We voegen de doelen samen van Junior IOT en het project voor energie-positieve bebouwing bij Gemeente Alkmaar. Dit geeft een junior programma waarmee we meer leren over energie en hun toepassing, en waarom we deze energie graag lokaal willen opwekken.
Een energie-positieve bijdrage aan de stad en haar inwoners
We laten zien dat energie belangrijk is. De vele machines en apparaten om ons heen hebben energie nodig. Deze energie wordt vervoerd naar onze huizen, gebouwen en bijvoorbeeld naar onze auto. En onze huizen en gebouwen kunnen nu zelf energie opwekken.
In dit project willen we veel juniors met energie laten kennismaken, door zelf een apparaat te bouwen. Trots laten we bijzondere apparaten zien die zelf hun eigen energie opvangen. Opvallende apparaten, voor een opvallende kennismaking met energie.
Een iconisch object: De RGB pixel
We spelen met een blokje wat van kleur kan veranderen. Aantrekkelijke eenvoud, en toch een opvallende aanwezigheid. De zon geeft de pixel de energie die nodig is. Technologie zorgt ervoor dat het werkt. Het publiek verandert de kleur via hun telefoon: Rood Groen Blauw. RGB.
De rijdende pixel wordt een iconische combinatie van meerdere projecten. Dit wifi bestuurbaar lichtblokje van twee meter hoog laat zich niet in een hoekje drukken. Via zonnepanelen verzamelt het de energie die het nodig heeft, welke vervolgens wordt gedeeld met de mensen er omheen.
Het Pixel object kan makkelijk in de digitale wereld worden nagemaakt. Zo kan het nu al onderdeel worden van het spel wat binnen deze context wordt ontwikkeld. We geven middels een eerste prototype een indicatie hoe de pixel er uit kan zien.
Junior IOT: een scrapheap van technologie
De werkplaats van Junior IOT staat midden in een vergeten stukje stad. Een stukje waar de buldozer nog overheen moet. Een heerlijke plek van dingen, spullen, technologie en roest. Waar alles nog even in stilte rust. Roest. Een rustige plek dis waar alle vergeten spullen vredig weg roesten.
In alle stilte worden oude dingen weer aan elkaar gemaakt. Hergebruik is circulair, en dat is goed. Een werkplaats in een oude stadsbus die ooit door Disney is gebruikt als showbus om de Star Wars film te promoten. De helft van een oude scooter die aan een skelter is gelast. Een vergeten kart die misschien al bijna klaar is. De helft van een elektrische buitenboord motor die zonder er bij na te denken wat water staat te klutsen, maar dan alleen als de zon schijnt.
Soms zijn de dingen op deze plek vriendelijk voor het energie verbruik. Verder op het terrein vinden we op de spanten één van de Alkmaarse zonnepanelen parken. De verwarming in de bus is een warmtewisselaar, en van 1 kW elektriciteit maken we 5 kW warmte. We gebruiken een aantal hergebruikte zonnepanelen om een paar van onze gekke voertuigen op te laden. We werken aan een opstelling om op zonnige dagen de energiemeter van onze werkplaats een stukje achteruit te laten draaien.
Dit is de technologie broedplaats waar de Alkmaarse stadssensoren zijn ontstaan. Een plek waar kinderen (en volwassenen) leren te spelen met technologie.
Junior RGB workshop dagen – zelf technologie maken
Bij de werkplaats van Junior IOT plannen we een aantal zaterdag middagen voor ‘Zelf technologie maken’. Maak je eigen meerkleuren licht machine via onze RGB led soldeerworkshop. Deze workshop ligt al voor je klaar. Verzin zelf wat je nog meer kunt maken.
Op een normale zaterdag inloop ontvangen we 8 tot 15 juniors. Ze gaan zelf volgens hun eigen regie aan de slag met technologie. Ze laten zich niets vertellen, een aangeboden workshop moet echt aantrekkelijk zijn, of er moet een echte prijs aan verbonden zijn.
Aan de 2022 Wifi Robot challenge deden 20-40 juniors mee, in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. Dit betreft een zeer uitgebreid en uitvoerig programma waarin alle bestaande labs van Junior IOT samenkomen. Ze bouwen een wifi bestuurbare robot die ze mogen houden, en dat is iets wat echt aanspreekt.
Start na de zomervakantie
Achter de schermen zijn de voorbereidingen al in gang gezet, en na de zomer wordt dan het publiek gevraagd mee te doen aan de zaterdagmiddag workshops.
Presentatiedag, netwerkborrel, prijsuitreiking
Op de afsluitende workshopdag vertellen deelnemers van de Junior workshop wat ze hebben gemaakt, live of via een mini gallerie. Gemeente nodigt aangesloten bedrijven uit voor een afsluitende netwerkborrel met toevallige ontmoetingen bedrijfsleven-tech-gemeente-onderwijs. Uitroeping van eerste prijs van energie-positieve kunstobjecten (optioneel).
-=-=—=-=-=-=-=
Broedplaats van energie-positieve kunstobjecten (indicatief)
In de aanloop naar deze dagen worden naast de Pixel één of meer kunstobjecten of installaties ontworpen en gemaakt met als thema: het maken van energie. Een voorlopige greep van mogelijke uitvoeringsvormen:
- De zonneroermachine. Een zonnepaneel met een blauwe stekker. Een halve buitenboordmotor waar deze stekker in past. Wat zou jij dan doen?
- Het rad van energie. Als mens drijf je een loopwiel aan van drie meter hoog. Zo maak je zelf elektriciteit, en dat kan je zelf gewoon zien.
- Een bosje fietswielen. In dit bos staan fietswielen op een standaard. En daarbij… Dynamo. Schroefje. Draadje. Gereedschap. Zet zelf maar in elkaar.
- Energie-positief timmerhuisje. In elk timmerdorp hoort gewoon een zelfvoorzienend energie huis. Er is toch niets mooier dan een dak van zonnepanelen. Convertertje en een oude accu. Kinderspel.
Positief, energie kunstuitnodiging via de Kunstfabriek (optioneel)
Afhankelijk van het programma en de mogelijkheden voegen we een onderdeel toe:
- Uitnodiging aan techneuten en/of tech kunstenaars om een eigenzinnig energie positief objecten te bouwen. Met prijsuitreiking op de Presentatiedag.
De kunstfabriek is een kruispunt tussen kunst, tech, mens, ruimte en tijd. Kunst. Fabriek. Samenkomst. Een plek die schijnbaar zonder regels ruimte geeft aan… tja aan wat…. laat het maar gewoon gebeuren.
Positief, energie naar de scholen (optioneel)
Onze connecties met de scholen in de regio maakt het mogelijk om elementen (banners en uitleg) van dit programma naar de deelnemende Junior IOT basisscholen te brengen. Het lijstje samenwerkopdrachten uitbreiden met ‘de positieve energie stad’ en/of windmolen dorp met zonneparkeren.
Per aangesloten school doen circa 200 leerlingen mee aan onze technologie jaarprogramma’s. We draaien in schooljaar 2021-22 zo’n 10 schoolprogramma’s.
Pixel positief on tour, naar de PET events (optioneel)
Junior IOT streeft naar een vaste plek op de PET events in de regio. Workshops RGB lichtmachine voor deelnemers PET event als kennismaking met technologie. Op PET Alkmaar tonen we trots de Pixel, als herkenbaar en energie-positief herkenningspunt. Banners positieve energie challenge (optioneel).
Per PET dag zijn er 800-1000 bezoekers, Alkmaar betreft meestal twee dagen.
(foto op Eindhoven Maker Faire)
PET pakket voor de scholen (optioneel)
We kunnen voor de scholen die aan de PET deelnemen een PET licht pakket maken. https://junioriot.nl/pet/
Hiermee kan een klas zelf aan de slag met energie.