Geschreven: 12 maart 2020
Updated: 5 december 2021


Open of dicht?
Junior IOT is gewoon weer open. Wel hebben we geleerd van de onrustige periode met de corona regels en sluitingen. We houden beleefd afstand met wie daar behoefte aan heeft. Elke zaterdag dat je wilt komen schrijf je je in via de website.

12 april 2021: Hoe denken we over zelf-testen bij Junior IOT

We kijken in het algemeen mee met de werkwijzes zoals deze nu op scholen en de BSO wordt ingericht, we kijken ook naar andere bedrijven, activiteiten en evenementen. Hierbij zijn we vooral alert op de vermenging tussen groepen van kinderen tijdens onze inloop. Vanuit Junior IOT is er namelijk iedere week veel contact met de scholen om ons heen.

De actuele ontwikkeling maakt maakt vanaf april 2021 een eenvoudige zelftest mogelijk. Het lijkt erop dat dit binnenkort gevraagd zal worden bij leerkrachten op de scholen, en wellicht bij medewerkers van andere bedrijven. Het kan verstandig zijn ook op andere momenten te testen. De tests zijn goed te doen en kunnen nu ook kindvriendelijk worden uitgevoerd.

Bij Junior IOT verwachten we van medewerkers, vrijwilligers, deelnemers, ouders dat we allemaal, zodra dit mogelijk is, op een verantwoordelijke manier gebruik maken van de aangeboden mogelijkheden om te (zelf-)testen. Zo gaan we voldoende veilig met elkaar om in onze omgeving met bij Junior IOT relatief veel contactmogelijkheden. Bij twijfel blijf je thuis, en deze twijfel kan je wegnemen met een vrijwillige zelf-test. Als je hier tegen bent, dan kies je ervoor om thuis te blijven. Je komt alleen als je zeker weet dat je je gezond voelt, geen risico’s neemt, en als er geen corona-gevaar speelt in je directe omgeving.

4 mei 2021: je kiest voor zelf-quarantaine bij een positieve test bij jezelf, bij één van de mensen in je huishouden, of bij een leerling in de klas waarbij jij als direct contact wordt aangewezen. We rekenen hieronder ook een positieve zelf-test. Je kunt nog eens nalezen waar jij je dan aan moet houden: https://lci.rivm.nl/covid-19-huisgenoten


Verkoudheid en zo:

Mag je naar de bus als jezelf verkouden bent? Nee dat vinden we niet handig.

En als je broertje of zusje verkouden is? Dan ben je een huisgenoot, en blijf je thuis. Als een persoon binnen je huishouden koorts heeft, benauwdheid heeft, of in contact is geweest met persoon die positief is getest voor corona. Ook dan blijf je thuis. Als je klas in quarantaine is, of je om andere corona gerelateerde reden niet naar school mag, ook dan blijf je thuis.

Oktober 2021: lees voor de zekerheid zelf de actuele regels nog eens na.
November 2021: met een milde verkoudheid mag je volgens actuele regels wel naar school, maar bij de bus vinden we dit nog steeds niet handig.

De eerste stop in voorjaar 2020. Junior IOT heeft van 14 maart 2020 tot 1 juni 2020 alle activiteiten moeten pauzeren. Daarna gaan we verder met sommige activiteiten, in een voorzichtiger format. De weekeinden van 7 en 14 november 2020 waren we dicht.

De tweede stop eind 2020 en voorjaar 2021. De nieuwste sluiting is ingegaan op 15 december 2020. We zijn een paar maanden daarna in voorzichtige stapjes weer open gegaan.

De derde ‘pauze’ eind 2021. In November 2021 worden de regels meer aangescherpt. Na 17.00 zijn uitgaansgelegenheden dicht. Scholen blijven open, met extra regels voor mondkapjes; de uitvoering verschilt in de praktijk per school. Op de zaterdagmiddag remmen wij nu het deelnemersaantal, en vragen dezelfde regels te volgen die je op school bent gewend.

Zaterdaginloop met inschrijving

Als de zaterdaginloop open is, gelden er strengere regels. Deze regels vernieuwen we telkens wanneer dat nodig is.

Hoe gaan wij om met de richtlijnen tijdens de zaterdag inloop bij Junior IOT:

  • 4 oktober 2021. We vragen volwassenen om afstand te houden tot de jongeren.
  • De tickets op Eventbrite verdelen we in groepen t/m 12 jaar, 13-18, en 18+ om beter overzicht te houden. Het aantal beschikbare tickets stemmen we af op de actuele regels. Per november 2021 is het aantal tickets teruggebracht.
  • Het midden van de bus is voor kids t/m 12 en ook voor de kinderen tot en met 17 jaar die zich bij die regels aansluiten.

Welke centrale regels hebben we daarvoor toegepast:

En dit is hoe we de regels toepassen:

  • Het aantal Eventbrite tickets voor de kids t/m 12, t/m 17 jaar en voor volwassenen is nu wat minder. We blijven voorzichtig en spreken elkaar aan op onze verantwoordelijkheid.

Voor iedereen:

  • Online reserveer je via Eventbrite.

Voor andere momenten dan de zaterdag inloop maken de sleutelhouders en andere vrijwilligers via online overleg afspraken zodat duidelijk is hoe we op deze momenten met de regels omgaan. Verantwoordelijkheid betreffende beslissingen over de regels en de uitzonderingen ligt bij één van de aanwezige sleutelhouders.

Aanpassingen in de agenda

Is de door-de-weekse leerling inloop open?

Vanaf maart 2020 hebben we deze activiteit moeten stoppen. We bekijken de door-de-weekse leerling inloop opnieuw na de corona sluitingen. Onze omgeving is gegroeid met een nieuwe tent, waardoor en andere aanpak mogelijk lijkt. De situatie vanuit gezinnen en scholen is veranderd. Het is nuttig een nieuwe aanpak te ontwerpen zodra dit weer kan.

Gaat het IOT Café nog door?

Oktober 2021: Het IOT Café is weer open. https://junioriot.nl/iot-cafe-alkmaar/
December 2021: Het IOT Café is weer dicht.

Inmidels hebben we in 2021 ook het online W&T Café gestart. Dit online evenement heeft een ander tijdstip in de week, en is gericht op een ander publiek. Het IOT Café zal vooralsnog onafhankelijk blijven.

Nieuw: Online W&T Café

We zijn begin 2021 een online W&T Café gestart. Daarnaast doen we mee aan andere online evenementen om te ervaren welke aanpak bij ons past. Tijdens de ‘uitzending’ zijn er daarvoor mensen in tent aan het werk. We houden daarbij de normale regels aan voor een buitenruimte. Eventueel aanwezige sprekers zien we als een eigen bubbel. Tussen verschillende bubbels houden we afstand.

Voorlopig geen Junior IOT Challenge.

Voor de Junior IOT Challenge volgen we voorlopig dezelfde beslissing als voor onze inloop. De challenge van 2020 is na enkele sessies gestopt, en de 2021 versie hebben we overgeslagen. Voor 2022 zullen we overwegen hoe de challenge nog in de propositie kan worden ingepast.

Voorlopig geen IOT voor Beginners workshop.

De avondworkshop IOT voor Beginners workshop is sinds maart 2020 voorlopig afgezegd. Wanneer nieuwe mogelijkheden ontstaan zullen we de workshop opnieuw vormgeven.

Perspectief serie

Twee keer per jaar hebben we een bijzondere dag waarbij we gericht een groep kinderen uitnodigen. Elke keer beoordelen we of dit past binnen de huidige comfortzone en of het voldoet aan de geldende regels. De december 2020 editie en die van voorjaar 2021 zijn vervallen. In de zomer van 2021 hebben we weer een sessie gehouden!