Meester Duco heeft een paar heel bijzondere oefeningen gemaakt. Hierbij gebruik je een transistor om echt te schakelen op je breadboard. Je kunt op een bijzondere manier bijvoorbeeld licht aan- en uit laten schakelen. Spannend!

Aanraak schakelaar met een mensenketting

We gebruiken hier een transistor. Dat is een zwart blokje met drie pootjes.

We kunnen de transistor gebruiken als schakelaar. Met het middelste pootje kan je de schakelaar aan zetten. Om de schakelaar aan te zetten moet er een heel klein beetje stroom van het middelste pootje naar de nul stromen. Met deze oefening zie je hoe dat werkt.

Je hebt zo weinig stroom nodig dat we hiervoor geeneens een draadje nodig hebben, maar een mensenhand is al genoeg. Het werkt zelfs met een hele serie mensen op een rij!

Zie je op de foto de twee glimmende boogjes? Door alle bij tegelijk aan te raken maak je met je hand een verbinding.

Flip-flop knipperlicht op het breadboard

Je weet natuurlijk al hoe je met een schakelaar of een drukknopje makkelijk een lichtje aan- en uit doet. Maar in deze oefening maken we een automatische knipper machine.

Soms gaat het knipperen lekker rustig. Dan gaat het lichtje rustig aan- en uit. Maar je kunt hem ook wat sneller zetten. Misschien zet je hem wel zo snel dat je het lichtje niet meer ziet knipperen. Met een luidspreker laten we het knipperen dan horen als geluid.

Ook leuk: wiebellichtje met de joystick

De joystick trekt altijd wat extra aandacht. Wiebelen is leuk.

In dit schema gebruiken we de joystick zonder computer. De wiebelweerstand van de joystick zorgt ervoor dat een lichtje wat meer- of minder gaat branden. Kijk eens goed naar de printplaat van de joystick of je de verschillende letters kunt vinden: GND, +5V, VR-X, VR-Y, Sw.

Na gebruik leg je de joystick natuurlijk gewoon weer terug.