Eerst ontdek je hoe je kunt beginnen in TinkerCad, en daarna doe je nog een paar extra 3D uitdagingen. En dan komt er een moment dat je echt wilt 3D printen!

Wij gebruiken daarvoor de Prisa Mini 3D printer met PrusaSlicer. Dit werkt heel makkelijk, en we leggen het graag een keer uit!

Heb je al een USB stick?

Eerst kijk je of de 3D printer al klaar is. Dan mag je de USB stick pakken waarmee je de export gaat doen. Zonder usb stick heeft dit nog geen zin, en dan kan je beter nog even verder tekenen om je ontwerp nog mooier te maken.

STL exporteren vanuit TinkerCad

In TinkerCad zorg je dat je geen enkel object hebt geselecteerd. Dat betekent dat hij je hele tekening gaat exporteren. Of je kiest aleen de objecten die je nodig hebt.

Rechtsboven kies je Export.

Daarna kies je STL.

Je ziet nu dat er een download komt.

STL download copieren naar USB stick

  • Op een chromebook zie je naast de download Openen in map. Klik hier op. Je ziet nu waar jouw download staat. Dan doe je de usb stick in de computer. Je kunt nu je download verslepen naar de USB stick. Naast de USB stick komt een symbooltje voor Uitwerpen, klik daarop voordat je de USB stick uit de computer haalt.
  • Op een windows computer zie je jouw download in de onderrand van je browser. Steek de USB stick in de computer, er komt een lijst van wat op de stick staat. Soms moet je toch de usb stick nog laten scannen voordat het werkt. De download sleep je naar de USB stick. Daarna rechterklik op de USB stik en kies uitwerpen. Haal de USB stick uit de computer.

Jouw STL export staat nu op de USB stick.

STL naar de Slicer

We hebben op één (windows-) computer de PrusaSlicer geïnstalleerd. Dit is de computer aan het grote scherm voorin de klas, zodat iedereen kan meekijken.

Open PrusaSlicer. Indien nodig klik je linksonder op blokjesview. Klik dan op prullenbak (of New) om met een leeg werkblad te beginnen.

De USB stick waar de STL op staat steek je nu in de computer. Het nieuwste bestand is meestal jouw nieuwe STL file. Sleep deze naar het werkblad.

Kleiner maken voor een snellere print

We hebben te veel kinderen om iedereen in één les te laten printen. Bij mij regelen de kinderen zelf wanneer ze aan de beurt zijn. Elke print krijgt 10 minuten.

Om te kijken hoe lang de print duurt, klik je op Slice Now. Daarna zie je rechts onder hoe lang je print gaat duren. In dit voorbeeld is dat 46 minuten.

Om je print kleiner te maken, verander je bij Size één van de getallen. Kies weer voor Slice Now om te kijken of dit wel past binnen 10 minuten.

Exporteer G-code naar USB

Als je tevreden bent met de afmeting van je ontwerp in PrusaSlicer, dan kies je Slice Now, en daarna Exporteer G-code.

Zorg dat je de USB stick kiest. Na het opslaan kies je in de slicer ook weer voor Uitwerpen.

3D printen vanaf de USB Stick

Nu breng je de USB stick naar de 3D printer. Maak het bed van de 3D printer schoon met 98% alcohol en start je print.