Het mini PET pakket als technologie kennismaking met Junior IOT – electronica zonder solderen

Het PET pakket van Junior IOT wordt uitgedeeld aan sommige scholen om alvast zin te krijgen in het PET Event in hun regio. In dit pakket vind je de spullen om bij jou op school alvast te werken met electronica. Er is genoeg voor een paar oefeningen met één klas, of 30 leerlingen.

Daarna kunnen leerlingen verder in onze W&T workshops op het PET event

Heel veel basisscholen in Noord-Holland worden ieder jaar in de eigen regio uitgenodigd voor een Promotie Event Techniek. Dit is het PET evenement, waar groep 7 of groepen 7 en 8 worden uitgenodigd voor een kennismaking met techniek in hun regio.

Bij Junior IOT kan je veel leren over electronica en solderen, over 3D printen, ontwerpen, programmeren, lasersnijden en nog veel meer. Op dit evenement laten we je graag kennismaken met onze mogelijkheden voor Wetenschap en Technologie op jouw school.

De leerlingen maken graag nog meer technologie werkstukjes aan onze werktafels op het PET event. Daar ontdekken ze dan hoe ze echt kunnen solderen, en we laten zien hoe onze 3D printer en de lasersnijder worden gebruikt.

Jouw team is welkom in het W&T Café

We delen graag onze inspiratie voor technologie. Daarvoor zijn we met TechPortal in 2021 ons W&T Café gestart. Andere scholen laten zien hoe ze zijn begonnen met W&T, en je ziet voorbeelden hoe jouw leerkrachten dit zelf kunnen. Op de PET events kan je ons tegenkomen met het pop-up W&T Café.

Lees meer over het W&T Café op: https://junioriot.nl/wt-cafe-2021/


Het Junior IOT jaarprogramma met workshops op jouw school

Jouw school kan zelf aan de slag met het Junior IOT jaarprogramma. De spullen en gereedschappen hebben we voldoende op voorraad om te beginnen.

Maar je hoeft het niet zelf te doen: De vakdocenten van Junior IOT helpen je graag om W&T ook op jouw school te realiseren. Op een aantal basisscholen doen we nu een jaarprogramma, welke soms betaald kunnen worden vanuit verschillende subsidievormen.

De spulletjes in het mini PET pakket

Als jij het mini PET pakket hebt ontvangen, dan kan op jouw school alvast één klas beginnen met een eigen mini PET event. Wat zit erin?

  • 35x batterij CR2032
  • 100x Led 3 mm of 5 mm in verschillende vrolijke kleuren
  • Een paar RGB Leds voor extra wonderlijke effecten (15 tot 20 stuks zodat je zin krijgt in méér)

En als je geluk hebt dan heb je ook nog:

  • Een rol met 20 meter dubbelzijdig geleidend kopertape van 3 mm breed, of 10 meter enkelzijdig geleidend

Met deze spulletjes heeft iedere leerling één batterij en een aantal onderdeeltjes om samen een paar oefeningen te maken. De instructie vind je ook op onze flyer. Junior IOT_A5_flyer_W&T_ledbatterij_2021 v20210602

Deze pakketten worden bij sommige PET events verstuurd aan de scholen. Je kunt deze sets ook los bestellen voor op je eigen school, kijk voor details op: https://junioriot.nl/shop-30-trilrobot/

Je eerste lichtje – een Led met een batterij

We willen samen ontdekken hoe je zelf met een batterij licht kunt maken.

Docent: je deelt de batterijen en wat Leds uit. Dit zijn de leds met twee pootjes.
Meestal leg ik hier en daar een stapeltje spullen neer. Ik begin dan gewoon met mijn uitleg om te ontdekken of deze groep leerlingen al spontaan voor elkaar wil zorgen. Dit gaat over zelf organiseren en samenwerken. Waar nodig geef ik een tip: ‘Ach, help elkaar maar even’.
Leerlingen zorgen ervoor dat ze allemaal een batterij en wat Leds hebben.
Gebaren: Mijn gebaar voor de batterij is een vlakke hand, mijn bedoeling is dat we de batterij van tafel oppakken (hand beweegt naar verticaal in de lucht) en kijken waar de plus is (wiebelen voor mijn ogen). De led (een V-vorm met mijn andere hand) beweegt van de tafel naar de batterij-hand die nog steeds voor mijn gezicht is. De led gaat op de batterij (schuif de V over de batterij hand). Soms moet je hem omdraaien (de V-hand beweegt van de batterij hand, en komt omgedraaid terug).

Neem de batterij in je hand. Op de batterij zie je een plus. Dit is dan de pluskant van de batterij en de andere kant is dan de min. Nu neem je de led, en schuif deze als een knijper over de batterij. Bij sommige van jullie zal je meteen licht zien. Met een led kan de stroom maar één kant op, dus soms moet je hem omdraaien. Lukt het, hoe veel hebben er nu al licht gemaakt? Kijk ook even bij iemand die naast je zit.

Kleuren combineren in een led bloemetje

De creatieve kinderen maken spontaan een bloemetje met meerdere ledjes op de batterij. Voor mij is dit een teken dat ze goed op dreef zijn. Ik geef graag een complimentje voor de creativiteit.

Extra: Als je meerdere kleuren Leds gebruikt, dan zie je vaak dat rood het wint van blauw. Het rode Ledje neemt makkelijker de energie van de batterij, en dan blijft er minder over voor blauw. Wat gebeurt er als je het rode Ledje er dan af haalt?

De RGB led – meer kleuren op een batterij

Met een beetje geluk zie je in jouw stapel spullen ook leds met 4 pootjes. Dit zijn de RGB leds.

Het langste pootje geef je één of twee knikjes. Dit is het pootje wat aan de ene kant van de batterij komt. Leerlingen mogen zelf ontdekken aan welke kant.

De drie andere pootjes zijn de kleur pootjes. Door die tegen de andere kant van de batterij te zetten komen er verschillende kleurtjes.

Extra oefeningen voor als je kopertape hebt

Sommige scholen hebben veel geluk. In hun pakket zit dan een rolletje kopertape om de volgende oefeningen te maken. Dat is een extra verrassing, dus alleen voor de mensen die deze tape hebben.

De tape die wij in de voorbeelden gebruiken is dubbelzijdig geleidende tape van 3 mm breed. Er is ook tape waarvan de lijm geen stroom doorlaat – je onderdelen moet je dan op een of andere creatieve manier verbinden met de kant waar geen lijm zit.

Let op: deel de tape rustig uit. Voor een eerste oefening is 20 centimeter per leerling echt genoeg. De tape is vrij kwetsbaar, en laat zich lastig losmaken van het papier van de rol. Het is dus een heerlijk prutswerkje om iets te maken.

Bij Junior IOT gebruiken we deze tape alleen in deze oefeningen. We leren de kinderen eerst solderen voordat ze andere electronica werkjes en projecten maken. Met de juiste hulp kunnen kinderen dit bij ons vanaf circa 7 jaar. Je kunt nu alvast kijken welke oefeningen we doen met de soldeerwerkplek en wat extra onderdelen: https://junioriot.nl/soldeeroefening/

Moeilijk – Een led lampje op papier met kopertape

Het werken met kopertape vraagt veel geduld. In de voorbeelden hieronder gebruiken we gewoon papier en een schaar. De stroom loopt makkelijk via de tape en de metalen pootjes van de onderdelen.

LET OP: zorg dat je de tape niet plakt op beide kanten van de batterij tegelijk. Zo zou er veel stroom lopen, en dan is je batterij op.

Om iets te laten werken maken we met de tape een stroomkring. We moeten een doorlopend pad maken van de ene kant van de batterij naar een pootje van de led, en dan van het andere pootje van de led naar de andere kant van de batterij.

De stroom kan dan van de batterij, door de led, terug naar de andere kant van de batterij. Zo gaat de led aan. Als het niet werkt kan je soms proberen om de batterij om te draaien, bij een led kan de stroom maar één kant op.

Ik heb het volgende schema bedacht. Met een schaar geef ik een knipje in het papier om een luikje te maken voor de batterij.

De achterkant van het papier ziet er zo uit.

Eens kijken of het werkt. Bij mij moet ik het papier met de tape echt op de batterij duwen, net als bij een schakelaar.

Nog moeilijker – RGB meerkleuren licht op papier

Je hebt misschien ook even gespeeld met de leds met vier pootjes.

Met een batterij ontdek je dan dat het langste pootje verbonden moet worden met de ene kant van de batterij. De andere drie pootjes gebruik je om de kleuren Rood, Groen en Blauw te maken. Rood, Groen en Blauw – dat zijn de letters RGB.

Dit kan je ook nabouwen met een circuit op papier. Het is best lastig, maar probeer het maar eens. Er komt vast een keer dat je op de grotere school iets leert over een stroomkring, en dan denk je terug aan wat je vandaag hebt gemaakt.

Ik heb in mijn voorbeeld een knipje gemaakt in het papier waar ik de batterij tussen kan schuiven. Het langste pootje zit met een omweggetje aan de ene kant van de batterij. De drie kleurenpootjes gaan allemaal naar de andere kant van de batterij.

Dit is hoe de achterkant van het papier eruitziet.

Zou het echt kunnen werken? Ik denk het wel. Misschien moet je de batterij nog omdraaien, ook bij een RGB led kan stroom maar één kant op.

 

Ik ben benieuwd of jij ook verschillende kleuren kunt maken.

We leggen het nog één keer uit

 

Wat kan je nog meer?

Bij Junior IOT laten we graag zien wat je nog meer kunt. Iedere zaterdagmiddag komen er kinderen bij onze werkplaats in Alkmaar, om te werken met technologie. We hebben de spullen, gereedschappen en machines om bij jou op school les te geven in electronica, solderen en programmeren. En in ons jaarprogramma voor jouw school werken we ook met de 3D printer, 3D ontwerpen, en misschien ook met de lasersnijder.

Kijk bijvoorbeeld eens bij de soldeerlessen: https://junioriot.nl/soldeeroefening/

Het lijkt mij leuk om jouw school te helpen om zelf verder te gaan met deze oefeningen. De volgende stap is dan met onze soldeerwerkplek. Hiermee ontdek je gemakkelijk hoe technologie werkt, en je werkt aan samenwerken, zelfvertrouwen, dingen doen, en je ontdekt hoe de dingen in de wereld werken.

Projecten van de leerlingen

 

 

Met wat extra materialen kan je ook de volgende creaties maken. De zelfgemaakte schakelaar wordt lekker stevig met splitpennen en een paperclip. Met een ijzerdraadje in het rietje kan je een mooie bocht maken. Met dank aan Peter van Technucational Adventures:

 Electra mens!

Deze les mag iedere school gewoon gebruiken

De electronica les op deze pagina mag je van ons gewoon gebruiken. Ook zonder een afspraak met Junior IOT. Dit is een uitzondering voor deze pagina, omdat we deze introductie voor technologie graag willen terugzien op zoveel mogelijk scholen. Voor de andere pagina’s op onze website geldt een andere afspraak.

Je kunt voor je workshops je eigen materialen en gereedschappen gebruiken. Ook kan je deze aanschaffen bij Junior IOT. Stuur ons daarvoor een email: [email protected]

Kopiëren en hergebruik van onze informatie is zonder verder overleg niet toegestaan.