Samen technologie ontdekken

Dit doen kinderen samen in de inloop van Junior IOT Breezand.
Nieuwe bezoekers in de bus gaan altijd eerst naar deze URL:
JuniorIOT.nl/breezand

Hieronder begint de informatie. Hou je vast!

 

Welkom op de zaterdag inloop bij Junior IOT Breezand!

Om mee te doen moet je wel eerst één van de beschikbare plekken reserveren. De bedoeling is dat je redelijk zelfstandig aan de slag gaat. Reserveren kan al 8 dagen van tevoren met deze link: https://www.eventbrite.com/e/tickets-zaterdaginloop-junior-iot-breezand-850411201797


Bijna elke zaterdag van 12.00 tot 17.00 kan je bij de Junior IOT werkplaats in Breezand terecht voor de Junior IOT inloop. De terugkerende bezoekers gaan dan zelfstandig aan de slag met hun eigen projecten, en zijn dan vaak druk bezig met solderen en programmeren.

De juniors zijn deelnemers die min of meer zelfstandig aan de slag kunnen, meestal tussen 7 en 70 jaar oud – onder de 10 jaar blijven de ouders er vaak bij. Toegang is gratis.

Voor de nieuwe bezoekers is eigenlijk altijd tijd: Je kunt op je gemak rustig even rondkijken, en meestal maakt dan iemand tijd voor je om onze aanpak uit te leggen. Misschien ervaar je met een klein soldeerprojectje zelf de eerste stappen van electronica, met een lichtje en een schakelaar. Vaak kan je ook meteen aan de slag met 3D tekenen en dan legt iemand uit hoe je met de 3D printer werkt.

Tegelijk gebruiken we de zaterdagmiddag om als groep verder aan onze werkplaats en de inrichting te werken, plannen te maken, met vrienden en bezoekers te praten of gewoon met een bak koffie stilletjes voor ons uit te staren. Belangrijke dingen!

Waar is het?
De Junior IOT inloop in Breezand vind je aan de Wijdenes Spaansweg nummer 57 in Breezand (het mooiste dorp van Nederland) De locatie kan je vinden op Google maps. De ingang is rechts rechts van het terras, volg de gele pijlen de trap op, naar de Junior IOT werkruimte in de hoek van het gebouw.
Ohja, als bezoeker kan je op de eerste plekken op het terrein parkeren.

Let op: soms is de inloop verplaatst naar een andere locatie, bijvoorbeeld als de hele groep op de Eindhoven Maker Faire staat of met NASA en ESA raketten staat af te schieten. Vanaf augustus 2022 zijn we tijdens de vakanties ook een aantal dagen dicht. En soms kan er iets anders aan de hand zijn. Inschrijven is belangrijk!

Welkom –

Welkom in deze spannende doe-het-samen ontdekomgeving van Junior IOT. Iedere keer dat je meedoet, schrijf je je in op deze eventbrite link: https://www.eventbrite.com/e/tickets-zaterdaginloop-junior-iot-breezand-850411201797

Voor wie is de inloop

Bezoekers zijn kinderen tussen ongeveer 7 en 77 jaar oud, met hun ouders, buurtjes, vrienden en vriendinnetjes. De bezoekers helpen elkaar bij de activiteiten, en zo ontdekken we samen technologie. Ouders en begeleiders blijven erbij.

Gratis

Deelname is gratis. Donatie vanuit deelnemers wordt niet geaccepteerd. Nieuwe brons, zilver en GOLD bedrijfssponsoren voor Junior IOT zijn wel altijd handig.

Zelfstandig of met ouders erbij

De junior bezoekers gaan zelfstandig aan de slag. Of de ouders blijven erbij, dat mag gewoon. Om te ontdekken hoe alles werkt zoek je hulp bij de andere juniors, of je leest alle informatie op https://junioriot.nl/breezand/

Je kunt zelfstandig werken, je bent zorgvuldig op de spullen en de mensen om je heen. Voor de dingen die je gebruikt zorg je ervoor dat alles ook weer door anderen kan worden gebruikt.

Het terrein binnen en buiten wordt gedeeld met andere bedrijven. Op de open plekken mag je spelen. Daarbij gebruik je alleen de spullen van Junior IOT.

Bij het werken en het spelen kan er wel eens wat gebeuren. Je let goed op welke dingen je gebruikt, en daarbij help je elkaar om het veilig en gezellig te houden. Aansprakelijkheid en risico ligt bij jezelf, net zoals in een speeltuin in de wijk.

Wat kan je hier doen

Samen werk je aan de oefeningen die we ook kennen van ons jaarprogramma. En verder zorg je er samen voor dat alles goed gaat, iedereen netjes doet, en het aan het eind van de dag nog netjes is.

Onze vakdocent in de inloop is de baas

De aanwezige vakdocent helpt je om de spullen voor de oefeningen te vinden (in deze inloop). En waar je zelf de opdrachten kunt nalezen (op deze pagina). Omdat jullie als bezoeker elkaar helpen, kan de vakdocent zich met volle kracht blijven vasthouden aan het oortje van zijn/haar/het koffiekopje.

De begeleider is meestal een vakdocent die ook onze workshops op onze scholen geeft. Maar je kan ook een vakdocent-voor-een-dag tegenkomen. Kandidaten kunnen zich melden bij ons team op [email protected]

Solderen kan je best zelf

De uitleg voor 6 tot 77 jaar vindt je in het menu op onze website. Of hier: https://junioriot.nl/soldeeroefening/

De soldeerwerkplekken zijn verdeeld over de werkplekken in de inloop. We gebruiken een mix van oude en nieuwere Junior IOT soldeerbouten.

Créme voor zere vingers ligt centraal in de inloop.

Natuurlijk zorg je dat het aan het eind van de dag is opgeruimd.

Soldeerspulletjes kaart van € 5

Nieuwe bezoekers kunnen bij de vakdocent een 5 euro kaart krijgen. De eerste kaart is gratis en de vakdocent vult deze voor je in. Je streept zelf af wat je verbruikt.

Vakdocent: op het € 5 kaartje vult de vakdocent de naam van het kind in, datum of jaartal, en een handtekening.

Als je eerste kaart op is, dan kan je een kaart kopen van € 5 of € 20. Het is handig als je ouders dit voor je regelen.

 • We werken NIET met contant geld.
 • Een bankoverschrijving is van harte welkom. Alleen per hele kaart of meerdere kaarten. Begin dan je omschrijving met “soldeerkaartje Breezand”, iban NL61 RABO 0344 4429 50 t.n.v. Stichting Junior IOT.
 • Contant geld accepteren we niet. Ohja, de eerste kaart is gratis.

Let op: vroeger werkten we soms op de inloop vanuit de gratis soldeerspullen grabbelbak. Nu kiezen we voor betaalde onderdelen zodat de deelnemers via het winkeltje de waarde van de materialen leren kennen. Het winkeltje is er niet om geld voor ons te verdienen.

Vakdocent. We gaan vandaag vooral voor de blije gezichten. Geld verdienen is geen doel.

Commerciële klanten, scholen, mensen die niet bij ons aan de spullen werken, die betalen de werkelijke verkoopprijs. Dit is het dubbele van de gestikkerde bedragen. Eigenlijk willen we deze spulletjes helemaal niet aan jullie verkopen.

TinkerCad doe je lekker zelf

Je kan lekker zelf je eigen 3D ontwerpen maken. We leggen uit hoe dat gaat: https://junioriot.nl/tinkercad-login/

Laptops en voeding bij elkaar zoeken

We hebben in de inloop een aantal laptops. Deze mag je samen gebruiken.

Je moet dan zelf nog even ontdekken welke voeding bij welke laptop hoort. Gebruik een voeding.

De laptops laat je staan op de standaard instellingen zoals wij dat hebben ingeregeld. Zorg ervoor dat iedereen er gewoon mee kan werken. Geen onbedoelde software en zeker geen mining.

Aan het eind van de dag ruim je alles even op.

3D printen kan je ook samen regelen

Onze 3D printer(s) in de inloop mag je ook gebruiken. Lees hier hoe het werkt: https://junioriot.nl/3d-printen

Als er meer mensen in de inloop zijn, dan duurt je printje maximaal een half uur. Als je print blijf je bij de inloop. Aan het eind van de dag mag je een langere print starten.

Ohja, de 3D printers zitten niet op de werkplekken stroom die aan eind van de dag uitgezet wordt.

De printers laat je op de standaard instellingen. Geen andere nozzle, alleen PLA.

Afval gaat netjes in de afvalbak.

Filament

Filament wisselen, vraag dat even aan elkaar.

Als er genoeg filament aanwezig is, dan mogen de regelmatige bezoekers ons filament kopen voor 20 euro per kilo. Alleen kleuren die er zijn, geen verzoekjes.

Lasersnijden

De lasersnijder mag je samen bedienen. We hebben deze nu alleen in de inloop in Alkmaar. Dit is het grote oranje ding aan het eind van de bus. Lees verder op onze pagina: https://junioriot.nl/lasersnijden/

Gebruik de reststukken van de houten platen lasermateriaal. De metalen naamplaatjes die je kunt maken zijn best duur.

Let op, de luchtfilters voor de laserrook zijn enorm duur. Daarom blazen we de laserlucht netjes naar buiten.

Vakdocent. Aan het eind van de dag zetten we de laserkop vast in de vervoerstand. Zo onthoudt iedereen dat de tiewrap onder de rubberbanden door gaat. De USB, sleutel en stelblokje blijven altijd aan de tiewrap.

De 3D pennen

De 3D pennen zijn heerlijk om mee te werken. De sets die we op de scholen gebruiken slijten wel heel snel. Bij de inloop hebben we zo een aantal pennen die best even zijn gebruikt.

Mini 3D mensenscanner

Als de scanner er is mag je deze samen gebruiken. Een draaistoel is dan wel handig. We leggen uit hoe je jezelf in een half uur kunt printen: https://junioriot.nl/selfiescan/

Winter/zomer, warm en koud in de inloop

De inloop in Breezand is netjes verwarmd en gekoeld. We doen zuinig met energie.

Opbergruimte

Deze plek is niet voor bezoekers. Dat doen we expres, ook met goedbedoelde hulp blijft het lastig om het hier volgens systeem ingericht te houden.

Eten, snoep, uitdelen, samen doen

Tijdens de inloop wordt er door Junior IOT eigenlijk geen eten of snoep uitgedeeld. Op speciale evenement dagen en dagen met het IOT Café zal dat wel gebeuren.

Zorg voor je eigen lunch. Snoep alleen als je iedereen trakteert. We zorgen soms ook voor limonade, en je kunt altijd water bij de kraan halen. Bekers vindt je bij de kraan.

Wanneer je weggaat ruim je je eigen plek op, inclusief wat extra’s. Eind van de dag hele inloop opruimen. In verband met ongedierte blijft er geen eten open liggen.

Junior projecten

Sommige juniors werken aan een speciaal project. Met deze juniors zijn andere afspraken gemaakt, en die gelden niet voor iedereen.

Transparantie

Bij alles wat we doen richten we ons op openheid en zichtbaarheid. We doen niet geheimzinnig, verstoppen niets, en durven te laten zien wat we doen.

Dit vinden we om meerdere redenen belangrijk.

Vriendelijkheid, elkaar helpen en veiligheid

We hebben een veilige omgeving waar iedereen zich thuis voelt. Lees meer: https://junioriot.nl/gedragsregels/

De kinderen weten vaak samen wel hoe het moet. Je helpt elkaar, en dat hoeft niet altijd door dezelfde persoon te gebeuren. Elke bezoeker hoort elkaar te helpen.

Omgeving netjes houden

Helaas moeten we ook vertellen dat je zelf de inloop en de omgeving netjes houdt. Help elkaar om hier aan te denken.

Niets stukmaken. Soms gebeurt dat per ongeluk toch, en dan durf je dat gewoon bij ons uit te leggen. We doen geen dingen die we niet durven te vertellen.

Afvalcontainer

Bij de inloop in de buurt zie je ook een afval container. We gebruiken deze zelf heel weinig.

Pleisters

We hebben in de inloop een standaard EHBO box. Maar deze laten we liever dicht om te zorgen dat niks kwijt raakt. Daarnaast staat een losse doos pleisters.

Brandblussers

In de inloop vind je duidelijk zichtbaar de CO2 brandblussers. Bij de deur.

Bij twijfel of je moet blussen of vluchten kies je voor vluchten.

Deuren en vluchtroutes

De vluchtroutes zijn bij de inloop duidelijk: door de deur waardoor je binnen bent gekomen. Er is bovendien een nooduitgang. De nooduitgang heeft een alarm, en mag je alleen open maken als er nood is. Op andere momenten mag je niet zomaar naar dat deel van het gebouw.

En verder nog….

Oplossing voor problemen, gedragsregels, vertrouwenspersonen

Hier toch nog een belangrijk onderwerp. Junior IOT is voor iedereen een veilige plek. Daar zorgen we samen voor. Daarom hebben we ook een uitleg wat je kan doen als dit mis gaat. Lees meer: https://junioriot.nl/gedragsregels/

De ruimte en onderhoud

Samen zorgen we voor het onderhoud van de werkruimte. Overleg met de vakdocent.

Klaar? Opruimen!

Opruimen

 • Soldeerspulletjes weer opruimen.
 • Werkplekken weer netjes.
 • Ook de ruimte buiten onze plek wordt even opgeruimd, ook vloer netjes.
 • Zwerfgereedschap verzamelen.
 • Rommeltjes en zwerfvuil binnen en buiten opruimen.

Controle en klaar

 • Controle werkplekken voldoende netjes.
 • Centrale stroomschakelaar van de werkplekken uit.
 • Extra controle dat airco uit is.
 • Buiten liggen geen vergeten dingen.

Dicht

 • De werkruimte op slot, 2x
 • Opbergruimte op slot, 2x