Geschreven: 12 maart 2020
Updated: 4 mei 2021

Coronasluiting 15 december 2020 t/m 11 mei 2021

 


Open of dicht?
Bij een her-opening beperken we de eerste drie zaterdagen tot de juniors die reeds bekend met ons zijn.
24 mei 2021: We zien dat de regels versoepelen. Hoe ver zijn we nu? Tussen 31 mei en 7 juni gaan VO scholen weer open. Leerlingen houden dan onderling nog afstand.
We besluiten met onze beslissing om helemaal open te gaan, nog te wachten tot na 15 juni. De zaterdagmiddag is wel voorzichtig open voor een beperkt aantal juniors – en dan alleen voor bezoekers die ons al ruime tijd kennen en zelf de weg vinden.
4 mei 2021: De coronaregels in Nederland zijn ondertussen weer iets iets versoepeld. BSO is open, en ontdekt hoe het werkt om groepen uitelkaar te houden. De avondklok is over en de winkels en terrassen gaan weer een klein stukje meer open. Dit is nog te streng voor ons om de inloop weer onbeperkt te openen. De verdere versoepelingen worden toch weer uitgesteld tot 11 mei: https://nos.nl/artikel/2378948-nieuwe-versoepelingen-uitgesteld-daling-nog-niet-voldoende-zichtbaar
Dit betekent dat we de zaterdag inloop dicht houden tot zeker 29 mei. Wel mogen enkele ervaren juniors langskomen en een beperkte groep juniors-die-elkaar-doordeweeks-al-zien.

12/4/2021: Er worden geen versoepelingen verwacht voor 28 april. We passen de einddatum van de sluiting aan naar deze datum, en updaten de regels. Nieuw op onze pagina is de nadruk op zorgvuldigheid en de mogelijkheid tot zelf-testen.  https://nos.nl/artikel/2376334-kabinet-geen-versoepelingen-per-21-april-mogelijk-wel-vanaf-28-april.html

30/3/2021: De huidige sluiting is wederom verlengd, nu tot 20/4. Basisscholen houden zich aan afspraken om groepen uit elkaar te houden en verkeersstromen te scheiden. De BSO blijft dicht voor de meeste kinderen. Externen en gastdocenten mogen op aangepaste wijze bij sommige scholen weer beginnen.


12/4/2021: Hoe denken we over zelf-testen bij Junior IOT:

We kijken in het algemeen mee met de werkwijzes zoals deze nu op scholen en de BSO wordt ingericht, en naar andere bedrijven, activiteiten en evenementen. Hierbij zijn we vooral alert op de vermenging tussen groepen van kinderen tijdens onze inloop. Vanuit Junior IOT is er namelijk iedere week veel contact met de scholen om ons heen.

De actuele ontwikkeling maakt een eenvoudige zelftest mogelijk. Het lijkt erop dat dit binnenkort gevraagd zal worden bij leerkrachten op de scholen, en wellicht bij medewerkers van andere bedrijven. Het kan verstandig zijn ook op andere momenten te testen. De tests zijn goed te doen en kunnen nu ook kindvriendelijk worden uitgevoerd.

Bij Junior IOT verwachten we van medewerkers, vrijwilligers, deelnemers, ouders dat we allemaal, zodra dit mogelijk is, op een verantwoordelijke manier gebruik maken van de aangeboden mogelijkheden om te (zelf-)testen. Zo gaan we voldoende veilig met elkaar om in onze omgeving met bij Junior IOT relatief veel contactmogelijkheden. Bij twijfel blijf je thuis, en deze twijfel kan je wegnemen met een vrijwillige zelf-test. Als je hier tegen bent, dan kies je ervoor om thuis te blijven. Je komt alleen als je zeker weet dat je je gezond voelt, geen risico’s neemt, en als er geen corona-gevaar speelt in je directe omgeving.

4/5: Je kiest voor zelf-quarantaine bij een positieve test bij jezelf, bij één van de mensen in je huishouden, of bij een leerling in de klas waarbij jij als direct contact wordt aangewezen. We rekenen hieronder ook een positieve zelf-test. Je kunt nog eens nalezen waar jij je dan aan moet houden: https://lci.rivm.nl/covid-19-huisgenoten


30 maart 2021: Vervolg van tijdelijk onderzoek naar bubbelen bij Junior IOT:
We willen onderzoeken wat we kunnen met ‘bubbels’ van kinderen die buiten de bus om toch al samenwerken. Een bubbel kan dan een paar uur aan de slag.
De echte inloop is echter nog niet open, dus je komt dan als vrijwilliger op de opruim middag. Je krijgt opdrachten en helpt mee.
We zorgen zorgvuldig dat we geen nieuw risico introduceren. Welke regels gebruiken we hiervoor? Daarvoor kijken we wat je mag op de basisschool. En wat je thuis mag doen.
  • Let op: Junior IOT is gesloten voor de inloop. Ook tijdens het bubbelen. De regels zijn streng.
  • Bubbel bestaat uit mensen die elkaar toch al zien. Er mogen door deze bubbel geen nieuwe contacten ontstaan. Hou je aan de gewone regels.
  • De plek die je bij de bus gebruikt is op deze manier helemaal jouw plek. Het is een verlengstuk van jouw bubbel op jouw school, en als verlengstuk van jouw bubbel in je woonkamer. Houd je dan ook aan de regels die je daar al bent gewend.
  • Junior IOT is gewoon gesloten voor publiek. Als vrijwilliger ben je deel van de Junior IOT organisatie, om uit te zoeken wat wel en niet werkt met de bubbels. We willen weten of deze aanpak met meer bubbels kan werken zodra de regels weer in stapjes versoepelen.
Let op: Wil je bubbelen, dan moet je dat vragen.

Verkoudheid en zo:

Mag je naar de bus als jezelf verkouden bent? Nee dat vinden we niet handig.

En als je broertje of zusje verkouden is? Dan ben je een huisgenoot, en blijf je thuis.

Als een persoon binnen je huishouden koorts heeft, benauwdheid heeft, of in contact is geweest met persoon die positief is getest voor corona. Ook dan blijf je thuis.

Als je klas in quarantaine is, of je om andere corona gerelateerde reden niet naar school mag, ook dan blijf je thuis.

 

De eerste stop. Junior IOT heeft van 14 maart 2020 tot 1 juni 2020 alle activiteiten moeten pauzeren. Daarna gaan we verder met sommige activiteiten, in een voorzichtiger format. De weekeinden van 7 en 14 november 2020 waren we dicht. De tweede stop. De nieuwste sluiting is ingegaan op 15 december 2020. We verwachten dat dit nog even kan doorlopen, maar ondertussne houden we ruimte in de agenda voor het opnieuw opstarten van onze activiteiten.

Zaterdaginloop met inschrijving

Als de zaterdaginloop open is, gelden er strengere regels. Deze regels vernieuwen we (telkens) zodra de inloop weer opengaat.

Hoe gaan wij om met de richtlijnen tijdens de zaterdag inloop bij Junior IOT:

 • We maken twee groepen, met elk eigen regels.
  • Een groep tot en met 12 jaar, met een warme eigen plek in de bus
  • Een groep 18 jaar en ouder, met werkplekken in de tent en opwarmplek in het glazen huis
  • De rest, 13 t/m 17 kan zelf kiezen bij welke groep ze willen zijn, en houden zich aan die regels.
 • De tickets op Eventbrite verdelen we in groepen t/m 12 jaar, 13-18, en 18+ om beter overzicht te houden. Het aantal beschikbare tickets stemmen we af op de actuele regels.
 • De bus, de tent en het glazen huis hebben vaste zitplaatsen. Op het terrein buiten deze plekken geldt dat je vrij kunt rondlopen, daar gelden nu de regels voor ‘buiten’.
 • Het midden van de bus is voor kids t/m 12 en kinderen tot en met 17 jaar die zich bij die regels aansluiten.
 • Het gebied in de tent en het glazen huis is gereserveerd voor mensen vanaf 18 en de jongeren die zich aan de volwassen regels houden.

Welke centrale regels hebben we daarvoor toegepast:

En dit is hoe we de regels toepassen:

 • Het aantal Eventbrite tickets voor de kids t/m 17 jaar houden we hetzelfde. We blijven voorzichtig en spreken elkaar aan op onze verantwoordelijkheid.
 • De Eventbrite tickets voor 18+ houden we beperkt.

Voor de zaterdagmiddag inloop kiezen we twee groepen:

Kinderen t/m 12 jaar:

 • Tot en met 12 jaar hoef je geen mondkapje.
 • Je mag samen binnen en buiten werken en spelen, zonder afstand te houden tot anderen (dus tot anderen tot 18 jaar). Deze regel handhaven we zolang dit ook op jouw school geldt voor de leerlingen onderling.
 • Dit betekent ook: in de bus help je elkaar altijd.
 • Het middengedeelte van airco/verwarming tot tegen de werkbank is gereserveerd voor de groep t/m 12, plus wie daarbij aansluit tot 18. Je probeert binnen dit gebied te blijven.
 • Let op de regels van je eigen school, als je tijdens het lopen op school mondkapjes draagt, dan doe je dat bij ons ook. Deze regel geldt vooral voor de kids van 13 tot 18.
 • Je houdt afstand tot 18+ en tot de mensen van 13-18 die zich houden aan de regels 18+.
 • Het glazen huis bij de kachel mag je alleen gebruiken als er geen mensen uit de 18+ groep willen zijn.
 • Bij passeren van andere mensen: afstand houden en niet aanraken.
 • Volg in de tent de regels 18+

Voor 18+:

 • Binnen in de bus is voor 18+ verplicht bij het lopen alleen met mondkapje.
 • Binnen in de bus is rondlopen bij 13+ alleen met mondkapje – indien dat op jouw school ook zo werkt.
 • Er is voor 18+ een verboden gebied in de bus, van airco tot werkbank. Achterin de bus mag je alleen komen tot de opslagbakjes en de computers. En voorin mag je vanaf de voordeur tot de werkbank. De werkplekken in de bus mag je niet gebruiken (tenzij er in de bus niemand is die jonger is dan 18).
 • Binnen en buiten 1,5 m afstand houden.
 • Bij passeren van andere mensen: afstand houden en niet aanraken.
 • De werkplekken in de tent zijn voor groep 18+. Indien je jonger bent dan hou je je hier aan dezelfde regels. Kies een zitplaats en neem voldoende afstand.
 • De werkplekken in de tent gebruik je alleen, of samen met mensen waarmee je geen afstand hoeft te houden. Het gangpad hou je dan vrij.
 • De warme plek bij de kachel in het glazen huis is voor 18+. Per bankje één persoon voor voldoende afstand. Geen losse stoelen in het glazen huis vanwege de afstand. Neem af en toe zelf ook stookhout mee.

Voor 13 tot 18:

 • Je mag kiezen om je te houden aan de regels 18+. Je kiest dan voor extra zorgvuldigheid, en je mag meedoen met deze groep. Kids t/m 12 dienen dit te respecteren.
 • Je mag kiezen om je te houden aan de regels t/m 12.

Voor iedereen:

 • Online reserveer je via Eventbrite. Je geeft bij het reserveren volgens de officiële regels aan dat je geen medische klachten hebt. Reserveren mag ruim een week van tevoren. Tijdig afmelden is vereist. Bovendien geven we op het terrein aan dat je alleen zonder klachten kunt meedoen. Foutieve reserveringen mogen we verwijderen.
 • Deelnemers uit hetzelfde huishouden hoeven onderling geen afstand te houden.
 • Indien niemand aanwezig is uit de groep t/m 12 dan mag door de andere leeftijden ook het middengedeelte van de bus worden gebruikt.
 • Uitzonderingen alleen in overleg met coördinator (Marco, of andere aanwezige sleutelhouder). Uitzonderingen zijn altijd in overeenstemming met officiële regels voor verenigingen.

Dus dit zijn onze gebieden:

 • Bus midden, alleen voor kids tot en met 12, plus de 13-18 die zich daarbij voegen.
 • Bus voor- en achterkant, 18+ toegestaan met mondkapje, deze werkplekken niet gebruiken
 • Tent, hier gelden de 18+ regels
 • Glazen huis, bij 18+ aanwezigheid gelden de 18+ regels; en dan zijn er ook geen kids tot en met 12

De sleutelhouders en andere vrijwilligers coördineren via online overleg hun activiteiten en hun aanwezigheid op de andere momenten. Coördinatie van de regels en uitzonderingen door één van de aanwezige sleutelhouders.

 

Aandachtspunten

Let op jezelf. Blijf thuis indien:

 • Als je verkouden bent, als je hoest of je voelt je om een andere reden minder sterk, blijf dan thuis.
 • Bij symptomen, blijf dan thuis.
 • Bij twijfel, blijf dan thuis.

Let op elkaar. Houdt 1,5 meter afstand waar mogelijk.

 • Geen hand geven.
 • Afstand houden volgens de regels.
 • Respecteer elke wens voor extra afstand en extra zorgvuldigheid.
 • Als dit niet bij je past, blijf dan thuis.

 

Aanpassingen in de agenda

Voorlopig geen Junior IOT CoderDojo.

De Junior IOT CoderDojo volgt de beslissing via de bibliotheek. Vrijdagochtend 13 maart 2020 is besloten om de meeste activiteiten vanuit de bibliotheek stil te leggen. De Junior IOT CoderDojo gaan voorlopig niet door. Volg de website van de bibliotheek voor meer info.

Is de door-de-weekse leerling inloop open?

Vanaf maart 2020 hebben we deze activiteit moeten stoppen. We bekijken de door-de-weekse leerling inloop opnieuw na de corona sluitingen. Onze omgeving is gegroeid met een nieuwe tent, waardoor en andere aanpak mogelijk lijkt. De situatie vanuit gezinnen en scholen is veranderd. Het is nuttig een nieuwe aanpak te ontwerpen zodra dit weer kan.

Gaat het IOT Café nog door?

We blijven terughoudend in het houden van onze kleine evenementen. Vanaf 15 juli 2020 zijn voorzichtig enkele IOT Cafés weer doorgegaan. Deelname is alleen op inschrijving/uitnodiging.

Voor ieder nieuwe Café beoordelen we of de vorige keer inderdaad ruim voldoende afstand en rust werd beleefd. We kijken telkens of het IOT Café past binnen de actuele regels en maken een overweging. Lees ook de actuele planning op: https://junioriot.nl/iot-cafe-alkmaar/

Inmidels hebben we in 2021 ook het online W&T Café gestart. Dit heeft een ander tijdstip in de week, en is gericht op een ander publiek. Het IOT Café zal vooralsnog onafhankelijk blijven.

Nieuw: Online W&T Café

We zijn begin 2021 een online W&T Café gestart. Daarnaast doen we mee aan andere online evenementen om te ervaren welke aanpak bij ons past. Tijdens de ‘uitzending’ zijn er daarvoor mensen in de bus en/of de tent aan het werk. We houden daarbij de normale regels aan. Aanwezige sprekers zien we als een eigen bubbel. Tussen verschillende bubbels houden we afstand.

Voorlopig geen Junior IOT Challenge.

Voor de Junior IOT Challenge volgen we voorlopig dezelfde beslissing als voor onze inloop. De challenge van 2020 is na enkele sessies gestopt.

12/4/2021: Inmiddels zien we dat de challenge van 2021 niet volgens het gebruikelijke schema kan worden gedraaid. We zien ook liever dat eerst de rust op de scholen terugkeert. Daarna zullen we wellicht een nieuwe aanpak ontwerpen.

Voorlopig geen IOT voor Beginners workshop.

De avondworkshop IOT voor Beginners workshop is sinds maart 2020 voorlopig afgezegd. Wanneer nieuwe mogelijkheden ontstaan zullen we de workshop opnieuw vormgeven.

Perspectief serie

Twee keer per jaar hebben we een bijzondere dag waarbij we gericht een groep kinderen uitnodigen. Elke keer beoordelen we of dit past binnen de huidige comfortzone en of het voldoet aan de geldende regels. De december 2020 editie en die van voorjaar 2021 zijn vervallen. We beraden ons op een herstart.