Prijs voor 15 nette werkplekken is €1100.

De soldeerwerkplekken kunnen makkelijk worden opgeborgen, en zodra nodig door de deelnemers in de werkruimte worden ingericht.

 

Startset solderen 15 werkplekken laagspanning

Geleverd als set van 15 werkplekken, inclusief 1x tin en 1x crème.

 • 15x siliconen soldeermatje
 • 15x soldeersteun
 • 15x soldeerspons
 • 15x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer
 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken

Daarbij:

 • 2x reserve laagspanningspunt
 • 1x lijmpistool
 • 1x dubbelzijdige tape
 • 1x opbergbox

Bij elkaar komt deze set voor partners op € 1100 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 1350)

Startset solderen 4 werkplekken laagspanning

Met vier werkplekken kan een groepje leerlingen al goed aan de slag. Wij kiezen voor de volgende materialen voor de werkplekken:

 • 4x siliconen soldeermatje
 • 4x soldeersteun
 • 4x soldeerspons
 • 4x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer
 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken

Daarbij:

 • 1x reserve laagspanningspunt
 • 1x lijmpistool
 • 1x dubbelzijdige tape
 • 1x opbergbox

Dit is een set met een partner prijs van € 340 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 465)

Uitbreidingsset 4 soldeerbout werkplekken laagspanning

Met de uitbreidings set voeg je 4 werkplekken toe. Deze bestaat uit de basisset, zonder extra’s, zonder tin en zonder crème. Let op, we gebruiken altijd goede soldeertin van 0,7 mm.

 • 4x siliconen soldeermatje
 • 4x soldeersteun
 • 4x soldeerspons
 • 4x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer

Daarbij:

 • 1x reserve laagspanningspunt

Deze set is dan voor partners € 300 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 430)

Startset solderen 15 werkplekken laagspanning – voordelige set (experimentele keuze, zolang voorraad strekt)

Op verzoek hebben we in 2019 tijdelijk een voordeliger set samengesteld. We hebben hiervan geleerd en hebben alle soldeerbouten vervangen door de degelijkere 60W versie.

 • 15x siliconen soldeermatje
 • 15x soldeersteun
 • 15x soldeerspons
 • 5x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer
 • 5x digitaal regelbare soldeerbout, usb 10W met lcd-display
 • 5x soldeerbout met vaste digitale instelling, usb 8W met led kleur aanduiding
 • 5x 2 of 3 poorts USB lader 30W
 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken

Daarbij:

 • 2x reserve laagspanningspunt
 • 1x lijmpistool
 • 1x dubbelzijdige tape
 • 1x opbergbox

Let wel op, op dit moment leveren we deze set niet meer. De prijs van deze set was voor partners € 830 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 1080)

 

Middelen & materialen / beschrijving van onderdelen

We kopen onze spullen voordelig in, wat handig kan zijn als een school een werkplek wil inrichten voor incidenteel werk. We lichten dit toe aan de hand van onze ervaringen. De garantie op dergelijke producten beschrijven we op een centrale plek: https://junioriot.nl/alg/

Electronica onderdelen

Omdat we er zelf veel van gebruiken, kopen we de electronica onderdelen tegen een voordelige prijs. Je kunt dit zelf ook doen – bijvoorbeeld op Ali-express. Je zult dan net als ons merken dat de uitvoering soms net iets anders is. Dat geeft niet, het is juist leerzaam om daar mee om te leren gaan.

Soldeerbouten

We hebben al heel wat soldeerbouten getest, die we op verschillende plekken hebben gekocht. Bovendien komen we op de scholen verschillende soorten tegen waarbij geprobeerd is voordelig in te kopen. Wat is onze voorlopige conclusie, en wat verwachten we van deze soldeerbouten qua gebruiksgemak en levensduur?

De kleine, niet geregelde hobby soldeerbout

De kleine soldeerbouten die je in supermarkt, bouwmarkt of hobbywinkel koopt heeft vaak geen temperatuur regeling. Bij deze staat de verwarming constant aan, en door warmte uitstraling wordt een soort ‘ongeveer’ temperatuur bereikt. We komen deze ook tegen op sommige scholen.

Deze soldeerbout is bij deze winkels vaak niet al te duur, denk aan €25. Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. Het handvat is soms ook wat zwaarder en kan wat warm worden. De punten worden snel zwart en ruw, en we verwachten dat na 20 gebruiksuren het werkgemak daardoor terugloopt. Deze soldeerbout inspireert tot ruwere werkmethoden met flux en veel rook ontwikkeling.

Dit soort raden we niet aan voor electronica, maar het werkt soms wel voor het solderen van sierkunstwerk. We kunnen hier zelf niet goed mee werken en we raden je af om deze voor electronica aan te schaffen.

De geregelde school soldeerbout voor sierkunstwerk

Er is een type soldeerbout met een apart besturingsblok, met een regelknop zonder temperatuuraanduiding. Dit kan een merk zijn of een algemeen type. De uitvoering kan uiteenlopen, soms mooie, oude apparaten voor ruw werk en soms ook fijn genoeg voor electronica.

De apparaten die we op scholen zijn tegengekomen, ook in de electronica opleiding, zijn soms zo veelvuldig gebruikt dat we ze liever niet inzetten voor electronica.

Temperatuur gestuurde soldeerbout, 220V handvat

We hebben een tijd lang een temperatuur geregelde soldeerbout gebruikt met een Ali-expres prijs van minder dan 10 euro. Ondanks dat we hier inmiddels tientallen van hebben gekocht raden wij af om deze te kopen.

Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. We hebben de soldeerbout open gemaakt en we zijn niet voldoende overtuigd van de ontwerp beslissingen. De temperatuur regelknop kan er af gepeuterd worden en dan komt de 220V electronica gevaarlijk binnen handbereik.

We adviseren deze soldeerbout niet meer te kopen. Als je deze al hebt, adviseren we om deze dagelijks te controleren op beschadiging van het snoer en het ontbreken van de instelknop. Bovendien geef je deze instructie ook aan de gebruikers. Bij twijfel gooi je hem weg.

Omdat we voor ons gemak op een iets hogere temperatuur werken wordt de soldeerpunt snel zwart. Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 branduren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten hebben vervangen. De punten raken beschadigd en worden minder comfortabel om mee te werken. Punten kunnen worden vervangen maar is in deze prijsklasse niet aantrekkelijk. Door de grote warmte uitstraling merken we dat er relatief veel, en ernstigere ongelukjes mee gebeuren.

Tegelijk zijn we een beetje verliefd geraakt op dit werkpaard: Je ziet ze nog veel op onze foto’s en we houden altijd een bosje van deze soldeerbouten op reserve – om in noodgevallen snel even een lab mee in te richten.

Temperatuur gestuurde soldeerbout, laagspanningshandvat

De net-iets-mooiere soldeerbout heeft een temperatuur regeling in een los blokje, en heeft een siliconen snoer naar het laagspanning handvat. We kiezen voor een vervangbare T12 punt. Immers, een vaker voorkomende T13 vervangingspunt blijkt duurder te zijn. Inspectie van het binnenwerk geeft ons voldoende vertrouwen op de werking.

We werken voor ons gemak op een iets hogere temperatuur, en daar kan de soldeerpunt goed tegen. In de meeste gevallen wordt een storing opgelost door het apparaat uit- en aan te zetten of door uiteindelijk de T12 punt te vervangen. Soms is het standaard meegeleverde 220V snoer niet helemaal goed, maar deze vervang ik vaak voor een kortere versie om zo een veiligere werkplek te maken.

Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 branduren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten storing geeft, wat over gaat door het apparaat uit- en aan te zetten, door de punt opnieuw in het handvat te klikken, of door de T12 punt te vervangen. Na circa 100 branduren merk ik dat ik 10% van de soldeerbouten opzij heb gelegd voor nadere inspectie. Al met al vind ik dat deze soldeerbout onze praktijkbeproeving goed doorstaat, en daarmee een goede prijs/kwaliteit verhouding laat zien.

Goede ventilatie is belangrijk. Het is daarnaast verstandig een rook afzuiger aan te schaffen voor bij de werkplek. Deze zijn te vinden met carbon filter.

10 Watt USB soldeerbout met LCD

Deze soldeerbout bevalt ons goed. Net zo compact als de ‘de oude blauwe’, maar door de USB-aansluiting voelen we ons toch een stuk veiliger. De opwarmtijd is 15 tot 30 seconden. Het temperatuur display is wat grillig, maar laat zich goed bedienen. Soldeert heel goed op fijnere electronica, en werkt net zo lekker als de grotere temperatuur geregelde soldeerbout. Deze kleine soldeerbout is echt niet bedoeld voor zwaarder werk.

Op zich houdt deze soldeerbout het goed vol in onze labs. De soldeerpunt is verwisselbaar, maar dat is bij ons nog niet nodig geweest.

De USB-adapter is tegelijk ook het grootste nadeel. We moeten de adapter er zelf nog los bij kopen, en kwaliteiten kunnen daardoor variëren. Met 10W vragen we erg veel van deze adapter, en als het geleverde vermogen van de adapter wat terugloopt, dan wil deze soldeerbout niet meer goed aan blijven. We zoeken dan snel een andere adapter in onze labkist, en komen dan uit op de duurdere variant USB-voeding. We besluiten ervoor deze toch te vervangen door onze iets duurdere soldeerbout met regelblok.

We zien deze soldeerbout als een mooie keuze voor persoonlijk gebruik. We kiezen ervoor om deze niet meer in de labkist in te zetten.

8 Watt USB soldeerbout, eenvoudig

De meest voordelige keuze waar we mee gewerkt hebben is de 8W USB-soldeerbout. Deze heeft een mooie, fijne punt, en soldeert heel lekker op fijnere electronica. Niet geschikt voor zwaarder werk.

De eerste ervaring is wisselend. De bediening, en vooral de power-safe mode lijkt wat onwennig in het gebruik. Een aantal gebruikers spreekt een duidelijke voorkeur uit voor de andere, 10W USB-soldeerbout. Het geleverde vermogen lijkt afhankelijk te zijn van de keuze voor de USB-adapter.

In onze labkist geeft deze soldeerbout het snel op. Het beschermkapje op puntje ziet eruit alsof je het moet losdraaien. Het apparaat valt dan uit elkaar, en de verfijnde draadjes naar de soldeerpunt gaan zo na een paar keer al stuk.

We hebben deze gebruikt als voordeligere en tijdelijke keuze bij een eerste inrichting van een lab, maar we hebben ze nu weggegooid. Ook bij persoonlijk gebruik horen we minder goede reacties.

Professionele soldeerplek

Bovenstaande soldeerbouten zijn prima voor incidenteel werk. Dat betreft zeg maar tien soldeerpuntjes per persoon per half uur; waarbij je ook niet bang hoeft te zijn dat de rookmelder afgaat.

Bij langdurig gebruik is het verstandig om goede werk cabines aan te schaffen, compleet met puntafzuiging en ventilatiesysteem. Bij zo’n investering spreekt het vanzelf dat er dan ook professionele soldeerapparatuur op de werkplek komt. We spreken dan wel over een heel andere prijsklasse voor deze apparatuur.

Middelen & materialen / zelf ergens anders bestellen

Door je werksets te bestellen bij Junior IOT help je natuurlijk onze stichting. Zo zorg je ervoor dat we onze labs kunnen blijven maken, en daar heb jij ook wat aan! Voor jouw gereedschappen en materialen gaan we graag met je in overleg over jouw wensen en bijzonderheden. En via onze ervaring en onze voorraad helpen we je snel aan de juiste spullen.

Maar als je dat wilt, dan kan je jouw spullen ook zelf proberen in te kopen. Omdat we graag vertrouwen op de kwaliteit en juiste keuzes qua maatschappij en milieu adviseren we je dan graag om te bestellen bij een Europese leverancier, zoals Conrad. Toch voelen we ons aangetrokken tot de prijzen op bijvoorbeeld Ali-express, en we maken er geen geheim van dat je daar met wat trial en error ook mooie spullen kan vinden. Houdt dan als school wel rekening met 40%-80% extra kosten voor onder andere de importkosten, voorraad en verlies, en bedenk dat je soms niet in één keer het juiste bestelt.

Enkele rollen soldeertin (200 gram, 250 gram of 500 gram) kopen we bij een lokale electronica winkel of de gerenommeerde electronica webshop. Let op, dit kopen we niet bij de bouwmarkt omdat de samenstelling niet goed werkt voor onze oefeningen.