Het IOT Café is een mooi netwerkmomentje om even bij ons in de keuken te komen kijken. We zijn benieuwd naar jouw mening over bijvoorbeeld onze impact op het onderwijs, en hopen op een gezonde discussie over wat er nog anders kan. Deze dag laten we de zaterdagmiddag inloop van de juniors extra lang doorlopen, en je ervaart wat onze junior werkruimte zo bijzonder maakt. Daarnaast is het een mooi moment voor de eerdere deelnemers aan de maandelijkse workshop ‘IOT voor Beginners’ om met elkaar nog eens te werken aan IOT, bewonersmetingen en data.

  • IOT Café #1, zaterdag 20 april 2019
  • IOT Café #2, zaterdag 29 juni 2019
  • IOT Café #3, zaterdag 31 augustus 2019
  • IOT Café #4, zaterdag 26 oktober 2019
  • IOT Café #5, zaterdag 14 december 2019
  • IOT Café #6, zaterdag 15 februari 2020
  •         #7, zaterdag 18 april 2020, vervallen, zie https://junioriot.nl/corona2020/
  •         #8, zaterdag 13 juni 2020, vervallen, zie https://junioriot.nl/corona2020/
  • IOT Café #7, zaterdag 29 augustus 2020 voltooid in de corona herstart
  • IOT Café #8, zaterdag 10 oktober 2020
  • IOT Café #9, zaterdag 12 december 2020, restricted –> insiders only voor het lopend loRa project
  • IOT Café #10, zaterdag 4 september 2021
  • IOT Café #11, zaterdag 9 oktober 2021
  • IOT Café #12, zaterdag 19 februari 2022, samen met W&T Café!
  • IOT Café #13, zaterdag 2 april 2022, aansluitend op de Robot Challenge dag!
  • IOT Café #14, zaterdag 21 mei – op de finale dag van de Robot Challenge!
    • skip skip IOT Café #15, zaterdag 11 juni
    • skip IOT Café #16, zaterdag 16 juli
  • IOT Café #15, zaterdag 10 september

Aanvangstijd na 17:00 
Bring your own koek en sopie!

Geef je op via eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/iot-cafe-samen-verder-met-junior-iot-onderwijs-netwerk-momentje-tickets-117142559549

 

We ontdekken samen hoe we van elkaar kunnen leren.

Wanneer: Op de zaterdagavond, van 17.00 tot zeker 22.00. En in de middag is er natuurlijk gewoon inloop van 12.00 tot 17.00, je mag daar zeker even naar komen kijken. We vragen de juniors om na 17:00 nog te blijven, er is dan een broodje met iets extra’s.

Waar: In de IOT bus! De stoere werkplaats is te vinden achter het op evenemententerrein naast Hal25, Pettemerstraat 15 in Alkmaar.

 

Alles komt bij elkaar in het IOT Café

Om de maand reserveren we een zaterdag avond voor het IOT Café. Op de agenda staat dat om 17:00 de junior inloop stopt, en dat het IOT Café dan begint – maar niets is minder waar. De junior inloop van deze zaterdag middag loopt dan altijd langer door, en de bezoekers van het IOT Café komen soms halverwege de middag al kijken.

Welke bezoekers zien we? De bezoekersaantallen verschillen nog. De avond met ons één jarig bestaan van de bus hadden we meer dan 40 mensen bij het IOT Café, en op andere dagen is er een handvol techniekers aan de slag. Zo kiezen jullie iedere keer zelf welke klik je met elkaar maakt. En elke keer zie ik een gezellige avond waar ook altijd een mooi resultaat uit komt.

Inspiratie voor technologie

Op het IOT Café is er de ruimte voor de techniekers om de IOT-initiatieven te vergelijken en op elkaar aan te laten sluiten. Zo groeit bijvoorbeeld het Citizen Science project in de binnenstad telkens een stukje verder. Nieuwe ideeën ontstaan en kunnen dan direct in onze werkplaats worden uitgewerkt.

Andere technische plannen worden opgepakt en uitgewerkt. Nieuw is dat de juniors zelf ook meer gericht met projecten aan de slag zijn; er wordt gewerkt aan gitaar bouw, een lasertag IOT-game, een design van een 3D printer, en er wordt zelfs een straalmotor gebouwd!

Een perspectief op onderwijs

Sommige dingen winden wij heel gewoon. Dat leerlingen zelfstandig aan de gang leren gaan, en op natuurlijke wijze elkaar vinden om samen te werken. Dat er dan ook ruimte is om die dingen te doen die ze zelf graag willen. We merken dat deze dingen erg goed werken. Maar tegelijk stromen de voorbeelden binnen dat onze manier toch echt heel bijzonder is. Ik schrik daar wel van, want dat betekent dat er nog veel te doen is.

Het overdragen van technologie inspiratie op het IOT Café is daarom maar één ingrediënt. Door samen te werken, samen te denken, wisselen we ongemerkt onze ideeën uit over technologie en onderwijs. Onze omgeving heeft een vibe waardoor je vanuit je eigen inspiratie een stapje verder wilt gaan. We zijn op onze manier allemaal deel van de verandering die we graag willen zien.

Vanuit dit perspectief verkennen we ons eigen rol die we kunnen pakken in het onderwijs. We zijn alvast begonnen aan onze reis, en we ontdekken graag hoe de reis zich verder ontwikkelt.

Overleg met elkaar wat jij nodig hebt, of wat jij graag nog wilt zien om jouw volgende stapje te zetten. Onze plek nodigt je uit om samen even te zitten en te proberen wat werkt. Kleine stapjes zijn genoeg, want over twee maanden zien we elkaar weer!

Agenda en onderwerpen

We werken volgens een “open plan”. Wie komt, bepaalt samen de agenda. Vanuit onze liefde voor onderwijs en/of de passie voor technologie ontdekken we als vanzelf elkaars wensen en worden de nieuwe ideeën gedeeld.

Sharing makes our ideas stronger…!

(1) Meepraten over het activiteitenprogramma in- en rond de bus.
(2) Netwerk moment, het experiment van technologie en onderwijs
(3) IOT Café, de doeners in de IOT

Zoals gebruikelijk in elke open inloop wordt ook hier het programma ingericht door wie er zelf aanwezig is. Het mooiste is dat we onze ideeën en onze inspiratie delen en er samen mee aan de slag gaan. Sharing makes our ideas stronger…!

Beroemde en beruchte gasten:
– Stadsverlichting en sensoring
– Hart van Alkmaar, citizen science via Lora sensors in de binnenstad
– Leraren uit Amsterdam, Junior IOT sensors op de kaart – programma herhaald en uitgebreid
– Electronica specialist, een nieuw design citizen science geluidsmeting met de LeoEQ7 belooft een vriendelijke geluidsanalyse in 7 frequentiebanden.

Mogelijkheden voor extra programma’s
– Een idee voor een eendaags IOT for Beginners les
– Vakantie programma’s
– … meer?

Bring your own koek en sopie!
Onze aanpak is altijd heel losjes, en we weten niet hoeveel gasten we zullen ontvangen. Op onze workshops en bij de inloop vragen we vaak of iemand iets lekkers meeneemt, en deze uitnodiging geldt ook voor vanavond! Vooral in trek zijn de airfryer snacks voor in onze Airfryer XXL, neem dan genoeg mee om te delen.

Voor wie?

Het IOT Café is voor iedereen die bij de bus past. Ben je als onderwijs veranderaar, leerkracht, directeur op zoek naar een nieuw idee – doe dan mee. Gaat je interesse uit naar electronica, citizen science, het nieuwe leren, innovatie en technologie – welkom! Wil je rustig samen even oefenen met onze materialen of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat we doen? Kom gerust kijken. Heb je al meegedaan aan een workshop, kom dan gezellig weer bij elkaar. Wil je dat bij jou ook zo’n plek kan ontstaan, kijk dan gerust even mee!

Hoeveel mensen? Bij mooi weer maakt dat helemaal niet uit. Buiten staan voldoende statafels, en bovendien een tent van 4×8 5×10 meter met ruim 30 plekken. Binnen in de bus hebben we 16 zitplaatsen/werkplekken in de indoor lounge, met daarnaast een knusse ruimte in de mini bioscoop, de electronica werkplaats. Als uitwijk kunnen we terecht in de speciaalbierbar de Moersleutel op het terrein van Hal25. “Bring your own koek en sopie” betekent dat ik zorg voor een kleine versnapering, en als jullie met veel mensen zijn dan nemen jullie allemaal bijvoorbeeld een zak chips en wat lekkers mee.

Café betekent koffie en thee?

Alleen koffie en thee? Natuurlijk, en na 17.00 is iets lekkerders inmiddels ook vanzelfsprekend – neem gerust een lekker biertje of wijntje mee. En eerlijk zullen we alles delen.

Alles delen, het lijkt wel een thema.

Inderdaad.

 

 

 

(1) Meepraten over het activiteitenprogramma in- en rond de bus.
 
Graag kijken we met jullie terug op een jaar van mooie ontwikkelingen én maken we alvast nieuwe dwaze plannen voor nóg een jaar.
 
We vragen de deelnemers ook om hun leukste projecten te tonen. Ik ben benieuwd wat we te zien krijgen!
 
 
(2) Netwerk moment, het experiment van technologie en onderwijs.
 
Vanuit de verwondering, nieuwsgierigheid en de inspiratie van de leerlingen ontstaan de leukste vragen. Hoe ondersteunen we hun leergierigheid zonder dat we zelf alle technische details beheersen? We zijn alvast begonnen in de spannende omgeving van Junior IOT.
 
Graag helpen we mee om nog meer technologie samenwerkplekken te laten ontstaan, om dezelfde inspiratie over te laten vloeien naar andere lesprogramma’s in de klas. Moeilijk! Want wij weten ook niet hoe dat moet. Help je ons?
 
 
(3) IOT Café, de doeners in de IOT
 
Our first IOT Café was such great fun that we just had to plan for the next ones.
In the open plan of the IOT Café, all are able to discuss their tech needs and to share their inspiration. Sharing makes our ideas stronger…!
 

Just a glance of what happened in the first IOT Café – 20 April 2019

– With the street lighting expert, citizen science members from Hart van Alkmaar were able to discuss options to mount Lora sensors into Alkmaar street fixtures. With all the equipment on-hand in our space, this escalated nicely into a real-world tech demo and discussion.
– Teachers from Amsterdam shared their first challenges in teaching our GPS Tracker program.
– Electronics and software specialists exchanged tips on how to build a new citizen science sound measurement, friendly nicknamed the LeoEQ7, promising sound values in 7 frequency bands.
– A decision was made: For who wants to learn more on Lora, we’ll plan an extra one-day IOT for Beginners session – next to our regular 3-day sessions. Info: drop me a line, or read more on our website…

Aftermovie van IOT Café #4 – 26 oktober 2019

Video gemaakt door: Martijn

Presentatie van de sound sensor lamp in IOT Café #6 – 15 februari 2020

Na de corona herstart: IOT Café #7 – 29 augustus 2020

(facebook)

” Onze eerste ‘heropening’ IOT Café was écht geweldig! Een heerlijke avond waar iedereen elkaar inspireert. Buiten staan we droog en op gepaste afstand, in de tent en in het glazen huis van de plotselinge stortbuien te genieten.

Ondertussen maken de juniors muziek op het podium – en het nieuwe dakje blijkt de apparatuur goed regenvrij te houden.
De kids waren zelf nog druk bezig met bouwen, timmeren, 3D tekenen, programmeren, 3D printen.
Om 17.00 ging het vuur aan in ons glazen huis – BBQ burgers en worst, marshmallows op een stok, en zelf brood maken. Ohja, iedereen ruikt de volgende dag nog heerlijk naar houtvuur 🙂
Heerlijk hoe iedereen meedenkt over de zaterdagmiddag inloop. Onze ruimte nodigt nu echt uit voor meer soorten activiteiten, in hetzelfde vrijblijvende format als de Zindagen van de zomervakantie. Saskia en Miranda hebben hier leuke ideeën over!
Nog meer inspiratie werd uitgewisseld tussen schooldirectie en professionals over wat ze willen… Zien we wellicht de volgende keer al wat meer gerealiseerde stappen?
Met Erik heb ik verder gedacht over zijn komende workshops in Friesland, en hij heeft zijn voorraden weer aangevuld voor de volgende sessie. Hij werkt ondertussen aan de houten robotarm, en dat belooft mooi te worden!
Vanuit de HB-ouders kwam de vraag om bij Junior IOT door te pakken, en wekelijks een uur of een dagdeel te organiseren voor HB-kinderen met een PGB. Een gaaf idee om onze opbouwende serie uitdagingen in te zetten waar het écht verschil gaat maken voor deze kinderen. *Wie helpt ons* om aan te sluiten op de PGB kanalen?
Het idee van vanmiddag van DaveB kunnen of we met Lora kunnen bijdragen aan een soort ‘after market’ gamefication van onze speeltuintjes, jazeker! Met onze werkplaats als ‘Prototyping studio’ kunnen we daar zeker stappen in maken. Dit past prima in de oplossing die we bouwden in onze Junior IOT Smart City challenge, land je veroveren op de landkaart.
Het valt op hoe bij de gewone aanpak een project kan blijven hangen op die ene stap van uitgewerkt idee op het scherm naar een eerste hardware knipperlichtje… Dat is waarom wij juist met die stap beginnen!
De voortgang met de lantarenpaal stadsmeter van Leo laat zien dat we sinds ons vorige Café echt een paar maanden hebben overgeslagen. Hij heeft de indeling van zijn printplaat geheel vernieuwd, en wow, dat ziet er mooi uit! Ook de EQ7 geluidsband splitter is weer terug in het ontwerp, én in de data grafieken! Zijn keuze voor connectors komt nu overeen met de componenten van onze nieuwe robot – een mooie match!
Perry en Leo willen meer van deze sensors over de stad te verdelen, aan jou de uitdaging of je ze kunt vinden.
Zo is de avond is écht een collage geworden van de mooie dingen waar we met zijn allen hard aan hebben gewerkt. De volgende keer is weer over twee maanden.
Wil je meedenken? Dan kan ik je toevoegen aan onze whatsapp groep van het IOT Café. Laat maar even horen!