Onze bezoekers weten het allemaal: Iedere zaterdagmiddag is de Junior IOT werkplaats weer van de juniors. Voor deze kids is het vanzelfsprekend om samen te werken, aan technologie en soms ook aan techniek. Nieuwe jonge bezoekers weten ons te vinden, en ook scholen komen bij ons kijken.

De boodschap van Junior IOT – technologie uitdaging voor jongeren 7 tot 17 jaar

Bij Stichting Junior IOT zorgen we voor een veilige plek in Alkmaar. De juniors mogen bij ons aan de slag met spullen en gereedschappen waarmee ze zelf mooie projecten kunnen bedenken. Ze helpen elkaar, en werken met electronica, programmeren, 3D tekenen, 3D printen en veel meer. We zorgen ervoor dat er genoeg inspiratie aanwezig is om verder te werken.

De juniors maken dan van electronica-onderdelen een led lampje, een trilrobot, of een super-drie-kleuren-RGB lichtmachine naar eigen ontwerp. Ze helpen elkaar met 3D tekenen, vaak in TinkerCad en soms ook in Fusion, en ze helpen elkaar om hun ontwerpen te printen op de 3D printers in de werkplaats.

We richten ons op jongeren vanaf 7 jaar, die willen leren om zelf met technologie aan de slag te gaan. Juniors die elkaar willen helpen om technologie te ontdekken. Ze vormen inmiddels een hechte groep, zorgen voor elkaar en voor hun werkplaats, en verwelkomen graag ook de nieuwe bezoekers.

Tussendoor helpen ze elkaar in de virtuele achtbaan, of ze racen over het terrein met onze skelters. Voor de volwassenen/ouders is de werkplaats ook een fijne plek om elkaar te ontmoeten in het kader van technologie en onderwijs.

Een veilige plek in de stad

We zien hoe belangrijk het is om een toegankelijke plek te hebben voor deze doelgroep. Gratis toegang, zelf inschrijven, en elkaar helpen, dat zorgt ervoor dat we de juiste jongeren weten te vinden.

Juniors met interesse in de moderne technologische mogelijkheden, deze kinderen die zo belangrijk zijn voor onze toekomst, komen tot bloei op deze plek. Jongeren die op andere plaatsen misschien niet de passende uitdaging kunnen vinden, we zien ze met passie werken aan hun projecten. Een plek waar je met extra vaardigheden zelf de extra uitdaging kunt vinden die bij je past. Een plek waar juniors met interesse luisteren naar je verhaal. Een plek waar je elkaar ziet.

Een uniek voorbeeld

We zien dat we beantwoorden aan een behoefte, invulling te kunnen geven aan een belangrijke interesse. We ontdekken waar deze interesse voor onze plek vandaan komt, want onze aanpak zien we niet niet op andere plekken in de stad, en niet in de regio om ons heen… en eigenlijk ook niet op andere plaatsen in het land. Jammer. We blijken een uniek voorbeeld te zijn – een voorbeeld waarmee je ziet dat deze aanpak prima blijkt te werken.

Ons voorbeeld gaat mee naar school

Deze ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen zoals bij Junior IOT, dat vind je niet op elke school. Wij willen dit veranderen.

De eerste scholen zijn nu al enkele jaren bezig met onze programma’s, en nieuwe scholen staan al te trappelen. Vanuit Junior IOT benadrukken we dat ook op school leerlingen zelf aan de slag gaan. Of ze 8 zijn, of 20, dat maakt ons niet uit. Ons jaarprogramma is daarop ingericht: eerst leer je als groep de basisvaardigheden, en daarna helpen jullie elkaar om verdere uitdagingen te ontdekken.

Op deze manier krijgen leerlingen de ruimte – ze moeten even ontdekken hoe deze nieuwe ruimte voor hun werkt. Zo kan ook de docent weer genieten van de les. Op sommige momenten luisteren de leerlingen aandachtig naar de docent, en het volgende moment kan de docent rustig en tevreden genieten van de samenwerking binnen de groep.

We zijn alvast voor je begonnen. We hebben voor verschillende lessenseries het lesprogramma en de agenda uitgeschreven, en we hebben uitgezocht welke gereedschappen en spullen daarbij helpen om deze lessen een succes te maken op jouw school. Als school kan daarmee zelf aan de slag, overleg even: [email protected]

We zien op dit moment vooral de vraag vanuit de scholen of één van onze vakdocenten de lessenserie op de school wil uitvoeren. Voor deze scholen stellen we samen een jaarprogramma op. Zo komt Junior IOT ook naar jouw school!