Na de soldeeroefening met de trilrobot ben je klaar om ook deze oefening te maken.

Een RGB led is net als een gewone led, alleen deze heeft meer pootjes en meer kleurtjes. Probeer eens het langste pootje een klein beetje opzij te buigen, zodat je een batterij kunt schuiven tussen dit langste pootje en de drie andere pootjes. Komt er licht of moet je de batterij nog even omdraaien?

We weten dat je eigenlijk niet op de batterij mag solderen. Waarom ook alweer niet? Als je weet waarom op de batterij solderen geen goed idee is, dan weet je ook waar je rekening mee moet houden als je het toch eigenwijs wel een keer wilt doen: het plekje waar je soldeert moet je even schuren, het solderen mag maar heel kort duren, en je soldeertin moet veel zuur hebben om te reinigen. Zo kan je een RGB Piano maken – maar dat doen we dus niet!

We werken met een batterij in een batterij houder. Het langste pootje van de RGB led soldeer je aan het middelste pootje van de batterij houder.

Dan heb je nog drie losse pootjes aan de led, eentje aan de ene kant, en twee aan de andere kant. Aan de kant waar de led één pootje heeft, soldeer je het zijpootje van de batterijhouder aan het zijpootje van één schakelaar. Het losse pootje van de led soldeer je aan het middenpootje van deze schakelaar. Probeer eens of het werkt; misschien moet je de batterij nog omdraaien?

Dan hebben we twee losse pootjes van de led, en daarvoor hebben we twee schakelaars nodig. En we hebben een uitdaging omdat er maar één los pootje van de batterijhouder over is. Daar moeten twee schakelaars aan, je kan dus een eerste schakelaar er aan solderen, maar zodra je de tweede erbij doet valt de eerste er steeds weer af.

Om te zorgen dat we in één keer twee schakelaars aan het laatste pootje van de batterijhouder kunnen maken, zetten we ze eerst aan elkaar vast. We leggen de schakelaars op elkaar, zodat er nu zes pootjes dezelfde kant op wijzen. Blijf ze zo even stevig vasthouden tot je ze hebt gesoldeerd. Van elke schakelaar buig je het laatste eindpootje over elkaar, alsof ze met de armen over elkaar gevouwen zitten, en deze over elkaar gevouwen pootjes soldeer je nu aan elkaar. Nu zitten de twee schakelaars goed aan elkaar vast, en dit soldeerpunt raken we niet meer aan om te zorgen dat ze niet meer los raken.

Aan de andere kant van beide schakelaars buigen we ook de twee eindpootjes over elkaar, en deze houden we tegen het eindpootje van de batterij houder. Dat zijn dus drie dingetjes die je nu in één keer stevig aan elkaar soldeert.

Je hebt van de twee schakelaars nog de twee middenpootjes over. Van de RGB led heb je ook twee pootjes over. Elk losse RGB pootje soldeer je aan één los schakelaar pootje. Kijk nu maar eens of je elke kleur aan en uit kunt zetten?

Je hebt nu een led gemaakt waarvan je de kleuren Roor Groen en Blauw los van elkaar kunt aanzetten. Bij een goede batterij kan je ze ook mengen. Dit zelfde gebeurt ook in een pixel van een televisie, dus je hebt nu een TV van één pixel gemaakt?

Zodra je RGB lichtorgel af is mag je deze mee naar huis nemen.

 

We kunnen dit ook natekenen in TinkerCad, om duidelijk te maken hoe alles is verbonden.

Wil je dit ook eens proberen in TinkerCad? Lees dan verder op: https://junioriot.nl/circuits-in-tinkercad/