De L298N motordriver die wij veel gebruiken wordt geleverd zonder pins. Dit is handig, want dan kan je nog kiezen hoe je hem wilt gebruiken. In dit lab maak je de motordriver klaar voor het breadboard.

L298N motordriver solderen voor het breadboard

Zo’n motordriver is bedoeld voor grotere motor stromen, en is daarom meestal niet op maat gemaakt voor het breadboard. Met een beetje creativiteit lukt het wel. Dit maak je daarvoor klaar:

  • soldeerbout
  • breadboard
  • L298N motordriver (mini versie)
  • 4x 2 pins header
  • 2x 1 pins header

Prik de 4 stukjes van 2 pins header strips in je breadboard zodat ze aansluiten op de twee rijtjes van vier gaten in de motordriver. Let op, je moet ze iets uit elkaar schuiven om de motordriver er op te zetten.

Zet de motordriver nu op alle 8 pinnetjes, zodat ze netjes door de gaatjes steken. Het is even frummelen voordat je alles goed passend hebt.

Druk het nog even goed aan zodat de 8 pinnetjes goed door de gaten komen. Soldeer de pinnetjes netjes vast.

Je hebt nu de pinnen voor de aansturing en voor de motor aansluiting vast gesoldeerd.

Power aansluiting solderen

De motor controller schakelt een externe power naar jouw motor. Dit kan een andere spanning zijn met voldoende kracht om je motors goed aan te sturen.

De twee pinnen voor de externe power aansluiting soldeer je vanaf de andere kant. Zo zorg je ervoor dat op het breadboard deze aansluiting omhoog steekt. Om dit te doen haal je de motor controller even los van het breadboard.

Als je alles mooi hebt gesoldeerd, dan is je motordriver klaar om te gebruiken.