Na de je eerste soldeeroefening ben je klaar om deze oefening te maken.

Een RGB-led is net als een gewone led, alleen deze heeft meer pootjes en meer kleuren. RGB staat dan ook voor Rood Groen Blauw. Probeer eens het langste pootje een klein beetje opzij te buigen, zodat je een batterij kunt schuiven tussen dit langste pootje en de drie andere pootjes. Komt er licht of moet je de batterij nog even omdraaien?

 

We weten dat je eigenlijk niet op de batterij mag solderen. Waarom kan dit niet? Als je weet waarom op de batterij solderen geen goed idee is, dan weet je waar je rekening mee moet houden als je het toch eigenwijs wel een keer wilt doen: de plek waar je soldeert moet je even schuren, het solderen mag maar heel kort duren, en je soldeertin moet veel zuur hebben om te reinigen. Zo kan je door de langste poot op de plus van de batterij te solderen een RGB Licht Piano maken – maar dat doen we niet!

We werken met een batterij in een batterij houder. Het langste pootje van de RGB-led soldeer je aan het middelste pootje van de batterij houder.

Je test meteen even of het werkt. Dit doe je door één van de losse pootjes van de RGB te tikken tegen één van de pootjes van de batterijhouder. Het is nu een driekleuren lichtmachine met een soort handmatige schakelaar. Je kunt dit een RGB Licht Piano noemen.

Dan heb je nog drie losse pootjes aan de led, eentje aan de ene kant, en twee aan de andere kant. We gaan werken aan de kant waar de led één pootje heeft. Neem nu één schakelaar.

Aan de kant waar de led één pootje heeft, soldeer je de schakelaar aan de batterijhouder. Dit doe je door het zijpootje van de schakelaar te solderen aan het zijpootje van de batterijhouder. Het helpt om het zijpootje van de schakelaar daarvoor een knikje te geven.

 

Het losse pootje van de led soldeer je dan aan het middenpootje van de schakelaar. Het helpt om de lange pootjes van de led te buigen zodat ze op hun plek komen.

Het zijpootje van de schakelaar maak je aan het zijpootje van de batterijhouder.

De eerste kleur kan je nu met de schakelaar aan en uit zetten. Maak nu zelf nog twee schakelaars voor de andere twee kleuren. Dit noemen we een RGB Lichtorgel.

Probeer eens of het werkt; misschien moet je de batterij nog omdraaien?

Let op: Sommige leerlingen ontdekken hier iets over zichzelf. Een aantal denkers wil dat de plus van de batterij zit bij de voorgedrukte plus op de batterijhouder. Maar met deze denkstap heeft deze denker zelf een regel bedacht, want dit hebben we nooit zo uitgelegd.
Het gebeurt iedereen wel eens dat je niet verder kunt met het maakproces. Wat zit je in de weg, heb je een instructie gemist? In dit geval heb je er zelf een instructie bij verzonnen. Deze machine is zo ontworpen dat de schakelaars makkelijk te plaatsen zijn; en deze keuze was belangrijker dan het voorgedrukte plusje op de batterijhouder.
In deze situatie kost het weinig moeite om toch even de batterij om te draaien. Het resultaat is pas goed, als de machine het doet. Het helpt soms gewoon om even te prutsen als controle op het ontwerp dat je in gedachten had.

Er zijn vast mensen om je heen die goed zijn in prutsen. Een mooiere naam voor prutsen is ‘Research and Development’. Als je straks gaat werken aan een groter project, zoek dan af en toe zo’n onderzoeker op.

Dan hebben we twee losse pootjes van de led, en daarvoor hebben we twee schakelaars nodig.

We hebben nu een uitdaging omdat er maar één los pootje van de batterijhouder over is. Daar moeten twee schakelaars aan, maar dat moet wel tegelijk – anders vallen ze er steeds weer af.

Om te zorgen dat we in één keer twee schakelaars aan het laatste pootje van de batterijhouder kunnen vastmaken, zetten we ze eerst aan elkaar vast. We leggen de schakelaars op elkaar, zodat er nu zes pootjes dezelfde kant op wijzen. Blijf ze even stevig vasthouden.

Van elke schakelaar buig je (aan één kant) het laatste eindpootje over elkaar, alsof ze met de armen over elkaar gevouwen zitten. Deze over elkaar gevouwen pootjes soldeer je nu aan elkaar. Nu zitten de twee schakelaars met één punt goed aan elkaar vast. Let op dat je dit soldeerpunt niet meer aanraakt met de soldeerbout om te zorgen dat ze niet meer losraken.

Aan de andere kant van beide schakelaars buigen we de twee eindpootjes over elkaar, en deze houden we tegen het eindpootje van de batterij houder. Dat zijn drie dingetjes die je in één keer aan elkaar soldeert. Soldeer ze stevig vast.

Je hebt van de twee schakelaars nog de twee middenpootjes over. Van de RGB-led heb je twee lang pootjes over. Elk los RGB-pootje soldeer je aan één schakelaar pootje. Het helpt om de lange pootjes van de led te buigen zodat ze op hun plek komen.

Kijk eens of het werkt, kan je elke kleur aan en uit zetten?

Je hebt nu een led gemaakt waarvan je de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB) los van elkaar kunt aanzetten. Bij een goede batterij kan je ze mengen. Welke kleur geeft blauw en groen bij elkaar?

Ditzelfde gebeurt in één lichtpuntje of één pixel van een televisie. Je hebt nu een TV van één pixel gemaakt!

Zodra je RGB-lichtorgel af is mag je deze mee naar huis nemen.

Meestal ga je na deze oefening met de RGB-leds verder met een circuit op een printplaat: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat/

We kunnen het schema van de RGB-oefening natekenen in TinkerCad, om duidelijk te maken hoe alles is verbonden. Je ziet hier dat in het circuit een weerstand is toegevoegd om de led te beschermen.

Je hoeft nu niet met TinkerCad verder te gaan. Als je dit toch eens wilt proberen, lees dan verder op: https://junioriot.nl/circuits-in-tinkercad/