dat begint soms gewoon hier. De juniors regelen samen dat het DJ podium wordt opgebouwd. Met rookmachines, lichtrobots, mixmachine en karaoke. Het stilste kind schuifelt voorzichtig naar de microfoon. Je ziet opeens de laatste aarzeling wegsmelten: dit kan ik ook!
  • Elke dag gebeuren daarnaast nog zeker één of meerdere bijzondere dingen. Persoonlijke uitdagingen, spannende dingen, of gewoon het ontdekken van nieuwe manieren om te maken. Professionals verbonden aan Stichting Junior IOT verzorgen tijdens Junior25 één of meerdere extra activiteiten en experimenten samen met de jonge aspirant makers:
    • Onze smid en harnasmaker vertelt over de cultuurgeschiedenis van de verschillende maaktechnieken. De deelnemer gaat zelf aan de slag om de verschillende technieken te ervaren. Dit levert bijzondere eigen maaksels op, die trots mee naar huis mogen.
    • Schaduw en licht – maak met Lichtatelier Alkmaar je eigen tijdelijke kunst. Onderzoek onder deskundige begeleiding hoe jij met de verschillende kleur- en lichttechnieken jouw creaties laat ontstaan. De kunst van het maken is hierbij vaak belangrijker dan het gemaakte product.
    • Samenwerken verbindt. Touwslager Herman laat je als team samenwerken om samen een bijzonder touw te produceren. Touw uit de oertijd – wat kan jij daar weer van maken?
    • Reversed Graffiti. De cultuur van de tijdelijke kunst. Green art is een tijdelijke kunstvorm: viezigheid weghalen in een specifieke vorm. Je maakt de stad een stukje schoner en tegelijk laat je jouw creatieve kunst achter.
    • Spelen met licht. In de electronica workshop ontdek je verschillende manieren waarop je jouw eigen lichtmachine kunt maken. Je bedenkt verschillende electronica werkstukjes die je trots mee naar huis neemt. Electronica heeft een belangrijke plek in de wereld, en dus ook in de kunst. Wat kan jij hiermee doen?
    • Technologie werkplaats. Dit is de kern van Junior IOT: 3D ontwerpen, 3D printen, electronica en programmeren. De lasersnijder komt naar buiten om mooie objecten te maken. De drone moet getest worden, en doen de robots het nog? Maar het gaat vooral om het digitale maken: met onze machines maak je daarna jouw ontwerp.

We werken in dit project buiten met veel hout en spijkers. De ervaring leert dat we veiligheidszooltjes verplicht moeten stellen. Deze koop je eenmalig voor 10 euro, of je neemt je eigen spijkervrije zooltjes mee. Voor de veiligheid vragen we elkaar om op te letten voor de gereedschappen waar we mee werken. Echt spannende dingen mogen alleen wanneer we er zelf bij zijn.

Ouders op het terras

Als ouders ben je van harte welkom om bij je kind te blijven. Als je dat wilt. We overleggen tot welke leeftijd dit in jullie geval nodig is. En verder is jouw ulp van harte welkom.

Je kunt ook prima terecht op één van de terrassen naast Hal25. Op het gewone terras kan je terecht voor een hapje en een drankje. En bij de Moersleutel kan je heerlijke speciaalbieren uitzoeken. Let op de betreffende openingstijden en de actuele corona regels.

Ons techniekfeest als cultuurbijdrage aan de stad

Er wordt veel gesproken over techniek, jongeren en culturele activiteiten. Soms worden allerlei maakdingen snel onder het kopje techniek geplaatst, en de meeste discussies zien we dat nog niet als onderdeel van de cultuursector. We veranderen dit gewoon.

Bij Junior IOT gaat het daarom echt om een mix, met als doel een junior cultuurversterking in Alkmaar. We zien dit project als een belangrijke versterking voor het Alkmaarse gevoel ‘dit regelen we samen’, een maatschappelijke waarde die we koesteren, welke deel is van onze geheel eigen cultuur bij Junior IOT.

Bovendien herkennen we de kunstzinnige betekenis van het woord ‘cultuur’ in de bloeiende wens dat de junior creaties die in dit project zullen ontstaan, ooit kunnen uitgroeien tot blijvende kunstvormen. In het huidige project benadrukken we echter vooral de tijdelijkheid van de maaksels die tijdens deze dagen zullen ontstaan.

Ons belangrijkste doel hierin is dat de opgedane inspiratie en de persoonlijke groei een deel blijft van de ervaring van de deelnemers, als onze waardevolle en blijvende bijdrage aan verdere vorming van onze stad.

Inspiratie die blijft

De inspiratie vij de bezoekers willen we vasthouden. We geven de ruimte om verder nieuwe dingen te ontdekken, zichzelf te ontwikelen, te groeien. Hoe?

Ons terrein geeft op meerdere manieren de ruimte om de tijdelijke interesses langer vast te houden: elke zaterdag vind je hier de Junior IOT zaterdaginloop voor de inspiratie voor technologie bij onze doelgroep tussen 7 en 17 jaar. En voor de oudere jongeren zullen al snel nieuwe mogelijkheden ontstaan om zich in de spannende gebouwen op ons terrein verder cultureel te blijven ontplooien. Vandaag beginnen we klein. En morgen groeien we verder.

Deze zomer: een planning van 10 dagen junior zomerplezier

We kiezen de laatste 10 dagen van de zomervakantie. De eerste dag houden we nog geheim voor een rustige start met eenbesloten publiek. De planning vullen we rustig in:

  • 0 – voorbereiding.
    • Helpers: Casper, Marco.
  • 1a – perspectief 12.00-14.30 (een geheime besloten dag op vrijdag 13 augustus met een bijzondere uitnodiging)
    • Coach: Marco, Suzanne, Francien. Helpers: Julius, Jason, . Vakdocent: Duco, Saskia v S
  • 1b – meidenmiddag vrijdag 13 augustus 14.00-17.30.
    • Coach: Marco, Suzanne, Francien. Helpers: Julius , Olivier, Jason. Vakdocent: Duco, Saskia
  • 2 – zaterdag 14 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Ties, Jason, Vakdocent: Duco
  • 3 – zondag 15 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Ties, Jason, Jikke. Vakdocent: Suzanne
  • 4 – maandag 16 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Julius, Olivier, Vakdocent: Duco 14.00
  • 5 – dinsdag 17 augustus.
    • Coach: Marco. Helpers: Julius, Olivier,  Vakdocent:  Nico Groot
  • 6 – woensdag 18 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Fiep, Ties. Vakdocent: Duco 14.00
  • 7 – donderdag 19 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Fiep, Ties Vakdocent: Femke
  • 8 – vrijdag 20 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Fiep, (Ties?), Julius, Olivier,  Vakdocent: Duco
  • 9 – zaterdag 21 augustus.
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Fiep, Ties, Julius, Olivier, Vakdocent: Duco, Saskia H, Femke
  • 10 – zondag 22 augustus. Presentatie- en afsluitdag. Afsluiting 16.00-17.00!
    • Coach: Marco, Suzanne. Helpers: Fiep, Julius, Olivier, Jikke. Vakdocent: ? Audio: Baah Naan aRap.

We rekenen op gemiddeld 25 deelnemers per dag. Elke activiteitendag van zaterdag 14 augustus t/m zondag 22 augustus is van circa 14.00 tot 17.30.

Wie kan ons helpen?

Deze activiteiten kunnen we niet alleen organiseren. We zoeken hiervoor mensen die willen meehelpen. Vaak blijven er een aantal ouders bij de dag aanwezig, gewoon om mee te spelen helpen. We vragen onze juniors om te helpen, om zo gratis toegang te verdienen. En daarnaast zoeken we vrijwilligers/ coaches die de hele dag willen begeleiden.

Daarnaast zijn we op zoek naar spullen, hout, pallets, bouwmaterialen, spijkers, verf, gereedschap waar de kinderen mee aan de slag kunnen. Het is (bijna) nooit te veel.

Deelnemers

Iedereen in Alkmaar mag zich aanmelden. We vragen aan bezoekers een bescheiden bijdrage in de kosten, en waar nodig zijn er ook plaatsen met korting beschikbaar. De inschrijving is nog afhankelijk van de corona regels. We verwachten gemiddeld 25 juniors per dag.

Als junior maker kies je zelf wanneer je meedoet. Jeugdige aspirant makers, bezoekers tussen circa 6 en 17 jaar, gaan zelfstandig aan de slag. Ouders blijven er waar nodig gewoon bij, hiervoor spreken we een leeftijd af. Je mag meedoen voor één dag, of net zoveel dagen als je zelf wilt.

Inschrijving en kosten

Je reserveert je ticket op eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/junior25-een-nieuwe-vakantie-met-junior-iot-in-2021-tickets-163629447081

Deelname kost 7,50 euro per dag. Dit is een een bijdrage in onze kosten. Mocht dit bedrag een probleem zijn, dan hebben we mogelijkheden voor korting.

Let op: Het gebruik van spijkervrije (kevlar) zooltjes is verplicht, deze kan je zelf meenemen of je kunt ze bij ons aanschaffen. De zooltjes kosten eenmalig 10 euro. In onze ervaring voorkomen we pijnlijke voeten vanwege de spijkers; het helpt echt!

Bij aankomst kan je betalen met PIN. Reserveren via eventbrite is dus gratis, je belooft daarbij wel om bij aankomst de toegang te voldoen.

De toegang is inclusief limo en een snack, met soms aan het eind van de dag marshmallows, broodjes en/of gepofte appels. De ouders ontdekken al snel dat naast ons deel van het terrein twee mooie terrassen te vinden zijn: Hal25 en De Scrapyard van de Moersleutel. Hier is voor de ouders hapjes en drankjes verkrijgbaar, maar je mag bij ons ook zelf je eten en drinken meenemen.

Korting / alkmaarpas / doelgroepen

Per dag zijn enkele speciale kortingen beschikbaar. Je komt in aanmerking voor 2,50 of 5,00 euro korting als je ons hiervoor weet te overtuigen, bijvoorbeeld als je de alkmaarpas hebt (voor mensen met een kleine beurs), flip-, top- of andere doelgroepkortingen. Je mag het zelf verzinnen, zolang je het ons kunt uitleggen.

Kinderfeestje?

Natuurlijk ben je van harte welkom met jouw kinderfeestje. Overleg met ons: [email protected]

De kinderen kunnen meedoen aan alle activiteiten. In overleg zorgen we ervoor dat ze zelf hun weg vinden, zodat ze zich goed over de workshops kunnen verspreiden. Zo loopt hun bezoek gezellig samen met de andere deelnemers.

Voor een kinderfeestje schrijf je dan alle deelnemers in via eventbrite. Zo kunnen we zien of het niet te vol wordt. In overleg maken we een plek waar de versnaperingen, taart en kadeautjes kwijt kunt die bij jouw feestje horen. Je zorgt op deze plek zelf voor jouw groep.

W&T workshops / Train de trainer / groep 8 helpers

Met ons W&T Café sporen we onderwijsprofessionals aan om meer met W&T te doen. Deze activiteiten middagen zijn een mooi moment om als trainer hands-on met onze workshops aan de slag te gaan. Wij maken hier graag tijd voor, en de kinderen hebben er al zin in! Overleg even: [email protected]

Een nieuw initiatief is om de technologie workshops te laten geven door de juniors zelf. Met een partner zijn we in overleg om daarvoor de Junior IOT gereedschapsets te organiseren. Juniors die op hun huidige of volgende school deze workshops willen geven, mogen dat zelf met deze school organiseren. Dit is extra interessant voor groep 8-ers die net naar de volgende school zijn gegaan; en graag de workshops op hun basisschool geven. Het mag ook een andere school zijn. Jij bent daarin de baas, zolang wij jouw plannen kunnen goedkeuren. Je regelt het in principe zelf, maar ik help ook graag om duidelijke afspraken te maken met jouw (vorige) school en/of de school waar jij graag de workshops geeft. Jullie kunnen natuurlijk tijdens de Junior25 dagen komen oefenen op de nieuwe kinderen. Vertel mij wat je wilt en wanneer jij kan: [email protected]

Corona paragraaf

Afspraken per 9 augustus

We zien onze Junior25 zomerdagen als een jongeren activiteit welke valt onder kunst- en cultuur beoefening, dus niet als evenement. We kijken evengoed naar alle andere regels om daar zoveel mogelijk van te leren. Voor verdere gedragsregels hebben we steun aan de huidige regels voor kinderopvang. Dit geeft ons een beknopte instructie waar wij onze zomerdagen op inrichten:

  • Per deelnemer is er minimaal 5 m2 ruimte: Onze plek is meer dan een paar honderd vierkante meter, en we kiezen voor gemiddeld maximaal 25 deelnemers.
  • Door te werken aan jouw project heb je overwegend een vaste plek.
  • Afstand houden vanaf 18 jaar, volgens de gebruikelijke regels. Hou rekening met elkaars wensen.
  • Elke deelnemer schrijft in, via eventbrite. Bij aankomst afrekenen (met PIN), maar pas na een mondelinge gezondsheidcheck: Heeft u of huisgenoten corona of klachten? U bent/hoeft niet in quarantaine? –> Bij corona of klachten bij jezelf of je huisgenoten geen deelname.

Er komt snel weer nieuwe informatie beschikbaar. Toch verwachten we dat onze regels daarmee niet strenger zullen worden.

Voor meer overdenkingen, zie onze uitleg op: https://junioriot.nl/corona2020/

—-
De details voor de vraag waarom we juist deze regels hebben gekozen, daarvoor lezen we de nieuwste officiële informatie nog eens rustig door:

  • Tekst van persmoment 9 augustus-  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/08/09/letterlijke-tekst-persmoment
    • Wees bewust over besmettelijkheid, ook na vakantie, en test jezelf.
    • Anderhalve meter.
    • Vaccineren is een eigen keuze in de maatschappij, vanuit overheid niet verplicht.
    • Vrijdag volgt meer info over situatie na 1 september; hoop op verruiming naar scholen en festivals.
  • Basisregel afstand houden – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/regels-voor-afstand-houden
    • Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.
    • Bewoners van 1 adres hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
    • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
    • Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar.
    • Op school houden leerlingen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot hun docenten.
    • Tijdens de kunst- en cultuurbeoefening hoeven deelnemers onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor het uitoefenen van de activiteit.
  • Kunst- en cultuur beoefening – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/zingen-toneelspelen-dansen-muziek-maken-en-acteren
    • Bij culturele locaties zonder doorstroom en waar bezoekers geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen, hebben bezoekers een vaste zitplaats. Is een vaste zitplaats niet mogelijk? Of maakt de aard van de activiteit dit niet mogelijk? Dan volstaat een vaste plek waar de activiteit uitgevoerd mag worden.
  • Corona en recreatie – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/recreatie
    • In doorstroomlocaties (binnen en buiten) mag er 1 bezoeker per 5 m2 op 1,5 meter aanwezig zijn. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten.
    • Op locaties waar men overwegend een vaste zitplaats heeft, zoals casino’s, wellness en spellocaties gelden de volgende verplichtingen:
      • Ondernemers vragen bezoekers zich te registeren.
      • Ondernemers doen een gezondheidscheck bij de bezoekers.
  • Opening van locaties – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/locaties
      • Afstand houden
      • Gezondheidscheck (lees de details door)
      • Buurthuizen, dorpshuizen en wijkcentra, zijn open voor publiek. Dat betekent dat vrije inloop voor bezoekers weer mogelijk is. Aanwezigen houden zich aan de basismaatregelen. Zoals 1,5m afstand houden en regelmatig handen wassen.
      • Bij de besloten activiteiten is 1 persoon van het buurthuis aanspreekpunt. De mensen die meedoen melden zich vooraf aan. De buurthuizen volgen tijdens de activiteiten de basisregels die voor iedereen gelden.

Kinderopvang – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/corona-en-kinderopvang


 

Foto’s

Kijk je mee met de foto’s van de workshop dagen? Er gebeurt gewoon te veel om op te noemen.

We hebben voor foto’s een regel voor onszelf: geen gezichten van de junior bezoekers. En als je niet tevreden bent over jouw foto dan halen we die gewoon weg.

-+-++ Zondag Afsluitdag -+-++-+

Met een beetje regen.

 

+-+– Zaterdag ‘het lijkt vandaag wel volwassenen-dag’ -++–+-

 

 

 

-++—++- Vrijdag doe het lekker zelf dag –+-+-

 

 

 

-+-+++ Donderdag -+-++-++

 

 

 

 

-+-+-++ woensdag eindelijk weer droog dag -+–+++

 

 

 

 

-+-+-+++—++ Dinsdag Waterfietsdag -+-+-+

 

 

 

-+-+-+-+ Maandag +-+-++

-++-+-++- Zondag zindag -++-+-+-+


een ontwerp van een Arduino berichten kast

 

bramen moes

 

-+-++-+ Zaterdag inloop + Junior 25 middag -+-++–+

-++-++++– Vrijdag perspectiefdag + meidenmiddag +-+-++-+++

 

 

 

 

–+-++++–. Sfeerfoto’s van andere evenementen –+-+-++++++