Na de je eerste soldeeroefening ben je klaar om ook deze oefening te maken.

Een RGB-led is net als een gewone led, alleen deze heeft meer pootjes en meer kleurtjes. Probeer eens het langste pootje een klein beetje opzij te buigen, zodat je een batterij kunt schuiven tussen dit langste pootje en de drie andere pootjes. Komt er licht of moet je de batterij nog even omdraaien?

We weten dat je eigenlijk niet op de batterij mag solderen. Waarom ook alweer niet? Als je weet waarom op de batterij solderen geen goed idee is, dan weet je ook waar je rekening mee moet houden als je het toch eigenwijs wel een keer wilt doen: het plekje waar je soldeert moet je even schuren, het solderen mag maar heel kort duren, en je soldeertin moet veel zuur hebben om te reinigen. Zo kan je een RGB Piano maken – maar dat doen we dus niet!

We werken met een batterij in een batterij houder. Het langste pootje van de RGB-led soldeer je aan het middelste pootje van de batterij houder.

Dan heb je nog drie losse pootjes aan de led, eentje aan de ene kant, en twee aan de andere kant. We gaan werken aan de kant waar de led één pootje heeft. Neem nu één schakelaar.

Aan de kant waar de led één pootje heeft, soldeer je de schakelaar aan de batterijhouder. Dit doe je door het zijpootje van de schakelaar te solderen aan het zijpootje van de batterijhouder. Het helpt om het zijpootje van de schakelaar daarvoor een knikje te geven.

Het losse pootje van de led soldeer je dan aan het middenpootje van de schakelaar. Het helpt om de lange pootjes van de led te buigen zodat ze op hun plek komen.

Probeer eens of het werkt; misschien moet je de batterij nog omdraaien?

Let op: Sommige denkers zeggen dat het goed is gebouwd als je de plus van de batterij plaatst bij de voorgedrukte plus op de batterijhouder. Met deze denkstap heeft deze denker zelf een regel bedacht. Soms is dat zo sterk dat ze niet verder kunnen onderzoeken.
Het gebeurt iedereen wel eens dat je niet verder kunt met het maakproces. Wat zit je in de weg, heb je een instructie gemist? In dit geval heb je er zelf een instructie bij verzonnen. Deze lijkt logisch, maar tegelijk heb je deze machine zo ontworpen dat de schakelaars makkelijk te plaatsen zijn; en dat was belangrijker dan het voorgedrukte plusje op de batterijhouder.
In deze situatie kost het weinig moeite om toch even de batterij om te draaien. Het is pas goed, als de machine het doet. Soms wil je gewoon even prutsen als aanvulling en controle op het ontwerp dat je in gedachten had.
In een andere situatie is het misschien niet zo duidelijk waar je mee kunt prutsen. Het is dan lastiger om te ontdekken door welke ontwerpgedachte jij jezelf in de weg zit. Het helpt dan om toch even voorzichtig te kijken waar je voorzichtig aan kunt prutsen.

Er zijn vast mensen om je heen die goed zijn in prutsen. Een mooiere naam is ‘Research and Development’. Als je straks gaat werken aan een groter project, zoek dan ook af en toe zo’n onderzoeker op.

Dan hebben we twee losse pootjes van de led, en daarvoor hebben we twee schakelaars nodig.

We hebben nu een uitdaging omdat er maar één los pootje van de batterijhouder over is. Daar moeten twee schakelaars aan, maar dat moet wel tegelijk – anders vallen ze er steeds weer af.

Om te zorgen dat we in één keer twee schakelaars aan het laatste pootje van de batterijhouder kunnen vastmaken, zetten we ze eerst aan elkaar vast. We leggen de schakelaars op elkaar, zodat er nu zes pootjes dezelfde kant op wijzen. Blijf ze even stevig vasthouden.

Van elke schakelaar buig je (aan één kant) het laatste eindpootje over elkaar, alsof ze met de armen over elkaar gevouwen zitten. Deze over elkaar gevouwen pootjes soldeer je nu aan elkaar. Nu zitten de twee schakelaars met één punt goed aan elkaar vast. Let op dat je dit soldeerpunt niet meer aanraakt met de soldeerbout om te zorgen dat ze niet meer losraken.

Aan de andere kant van beide schakelaars buigen we ook de twee eindpootjes over elkaar, en deze houden we tegen het eindpootje van de batterij houder. Dat zijn dus drie dingetjes die je in één keer aan elkaar soldeert. Soldeer ze stevig vast.

Je hebt van de twee schakelaars nog de twee middenpootjes over. Van de RGB-led heb je ook twee lang pootjes over. Elk los RGB-pootje soldeer je aan één schakelaar pootje. Het helpt om de lange pootjes van de led te buigen zodat ze op hun plek komen.

Kijk eens of het werkt, kan je elke kleur aan en uit zetten?

Je hebt nu een led gemaakt waarvan je de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB) los van elkaar kunt aanzetten. Bij een goede batterij kan je ze ook mengen. Welke kleur geeft blauw en groen bij elkaar?

Ditzelfde gebeurt ook in een pixel van een televisie. Je hebt nu een TV van één pixel gemaakt!

Zodra je RGB-lichtorgel af is mag je deze mee naar huis nemen.

 

Meestal ga je na deze oefening met de RGB-leds verder met een circuit op een printplaat: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat/

We kunnen het schema van de RGB-oefening ook natekenen in TinkerCad, om duidelijk te maken hoe alles is verbonden. Je ziet hier dat in het circuit een weerstand is toegevoegd om de led te beschermen.

Je hoeft nu niet met TinkerCad verder te gaan. Als je dit toch eens wilt proberen, lees dan verder op: https://junioriot.nl/circuits-in-tinkercad/