Hieronder zie je wat je nodig hebt om met de eerste Junior IOT programma’s te starten. Om de kosten meer beperkt te houden kan je deze bestellen op een site als aliexpress, wat we zelf ook doen. Reken dan wel met een verdubbeling van de prijs vanwege de niet zichtbare kosten: bezorgkosten, import en belasting, discussie met leverancier en extra kosten voor bijvoorbeeld kwijtraken of verkeerde leveringen. Om verschillende redenen kan het beter zijn om een vergelijkbare shop in Nederland te vinden.

We geven hieronder een richtprijs voor wat het zou kosten als wij de set voor je samenstellen; exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. We hebben binnen deze prijs geen ruimte voor retouren, her-onderhandeling of reclamaties.

Startset solderen 4 werkplekken

Met vier werkplekken kan een groepje leerlingen al goed aan de slag. Wij kiezen voor de volgende materialen voor de werkplekken:

 • 4x siliconen soldeermatje
 • 4x soldeersteun
 • 4x soldeerspons
 • 4x digitaal regelbare soldeerbout, laagspanningspunt met siliconen snoer
 • 1x rol goede soldeertin 0,5 mm 200 gram
 • 1x creme tegen brandplekken

Dit is een set van € 300 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten.

Startset trilrobot voor één klas

Met de eerste onderdelenset kunnen 30 deelnemers aan de slag. Het bevat voldoende componenten voor één trilrobot, één lichtorgel en wat extra’s om sommige leeringen een vrije oefening te laten doen. Daarnaast zijn er extra LED’s toegevoegd om met de Arduino te programmeren.

 • 100x batterij CR2032
 • 100x batterijhouder CR2032
 • 200x LED 3mm of 5mm
 • 100x RGB led, common anode
 • 200x schuifschakelaar
 • 50x trilmotor 10×3 mm

Deze set komt op € 100, exclusief BTW, administratie- en verzendkosten. Inclusief werkdoos, zolang de voorraad strekt.

Startset Arduino Nano

De LED’s en de RGB led uit de startset voor de trilrobot wordt ook gebruikt voor het programmeren van de Arduino. Je hebt hiervoor ook een aantal (windows) laptops nodig.

 • 35x Arduino Nano, micro USB
 • 10x micro usb data kabel

De kosten van deze set komen op € 200, exclusief BTW, administratie- en verzendkosten.

Navulset trilrobot

Met de navulset vul je de voorraad weer bij.

 • Dezelfde aantallen als de startset, of een veelvoud hiervan.

De prijs is € 100 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten.

Uitbreidings set soldeerbouten

Met de uitbreidings set voeg je 4 werkplekken toe

 • basisset, zonder tin en zonder creme

Deze is dan € 270 exclusief BTW, administratie- en verzendkosten.

Middelen & materialen / beschrijving

Electronica onderdelen

Omdat we er zelf veel van gebruiken, kopen we de electronica onderdelen tegen een voordelige prijs. Je kunt dit zelf ook doen – bijvoorbeeld op Aliexpress. Je zult dan net als ons merken dat de uitvoering soms net iets anders is. Dat geeft niet, het is juist leerzaam om daar mee om te leren gaan.

Soldeerbouten

We hebben al heel wat soldeerbouten getest, die we op verschillende plekken hebben gekocht. Bovendien komen we op de scholen verschillende soorten tegen waarbij geprobeerd is voordelig in te kopen. Wat is onze voorlopige conclusie, en wat verwachten we van deze soldeerbouten qua gebruiksgemak en levensduur?

De kleine, niet geregelde hobby soldeerbout

De kleine soldeerbouten die je in supermarkt of de bouwmarkt koopt heeft vaak geen temperatuur regeling. Bij deze staat de verwarming constant aan, en door warmte uitstraling wordt een soort ongeveer temperatuur bereikt.

Deze soldeerbout is vaak niet al te duur, denk aan €25. Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. Het handvat is soms ook wat zwaarder en kan wat warm worden. De punten worden snel zwart en ruw, en we verwachten dat na 20 gebruiksuren het werkgemak daardoor terug loopt.

Dit soort raden we niet aan voor electronica, maar het werkt soms wel voor het solderen van sierkunstwerk. We raden af om deze aan te schaffen.

Temperatuur gestuurde soldeerbout, 220V handvat

We hebben een tijd lang een temperatuur geregelde soldeerbout gebruikt met een Aliexpres prijs van minder dan 10 euro. Ondanks dat we hier inmiddels tientallen van hebben gekocht raden wij af om deze te kopen.

Het 220V snoer loopt door tot in het handvat. We hebben de soldeerbout open gemaakt en we zijn niet voldoende overtuigd van de ontwerp beslissingen. De temperatuur regelknop kan er af gepeuterd worden en dan komt de 220V electronica binnen handbereik.

We adviseren deze soldeerbout niet meer te kopen. Als je deze al hebt, adviseren we om deze dagelijks voor het gebruik te controleren op beschadiging van het snoer en het ontbreken van de instelknop. Bovendien geef je deze instructie ook aan de gebruikers. Bij twijfel gooi je hem weg.

Omdat we voor ons gemak op een iets hogere temperatuur werken wordt de soldeerpunt snel zwart. Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 brand uren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten hebben vervangen. Bovendien zijn de punten beschadigd en worden ze minder comfortabel om mee te werken. Punten kunnen worden vervangen maar is in deze prijsklasse niet aantrekkelijk.

Temperatuur gestuurde soldeerbout, laagspanningshandvat

De net-iets-mooiere soldeerbout heeft een temperatuur regeling in een los blokje, en heeft een siliconen snoer naar het laagspannings handvat. We kiezen voor een vervangbare T12 punt. Immers, een vaker voorkomende T13 vervangingspunt blijkt duurder te zijn. Inspectie van het binnenwerk geeft ons voldoende vertrouwen op de werking.

We werken voor ons gemak op een iets hogere temperatuur, en daar kan de soldeerpunt goed tegen. In de meeste gevallen wordt een storing opgelost door het apparaat uit- en aan te zetten of door uiteindelijk de T12 punt te vervangen. Soms is het standaard meegeleverde 220V snoer niet helemaal goed, maar deze vervang ik vaak voor een kortere versie om zo een veiligere werkplek te maken.

Na 3 maanden x 6 uur per week, dus na ruim 50 brand uren, merken we dat we 10% van de soldeerbouten storing geeft, wat over gaat door het apparaat uit- en aan te zetten, of door de T12 punt te vervangen. Na circa 100 branduren merk ik dat ik 10%-20% van de soldeerbouten opzij heb gelegd voor nadere inspectie. Al met al vind ik dat deze soldeerbout onze praktijkbeproeving goed doorstaat, en daarmee een goede prijs/kwaliteit verhouding laat zien.

Goede ventilatie is belangrijk. Het is daarnaast verstandig een rook afzuiger aan te schaffen voor bij de werkplek. Deze zijn te vinden met carbon filter.

Professionele soldeerplek

Bovenstaande soldeerbouten zijn prima voor incidenteel werk. Bij langdurig gebruik is het verstandig om goede werk cabines aan te schaffen, compleet met puntafzuiging en ventilatie systeem. Bij zo’n investering spreekt het vanzelf dat er dan ook professionele soldeerapparatuur op de werkplek komt. We spreken dan over een heel andere prijsklasse.

Arduino

De Arduino komt in veel verschillende uitvoeringen. Na een aantal probeersels hebben we een uitvoering gevonden waar we erg tevreden mee zijn. Het blijkt dat we hiermee de leds direct, dus zonder weerstanden, kunnen aansturen waardoor het maken van knutselwerkjes een stuk eenvoudiger wordt.

Middelen & materialen / zelf ergens anders bestellen

Omdat we graag vertrouwen op de kwaliteit en juiste keuzes qua maatschappij en milieu bestellen we graag bij een Europese leverancier, zoals Conrad.

Voor een eenmalige oefening kan je ook incidenteel een bestelling doen via bijvoorbeeld Aliexpress:

Enkele rollen soldeertin (200 gram of 500 gram) kopen we bij een lokale electronica winkel of webshop (niet bij de bouwmarkt omdat de samenstelling niet goed werkt voor fijne electronica)