Breadboards worden vaak gebruikt om prototypes te maken. Ze zijn perfect voor tijdelijke elektrische circuits.

Waarom zou ik een breadboard gebruiken?

Met een breadboard kun je gemakkelijk elektrische circuits maken. Breadboards maken het namelijk makkelijk om elektrische verbindingen tussen verschillende componenten te maken. Maar in tegenstelling tot perfboard, zijn de elektrische verbindingen op een breadboard niet permanent. Het losmaken van een binding is op een breadboard namelijk ook ontzettend eenvoudig.

De bouw van een breadboard

Voordat we een breadboard kunnen gebruiken, is het belangrijk om te leren hoe deze is opgebouwd.

In een breadboard zit een groot aantal gaatjes. Deze gaatjes zijn bedoeld om componenten of snoertjes in te stoppen. De gaatjes zitten elektrisch gezien met elkaar verbonden in het patroon zoals in het plaatje hieronder afgebeeld is.

     

Grotere breadboards hebben naast het middenstuk ook nog powerrails. Deze zijn bedoeld voor de stroomvoorziening aan de verschillende componenten. De stroom moet echter wel van een externe spanningsbron komen, er moet dus bijvoorbeeld een batterij of een labvoeding worden aangesloten. Ook kan een Arduino worden gebruikt om stoom te leveren, hiervoor moet uiteraard de USB-kabel zijn aangesloten.

Jumpers

Voor veel projecten is het van belang om verschillende rijen met elkaar te verbinden. Hiervoor kunnen we jumpers gebruiken. Jumpers zijn simpelweg snoeren die bedoeld zijn om prototypes mee te maken, het zijn dus feitelijk tijdelijke snoeren.

Wanneer we twee rijen met een jumper met elkaar verbinden zullen deze rijen dus elektrisch verbonden zijn. Op het plaatje hierboven is te zien hoe deze verbinding er elektrisch uit zal zien. De rijen op het breadboard die, door de jumper, elektrisch met elkaar verbonden zijn, zijn groen getekend. Ook de jumper is groen getekend.

In de afbeelding hebben we een snoer als jumper gebruikt, deze kunnen we precies op maat afknippen. Hierdoor zal het circuit vrij overzichtelijk zijn. Echter is het wel veel werk om deze snoeren telkens op maat af te knippen. Wanneer we snel een prototype willen maken is het makkelijker om voorgemaakte jumpers te gebruiken. Deze werken op precies dezelfde manier. Dezelfde elektrische binding als hierboven afgebeeld is zal er, bij gebruik van deze jumpers, als volgt uitzien:

Nu een project!

Er zijn ontzettend veel projecten met breadboards mogelijk. Een perfect beginnersproject, om nog beter te begrijpen hoe een breadboard werkt, is het lab ‘Hoe ontwerp je een circuit?’(nog in ontwikkeling). In dit lab zul je leren hoe je een elektrisch circuit bouwt en ontwerpt, dit doen we uiteraard op een breadboard.