De 7 werelden van techniek laten elk een eigen kant zien van techniek. Via deze werelden ontdek je meer over het werken in de technische sector, en je ontdekt welk stuk jou het meeste aantrekt. Je hoeft niet te kiezen, want de werelden zijn natuurlijk allemaal met elkaar verbonden.

Bron: https://jet-net.nl/voortgezet-onderwijs/techniek-klas-halen/7-werelden-van-techniek/

Mens & Gezondheid

Je werkt hier aan medische apparaten en hulpmiddelen: het ontwerpen, maken, onderhouden en bedienen hiervan. De nieuwste technische toepassingen helpen mee om mensen vitaler en gezonder te maken.

Energie, Water & Veiligheid

Jouw technische kennis zet je in voor het oplossen van de problemen van onze aarde zoals luchtvervuiling, en de gevolgen van het veranderende klimaat. We werken aan het veilig en gezond houden van de aarde, het milieu en onszelf.

Voeding & Natuur

In deze wereld werk je in balans met de natuur aan de uitdaging om de steeds groeiende wereldbevolking van genoeg en gezond voedsel te blijven voorzien. Zo dragen we bij aan een betere wereld.

Wonen, Werken & Verkeer

Je zorgt ervoor dat wij op deze wereld kunnen wonen, werken en ons verplaatsen. Dit gebeurt nu met steeds meer mensen in een krappe ruimte op deze wereld. Hoe we dit goed kunnen doen is een belangrijke uitdaging voor de toekomst.

Ontwerp, Productie & Wereldhandel

Hier draagt jouw werk aan techniek bij aan de handel over de hele wereld. Voor de wereldeconomie worden producten en diensten bedacht, ontworpen, gemaakt en verkocht. Om alles op te slaan en te vervoeren zijn mega-magazijnen, vliegvelden en havens nodig.

Digitaal, Media & Entertainment

In de wereld van  iedereen zich dat bijna alles in ons dagelijks leven verloopt via mobiel of computer. En dat we op allerlei manieren steeds meer digitaal met elkaar verbonden zijn. Dat betekent wel dat dit veilig moet kunnen: volop werk voor digi-specialisten dus. Bekijk de video van deze wereld.

In de wereld van Hi-tech & Science wordt voortdurend naar de grenzen van techniek gezocht. En is het de uitdaging om daar zelfs overheen te gaan. In deze wereld werkt iedereen aan nieuwe ideeën die de wereld kunnen veranderen. Bekijk de video.

Uitdagingen van 20 minuten

Een huis verplaatsen met een Drone – Lego huis van Hanoi

Je gaat straks werken met de lego drone. Zorg dat nu, tijdens de uitleg een accu in de lader zit. Het opladen van de accu duurt een uur, en daarmee verdien je 3 of 4 minuten vliegtijd. Hoe je de drone gebruikt, lees je op: https://junioriot.nl/litebee-drone/

In bijvoorbeeld de logistiek, de bouwwereld, en ook in de engineering is het belangrijk dat bouwstappen in de goede volgorde worden uitgevoerd. Bij deze uitdaging verplaatsen we een huis. En tegelijk oefenen we in samenwerken, planning en andere skills die we in de techniek werelden nodig hebben.

Spelregels

Er zijn drie plekken waar je onderdelen van her huis kunt neerzetten: de plek waar het nu staat, de plek waar het naar toe moet, en één parkeerplek. Onderdelen mogen worden gestapeld.

Je werkt met de spelregels van de Toren van Hanoi:

  • Een verdieping mag nooit op een kleinere verdieping staan.
  • Bij elke stap mag je mag maar één verdieping verplaatsen.

De spelregels uitleggen met het voorbeeld van een huis van twee verdiepingen

Maak een huis van twee verdiepingen. Je ziet op de foto dat ons huis van de blauwe tuin verplaatst moet worden naar de groene tuin.

We willen zo min mogelijk stappen gebruiken. Dit doe je nu even zonder drone.

  • Ik zet eerst het dakje op de zwarte parkeerplaats.
  • De volgende verdieping gaat naar de plek waar het guis komt.
  • Het dakje kan je nu bovenop het huisje zetten.

Dit huis van twee verdiepingen is nu in drie stappen verplaatst.

Deze bewegingen doe je met de hand, zonder drone.

En na drie stappen staat het huisje op de nieuwe plek. Het is gelukt!

Nu maken we het een stapje ingewikelder.

Drie verdiepingen verplaatsen met de drone

Gebruik nu een huis van drie verdiepingen zoals in het voorbeeld. Op de foto zie ik een grijze, een gele en een rode verdieping.

Nu zet je de parkeerplaats en de plek waar het huis naar toe gaat allemaal verder weg. Tussen de verschillende plekken zit zeker een halve meter, genoeg zodat je de drone nodig hebt. Bij elke plek zitten één of meer teamgenoten.

De onderdelen transporteer je met de drone. Als je geen drone hebt, dan kan je ook een hijskraan, een auto of een boot gebruiken. Je mag de stukjes dus niet met de hand doorgeven.

Weet je het nog, met een opgeladen accu verdien je maar 3 of 4 minuten vliegtijd. Zorg dat er een accu in de lader zit.

Het is belangrijk om van te voren uit te denken wat je precies wilt doen. Misschien is het handig om eerst even te oefenen. Je kunt ook een model maken om met de hand de bewegingen te controleren die je nog moet doen; je model mag je wel met de hand ombouwen.

Lukt het je om de verdiepingen van het gebouw te verplaatsen en het nieuwe gebouw compleet te maken?

Kan je nog grotere huizen verplaatsen?

Voor elke verdieping die je aan het huis toevoegt verdubbelt de tijd die je nodig hebt.

Bedenk of je nog genoeg accu tijd hebt om een groter gebouw te verplaatsen. Zorg dat er altijd een accu in de lader zit.