Ben jij headers op een Arduino aan het solderen, of wil je gewoon weten hoe je dat doet. Met deze handleiding krijg je het voor elkaar! Zelfs wanneer je nog nooit eerder gesoldeerd hebt.

Voorbereiding

Voordat we beginnen met solderen bereiden we de werkplek voor.

De soldeerbout

Het is erg belangrijk dat de soldeerbout, voordat we hem aanzetten, in zijn standaard zit. Dit doen we om te voorkomen dat de soldeerbout wegrolt. Vervolgens zetten we de soldeerbout, in zijn standaard, op een hittebestendig ondergrond. Hiervoor kunnen we bijvoorbeeld een silicone matje gebruiken.

Wanneer hier klaar mee zijn kunnen we de soldeerbout aanzetten. Stel, als je gebruikmaakt van een soldeerbout waarvan je de temperatuur in kan stellen, de soldeerbout in op 350 graden Celsius.

Hierna pakken we een soldeerspons en zorgen we dat deze vochtig is.

De punt van de soldeerbout kan schoongemaakt worden door deze over de soldeerspons te wrijven. Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat de punt schoon is voordat we beginnen met solderen. Een schone punt soldeert een stuk lekkerder dan een vieze punt.

De headers

Knip headers af met een kniptang.

Vaak worden Arduino Nano’s met headers, die op de juiste maat zijn afgeknipt, geleverd. Als dit niet het geval is zullen we deze zelf af moeten knippen.

Hierbij is het belangrijk dat we een kniptang gebruiken. Een schaar is namelijk niet sterk genoeg waardoor deze kapot kan gaan. Met de hand breken is onnauwkeurig. Hierdoor kunnen header gemakkelijk op de verkeerde plek breken.

De Arduino

Nadat we de soldeerbout en de headers hebben voorbereid kunnen we beginnen met het voorbereiden van de Arduino Nano. De voornaamste reden voor deze voorbereiding is om ervoor te zorgen dat de headers recht in de Arduino zitten. Een Arduino met scheve headers past namelijk niet in een breadboard.

Eerst zetten we de headers zoals hierboven afgebeeld in de Arduino.

Vervolgens zetten we de Arduino, met zijn headers, in een breadboard.

Solderen

Nu dat we klaar zijn met de voorbereiding kunnen we beginnen met solderen. De standaard handeling van het solderen van headers is op te delen in drie stappen:

  • Stap 1: Tin de soldeerpunt voor. Gebruik hiervoor ongeveer een halve centimeter soldeertin.

  • Stap 2: Zet de zijkant van soldeerpunt tegen de header aan. De punt zal visueel met de header verbonden zijn. Wanneer dit niet het geval is, is in stap 1 niet genoeg soldeertin gebruikt.

  • Stap 3: Voer ongeveer een halve centimeter soldeertin toe aan de header. Deze stap zal het makkelijkst gaan wanneer de soldeertin direct aan de header wordt toegevoerd, niet aan de soldeerbout.

Probeer de soldeerbout niet te lang tegen de header aan te houden. Na ongeveer tien seconden begint het plastic van de breadboard te smelten, bovendien is het slecht voor de Arduino om deze te warm te laten worden. Vergeet ook niet om de soldeerbout af en toe met het sponsje schoon te maken.

Voorbeeldvideo

 

Te veel of te weinig?

Het is mogelijk om te veel of te weinig soldeertin te gebruiken.

In het plaatje is links afgebeeld hoe een binding eruitziet wanneer er te weinig soldeertin is gebruikt. In deze bindingen vult de soldeertin niet de hele open ruimte tussen de Arduino en de pin van de header. Soms zullen dit soort bindingen weinig of geen elektriciteit geleiden. De componenten die op deze pin worden aangesloten zullen dan mogelijk niet werken. Om deze bindingen te repareren zal deze gehersoldeerd moeten worden, gebruik hierbij de stappen die onder het kopje genaamd “solderen” zijn genoemd.

In het midden is te zien hoe een binding eruit hoort te zien. De soldeertin verhardt in de vorm van een kegel.

In de afbeelding wordt aan de rechterkant afgebeeld hoe een binding eruitziet waarbij te veel soldeertin is gebruikt. Het gevaar van deze bindingen is dat ze gemakkelijk met de buren verbinden. Er ontstaat een ‘short’, een ongewenste elektrische binding. Om deze bindingen te herstellen zal eerst de punt van de soldeerbout met een spons schoongemaakt moeten worden. Vervolgens kan de binding met de achterkant van de punt van de soldeerbout verwarmd worden zoals op de afbeelding hieronder te zien is:

Het teveel aan soldeertin zal naar de soldeerbout trekken. Wanneer er nog steeds te veel soldeertin aanwezig is kunnen deze stappen herhaald worden, let er wel op dat er niet te veel soldeertin wegtrekt.

Klaar

Gefeliciteerd, je hebt zojuist de headers op een Arduino Nano gesoldeerd!

Zonder breadboard

Nu kun je ervoor kiezen om de Arduino van de breadboard af te halen. Let er op dat je de headers van de Arduino hierbij niet scheeftrekt. Gebruik als hij strak vastzit gereedschap, zoals een schaar of een schroevendraaier, om de Arduino van de breadboard af te halen. Wissel bij het omhooghalen telkens van kant, zodat je de Arduino zo recht mogelijk omhoog haalt. Doe dit zoals in de plaatjes hieronder te zien is.

   

En die andere poort dan?

Je kunt er voor kiezen om headers met 6 pootjes  op de ICSP poort van de Arduino te solderen. De meesten zullen deze poort niet nodig hebben. Hij is namelijk van belang wanneer je een nieuwe bootloader op de Arduino wil flashen.

Let er bij het solderen van de ICSP poort op dat je deze aan de bovenkant van de Arduino soldeert. Wanneer je deze aan de onderkant zou solderen zal de Arduino niet meer op een breadboard passen. De Arduino zal er na het solderen dus als volgt uitzien: