Het is best spannend om zelf een printplaat te maken. Bij Junior IOT hebben we dit nu op verschillende manieren gedaan.

Als je snel een werkend resultaat nodig hebt dan kan je zelf je printplaat etsen. Je hebt best wat spullen nodig, die bovendien gevaarlijk kunnen zijn. Overleg met je vakdocent over de mogelijkheden. Het is handig om van tevoren je even in te lezen, op het internet is voldoende uitleg beschikbaar.

Makkelijker is het om je printplaat te bestellen bij een professionele leverancier. Als hobbyist zijn er heel goede mogelijkheden om een voordelige bestelling te doen. We hebben met goede resultaten besteld bij JLCpcb.

Of je nu zelf gaat etsen, of dat je het elders bestelt, je zult eerst een goed schema moeten maken om al je componenten te verbinden. Bij Junior IOT gebruiken de deelnemers vaak KiCad, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Vraag je vakdocent welke programma’s op school worden ondersteund.

Bij het tekenen van je print maak je diverse keuzes. Als je surface-mount componenten gebruikt dan hoef je minder gaten te boren in je print, maar je moet ook fijner en geduldiger kunnen solderen. Het maken van een goede indeling is bovendien een vak apart. De lengte, breedte, dikte van de sporen heeft invloed op de werking van je circuits. De keuze voor een ground plane kan helpen om storingen te voorkomen. Er zijn mooie boeken waarin alle details voor je zijn samengebracht.

 

Op deze foto’s zie je enkele prints van Leo. Deze printplaten heeft hij ontworpen voor het citizen science project van de bewonersvereniging om meetpunten te maken voor geluidsoverlast in de binnenstad van Alkmaar. Hij vertelt over zijn aanpak en hij legt uit hoe je een etsbak maakt: https://junioriot.nl/leo-meting/

Dezelfde prints, dan iets compacter getekend en besteld bij JLCpcb: