Skip to main content
search

Onze Junior IOT bus heeft een vrieskast te leen. Hij vriest niet, of hij vriest veel te hard – en of wij er even naar willen kijken. Een mooie kans om onze draadloze meetapparatuur te testen!

Referentiemeting, de busmeter

We gebruiken een referentie meter. Dit is een versie van onze Junior-IOT-in-a-Box welke we al even hadden liggen. Tijdens de ‘IOT voor Beginners’ workshop van september hebben we deze opnieuw geprogrammeerd.

De deelnemers in deze workshop vonden het interessant om een goede temperatuur, vocht en luchtdruk meting toe te voegen met een BME280 sensor. Gelukkig hadden we deze meting al beschikbaar in onze device software en de data pipeline. Daarom kunnen we deze meting ook meteen mooi in een grafiek tonen.


Deze grafiek geeft de vochtigheid, luchtdruk en temperatuur van 6 oktober. Let op, tijden zijn universele wereldtijden, waar de grafiek 12:00 noemt is het bij ons 14:00 in de nederlandse zomertijd. Je ziet aan de grijze lijn dat de meting van de luchtdruk is gedaald van 101.800 naar 101.000; de eenheden zal je moeten raden. De groene lijn is de temperatuur, die eind van de ochtend opeens opliep tot 20 (graden C), en je ziet dat ik de verwarming weer heb uitgezet toen ik weg ging voor een afspraak om 14:00. De rode lijn geeft relatieve vochtigheid aan, die terugloopt van 67% RH naar 45 %RH zodra de bus warmer wordt.

Je kunt zelf de actuele stand bekijken met deze twee links: de busmeter meting van vandaag  en meerdaagse temperatuurgrafiek van busmeter

Een extra referentie, busbox

Eenzelfde meter hebben we in een doorzichtig doosje ingebouwd. Op deze manier kunnen we deze sensor device ook in de buitenlucht zetten, omdat we in de winter het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur willen zien. In onze werkplaats willen we namelijk voorkomen dat de koffiemachine bevriest.

Ook van dit device hebben we een grafiek.

Omdat we dit device pas rond 14:00 aan hebben gezet is er geen data voor de ochtend. Het verloop van vochtigheid, temperatuur en druk komt aardig overeen met de andere sensor; ze liggen op deze dag nog naast elkaar in de bus.

Via deze link open je de online grafiek: busbox grafiek van vandaag. Je kunt aan de linkerkant kiezen om alle meetwaarden te laten zien, en met ‘apply’ herlaadt de grafiek. Zo kan je verder kijken wat er nog meer wordt gemeten.

We meten de vriezer met onze sensor: buskoelkast

Vandaag hebben we een sensor opstelling uit het stof gehaald die we voor Perry hadden gebouwd.

De vocht, temperatuur en luchtdruk meter BME280 zit hier aan een wit/geel/rood/zwart verlengsnoertje, waardoor de BME280 sensor zelf tussen de deur door in de vriezer kan kijken. Dat is het paarse dingetje op de foto.
Snel hebben we nog even een LDR, een lichtgevoelige weerstand op A0 aangesloten. Op de foto zie je dat deze een stukje onder de BME280 ook de vriezer insteekt. We kunnen dan aan de lichtsterkte zien of de deur open- of dicht is.

Op sierlijke wijze is alle electronica op de vriezer geplakt. Ons IOT device hangt aan een batterijlader, zodat we ook verder kunnen meten als de stroom uit zou vallen. De vriezer en ons device zijn met een goed geaard verlengsnoer aan de bus aangesloten.

De grafiek toont ons in de grijze lijn op twee plekken een rare plop, zou dat een onderdruk kunnen zijn bij het openen van de deur? De temperatuur zie je goed omlaag lopen, net voor 12:00 (dus 14:00 onze tijd). Dat betekent dat de vriezer het doet! We zien dat de temperatuur schommelt tussen -15 en -25, en het lijkt erop dat de vriezer technisch werkt. Deze grafiek kan je hier zelf bekijken: buskoelkast grafiek. Je kunt dan zelf inzoomen op de opwarm- en afkoel curves,

Je kunt alle beschikbare meetwaardes zien in deze grafiek: uitgebreide buskoelkast grafieken huidige dag. Deze grafiek kan allerlei meetwaardes tonen, door aan de rechterkant een keuze te maken. Je ziet dat de weergave niet altijd super mooi is, en dat komt omdat we veel vrijheid laten in wat je zou willen meten. In het voorbeeld hieronder kijken we naar de batterij voltage, en we zien dat het even duurde voordat de batterij voldoende was opgeladen.

De volgende stap in ons onderzoek is dat we nog moeten controleren welke temperatuur we hebben ingesteld en of de gemeten waarde daarmee klopt. Omdat we de grafieken gewoon via het internet kunnen openen hoeven we er niet bij te blijven tijdens de meting. Hey, dat is wel heel makkelijk!

Conclusie: IOT maakt meten veel makkelijker

Je ziet dat de grafieken helpen om snel inzicht te krijgen in je metingen. En het kost ook geen extra moeite om ook op afstand te zien wat er gebeurt.

Wat zou jij willen meten?

Dit kan jij natuurlijk ook zelf! Hiervoor hebben we een heel vriendelijke training: Workshop IOT voor Beginners.

Stuur ons een mailtje als je meer wilt weten: [email protected]

Close Menu