Stichting Junior IOT
Junior IOT streeft naar vernieuwende technologie inspiratie bij juniors. Stichting Junior IOT richt zich op dit streven in een niet-schoolse omgeving. Op deze pagina beschrijven we wat we op dit gebied willen betekenen en hoe we dat willen bereiken.
Details van de stichting
Naam van de stichting: Stichting Junior IOT
iban: NL61 RABO 0344 4429 50, Bank: Rabobank, rekeninghouder: Stichting Junior IOT, SWIFT/BIC: RABONL2U, 11 cijferig: RABONL2UXXX
Junior werkplaats op zaterdag: “Star Wars” bus naast Hal25, Pettemerstraat 15, Alkmaar
correspondentie: Cabeljaustraat 9, 1815 GD, Alkmaar
KvK nummer: 75357984
KvK uittreksel: uittreksel_handelsregister_75357984 (dit is een linkje naar de pdf)
RSIN: 860251925
Oprichting: 11-07-2019
Mailadres: [email protected], [email protected]
Internetadres: JuniorIOT.nl – eventuele andere JuniorIOT domeinnamen zijn hieraan ondergeschikt
Telefoon: 06-55882779 (Marco van Schagen)
Vestigingsplaats: Alkmaar
De trainingsruimte, kantoor en expeditie van Junior IOT Nederland vind je vanaf 16 november 2023 op Bannewaard 164, 1824 EG Alkmaar
Postadres en statutair adres van Stichting Junior IOT is Cabeljaustraat 9, 1815 GD Alkmaar
Het statutair adres van Junior IOT Onderwijs BV is Hornwaard 34, 1824 SE Alkmaar
update 2021: Per eind 2021 heeft de belastingdienst ons een BTW-identificatienummer en een omzetbelastingnummer toegekend, met de status ‘Er wordt geen aangifte uitgereikt’. Dit betekent dat er nog steeds geen btw verrekening plaatsvindt, en we geven ons BTW nummer dan ook niet uit bij inkoop en verkoop. (Voor internationale validatie: omzet belasting nummer 86025192 vijf B nul één, Vat tax number NL86025192 vijf B nul één – dus niet gebruiken om btw te verrekenen)
Jaarverslagen van de afgelopen publicatie jaren
Dit is het jaarverslag 2023 in PDF formaat, Annual report 2023 – Jaarverslag – Stichting Junior IOT – approved by the board
De jaarverslagen van de afgelopen publicatiejaren staan in tekst en als download op: https://junioriot.nl/stichting-junior-iot-jaarverslagen/
Geschiedenis van het Junior IOT landschap en de positie van de stichting
2016: zelfstandige ontwikkeling van de eerste Junior IOT Challenge
Eind 2016 ontwikkelen onze oprichters de eerste Junior IOT Challenge, we bouwden de GPS tracker ballonnen met leerlingen van enkele VO scholen in Alkmaar. Dit zal verder doorgroeien, en per medio 2019 zal de stap worden genomen van een klein en eigenwijs experiment in technologie onderwijs tot een echte ANBI-stichting.
De aller-allereerste Junior IOT vonk ontstond medio 2016, in Pakhuis de Zwijger waar Marco en Tijl een aantal lezingen bezocht over technologie: 3D printen, citizen science, maar ook werd het nieuwe TTN-netwerk toegelicht waar iedereen gebruik van mag maken. Vanuit deze inspiratie heeft Marco door de jaren een serie inspirerende projecten gelanceerd om de sluimerende techniek interesse te stimuleren bij leerlingen, scholen en bedrijven. Kenmerkend is de brutale manier van handelen, korte beslissingstrajecten, intuïtie en doen. Succes wordt behaald vanuit visie, passie, gevoel en vertrouwen. Als we vandaag iets leuks bedenken, dan beginnen we er morgen meteen mee!
Betrokken ondernemers en instanties hebben telkens hun steun uitgesproken. Hun inhoudelijke en financiële bijdrage heeft telkens een verdere groei aangespoord.
2017: Wekelijkse Junior IOT technologie inloop
Bij de finale van de eerste challenge vroegen de leerlingen om méér projecten. Vanaf dat moment is de Junior IOT zaterdaginloop gestart. De workshops welke in de eerste challenge waren uitgewerkt gaven een goede basis voor de wekelijkse activiteiten.
2018: Een eigen Junior IOT werkplaats in de Junior IOT bus
Met deze doorlopende groei durften we het aan om in de zomer van 2018 onze nieuwe werkplaats op te richten. Dit was een dappere investering in vooral tijd en energie, gekscherend gebagatelliseerd met “ik zag op Marktplaats een leuke Star Wars bus”. Wederom om te bewijzen dat zoiets gewoon kán. Deze stap bleek een mooie nieuw startpunt: de opzet slaat goed aan, de aandacht groeit en we bereiken een nieuw publiek. Al snel volgen onze twee hoofdsponsors voor seizoen 2018/2019, en in de daaropvolgende jaren helpen nieuwe sponsors onze koers vast te houden. Zo voelen we samen een duidelijk streven om onze ‘Junior IOT’ ontwikkeling voort te zetten.
Met een warme trots bouwen we verder door op de kerndoelstelling, voegen we meer mogelijkheden toe aan hoe Junior IOT dit kan bereiken, en kijken we vooruit naar mooie kansen.
2018/2019: Het eerste Junior IOT schoolprogramma
Halverwege schooljaar 2018/2019 wordt het Junior IOT programma ingezet op basisschool Atalanta in Heerhugowaard. Het programma wordt deel van het vaste rooster van groep 5-6-7-8 en is daarmee deel van het curriculum van de school. Basisschool Atalanta zal vele jaren trouw gebruiker blijven van het Junior IOT technologie jaarprogramma.
Medio 2019: oprichting Stichting Junior IOT
In 2019 zien we dat Junior IOT groeit, naar iets wat meer blijkt te zijn dan een paar eigenwijze projecten. Om succes vast te houden is een nieuw format nodig. Een format met vrijheid om ons eigen pad te blijven vormen, en tegelijk met een open en transparante verantwoordelijkheid om onze deelnemers en sponsors het juiste inzicht te kunnen geven. Daarom zijn we vanaf medio 2019 geregistreerd als Stichting Junior IOT. We hebben nadrukkelijk een maatschappelijke doelstelling zonder winstoogmerk.
Medio 2019: toekenning ANBI-status
Vanaf 2019 heeft de stichting de ANBI-status. Dit is voor ons een belangrijke stap om onze maatschappelijke doelstellingen te borgen. Om onze ANBI status aan te kunnen tonen ontvangen we deze brief van de belasting
Bij de controle en verlenging van de ANBI status medio 2021 hebben we deze vernieuwde ‘Verklaring ANBI status’ ontvangen
De actuele status van onze ANBI-status is op elk moment officieel te controleren via: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/ –> zoek dan naar Junior IOT, en controleer dat de velden ‘einddatum’ en ‘intrekking’ leeg zijn.
JuniorIOT.nl en .org zijn van dezelfde organisatie
Ons streven is ook buiten Nederland opgevallen. Onze website JuniorIOT.nl is en blijft altijd onze hoofd-website, en Stichting Junior IOT is en blijft de hoofd-entiteit voor wat betreft de non-profit maatschappelijke inzet.
Op verzoek hebben we in de afgelopen jaren een deel van de informatie vanuit JuniorIOT.nl vertaald, en beschikbaar gemaakt als onze .org website, en in andere varianten. Daar staat dan een subset, wat betekent dat niet alle informatie op die websites is vertaald of beschikbaar is; de nl versie blijft daarmee het centrale punt. De verschillende varianten horen allen bij dezelfde Stichting Junior IOT. De nederlandstalige website JuniorIOT.nl geeft altijd de meest actuele informatie.
Update medio 2021: De buitenlandse variaties voegen eigenlijk geen content toe aan onze .nl website. Het bestaan van de andere websites geeft wat vragen over in welk land onze moeder-organisatie zit. De situatie is nu duidelijker nadat we in 2021 de internationale versies (tijdelijk?) weg halen van het internet.
Update 2024: De content op JuniorIOT.nl betreft nu activiteiten binnen het gehele Junior IOT landschap. De onderdelen zijn: Stichting Junior IOT en Junior IOT Onderwijs BV, welke duidelijk op de website staan beschreven onder het kopje ‘Organisatie’. Stichting Junior IOT is en blijft de hoofd-entiteit voor wat betreft de non-profit maatschappelijke inzet.
KvK registratie
De gegevens zoals geregistreerd bij de Kamer van Koophandel staan in dit uittreksel: uittreksel_handelsregister_75357984 (dit is een linkje naar de pdf)
Bestuur
Bestuursleden:
- Marco van Schagen, voorzitter
- Tijl Bouman, penningmeester
- Martijn Groen, secretaris; ingeschreven per 10-2023
Ron Weel, penningmeesteruitgeschreven per 11-10-2023Jeroen Jongkees, bestuurderupdate: uitgeschreven per 30-6-2022Maarten van Schagen, bestuurder (toegevoegd feb 2020)update: uitgeschreven per 30-6-2022Casper Jongkees, bestuurder (toegevoegd sept/oct 2021)update: uitgeschreven per 30-6-2022
Beloningsbeleid ten aanzien van bestuursleden: De bestuurders ontvangen geen vergoeding voor de bestuurswerkzaamheden, een onkostenvergoeding is wel mogelijk.
In 2023 wordt Junior IOT Onderwijs BV opgericht, onder meer om de stichting te ontlasten van de commerciële taken in het onderwijs. Twee van onze bestuurders zijn in deze BV werkzaam als oprichter, vakdocent, directeur. Met veel aandacht borgen we een positieve inspirerende samenwerking waar dat kan, en een zorgvuldige zakenlijke scheiding waar dat nodig is, tussen de stichting en de nieuwe organisatievorm.
Statuten en oprichtingsakte
Met dank aan Stichting de Waaier heeft Notaris Erkamp in 2019 de officiële zaken in orde gemaakt en de statuten en oprichtingsakte opgesteld. Het stichting bestuur bestaat bij oprichting uit vier bestuurders: Marco, Ron, Tijl en Jeroen. De volledige namen lees je in de oprichtingsacte met de statuten, deze lees je op:
Statuten Junior IOT (dit is een link naar de pdf).
Hieronder staan een paar knipsels om de belangrijkste onderdelen aan te geven.
STATUTEN
(…)
Artikel 1 – Naam en zetel
1. De naam van de stichting is: Stichting Junior IOT.
2. De stichting is gevestigd in de gemeente Alkmaar.
Artikel 2 – Doel
1. De stichting heeft als doel: het inspireren van jongeren zichzelf de eenentwintigste eeuwse technologievaardigheden eigen te maken in een innoverende, niet-schoolse omgeving, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Tot dit doel behoort niet het doen van uitkeringen aan de oprichter of aan hen die deel uitmaken van organen van de stichting.
2. De stichting beoogt het algemeen nut.
3. De stichting heeft geen winstoogmerk.
4. De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:
a. het in stand houden en verder ontwikkelen van een zelfsturende Junior IOT (Internet of Things) technology community in Alkmaar;
b. het in stand houden en verder ontwikkelen van de veilige en zelfstandige Junior IOT werkplaats in Alkmaar;
c. het ontplooien van activiteiten en workshops in deze werkplaats casu quo met deze community in het kader van technologie inspiratie;
d. het actief uitdragen van inspiratie voor moderne technologie door middel van het organiseren van, onder andere, workshops en exposities elders (scholen, technologie en “maker-georiënteerde” evenementen).
(…)
Artikel 3 – 5. Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie.
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
(…)
Artikel 7 – Bestuur: vertegenwoordiging
1. Tot vertegenwoordiging van de stichting zijn bevoegd:
– het gehele bestuur samen;
– twee gezamenlijk handelende bestuurders.
Een individuele bestuurder kan de stichting niet vertegenwoordigen, tenzij het bestuur uit één bestuurder bestaat.
2. De in het vorige lid van dit artikel opgenomen bevoegdheid van het bestuur en bestuurders tot vertegenwoordiging van de stichting bestaat ook als tussen de stichting en een of meer bestuurders een tegenstrijdig belang bestaat.
3. Het bestuur kan besluiten tot het verlenen van incidentele dan wel doorlopende volmacht aan een of meer bestuurders en/of aan anderen, zowel samen als afzonderlijk, om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
(…)
Artikel 14 – Ontbinding en vereffening
1. Het bestuur is bevoegd de stichting te ontbinden.
Op het besluit tot ontbinding is het bepaalde in artikel 12, leden 2 en 3 zo veel mogelijk van overeenkomstige toepassing.
2. Het bestuur stelt bij zijn besluit tot ontbinding de bestemming vast van een eventueel batig saldo.
Het batig saldo wordt besteed ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een gelijksoortige doelstelling.
3. Het bestuur is belast met de vereffening van het vermogen van de stichting, voor zover bij het ontbindingsbesluit geen andere vereffenaar(s) is (zijn) aangewezen.
(…)
Visie van de stichting
Junior IOT ziet graag een verbetering in kennis, begrip en vaardigheden rond moderne technologie in de huidige maatschappij, zodat mensen vanuit een betrokkenheid bewust mee kunnen denken met de moderne ontwikkelingen. De maatschappij maak je immers samen.
Het zich bewust zijn van moderne technologie en mogelijkheden draagt bovendien bij dat leerlingen hun inspiratie en interesse kunnen vormen, ruim voordat ze belangrijke keuzes in hun leven moeten maken. Dit past bij een beweging die het onderwijs toch al zal moeten maken, maar waar het onderwijs zelf moeite mee lijkt te hebben.
We geloven dat mooie initiatieven en projecten op dit gebied succesvol kunnen zijn, juist wanneer ze met de bestaande normen en procedures lijken te breken. Vernieuwing en innovatie. Als iedereen zegt dat het niet kan – juist dan doen wij het nog een keer voor!
Doelstelling – zelfstandig werken aan technologie
De doelstelling van Junior IOT is jongeren in de maatschappij te inspireren op het gebied van moderne technologie en innovatie. Dit doen we door:
- Een veilige omgeving te creëren en te cultiveren voor de zelfsturende junior community. Deze community is in eerste instantie ontstaan uit deelnemers vanuit eerdere projecten.
- In onze veilige omgeving activiteiten te organiseren die op innovatieve wijze bijdragen aan de ontwikkeling van scholieren. Hiermee benadrukken we digitale vaardigheden en programmeren, ontwerpen en creëren met moderne technieken, onderzoek en ontwikkeling, en vooral ook het zelfstandig effectief samenwerken. Je herkent deze als de 21e eeuwse vaardigheden.
- Lesmaterialen beschikbaar te stellen zodat leraren en schoolbesturen eenzelfde ontwikkeling kunnen stimuleren binnen hun omgeving. Het format wordt zo gekozen dat het voor scholen een welkome aanvulling is, om als school te voldoen aan de verplichtingen in het nieuwe curriculum.
- Op meerdere manieren onze visie uit te dragen.
- Andere partijen, bedrijven te betrekken in de realisatie van onze visie al dan niet binnen de context van Junior IOT.
Doelgroep
De activiteiten zijn gericht op jongens en meisjes van 12-17 jaar, met een verbreding naar primair onderwijs. Iedereen is welkom, en in de praktijk varieert de leeftijd van 3,5 tot 70 jaar.
Overige reglementen naast de statuten
Aanvullend op de statuten zijn er enkele reglementen van kracht:
Algemeen nut
ANBI: In de wet staat een opsomming van wat als algemeen nut kan worden beschouwd (a. welzijn, b. cultuur, c. onderwijs, wetenschap en onderzoek, d. bescherming van natuur en milieu, daaronder begrepen bevordering van duurzaamheid, e. gezondheidszorg, f. jeugd- en ouderenzorg, g. ontwikkelingssamenwerking, h. dierenwelzijn, i. religie, levensbeschouwing en spiritualiteit, j. de bevordering van de democratische rechtsorde, k. volkshuisvesting, l. een combinatie van de bovengenoemde doelen, alsmede m. het financieel of op andere wijze ondersteunen van een algemeen nut beogende instelling).
Stichting Junior IOT richt zich op onderwijs, wetenschap en onderzoek. Daarnaast zijn duurzaamheid en burgerparticipatie belangrijke thema’s. Hiermee wordt het algemeen nut nagestreefd zoals genoemd onder item c, d en j.
Stichting Junior IOT doet geen activiteiten die niet ondersteunen aan deze punten.
Integriteitseisen
Stichting Junior IOT stelt duidelijk dat over de integriteit van Stichting junior IOT en de mensen die daarbij betrokken zijn, mag geen twijfel mag bestaan.
- De bestuurders van Stichting Junior IOT beschikken over een uitgebreide VOG.
- Mensen die werken met deelnemers beschikken over een VOG voor het werken met juniors.
- Stichting Junior IOT staat open voor bezwaren en reclamaties.
- Bij behandelen van integriteitskwesties is instemming van voltallig bestuur noodzakelijk.
- Integriteitskwesties worden met voorrang behandeld, behandeling én oplossing wordt dringend nagestreefd binnen drie maanden.
Gedragsregels
Deze tekst stellen we als losse informatiepagina beschikbaar: https://junioriot.nl/gedragsregels/
Vertrouwenspersonen
Het is de bedoeling dat een veilige sfeer ontstaat, waar deelnemers vrijuit kunnen spreken. In geval van onrust, onvrede of dringende zaken wordt doorgaans soepel de weg gevonden naar één van de bestuursleden – al dan niet na overleg met de mede deelnemers.
Daarnaast is een Raad der Wijzen benaderbaar als vertrouwenspersoon. Een melding wordt, zonder gevoelige details te noemen, gedaan aan een centraal mailadres waardoor alle deelnemers van de raad van wijzen op de hoogte zijn van het bestaan van een melding en deze met prioriteit wordt behandeld.
-
- Het email adres is [email protected], en de procedure staat toegelicht op https://junioriot.nl/raad-van-wijzen/
Na de eerste melding aan het centraal mailadres wordt het contact verder voortgezet tussen de melder en één persoon van de Raad der Wijzen. In vertrouwen wordt de kwestie besproken, en wordt gekozen voor een passende aanpak. Beide kunnen, eventueel buiten het bestuur om, de passende officiële kanalen inschakelen. Vertrouwenskwesties worden met voorrang behandeld, behandeling én oplossing wordt dringend nagestreefd binnen drie maanden.
Financiële afspraken binnen de stichting
Stichting Junior IOT heeft een bestuur van minimaal drie bestuursleden. Bestuursleden hebben gelijke stemmen. Er wordt jaarlijks een transparante balans beschikbaar gesteld welke door de bestuursleden wordt goedgekeurd.
Stichting Junior IOT berekent of vergoedt geen uurgeld of tarief voor tijd welke besteed is aan de rol van bestuurder en er worden geen vacatie gelden betaald. Redelijke onkosten kunnen wel worden verrekend. Voor andere rollen binnen Stichting Junior IOT wordt transparant en zichtbaar gewerkt met een maatschappelijk tarief.
De kosten van beheer worden beperkt gehouden in verhouding tot de uitgaven die de instelling doet voor het doel van de instelling. Onder ‘kosten van beheer’ verstaan we bank kosten, administratie kosten, onkostenvergoedingen aan bestuurders. Uitgaven voor het doel van de instelling (dus niet vallen onder ‘kosten van beheer’) zijn bijvoorbeeld huurkosten, werkplaats, verzekeringen, gereedschappen en machines, onderdelen, promotiematerialen, deelname kosten rond workshops en evenementen, vrijwilligers vergoedingen aan begeleiders van workshops en evenementen.
Stichting Junior IOT heeft een bankrekening bij de Rabobank via welke alle transacties worden gedaan. In de regel coördineert de voorzitter de uitgaven, en worden deze door de penningmeester gecontroleerd.
De stichting houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden. De stichting voorkomt het opbouwen van reserves die 50% van de jaarbalans overschrijden. Voor zo’n overschot in de reserves zal een bestedingsplan worden opgesteld (binnen 3 jaar te besteden binnen doelstellingen van Junior IOT), en anders wordt sponsoring afgeremd om het overschot terug te dringen.
De stichting houdt een administratie bij waaruit ook het volgende blijkt:
– de aard en omvang van de toegekende onkostenvergoedingen en/of vacatiegelden aan de afzonderlijke leden van het bestuur
– de aard en omvang van de kosten van beheer, en de andere kosten die de instelling heeft gemaakt
– de aard en omvang van de inkomsten en het aangehouden vermogen van de instelling
In navolging van artikel 8.3 verleent het stichtingsbestuur een beperkte volmacht aan de voorzitter voor:
- Het afhandelen van lopende verplichtingen en bestaande operationele zaken in lijn met de huidige alsook gebruikelijke bedragen.
- Het nemen van nieuwe beslissingen in lijn met huidige en afgesproken visie, beleid en operationele gang van zaken, tot een waarde van 1000 euro [7 sept 2-21, aangepast van 1000 naar 3000 euro]. Boven dit bedrag is het nodig een tweede bestuurslid te raadplegen.
- In elk bestuurdersoverleg, maar ook tussendoor wordt inzicht gegeven over onder de volmacht uitgevoerde handelingen. De volmacht zal bij twijfel direct worden ingetrokken.
Junior IOT maakt geen winst met haar activiteiten binnen de doelstellingen. Wel wordt op prijs gesteld om een onkostenvergoeding te kunnen vragen wanneer de activiteiten op verzoek van, of in samenwerking met derden worden uitgevoerd. Voor deelname aan workshops kan een bijdrage worden gevraagd. Het betreft dan een bijdrage in de onkosten, en zijn geen commerciële tarieven. Het publiek kan een kleine financiële donatie doen om bij te dragen in de kosten van bijvoorbeeld een nieuwe machine. De vergoedingen en bijdragen komen altijd ten goede aan de algemene activiteiten binnen de stichting.
=-=-=-=