Gemeente Alkmaar plaatst in 2021, 2022 en 2023 telkens een nieuwe serie burgersensoren in de stad. Deze zijn door de bewoners gebouwd voor het volgen van decibel metingen en luchtkwaliteit. De meetdata is toegankelijk voor iedereen.

Wil je meedoen? Stuur dan een mail aan [email protected]

Smart City – samen meten aan de stad

Smart City betekent dat we samen nadenken over de moderne stad. Het Smart City sensoring project van gemeente Alkmaar is gestart met de aanleg van de drie TTN gateways in 2016. Dit geeft ons een Lora netwerk wat iedereen gratis mag gebruiken: Ook jij kunt je Lora sensors bouwen en aansluiten op dit TTN netwerk. Op onze website vind je verschillende voorbeelden hoe je dit zelf kunt doen.

Als bewoners van de stad gaan we nu ook zelf aan de slag. Onze wens is om samen te bedenken, bouwen en uitvoeren, om zelf te kunnen meten wat wij belangrijk vinden in onze eigen leefomgeving. Hierbij krijgen wij als bewoners van de stad hulp van stichting Junior IOT. Zo hebben we in de afgelopen jaren goede resultaten behaald met ons Citizen Science project.

In de stad hangen nu verschillende sensoren, die al een paar jaar rustig hun metingen doen. We vergelijken onze resultaten met bijvoorbeeld RIVM om te herkennen dat we het goed doen; enkele van onze meetgegevens zijn ook real-time via RIVM beschikbaar. Wat we meten is vrij toegankelijk voor iedereen.

Temperatuur, luchtkwaliteit en geluid meten

Wat we meten? Bij bewonersvereniging ‘Hart van Alkmaar’ waren verschillende bewoners van de binnenstad benieuwd naar het verloop van geluidsterkte in decibel op verschillende plekken in de binnenstad. Leo heeft hiervoor een degelijke meter ontworpen die inmiddels zorgvuldig is getest.

Op andere plaatsen in de stad gaat de aandacht van de bewoners uit naar het volgen van luchtkwaliteit door het meten van fijnstof. Voor de aansturing van straatverlichting kan het meten van lichtsterkte van belang zijn, en daarom voegen we een lichtsensor toe. Daarnaast meten we ook graag het weer: temperatuur, vochtigheid en druk. In 2023 komt hier een sensor bij voor het meten van diverse gassen. Voor de duidelijkheid gebruiken we op elke meetplek dezelfde sensor, en meten we op elke plek al deze waarden.

Hoeveel wordt er gemeten? Om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld temperatuur, stof of decibellen maak je een grafiek. Voor zo’n grafiek heb je eigenlijk genoeg aan een paar metingen per dag. Onze sensor meet eens per vier minuten, en geeft dan telkens een meetwaarde voor temperatuur, fijnstof, decibel. Iedere vier minuten ontvangen we de meetwaarden voor elke meting die in het apparaat zit. De meetwaarde is altijd een getal, er wordt dus nooit grotere data verstuurd zoals audio of video. De meetwaardes geven dus maar een klein beetje data, wat al genoeg is om heel interessante grafieken te maken. Wil je het fijne ervan weten – lees dan verder op: https://junioriot.nl/lora-straatverlichting/

Open data – door iedereen te gebruiken

Wil je zelf even kijken? De meetwaarden mogen door iedereen worden gebruikt. Op dit moment kan je de recente grafiek van onze proefmeting zien op deze grafiek. Als je een andere dag wilt bekijken, dan kan je dat eenvoudig zelf kiezen. Handig voor onderweg: de grafiek werkt ook op je mobiel, en dan het beste in landscape.

Op onze kaart zie je nu al een aantal sensors.

Een interessant weetje: De gekleurde vlakken zijn de teamkleuren van de Junior Smart City Challenge, een spel waarbij al in 2018 de juniors in Alkmaar de digitale kaart veroverden van de binnenstad. Na deze spannende spelmiddag is de kaart verder ingekleurd om te zien waar voldoende dekking is.

Burgernetwerken

De bewoners van de stad werken samen aan het creëren en nuttig gebruiken van deze data. De gemeente en andere partners helpen in hun eigen ritme mee. Er wordt ons verteld dat deze benadering vanuit de participatie van de burgers een bijzondere aanpak is, waarmee de smart city projecten een extra kracht krijgen: We meten wat belangrijk voor ons is. Ook merken we dat deze burger-betrokkenheid helpt om te zorgen dat de metingen blijven doorgaan, ook tussen de vergaderingen door en over de budget rondes heen.

Nieuwe groepen en andere steden zijn van harte welkom om zich aan te sluiten. Ik leg graag uit hoe dat gaat: [email protected].

Sensornetwerk Kanaalzone 2021 – sensoren voor Gemeente Alkmaar

Voor het Smart City project van Gemeente Alkmaar plaatsen we in 2021 extra sensoren om de luchtkwaliteit in de gemeente verder inzichtelijk te maken. De sensoren worden geplaatst in woonwijken, en op lantaarnpalen. Zo verzamelen we data omtrent luchtkwaliteit.

In het kader van het programma Kanaalzone kijken we namens Gemeente Alkmaar of de leefbaarheid in de wordt verhoogd in de stadsgebieden die zijn aangewezen voor vernieuwing van de stad. Voor deze  Smart City projecten plaatsen we per begin 2021 tien sensoren in- en rond de Kanaalzone.

Integratie met Samen Meten van RIVM

Nieuwe sensoren komen vanzelf in het meetportaal bij RIVM: https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

Integratie met de digitale kaart van Gemeente Alkmaar

Op de kaart van de Digitale tweeling, kan je bij Duurzaamheid de info laag aanzetten voor Luchtkwaliteit. Aan deze kaart wordt nog gewerkt: https://digitaletweeling.alkmaar.nl/digitale_tweeling

Technische details

Om met de data aan de slag te gaan, volg je onze gedetailleerde toelichting: https://junioriot.nl/burgernetwerken-data-explained/