Een PCB is een Printed Circuit Board, een plaatje waarop je jouw componenten kunt solderen. In een electronisch apparaat zijn de verschillende puntjes op het PCB doorverbonden om het circuit te maken. Maar bij ons PCB zijn alle gaatjes nog los van elkaar, je legt de verbindingen dan zelf met een draadje.

Voordat je aan deze oefening begint, wil je eerst kennismaken met de soldeerbout. Als dit nog niet hebt gedaan, ga dan terug naar  https://junioriot.nl/soldeervaardigheden-stemup/. Daarna ben je klaar om met het PCB aan de slag te gaan.

Uitleg: hoe soldeer je onderdelen op een PCB printplaat

Voor deze oefening gebruik je een gaatjes PCB bordje. Kies zelf wat onderdelen om daarin te plaatsen, zoals de batterijhouder, schakelaars en leds.

In dit voorbeeld begin je met een led en het PCB bordje. De led steek je door twee van de gaatjes in het PCB. Op dit moment maakt het niet uit welke gaatjes je daarvoor kiest. Druk de led helemaal door.

Het PCB draai je daarna om, en leg het op je werkmat. Zet de soldeerbout op één van de gaatjes waar de pootjes van de led doorheen komen. Zodra dat gaatje is opgewarmd (één-twee-drie tellen) zet je er ook een stukje soldeertin tegenaan. De soldeerbout blijft er ook bij. Er komt een klein rookwolkje, en het soldeertin vloeit netjes in het gaatje. Zo vormt het soldeertin een mooi gevuld eilandje.

In de meeste gevallen gebruik je 3 millimeter soldeertin per gaatje. Als je het gaatje goed warm hebt gemaakt, dan zie je dat het tin er vanzelf in trekt. Even af laten koelen, en je onderdeel zit goed vast.

Soldeer nu ook het tweede pootje van de led vast. Ga gerust verder met een aantal andere componenten.

Extra spannend. Met een stukje single-core verbindingsdraad kan je de componenten onderling verbinden om een werkend circuit te maken. De gekleurde plastic afscherming van onze single-core draad schuif je er makkelijk met je nagels vanaf.

Vrije opdracht, zelf een circuit bouwen op een printplaat

Extra spannend. Deze oefening laat jou zelf combineren wat je in andere oefeningen hebt geleerd. Dit is bedoeld voor leerlingen die een extra uitdaging aan willen gaan.
Opdracht: maak zelf een schakeling met batterij, schakelaars of knoppen, en één of meerdere leds.
Met jouw onderdelen bedenk je een eigen circuit.

De onderdelen kan je solderen op de PCB, waarna je deze aan de achterkant verbindt met draadjes. Je laat daarmee zien hoe je een circuit laat werken door een stroomkring te maken.

Het RGB-lichtorgel kan je ook op de PCB nabouwen. Op deze foto zie je een versie met drukknoppen.

 

Midden op deze foto zie je een dubbel RGB-lichtorgel met keuzeschakelaar. De drukknoppen spelen een kleur af, en met de schakelaar kies je of deze links of rechts wordt afgespeeld.

 

Deze custom RGB-piano is in een uurtje in de Junior IOT bus in elkaar gezet!

 

En in een paar minuten bouw je deze led knop met extra veiligheidsschakelaar. Dit is het resultaat van de creativiteit bij de MBO ICT-securityopleiding 😉

 

Dit is een interessant kunstwerk. Leds zijn lekker goedkoop, en daarmee is dit een heerlijke oefening. Let dan wel op dat je niet alle spullen van andere leerlingen verbruikt…

De leerling die dit heeft gemaakt wil de leds nog verder doorverbinden om het project ook echt te laten werken. Ik ben benieuwd of het haar ook echt lukt!

Meer?

Alr je nog meer wilt, kijk dan verder op: https://junioriot.nl/soldeerplus-stemup/