In schooljaar 2023-2024 sluit Junior IOT aan bij de Tech Fun Days in Eindhoven. Voor ons is dit een voortzetting in regio Eindhoven van onze workshops en activiteiten die we voor PO en VO doen op de Tech days en PET events in Noord- en Zuid-Holland. De meeste evenementen waar we aan meedoen ontvangen zo’n 1.000 leerlingen per dag, waarmee we rekenen op een doorlopende bezetting van 20-30 leerlingen in onze workshops. Bij de Tech Fun Days verwachten we de helft van dit aantal bezoekers, waardoor we de kans krijgen om nu eindelijk wat dieper op de materie in te gaan. Onze workshops op de Tech Fun Days worden daarmee nog meer een showcase van ons programma op de scholen!

De Tech Fun Days zijn gericht op de VO leerlingen van de school waar deze activiteit wordt georganiseerd. Een hele dag gaan de leerlingen aan de slag in drie tech-zones. Elke zone is gevuld met meerdere activiteiten die worden aangeboden door de bedrijven die meedoen.

Vakcollege Eindhoven, vrijdag 6 oktober 2023

Op deze Tech Fun Day doen 400 leerlingen mee van het Vakcollege. Brutaal staan we met onze grote gele vlag naast het hoofdpodium, waar de leerlingen tijdens de opening van de dag al spontaan zelf hun eerste lichtje staan te maken. Simone en Marco begeleiden de leerlingen, en maken ook nieuwe vrienden in het onderwijsnetwerk rond Eindhoven. In groepjes van 5-6 leerlingen komen de bezoekers langs de workshops. We hebben afgesproken 2 à 3 workshops tegelijk te kunnen doen.We zijn vandaag onderdeel van zone 3: installatietechniek, programmeren, VDL, ASML, tech bedrijven + Junior IOT.

Schema: 7.00 school open. Leerling 8.30 opening. 9.00 start, 9.00-10.30 ronde 1, 10.30-12.00 ronde 2, 12.00-12.30 pauze, 12.30-14.00 ronde 3, 14.00-15.30 ronde 4 (optioneel), 15.45 event klaar.

We merken op de dag zelf dat deze VMBO leerlingen goed geïnspireerd raken. De energie op deze school is wat onstuimig, en daar weten we goed antwoord op te vinden. De deelnemers gaan al snel zelfstandig aan de slag met de soldeeroefening, en ze helpen elkaar. We zien vooral veel leuke en praktische werkjes ontstaan bij de soldeeroefening, en ook werken we op de laptops en de prikbordjes om de leerlingen zelf een circuit te laten opbouwen. De 3D printers hebben vooral aantrekkingskracht op de onderwijsprofessionals. Doorgaans zijn er 15-20 leerlingen aan de slag, en zelfs in de pauze wordt nog even doorgewerkt.

Verschillende onderwijs mensen van andere scholen spreken hun bewondering uit, en zoeken verdere aansluiting met Junior IOT.

Novalis College, maandag 9 oktober 2023

Van het één komt het ander, en onze eerste Tech Fun Day krijgt na het weekeinde meteen een vervolg op het Novalis College. Onze vlaggen en banners zetten we rondom onze ruimte aan het centrale podium in de aula, dat geeft meteen een krachtige uitstraling. De workshops zijn verder verspreid in de lokalen op de begane grond en in lokalen aan de balustrade op de eerste verdieping. We zien dezelfde techbedrijven, en spreken af dat ook wij voortaan bij de Tech Fun Days horen.

Schema: 7.30 school open, 8.30 briefing in personeelskamer. Leerlingen starten om 8.45, Om 9.00 is de opening en start het evenement voor de deelnemers.

We herkennen dat de lessen op deze school zijn gericht op samenwerken. De deelnemers gaan met veel focus aan de slag. Enkele leerlingen pakken door met een meer gevorderd werkje, wat ze dan zelf hebben uitgevonden. We hebben meestal 2 à 3 groepjes tegelijk aan onze tafels, en ook na de andere workshops komen ze soms nog even bij ons terug.

Sint Lucas Eindhoven, maandag 23 oktober 2023

Op het Sint Lucas College zetten we onze soldeerworkshop breed neer. Aan het eind van de grote centrale hal van de school richten we een grote ruimte in, met onze mooiste banners. We gebruiken een hoog podium om onze uitrusting uitgebreid uit te stallen. Zo’n 500 leerlingen komen in waves naar de drie zones, waar ze zelf kiezen met welke workshops ze beginnen. Ze hebben een kleine 2 uur per zone. Bij deze aantallen verwachten we dat het voor ons een relatief rustige dag zal zijn, het is immers onze ervaring dat leerlingen elkaar graag helpen. De ruimte nodigt uit om een mooie balie-opstelling te maken: we zetten de tafels daarbij geschakeld neer, waardoor leerlingen automatisch aan één kant gaan zitten, en wij vanaf de andere kant kunnen bedienen. Met banners laten we onze andere workshops zien, de prikbord oefening en de 3D printers zetten we op de balie klaar om deze workshops uit te leggen aan de onderwijsdeskundigen. Het gebouw van het Sint Lucas College is zo groot dat je een kaartje nodig hebt om de verschillende Tech Fun Day workshops terug te vinden!

Schema: Opbouw 7.30, workshops 8.30-16.40, afbouw 17.00.

We herkennen dat we ze vooral ook even moeten doorsturen naar de andere workshops binnen onze zone, zodat ze genoeg stempels kunnen scoren. Leerlingen komen dan toch graag nog even bij ons terug om nog even verder te werken. Bij een paar leerlingen zie je dat ze zelf echt dieper de materie ingaan, en zelf mooie ingewikkelde lichtmachines aan het bouwen zijn.

Stedelijk College Eindhoven, maandag 18 december

Het Stedelijk College sluit zich aan bij de Tech Fun Days, en ook daar sluiten we ons bij aan. In een mooi lokaal geven we de Junior IOT workshops voor solderen en het breadboard. Enthousiast laten we alle spullen zien aan de nieuwschierige docenten.

Schema: 7:30 opbouwen, 9.00 start eerste ronde, 16.00 einde laatste ronde, 16.00-17.00 afbouw

2024: nog meer in de planning!

Ook in 2024 blijven we actief in de Tech Fun Days. We denken op 10 scholen mee te kunnen doen.