geschreven: 12 maart 2020
updated:  20 maart 2020

Landelijk

We horen steeds meer nieuws over de maatregelen die in Nederland worden genomen vanwege de corona pandemie. Maatregelen komen ook steeds dichterbij.

 • Grotere evenementen worden afgezegd.
 • Bedrijven met een belangrijke functie kiezen er nu voor om niet-essentiële activiteiten en bezoeken af te zeggen.
 • Voor kwetsbare mensen is het voor hun gezondheid beter om een zekere sociale afstand aan te houden.

Donderdagmiddag 20 maart zijn de volgende nieuwe maatregelen genomen voor Nederland (geldend tot 31 maart)

 • Scholen in basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO blijven open. Jongeren zijn niet de groep met de grootste risico’s.
 • HBO en universiteiten geven grootschalige hoorcolleges bij voorkeur online.
 • Met milde klachten blijf je thuis. Thuisblijven en sociale contacten vermijden bij neusverkoudheid, hoesten en koorts.
 • Zoveel mogelijk thuiswerken.
 • Geen evenementen met meer dan 100 bezoekers.
 • Locaties sluiten waar meer dan 100 mensen samenkomen, zoals musea en theaters.

Zondag 15 maart is bovendien besloten:

 • Scholen en kinderopvangverblijven blijven tot en met 6 april dicht.
 • Alle scholen, kinderopvang blijven alleen open voor kinderen waarvan de ouders in vitale beroepen werken

Op 31 maart blijkt bovendien dat de maatregelen verlengd worden tot en met 28 april.

 • Scholen blijven dicht tot na de mei vakantie.
 • De mei vakantie is 25 apr 2020 t/m 3 mei 2020

In de actuele nieuwsberichten lees je meer over de nieuwste maatregelen.

Is de zaterdag inloop open?

Bij Junior IOT volgen we de adviezen die we lezen in het nieuws. We volgen de beslissing van de scholen en daarnaast maak je je eigen keuze. Zaterdag 14 maart was de inloop open, met een aantal regels voor elkaars gezondheid. Zondag 15 maart kwam het nieuws dat scholen dicht zullen gaan.

De zaterdaginloop is dicht tot en met 3 mei

We overleggen met elkaar in onze whatsapp groep om elkaar te helpen en om de aandachtspunten en regels af te stemmen.

Op 21 maart beginnen we met online junior IOT.

Is de Junior IOT CoderDojo open?

De Junior IOT CoderDojo volgt de beslissing via de bibliotheek. Een update volgt na de MT vergadering van donderdag avond 12 maart. Vrijdagochtend is besloten om de meeste activiteiten vanuit de bibliotheek stil te leggen. De Junior IOT CoderDojo van 14 maart en 11 april gaan niet door. De Junior IOT Coderdojo van 9 mei, 6 juni en 4 julizijn nog onzeker.

Is de door-de-weekse leerling inloop open?

Met de leerling inloop hebben we nog niet veel inschrijvingen. We plannen voorlopig geen nieuwe sessies in. De door-de-weekse inloop momenten van maart, april en mei gaan niet door.

Is de Junior IOT Challenge open?

Voor de Junior IOT Challenge volgen we voorlopig dezelfde beslissing als voor onze inloop.

Aangepaste planning voor de Challenge – we stoppen t/m 3 mei en overwegen een alternatief

Aangepaste planning staat hier: https://junioriot.nl/lasergame-challenge/#changed

We hebben vrijdagmiddag 13 maart een geweldige eerste dag van de challenge gehad! Maar omdat om ons heen toch meer activiteiten worden afgezegd hebben we besloten een paar weken over te slaan.

Met de nieuwste informatie blijkt dat we t/m 3 mei geen challenge hebben. Zodra er meer nieuws is ontwikkelen we een alternatief programma.

Gaat de IOT voor Beginners workshop in maart door?

Voor de avondworkshop waren deze maand geen inschrijvingen, en we hebben hier ook geen extra reclame voor gemaakt. In maart is er daarmee geen IOT voor Beginners workshop. Ook in april is er geen IOT voor Beginners workshop.

De serie van 6, 13 en 20 mei is onzeker.

Aandachtspunten

Let op jezelf. Blijf thuis indien:

 • Als je verkouden bent, als je hoest of je voelt je om een andere reden minder sterk, blijf dan thuis. Dit is beter voor jezelf en voor de mensen om je heen.
 • Als er een reden is dat jouw school (bijna) dicht gaat, blijf dan ook thuis.
 • Als je verkouden lijkt dan ben je wellicht ook meer vatbaar voor een nieuw virus. Bovendien kunnen mensen in onze werkplaats er onrustig van worden. Blijf dan thuis.

Let op elkaar. Houdt afstand waar mogelijk:

 • Ondanks dat we het anders hebben geleerd, vanaf nu elkaar geen hand meer geven. Afgelopen week hebben we de fist-bump geprobeerd, dat doen we liever ook niet meer. Je mag proberen elkaar de schoen te schudden. Een nieuwe mode (zelf bedacht) is om elkaar met de rechter heup te bumpen.
 • Onze werkplaats is relatief krap, als je moet hoesten of niezen dan moet je dat buiten doen. Was daarna goed je handen, afwasmiddel en een handzeep pompje staan klaar. Maak dan ook de werkvlakken en de spullen schoon die je na het hoesten of niezen hebt aangeraakt, we hebben daarvoor voldoende allesreiniger. En ga daarna liever toch naar huis.

Let op jouw (en onze) omgeving. Maak schoon. Let op de volgende punten om jezelf en anderen te beschermen:

 • Was je handen met zeep en veel water. Doe dat gewoon af en toe. Doe dat ook iedere keer na niezen en hoesten. We hebben voldoende pompzeep en afwasmiddel naast de kraan klaar staan.
 • Zorg voor je eigen desinfecterend middel. Desinfecteer je handen (of goed wassen) nadat je ‘vreemde’ objecten hebt aangeraakt. Alles in een Star Wars bus telt als vreemd object.
 • De werkvlakken in de werkplaats worden door ons vaker dan normaal schoongemaakt met een reinigingsmiddel. Help je daarin mee? We hebben allesreiniger klaar gezet.

Let op: Junior IOT is momenteel helemaal gesloten, dus de tips gelden nu vooral voor activiteiten die je op een andere plaats doet.