Samen technologie ontdekken

Dit doen kinderen samen in de bus.
Nieuwe bezoekers in de bus gaan altijd eerst naar deze URL:
JuniorIOT.nl/bus

Hieronder begint de informatie. Hou je vast!

Welkom

Welkom in deze spannende doe-het-samen ontdekomgeving van Junior IOT. Iedere keer dat je meedoet, schrijf je je in op deze eventbrite link.

Voor wie is de bus

Bezoekers zijn kinderen tussen ongeveer 6 en 77 jaar oud, met hun ouders, buurtjes, vrienden en vriendinnetjes. De bezoekers helpen elkaar bij de activiteiten, en zo ontdekken we samen technologie.

Gratis

Deelname is gratis. Donatie wordt niet geaccepteerd. Nieuwe GOLD bedrijfssponsoren zijn wel altijd handig.

Zelfstandig of met ouders erbij

De junior bezoekers gaan zelfstandig aan de slag. Of de ouders blijven erbij, dat mag gewoon. Om te ontdekken hoe alles werkt zoek je hulp bij de andere juniors, of je leest alle informatie op https://junioriot.nl/bus/

Je kunt zelfstandig werken, je bent zorgvuldig op de spullen en de mensen om je heen. Voor de dingen die je gebruikt zorg je ervoor dat alles ook weer door anderen kan worden gebruikt.

Het terrein buiten de bus wordt gedeeld met andere bedrijven. Op de open plekken mag je spelen. Daarbij gebruik je alleen de spullen van de bus. Onze spullen liggen tussen de bus en de rode zeecontainer, en op het gras aan de andere kant van de bus.

Bij het werken en het spelen kan er wel eens wat gebeuren. Je let goed op welke dingen je gebruikt, en daarbij help je elkaar om het veilig en gezellig te houden. Aansprakelijkheid en risico ligt bij jezelf, net zoals in een speeltuin in de wijk.

Wat kan je hier doen

Samen werk je aan de oefeningen die we ook kennen van ons jaarprogramma. En verder zorg je er samen voor dat alles goed gaat, iedereen netjes doet, en het aan het eind van de dag nog netjes is.

Onze vakdocent in de bus is de baas

De aanwezige vakdocent helpt je om de spullen voor de oefeningen te vinden (in de bus dus). En waar je zelf de opdrachten kunt nalezen (op deze pagina). Omdat jullie als bezoeker elkaar helpen, kan de vakdocent zich met volle kracht blijven vasthouden aan het oortje van zijn/haar/het koffiekopje.

De begeleider is meestal een vakdocent die ook onze workshops op onze scholen geeft. Maar je kan ook een vakdocent-voor-een-dag tegenkomen. Kandidaten kunnen zich melden bij Tijl op  [email protected]

Solderen kan je best zelf

De uitleg voor 6 tot 77 jaar vindt je in het menu op onze website. Of hier: https://junioriot.nl/soldeeroefening/

De soldeerwerkplekken zijn verdeeld over de werkplekken in de bus. Extra soldeerbouten om in de tent te werken liggen op een speciale plek in de bus. We gebruiken een mix van oude en nieuwere Junior IOT soldeerbouten.

Créme voor zere vingers ligt centraal in de bus.

Natuurlijk zorg je dat het aan het eind van de dag is opgeruimd.

Vakdocent. Soldeerboutenbak voor de tent staat klaar in de pipo.

Soldeerspulletjes kaart van 5 euro

Nieuwe bezoekers kunnen bij de vakdocent een 5 euro kaart krijgen. De eerste kaart is gratis en de vakdocent vult deze voor je in. Je streept zelf af wat je verbruikt.

Vakdocent: op het 5 euro kaartje vult de vakdocent de naam van het kind in, datum of jaartal, en een handtekening.

Als je eerste kaart op is, dan kan je een kaart kopen van 5 of 20 euro. Het is handig als je ouders dit voor je regelen.

  • Je kunt de kaart met pin betalen, indien de betreffende vakdocent op zijn/haar/het mobiel de juiste app heeft voor ons pin apparaat.
  • Een bankoverschrijving is ook van harte welkom. Alleen per hele kaart of meerdere kaarten. Begin dan je omschrijving met “soldeerkaartje”, iban NL61 RABO 0344 4429 50 t.n.v. Stichting Junior IOT.
  • Contant geld accepteren we niet. Ohja, de eerste kaart is gratis.

Let op: vroeger werkten we soms op de inloop vanuit de gratis soldeerspullen grabbelbak. Nu kiezen we voor betaalde onderdelen zodat de deelnemers via het winkeltje de waarde van de materialen leren kennen. Het winkeltje is er dus niet om geld voor ons te verdienen.

Vakdocent. We gaan vandaag vooral voor de blije gezichten. Geld verdienen is geen doel.

Commerciële klanten, scholen, mensen die niet bij ons aan de spullen werken, die betalen de werkelijke verkoopprijs. Dit is het dubbele van de gestikkerde bedragen. Eigenlijk willen we deze spulletjes helemaal niet aan jullie verkopen.

TinkerCad doe je lekker zelf

Je kan lekker zelf je eigen 3D ontwerpen maken. We leggen uit hoe dat gaat: https://junioriot.nl/tinkercad-login/

Laptops en voeding bij elkaar zoeken

We hebben in de bus een aantal laptops. Deze mag je samen gebruiken.

Je moet dan zelf nog even ontdekken welke voeding bij welke laptop hoort. Soms past de stekker, maar moet je toch even een andere voeding zoeken totdat hij echt gaat laden. Voedingen met HP 3 stikker horen bij dikke HP laptops, de HP 5 stikker hoort meestal bij de dunnere.

De laptops laat je staan op de standaard instellingen zoals wij dat hebben ingeregeld. Zorg ervoor dat iedereen er gewoon mee kan werken. Geen onbedoelde software en zeker geen mining.

Aan het eind van de dag ruim je alles even op.

3D printen kan je ook samen regelen

Onze 3D printer(s) in de bus mag je ook gebruiken. Lees hier hoe het werkt: https://junioriot.nl/3d-printen

Als er meer mensen in de bus zijn, dan duurt je printje maximaal een half uur. Als je print blijf je bij de bus. Aan het eind van de dag mag je een langere print starten.

Ohja, de 3D printers zitten niet op de werkplekken stroom die aan eind van de dag uitgezet wordt.

De printers laat je op de standaard instellingen. Geen andere nozzle, alleen PLA.

Afval gaat netjes in de afvalbak.

Filament

Filament wisselen, vraag dat even aan elkaar.

Als er genoeg filament aanwezig is, dan mogen de regelmatige bezoekers ons filament kopen voor 20 euro per kilo. Alleen kleuren die er zijn, geen verzoekjes.

Lasersnijden

De lasersnijder mag je samen bedienen. Dit is het grote oranje ding aan het eind van de bus. Lees verder op onze pagina: https://junioriot.nl/lasersnijden/

Gebruik de reststukken van de houten platen lasermateriaal. De metalen naamplaatjes die je kunt maken zijn best duur.

Let op, de luchtfilters voor de laserrook zijn enorm duur. Daarom blazen we de laserlucht netjes naar buiten.

Vakdocent. Aan het eind van de dag zetten we de laserkop vast in de vervoerstand. Zo onthoudt iedereen dat de tiewrap onder de rubberbanden door gaat. De USB, sleutel en stelblokje blijven altijd aan de tiewrap.

De 3D pennen

De 3D pennen zijn heerlijk om mee te werken. De sets die we op de scholen gebruiken slijten wel heel snel. Bij de bus hebben we soms een aantal pennen die best even zijn gebruikt.

Mini 3D mensenscanner

Als de scanner er is mag je deze samen gebruiken. Een draaistoel is dan wel handig. We leggen uit hoe je jezelf in een half uur kunt printen: https://junioriot.nl/selfiescan/

Winter/zomer, warm en koud in de bus

We hebben een airco in de bus, om op te warmen of af te koelen.

Stroom is op ons terrein verschrikkelijk duur, en daarom zetten we de machine uit als de deuren open blijven staan. Aan het eind van de dag extra controleren of deze uit staat.

Telefoons en de 3D viewers

De Junior IOT telefoons kan je gebruiken. We hebben ook de eenvoudige cardboard 3D viewers. Help elkaar even.

Na gebruik hang je ze weer aan de laders.

Werkbank, bankschroef, gereedschap

Het gereedschap wordt meestal gebruikt voor onderhoud. Zorg dat het teruggaat naar de plek waar het hoort. Gereedschap wat buiten slingert breng je terug naar de werkbank.

Verlengsnoeren / pipo

Voor de buitenactiviteiten liggen verlengsnoeren in een bak in de pipo. De vakdocent kan deze pakken.

Pipo opbergruimte

Deze plek is niet voor bezoekers. Dat doen we expres, ook met goedbedoelde hulp blijft het lastig om het hier volgens systeem ingericht te houden.

Muziekspullen / pipo

In de pipo staat een set muziekspullen. Deze mag je in overleg met de vakdocent gebruiken, als je de spullen maar bij elkaar laat. Na gebruik moet je het dan zelf opruimen.

Eten, snoep, uitdelen, samen doen

Tijdens de inloop wordt er door Junior IOT eigenlijk geen eten of snoep uitgedeeld. Op speciale evenement dagen en dagen met het IOT Café zal dat wel gebeuren.

Zorg voor je eigen lunch. Snoep alleen als je iedereen trakteert. We zorgen vaak voor limonade, en je kunt altijd water bij de kraan halen. Bekers vindt je bij de kraan.

Wanneer je weggaat ruim je je eigen plek op, inclusief wat extra’s. Eind van de dag hele bus opruimen. In verband met ongedierte blijft er geen eten open liggen.

Buitenvuur

Alleen als de vakdocent ervoor kiest kan hij/zij/het zorgen voor het vuur.

Binnenkeuken, koffie, airfryer, koelkast, keukenspullen

Koffie maken, dat regel je zelf. We gebruiken alleen onze eigen espresso koffiebonen, anders loopt de machine vast. De machine moet soms even schoongemaakt door de mensen die koffie willen drinken, dat heeft te maken met dingen die anders in de machine groeien.

Thee vind je bij de koffie in de buurt. We halen soms nieuwe theezakjes, en de bezoekers mogen nieuwe theezakjes meenemen.

Airfryer is handig voor onze blikjes worst en andere warme hapjes. Bezoekers die helpen met opeten, die helpen ook met schoonmaken. Laat er geen eten inzitten, anders moet het binnenwerk 3x ontsmet worden.

De koelkast is voor dingen voor het IOT Café. Wij kunnen de andere dingen die we in de koelkast vinden weggooien.

Gebruikte keukenspullen maak je zelf even schoon.

Buitenkeuken

In de tent is onze buitenkeuken.

Tent en buiten werkplekken

In de tent hebben we een aantal buitenwerkplekken. De tent en het buitenterrein mag af en toe worden gebezemd. De spullen waar een gele streep op staat, die horen meestal wel bij ons.

De houten stoelen moeten eind van de dag weer in de tent worden gezet.

Timmerdorp

In de groenstrook is bij de achterkant van de bus een mini timmerdorp. Vraag aan de vakdocent of je daar mag werken. Controleer eerst zelf of wat er staat voldoende veilig is.

Blijf weg bij de wespen, en laat deze met rust.

Skelters en bromdingen

Onze skelters herken je aan uitbundig gebruik van onze gele muurverf. Als ze stuk gaan mag de gebruiker ze weer repareren. Er zijn reserve wielen met opgepompte banden.

De elektrische scooter en de andere bromdingen zijn voor projecten. Door het spelen zijn ze helaas stuk. De bezoekers mogen ze daarom nu niet gebruiken.

Junior projecten

Sommige juniors werken aan een speciaal project. Met deze juniors is afgesproken dat ze daarvoor wel in de pipo mogen, en wat nog meer mag.

Transparantie

Bij alles wat we doen richten we ons op openheid en zichtbaarheid. We doen niet geheimzinnig, verstoppen niets, en durven te laten zien wat we doen.

Dit vinden we om meerdere redenen belangrijk.

Vriendelijkheid, elkaar helpen en veiligheid

We hebben een veilige omgeving waar iedereen zich thuis voelt. Lees meer: https://junioriot.nl/gedragsregels/

De kinderen weten vaak samen wel hoe het moet. Je helpt elkaar, en dat hoeft niet altijd door dezelfde persoon te gebeuren. Elke bezoeker hoort elkaar te helpen.

Omgeving netjes houden

Helaas moeten we ook vertellen dat je zelf de bus en de omgeving netjes houdt. Geen graffiti op de gebouwen om ons heen, niet tekenen op de dingen in de bus. Helaas is dat toch gebeurd. Help elkaar om hier aan te denken.

Niets stukmaken. Soms gebeurt dat perongeluk toch, en dan durf je dat gewoon bij ons uit te leggen. We doen geen dingen die we niet durven te vertellen.

Grasmaaien

Juniors mogen in overleg met de vakdocent best even het gras maaien. Dat kan eigenlijk iedere week wel. Met beide maaiers mag je ook de op de heuvels maaien, en probeer gerust om de verwilderde struikjes weer weg te krijgen. Je mag zoveel maaien als je maar wilt. Let op, het wespennest laat je verder met rust.

Vraag even om de twee rode verlengsnoeren uit de pipo. Sluit het verlengsnoer aan in de tent.

De groene strimmer mag iedereen gebruiken. Deze staat in de pipo. Je moet soms het witte snijdraad iets uitrollen. Deze machine is ongevaarlijk, maar je doet wel voorzichtig.

De gele mega maaier is/lijkt gevaarlijker. Deze is geparkeerd in de tent onder het podium. Alleen voor echt verantwoordelijke juniors. Machine heeft een slow-start en een dubbele beveiliging op de startknop. Bij het maaien is er maar één junior bij de machine. Zorg dat je nooit over het snoer maait. Verstopt? Bij verstopping doe je de machine op zijn kant en je zorgt dat niemand bij de bediening in de buurt is als je de verstopping weghaalt. De mand moet je af en toe legen.

Na gebruik doe je alles weer terug op zijn plek.

Powertools

Powertools staan in de pipo. Daar mogen juniors en andere bezoekers niet komen. Het is niet de bedoeling dat de powertools door de bezoekers worden gebruikt, dus je hebt een goed verhaal nodig om de vakdocent te overtuigen.

Na gebruik alles opruimen.

Wespen en andere wilde dieren – bij allergie blijf je weg

In de groenstrook is het lekker rustig. Het is een plek geworden waar sommige stadsdieren hun gang kunnen gaan. We hebben daar geen last van. Voorlopig hebben we besloten dat de groenstrook voor hun is, en wij zijn er te gast.

In de grond zit soms een gat waar wespen een nest hebben gemaakt. Laat dit met rust. De wespen zijn rustige dieren. Zolang wij geen gevaar vormen voor de wespen laten ze ons ook met rust. Mensen met een allergie blijven liever weg uit de groenstrook.

Op het buitenterrein zijn ook ratten en muizen. Hier houden we niet van, maar we kunnen er niets aan doen. Ze hebben geen zin om met ons te spelen. We zorgen ervoor dat er geen eten in de bus ligt, zodat ze niet in de bus hoeven te komen.

Er waren ook kippen en een haan. De haan beschermde zijn kippen, en er werden steeds vaker mensen aangevallen. De kippen en de haan wonen nu op Texel. We laten ze daarom met rust.

De zwart/witte kat heet Staartje. Of Saartje, want hij/zij/het mist een stukje van de staart. De kat heeft gewoon een huis en een gezin, maar komt ook graag bij Hal 25. We mogen de kat niet voeren.

Afvalcontainer

Tijdelijk hebben we een afval container. We gebruiken deze zelf heel weinig.

Elke keer dat we deze moeten legen kost 50 tot 75 euro. Dat geeft niet, maar dit is wel 3 euro per vuilniszakje. Omdat we de container zelf heel weinig gebruiken blijft de container op slot. Het is dezelfde sleutel als pipo en achterpoort.

Pleisters

We hebben achterin de bus een standaard EHBO box. Maar deze laten we liever dicht om te zorgen dat niks kwijt raakt. Daarnaast staat een losse doos pleisters.

Brandblussers

Aan de voorkant en achterkant van de bus hangen duidelijk zichtbaar de CO2 brandblussers. Bij de deur.

Bij twijfel of je moet blussen of vluchten kies je voor vluchten.

Deuren en vluchtroutes

De vluchtroutes zijn bij een stadsbus duidelijk: door de deur waardoor je binnen bent gekomen. Je kunt altijd vluchten door deze deuren waardoor nooit iemand opgesloten kan raken.

Wie de bus opent, opent daarom ook meteen alle drie de deuren. Slot hang je dan aan het oogje bij de deur.

Als er publiek is, dan zijn deze drie deuren altijd van slot. Als toch deze deuren nog niet allemaal open zijn, dan vraag je de vakdocent om dit meteen te doen.

En verder nog….

Oplossing voor problemen, gedragsregels, vertrouwenspersonen

Hier toch nog een belangrijk onderwerp. Junior IOT is voor iedereen een veilige plek. Daar zorgen we samen voor. Daarom hebben we ook een uitleg wat je kan doen als dit mis gaat. Lees meer: https://junioriot.nl/gedragsregels/

Bus en onderhoud

De banden van de bus moeten af en toe opgepompt. Bij te lage druk valt de band van de velg. In overleg met de vakdocent mogen sommige deelnemers dit soms doen.

Oppompen mag tot 9 bar. Onze gele compressor kan dat. Maar het is veel werk en je mag stoppen bij 7 bar. Let op, de middelste wielen hebben telkens twee banden. Pomp die allebei op.

Klaar? Opruimen!

Opruimen

  • Soldeerspulletjes weer opruimen.
  • Werkplekken binnen weer netjes.
  • Tent wordt even opgeruimd, ook vloer netjes.
  • Zwerfgereedschap buiten verzamelen.
  • Rommeltjes en zwerfvuil in de bus en buiten opruimen.

Controle en klaar

  • Controle werkplekken voldoende netjes.
  • Centrale stroomschakelaar van de werkplekken uit, 2x.
  • Extra controle dat airco uit is.
  • Buiten liggen geen vergeten dingen.
  • Houten stoelen nog snel even terug de tent in.
  • Skelters terug op eigen gebied.

Dicht

  • De bus op slot, 3x
  • Pipo op slot, 2x
  • Afvalcontainer was al op slot
  • Achterpoort op slot, 1x