Met onze mobiele lasersnij machine kunnen we mooie ontwerpen maken. Op deze pagina onderzoeken we in het kort wat je kan doen met “reversed graffity”

Ytiffarg desrever – what?

Reversed graffity

Reversed graffity is green advertising. Clean graffity. Dust advertising. Wat voor namen kan je hier nog meer voor bedenken?

Het gaat erop dat we selectief schoonmaken om een beeldmerk achter te laten.

Graffity, mag dat wel?

Is er een vergunning nodig? Nee dat lijkt niet nodig te zijn, lees maar eens op: https://streetads.nl/faq/#:~:text=van%20reclame%20maken.-,Is%20er%20een%20vergunning%20nodig%20voor%20een%20reverse%20graffiti%2Dcampagne,is%20in%20Nederland%20niet%20verboden.

Is het milieu-, mens-, en diervriendelijk? Ik denk het wel. Discussieer eens over de punten die je kunt vinden op: https://www.cleanadvertising.nl/diensten/reverse-graffiti

Dat is gek – hier gebruiken mensen het om tegen lage kosten ergens reclame voor te maken. Dat vind ik nou weer erg hollands, altijd iets goedkoper proberen te doen. Wij doen dat anders.

Onze uitdaging is om VROLIJKE KUNST te maken. Kan ik dat zelf? Hey – dat is een leuke uitdaging.

Gaat het er weer af? De kunst gaat vanzelf weer weg, doordat de plek weer langzaam vies wordt. Bedenk eens waar je kunst het langst blijft zitten: een supervieze plek waar veel wordt gelopen, of een medium vieze plek waar het rustiger is.

Dat kan ik best zelf?

In een halve dag maak je makkelijk een voorbeeld. We volgen een paar stappen:

  • Je ontwerpt eerst een sjabloon, en dat maak je in hout of stevig kunststof. Je kunt figuurzagen, snijden, punniken of elke andere creatieve maakmanier gebruiken. In dit voorbeeld gebruiken we de lasersnijder, want dan zijn we in een paar tellen klaar. Het werkgebied van onze lasersnijder is 30×60 cm.
  • Dan zoek je een geschikte tag-locatie. Eigenlijk is elke plek buiten vies genoeg om een beetje schoon te kunnen maken. Hoe viezer, hoe beter!
  • Met een tandenborsteltje  Met een hogedrukspuit breng je jouw ontwerp over.

Tevreden kijk je toe: Zo, nu hebben we de wereld weer een stukje schoner gemaakt.

Opdracht: VROLIJKE KUNST maken

Je ziet aan de opdracht al dat wij VROLIJKE KUNST willen maken. Om voorbijgangers mensen op een vrolijke manier te verrassen. Misschien wel met een knipoog naar de ernstige zaken – denk maar eens aan de artiest Banksy.

Maar let op, in jouw productie ben jij zelf de baas. Je mag ook jouw logo maken, mensen herinneren aan een band die jij gaaf vindt, bedenk eens wat jij wilt. Als je er maar blij van wordt.

We maken wel een paar afspraken – net zoals bij andere uitingen op straat. Want we werken in een publieke ruimte.

  • Niet kwetsen en niet beledigen
  • Mensen worden er blij van of komen op een positieve manier in actie
  • Niet permanent
  • Respect voor elkaar en voor de spullen in de publieke ruimte

 

Flitsdemo – Reversed graffity met de lasersnijder

In deze flitsdemo van 48 seconden laten Casper en Daan zien hoe dit werkt.

Het valt mij op dat dit in minder dan een minuut is gelukt. Dat je een halve dag nodig zou hebben, dat lijkt mij wat overdreven. Hmm, hoe lang zou jij nodig hebben om een ontwerp te bedenken en te maken?

Doe jij ook mee?

Voorbeelden van wat wel en wat niet de bedoeling is

Met de grotere foto’s laten we zien wat we mooi vinden. Bij de kleinere foto’s moet je even nalezen of dit wel de bedoeling is.

 

Met de hogedrukspuit maak je makkelijk duidelijke patronen op de stoep.

Bedenk dan wel hoe de strepen van de stoep door je afbeelding lopen, voor je het weet staat er zomaar een streep door je naam.

Ook op hout kan je heel goed je schoonmaak-afbeeldingen weergeven.

Maar pas op-

Dit is op ons eigen terrein.

Soms is het hout waar je de afbeelding op aanbrengt niet meer sterk genoeg. Het kan dan beschadigen door de hogedrukspuit. Dit doen we dus niet meer.

Op ons eigen terrein mogen we ook werken met verf. Met verschillende kleuren spuitbus krijg je mooie effecten. Let wel op dat je eerst toestemming vraagt!

Dit is op ons eigen terrein.

Dit is op ons eigen terrein.

 

Bedenk nogmaals: Werk met respect voor elkaar. Geen blijvende effecten en geen schade toebrengen, ook niet op publieke plaatsen.