Een PCB is een Printed Circuit Board, een plaatje waarop je jouw componenten kunt solderen. In een electronisch apparaat zijn de verschillende puntjes op het PCB doorverbonden om het circuit te maken. Maar bij ons PCB zijn alle gaatjes nog los van elkaar, je legt de verbindingen dan zelf met een draadje.

Voordat je aan deze oefening begint, wil je eerst kennismaken met de soldeerbout. Als je dat nog niet hebt gedaan, ga dan terug naar het lab https://junioriot.nl/solderen-veiligheid/.

Ook heb je voordat je aan dit lab begint, een paar eerste soldeeroefeningen gedaan. Als dit nog niet hebt gedaan, ga dan terug naar lab https://junioriot.nl/soldeeroefening/. Daarna ben je klaar om met het PCB aan de slag te gaan.

Uitleg: hoe soldeer je onderdelen op een PCB printplaat

Voor dit deel van het lab gebruik je een gaatjes PCB bordje. Kies zelf wat onderdelen om daarin te plaatsen, zoals de batterijhouder, schakelaars en ledjes.

In dit voorbeeld begin je met een ledje en het PCB bordje. Het ledje steek je door twee van de gaatjes in het PCB. Op dit moment maakt het niet uit welke gaatjes je daarvoor kiest. Druk de led helemaal door.

Het PCB draai je daarna om, en leg het op je werkblad. Zet de soldeerbout op één van de gaatjes waar de pootjes van de led doorheen komen. Zodra dat gaatje is opgewarmd (één-twee-drie) zet je er ook een stukje soldeertin tegenaan. De soldeerbout blijft er ook bij. Er komt een klein rookwolkje, en het soldeertin vloeit netjes het gaatje. Zo vormt het soldeertin een mooi eilandje.

In de meeste gevallen gebruik je 3 millimeter soldeertin per gaatje. Als je het gaatje goed warm hebt gemaakt, dan zie je dat het tin er vanzelf ingeslurpt wordt. Even af laten koelen, en je onderdeel zit goed vast.

Soldeer nu ook het tweede pennetje van de led. Ga gerust verder met een aantal andere componenten.

Extra spannend. Met een stukje single-core verbindingsdraad kan je de componenten onderling verbinden om een werkend circuit te maken.

Vrije opdracht, zelf een circuit bouwen op een printplaat

Extra spannend. Deze oefening laat jou zelf combineren wat je in andere labs hebt geleerd. Dit is bedoeld voor leerlingen die een extra uitdaging aan willen gaan (oranje en paars)
Opdracht: maak zelf een schakeling met batterij, schakelaars of knoppen, en één of meerdere leds.
Tip: Zorg dat je drie ledjes en een RGB-led over houdt om later nog een Arduino project mee te bouwen.
Met jouw onderdelen bedenk je een eigen circuit.

De onderdelen kan je solderen op de PCB, waarna je deze aan de achterkant verbindt met draadjes. Je laat daarmee zien hoe je een circuit laat werken door een stroomkring te maken.

Het RGB-lichtorgel kan je ook op de PCB nabouwen. Op deze foto zie je een versie met drukknoppen.

 

Midden op deze foto zie je een dubbel RGB-lichtorgel met keuzeschakelaar. De drukknoppen spelen een kleur af, en met de schakelaar kies je of deze links of rechts wordt afgespeeld.

 

Deze custom RGB-piano is in een uurtje in de Junior IOT bus in elkaar gezet!

 

En in een paar minuten bouw je deze led knop met extra veiligheidsschakelaar. Dit is het resultaat van de creativiteit bij de MBO ICT-securityopleiding 😉

 

Op deze foto toont Kiki, een leerling van basisschool Atalanta, de nieuwe beveiliging die ze heeft bedacht voor haar kamer. Een dubbel printplaatje steekt onder de deur, en met drie drukknoppen geeft de bezoeker een geheime kleuren code met de RGB led. Spontaan hebben meerdere kinderen dit project nagebouwd!

 

Dit is zomaar een kunstwerkje. Leds zijn lekker goedkoop, en daarmee is dit een heerlijke oefening. Let dan wel op dat je niet alle spullen van andere leerlingen verbruikt…

De leerling die dit heeft gemaakt wil de leds nog verder doorverbinden om het project ook echt te laten werken. Ik ben benieuwd of het haar ook echt lukt!

Meer?

Alr je nog meer wilt, kijk dan verder op: https://junioriot.nl/solderen-plus/