Breadboards worden vaak gebruikt om prototypes te maken. Ze zijn perfect voor tijdelijke elektrische circuits.
Wanneer gebruik ik een breadboard?
Met een breadboard maak je gemakkelijk en snel je elektrische circuits. De elektrische verbindingen tussen verschillende componenten zitten dan al ingebouwd aan de binnenkant van je breadboard.
Maar in tegenstelling tot perfboard, zijn de elektrische verbindingen op een breadboard niet permanent. De verbindingen in een breadboard zijn niet altijd even krachtig, en componenten en snoertjes raken makkelijk los. Daarom gebruiken we deze oplossing alleen voor tijdelijke experimenten.
Hoe het breadboard werkt
Componenten en verbindingsdraden steken we in de gaatjes van het breadboard. Deze gaatjes zijn volgens een patroon elektrisch verbonden met telkens een aantal andere gaatjes. Dit patroon zie je in het plaatje hieronder.
Bij de grotere breadboards zie je naast het middenstuk ook de powerrails, gemarkeerd met een plus en een min symbool. Deze zijn bedoeld voor de stroomvoorziening aan de verschillende componenten. Je voegt zelf een externe spanningsbron toe, bijvoorbeeld een batterij of een labvoeding. We gebruiken soms ook wel een Arduino met USB-kabel.
Jumpers
Om verschillende rijen met elkaar te verbinden kunnen we jumpers gebruiken. Jumpers zijn draden of snoeren die bedoeld zijn om zulke tijdelijke prototypes mee te maken.
Wanneer we een verbinding leggen met een jumper dan zullen de betreffende rijen elektrisch verbonden zijn. Op het voorbeeld zie je in het groen hoe de rijen op het breadboard door de jumper zijn verbonden.
Om een nette foto te kunnen maken hebben we in dit voorbeeld de jumper netjes op maat gemaakt. Wanneer je een prototype bouwt dan werk je meestal met langere jumpers met aan beide kanten een pennetje. We noemen dit een m-m (male-male) jumper. Het voorbeeld ziet er dan zo uit:
Nu een project!
Om te ontdekken hoe je het breadboard gebruikt, kan je nu een eerste oefening doen. We hebben daarvoor het lab: ‘Hoe ontwerp je een circuit?’