Ook voor het voortgezet onderwijs heeft Junior IOT een interessant aanbod. Op de scholen van VMBO, Havo, VWO, Atheneum richten we ons op:

  • Opstarten en inrichten van de makerspace als inloop plek voor technologie inspiratie binnen het onderwijs, met hierin 3D ontwerpen, 3D printen, solderen, electronica, en werken met de lasersnijder
  • Het Junior IOT technologie basis lesprogramma om de leerlingen vaardig te maken voor eigen projecten in de inloop makerspace, met solderen, electronica, programmeren, 3D ontwerpen en 3D printen)
  • Junior IOT vakdocenten komen graag naar jouw school om het Junior IOT basis lesprogramma te geven
  • We geven ook graag de instructie op de betreffende school om vanuit het eigen team het basis lesprogramma toe te passen wat hoort bij de technologie makerspace

Daarnaast werken we samen met het VMBO voor bijvoorbeeld:

  • Het leveren van de soldeerwerkplaatsbox en soldeermaterialen voor het inspireren van leerlingen op de basisscholen en op de eigen school voor techniek. Regelmatig wordt deze mogelijkheid ingezet voor de besteding van de STO gelden.
  • Workshops en lezingen ter inspiratie van docenten en studenten binnen het VMBO

Doel: leerlingen krijgen de regie over hun eigen schoolcarrière

We kiezen voor een speciale aanpak. Begeleiden waar het moet, en loslaten waar het kan. Leerlingen van alle leeftijden werken aan belangrijke skills als samenwerken, onderzoeken en ontdekken, uitleggen, en maken. Ze ontdekken wat ze zelf willen bereiken, en stellen daartoe duidelijke vragen.

Ongemerkt ontdekken deze leerlingen hun interesse voor wetenschap en technologie, en nemen ze de regie over hun eigen leer-loopbaan.

Onderdeel van het Junior IOT landschap

Om deze leerlingen de ruimte te geven voor hun persoonlijke technologie ontwikkelpad, richten we een uitgebreid Junior IOT landschap in. Min of meer zelfstandige onderdelen in het landschap versterken elkaar. Door de losse binding tussen de onderdelen wordt het landschap minder afhankelijk van individuele keuzes/budgetten/beschikbaarheid. Het landschap is daarmee robuust opgezet.

De PO en VO scholen vormen daarom losse onderdelen binnen het landschap. De eigen Junior IOT inloop makerspaces zijn zoveel mogelijk onafhankelijk opgezet van deze scholen. Extra partners, makerspaces, kunst- en cultuurlocaties worden uitgenodigd om het Junior IOT aanbod aan te bieden en zo het landschap verder te versterken.

Kunnen leerlingen na de basisschool op het VO verder met Junior IOT?

Jazeker, ook op de VO school kunnen de kinderen verder met de Junior IOT werkplaats. In overleg met de betreffende school richten we de werkplaats in. Een locatie met VMBO onderwijs kan hiervoor bijvoorbeeld de STO-gelden inzetten. Wanneer we in deze stad een goed aantal basisscholen in de PO/VO subsidie hebben, kan dit soms zelfs voor een deel vanuit dit PO/VO budget.

We kunnen ook op het VO de begeleiders trainen, en geven graag les aan de leerlingen die nog niet bekend zijn met Junior IOT.

Met extra buitenschools aanbod in een niet-schoolse omgeving

Junior IOT streeft ernaar om door het hele land het Junior IOT aanbod ook via onze eigen niet-schoolse inloop locaties beschikbaar te maken. Hiervoor ontwikkelen we nu nieuwe Junior IOT makerspaces, die een mooie versterking geven voor de PO en VO leerlingen/ Deze leerlingen willen zich buiten de schoolomgeving nog verder ontwikkelen in deze onderwerpen.

We zoeken daarnaast partners in techniek, kunst en cultuur. Ook op deze bestaande locaties krijgt het Junior IOT inloop aanbod een plek. Het is mooi om te zien hoe ons landschap groeit om écht meer impact te maken!

 

Doe mee met Junior IOT – in vier mooie stappen

We hebben vier manieren om mee te doen met Junior IOT:

  • Als basisschool kan je ons Junior IOT jaarprogramma aanvragen: https://junioriot.nl/basisscholen/
  • Als nieuwe inlooplocatie geef je ruimte aan de kinderen in jouw regio: https://junioriot.nl/locaties/
  • Als vakdocent breng je de Junior IOT inspiratie voor technologie naar basisscholen in jouw regio: https://junioriot.nl/vacature/
  • Nieuw na de NOT 2023: VO scholen gaan graag aan de slag met de Junior IOT makerspace in de school, de lessen en labs, de technologie machines en materialen, en onze training voor vakdocenten. Op een toegankelijke manier voegen we zo onze technologie inspiratie toe naast jullie bestaande lessen.

Doe je mee? Stuur ons gerust een mailtje: [email protected]