Onze prijs voor 15 nette werkplekken is €1250 (vanaf januari 2022).

Deze materialen maken deel uit van de Junior IOT jaarprogramma’s die we op de scholen geven als onderdeel van regulier onderwijs. Incidenteel schaffen ook andere scholen, bedrijven, particulieren deze materialen aan om in te zetten als deel van, of aanvulling op regulier onderwijs.

De soldeerwerkplekken kunnen makkelijk worden opgeborgen, en zodra nodig door de deelnemers in de werkruimte worden ingericht.

 

Startset solderen 15 werkplekken laagspanning

(link) Geleverd als set van 15 werkplekken, inclusief 1x tin en 1x crème.

 • 15x siliconen soldeermatje
 • 15x soldeersteun
 • 15x soldeerspons
 • 15x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer – waar mogelijk is deze set samengesteld rond onze nieuwe Junior IOT ST12A Mini Soldering Regulator

Daarbij:

 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken
 • 2x reserve laagspanningspunt
 • 2x spons en 2x staander

Bij elkaar komt deze set voor partners op € 1250 (vanaf januari 2022) exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 1450)

Startset solderen 5 werkplekken laagspanning

(link) Met deze vijf werkplekken kan een groepje leerlingen al goed aan de slag. Wij kiezen voor de volgende materialen voor de werkplekken:

 • 5x siliconen soldeermatje
 • 5x soldeersteun
 • 5x soldeerspons
 • 5x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer – waar mogelijk is deze set samengesteld rond onze nieuwe Junior IOT ST12A Mini Soldering Regulator

Daarbij:

 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken
 • 2x reserve laagspanningspunt
 • 2x spons en 2x staander

Dit is een set met een partner prijs van € 490 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 620)

Startset solderen 4 werkplekken laagspanning

(link) Met deze vier werkplekken kan je heel goed bijvoorbeeld een werkruimte in een bibliotheek inrichten. Wij kiezen voor de volgende materialen voor de werkplekken:

 • 4x siliconen soldeermatje
 • 4x soldeersteun
 • 4x soldeerspons
 • 4x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer – waar mogelijk is deze set samengesteld rond onze nieuwe Junior IOT ST12A Mini Soldering Regulator

Daarbij:

 • 1x rol goede soldeertin 0,7 mm 200 gram
 • 1x crème tegen brandplekken
 • 2x reserve laagspanningspunt
 • 2x spons en 2x staander

Dit is een set met een partner prijs van € 410 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 520)

 

Opruim tip: Op deze foto’s een voorbeeld hoe je zelf de werkplekken handig ingepakt. Na gebruik breng ik van één soldeerplek alle spullen naar het matje. Dit matje vouw ik dan dicht met de soldeerbout tussen de siliconen mat. Zo kan je de verschillende werkplekken naast elkaar in een opbergkist doen, of zoals hier per werkplek in een zakje. Het voordeel is dat je dan enorm snel je werkplaats opnieuw hebt ingericht!

Zelf laat ik bij alle soorten machines zoveel mogelijk de stekker erin zitten. Ik heb dan altijd een goed werkende combinatie van voeding/machine/onderdelen. Het opbergen is op deze manier even wennen, maar het helpt echt!

 

Uitbreidingsset 5 soldeerbout werkplekken laagspanning

Met de uitbreidings set voeg je 5 werkplekken toe. Deze bestaat uit de basisset, zonder extra’s, zonder tin en zonder crème. Let op, we gebruiken altijd goede soldeertin van 0,7 mm.

 • 5x siliconen soldeermatje
 • 5x soldeersteun
 • 5x soldeerspons
 • 5x digitaal regelbare soldeerbout, 60W, lcd-display op regelblok, laagspanningspunt met siliconen snoer – waar mogelijk is deze set samengesteld rond onze nieuwe Junior IOT ST12A Mini Soldering Regulator

Daarbij:

 • 1x reserve laagspanningspunt

Deze set is dan voor partners €425 (vanaf januari 2022) exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. (Niet-partners € 560)

Grabbelbak soldeermaterialen

Zie https://junioriot.nl/shop-30-trilrobot/#grabbelbak

 

overzicht gemaakt in 2021 – model is inmiddels vernieuwd

Middelen & materialen / onze ervaring

We kopen onze spullen voordelig in, wat handig kan zijn als een school een werkplek wil inrichten voor incidenteel werk. We lichten dit toe aan de hand van onze ervaringen. De garantie op dergelijke producten beschrijven we op een centrale plek: https://junioriot.nl/alg/

Electronica onderdelen

Omdat we er zelf veel van gebruiken, kopen we de electronica onderdelen tegen een nette prijs. Je kunt dit zelf ook doen – bijvoorbeeld op Ali-express. Je zult dan net als ons merken dat de uitvoering soms net iets anders is. Dat geeft niet, het is juist leerzaam om daar mee om te leren gaan.

Soldeerbouten

We hebben al heel wat soldeerbouten getest, die we op verschillende plekken hebben gekocht. Bovendien komen we op de scholen verschillende soorten tegen waarbij geprobeerd is voordelig in te kopen. Wat is onze voorlopige conclusie, en wat verwachten we van deze soldeerbouten qua gebruiksgemak en levensduur?

Onze keuze: De Junior IOT ST12A mini soldeerwerkplek

Vanaf eind 2021 gebruiken we soldeerwerkplekken die bestaan uit een compact stuurblok, een T12 handvat en een externe 19 Volt laptopvoeding. Het belangrijkste onderdeel is onze nieuwe Junior IOT ST12A Mini Soldering Regulator

Het handvat komt hierbij in verschillende soorten, en is afhankelijk van welke levering we beschikbaar hebben.

 • Zwart/geel of blauw/geel handvat – de juiste kleuren voor Junior IOT. Fijn om mee te werken. Het eerste monteren van de punt is iets priegelig door eenvoudige binnenkant.
 • Zilverkleurig metalen handvat – mooi slank en fijn om te werken. Bij massaal gebruik op evenementen schuiven de rubber hulpstukken van hun plek. Eerste montage is priegelig. Intern kan het contactblok verschuiven in de metalen behuizing, met een duwtje aan het snoer maak je weer contact.
 • Compact zwart handvat – degelijk en fijn om mee te werken. Deze zaten bij de andere types soldeerbout. Degelijke montage door stevige binnenkant. Geen sluitmoer.

Afgeraden: de kleine, niet geregelde hobby soldeerbout

De kleine soldeerbouten die je in supermarkt, bouwmarkt of hobbywinkel koopt heeft vaak geen temperatuur regeling. Bij deze staat de verwarming constant aan, en door warmte uitstraling wordt een soort ‘ongeveer’ temperatuur bereikt. We komen deze ook tegen op sommige scholen.

Deze soldeerbout is bij deze winkels vaak niet al te duur, denk aan €25. Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. Het handvat is soms ook wat zwaarder en kan wat warm worden. De punten worden snel zwart en ruw, en we verwachten dat na 20 gebruiksuren het werkgemak daardoor terugloopt. Deze soldeerbout inspireert op school tot ruwere werkmethoden met flux en veel rook ontwikkeling.

Dit soort raden we niet aan voor electronica, maar het werkt soms wel voor het solderen van sierkunstwerk. We kunnen hier zelf niet goed mee werken en we raden je af om deze voor electronica aan te schaffen.

Liever niet: de geregelde schoolsoldeerbout voor sierkunstwerk

Er is een type soldeerbout met een apart besturingsblok, met een regelknop zonder temperatuuraanduiding. Dit kan een merk zijn of een algemeen type. De uitvoering kan uiteenlopen, soms mooie, oude apparaten voor ruw werk en soms ook fijn genoeg voor electronica.

De apparaten die we op scholen zijn tegengekomen, ook in de electronica opleiding, zijn soms zo veelvuldig gebruikt dat we ze liever niet inzetten voor electronica.

Niet meer kopen: temperatuur gestuurde soldeerbout, 220V handvat

We hebben een tijd lang een blauwe, temperatuur geregelde soldeerbout gebruikt met een Ali-expres prijs van minder dan 10 euro. Inmiddels raden wij af om deze te kopen. Wij hebben deze zelf ook nooit verkocht.

Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. We hebben de soldeerbout open gemaakt en we zijn niet voldoende overtuigd van de ontwerp beslissingen. De temperatuur regelknop kan er af gepeuterd worden en dan komt de 220V electronica gevaarlijk binnen handbereik.

We adviseren deze soldeerbout niet meer te kopen. Als je deze al hebt, adviseren we om deze dagelijks te controleren op beschadiging van het snoer en het ontbreken van de instelknop. Bovendien geef je deze instructie ook aan de gebruikers. Bij twijfel gooi je hem weg.

Omdat we voor ons gemak op een iets hogere temperatuur werken wordt de soldeerpunt snel zwart. Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 branduren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten hebben vervangen. De punten raken beschadigd en worden minder comfortabel om mee te werken. Punten kunnen worden vervangen maar is in deze prijsklasse niet aantrekkelijk. Door de grote warmte uitstraling merken we dat er relatief veel, en ernstigere ongelukjes mee gebeuren.

Ook andere soldeerbouten met 220V tot in het handvat raden we af om te kopen voor in de klas. Deze zijn in verschillende modellen bijvoorbeeld voor lage prijs verkrijgbaar bij diverse supermarkten. Thuis zijn ze voor kleine klusjes wel goed in te zetten.

Ons advies tot en met 2021: Temperatuur gestuurde soldeerbout, laagspanningshandvat

De net-iets-mooiere soldeerbout heeft een temperatuur regeling in een los blokje, en heeft een siliconen snoer naar het laagspanning handvat. We kiezen voor een vervangbare T12 punt. Immers, een vaker voorkomende T13 vervangingspunt blijkt duurder te zijn. Inspectie van het binnenwerk geeft ons voldoende vertrouwen op de werking.

We werken voor ons gemak op een iets hogere temperatuur, en daar kan de soldeerpunt goed tegen. In de meeste gevallen wordt een storing opgelost door het apparaat uit- en aan te zetten of door uiteindelijk de T12 punt te vervangen. Soms is het standaard meegeleverde 220V snoer niet helemaal goed, maar deze vervang ik vaak voor een kortere versie om zo een veiligere werkplek te maken.

Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 branduren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten storing geeft, wat over gaat door het apparaat uit- en aan te zetten, door de punt opnieuw in het handvat te klikken, of door de T12 punt te vervangen. Na circa 100 branduren merk ik dat ik 10% van de soldeerbouten opzij heb gelegd voor nadere inspectie. Al met al vind ik dat deze soldeerbout onze praktijkbeproeving goed doorstaat, en daarmee een goede prijs/kwaliteit verhouding laat zien.

Goede ventilatie is belangrijk. Het is daarnaast verstandig een rook afzuiger aan te schaffen voor bij de werkplek. Deze zijn te vinden met carbon filter.

Ons advies vanaf 2022:

Vanaf 2022 voeren we bij Junior IOT nog een verbeteringsstap door op onze soldeerbouten. De 220 V voeding zir niet langer meer in het controllerkastje, maar we gebruiken een externe laptop voeding. De uitvoering en de bediening blijft verder hetzelfde. Voor details kijk je op https://junioriot.nl/st12a/

Grappig voor thuis: 10 Watt USB soldeerbout met LCD

Deze soldeerbout bevalt ons goed. Net zo compact als de ‘de oude blauwe’, maar door de USB-aansluiting voelen we ons toch een stuk veiliger. De opwarmtijd is 15 tot 30 seconden. Het temperatuur display is wat grillig, maar laat zich goed bedienen. Soldeert heel goed op fijnere electronica, en werkt net zo lekker als de grotere temperatuur geregelde soldeerbout. Deze kleine soldeerbout is echt niet bedoeld voor zwaarder werk.

Op zich houdt deze soldeerbout het goed vol in onze labs. De soldeerpunt is verwisselbaar, maar dat is bij ons nog niet nodig geweest.

De USB-adapter is tegelijk ook het grootste nadeel. We moeten de adapter er zelf nog los bij kopen, en kwaliteiten kunnen daardoor variëren. Met 10W vragen we erg veel van deze adapter, en als het geleverde vermogen van de adapter wat terugloopt, dan wil deze soldeerbout niet meer goed aan blijven. We zoeken dan snel een andere adapter in onze labkist, en komen dan uit op de duurdere variant USB-voeding. We besluiten ervoor deze toch te vervangen door onze iets duurdere soldeerbout met regelblok.

We zien deze soldeerbout als een mooie keuze voor persoonlijk gebruik. We kiezen ervoor om deze niet meer in de labkist in te zetten.

Vanaf medio 2022 kiezen we voor een alles-in-een-handvat model voor thuisgebruik liever een T12 60W soldeerhandvat waarbij op het handvat direct een 19V laptop voeding aangesloten wordt. We hebben dat nog niet verder getest omdat wij nu voor de werkplekken de Junior IOT ST12A gebruiken.

Geen goed idee: 8 Watt USB soldeerbout, eenvoudig

De meest voordelige keuze waar we mee gewerkt hebben is de 8W USB-soldeerbout. Deze heeft een mooie, fijne punt, en soldeert heel lekker op fijnere electronica. Niet geschikt voor zwaarder werk.

De eerste ervaring is wisselend. De bediening, en vooral de power-safe mode lijkt wat onwennig in het gebruik. Een aantal gebruikers spreekt een duidelijke voorkeur uit voor de andere, 10W USB-soldeerbout. Het geleverde vermogen lijkt afhankelijk te zijn van de keuze voor de USB-adapter.

In onze labkist geeft deze soldeerbout het snel op. Het beschermkapje op puntje ziet eruit alsof je het moet losdraaien. Het apparaat valt dan uit elkaar, en de verfijnde draadjes naar de soldeerpunt gaan zo na een paar keer al stuk.

We hebben deze gebruikt als voordeligere en tijdelijke keuze bij een eerste inrichting van een lab, maar we hebben ze nu weggegooid. Ook bij persoonlijk gebruik horen we minder goede reacties.

Als het kan: Professionele soldeerplek

Bovenstaande soldeerbouten zijn prima voor incidenteel werk. Dat betreft zeg maar tien soldeerpuntjes per persoon per half uur; waarbij je ook niet bang hoeft te zijn dat de rookmelder afgaat.

Bij langdurig gebruik is het verstandig om goede werk cabines aan te schaffen, compleet met puntafzuiging en ventilatiesysteem. Bij zo’n investering spreekt het vanzelf dat er dan ook professionele soldeerapparatuur op de werkplek komt. We spreken dan wel over een heel andere prijsklasse voor deze apparatuur.

Middelen & materialen / zelf ergens anders bestellen

Door je werksets te bestellen bij Junior IOT help je natuurlijk onze stichting. Zo zorg je ervoor dat we onze labs kunnen blijven maken, en daar heb jij ook wat aan! Voor jouw gereedschappen en materialen gaan we graag met je in overleg over jouw wensen en bijzonderheden. En via onze ervaring en onze voorraad helpen we je snel aan de juiste spullen.

Maar als je dat wilt, dan kan je jouw spullen ook zelf proberen in te kopen. Omdat we graag vertrouwen op de kwaliteit en juiste keuzes qua maatschappij en milieu adviseren we je dan graag om te bestellen bij een Europese leverancier, zoals Conrad. Toch voelen we ons aangetrokken tot de prijzen op bijvoorbeeld Ali-express, en we maken er geen geheim van dat je daar met wat trial en error ook mooie spullen kan vinden. Houdt dan als school wel rekening met 40%-80% extra kosten voor onder andere de importkosten, voorraad en verlies, en bedenk dat je soms niet in één keer het juiste bestelt.

Enkele rollen fijne loodhoudende soldeertin (200 gram, 250 gram of 500 gram) kopen we bij een lokale electronica winkel of de gerenommeerde electronica webshop. Let op, dit kopen we niet bij de bouwmarkt omdat de samenstelling niet goed werkt voor onze oefeningen. En de nederlandse electronica shop verkoopt vaak de loodvrije versie, wat veel chemicaliën bevat en lastig is te solderen.