Onze bezoekers weten het allemaal: Iedere zaterdagmiddag is de Junior IOT werkplaats weer van de juniors. Voor deze kids is het vanzelfsprekend om samen te werken, aan technologie en soms ook aan techniek. Nieuwe jonge bezoekers weten ons te vinden, en ook scholen komen bij ons kijken.

De boodschap van Junior IOT – technologie uitdaging voor jongeren 7 tot 17 jaar

Bij Stichting Junior IOT zorgen we voor een veilige plek in Alkmaar. De juniors mogen bij ons aan de slag met spullen en gereedschappen waarmee ze zelf mooie projecten kunnen bedenken. Ze helpen elkaar, en werken met electronica, programmeren, 3D tekenen, 3D printen en veel meer. We zorgen ervoor dat er genoeg inspiratie aanwezig is om verder te werken.

De juniors maken dan van electronica-onderdelen een led lampje, een trilrobot, of een super-drie-kleuren-RGB zaklamp naar eigen ontwerp. Ze helpen elkaar met 3D tekenen, vaak in TinkerCad en soms ook in Fusion, en ze helpen elkaar om hun ontwerpen te printen op de 3D printers in de werkplaats.

We richten ons op jongeren vanaf 7 jaar, die willen leren om zelf met technologie aan de slag te gaan. Juniors die elkaar willen leren om technologie te ontdekken. Ze vormen inmiddels een hechte groep, zorgen voor elkaar en voor hun werkplaats, en verwelkomen graag ook de nieuwe bezoekers.

Tussendoor helpen ze elkaar in de virtuele achtbaan, of ze racen over het terrein met onze skelters. Voor de volwassenen is de werkplaats gesloten, om de juiste afstand aan te houden. De juniors maken dan een heerlijk vuur in de haard in ons glazen hokje.

Een veilige plek in de stad

We zien hoe belangrijk het is om een toegankelijke plek te hebben voor deze doelgroep. Gratis toegang, zelf inschrijven, en elkaar helpen, dat zorgt ervoor dat we de juiste jongeren weten te vinden.

Juniors met interesse in de moderne technologische mogelijkheden, die zo belangrijk zijn voor onze toekomst, die komen tot bloei op onze plek. Jongeren die op andere plaatsen niet de passende uitdaging kunnen vinden, we zien ze met passie werken aan hun projecten. Een plek waar je met extra vaardigheden zelf de extra uitdaging kunt vinden die bij je past. Een plek waar juniors met interesse luisteren naar je verhaal. Een plek waar je elkaar ziet.

Een uniek voorbeeld

We zien dat we beantwoorden aan een behoefte om invulling te kunnen geven aan een belangrijke interesse. We ontdekken waar deze interesse vandaan komt, want we zien onze aanpak niet op andere plekken in de stad, en niet in de regio om ons heen, en eigenlijk niet op andere plaatsen in het land. We blijken een uniek voorbeeld te zijn – wat blijkt te werken.

Ons voorbeeld gaat mee naar school

Deze ruimte om jezelf te kunnen ontwikkelen zoals bij Junior IOT, dat vind je niet op elke school. Dat willen we veranderen.

De eerste scholen zijn nu bezig met onze programma’s, en de volgende staan al te trappelen. Vanuit Junior IOT benadrukken we dat leerlingen zelf aan de slag gaan. Of ze 8 zijn, of 20, dat makt ons niet uit. De lessenserie is bedoeld om iets te leren als groep, en daarna helpen jullie elkaar.

We geven de ruimte – en leerlingen ontdekken hoe deze nieuwe ruimte voor hun werkt. Zo kan ook de docent weer genieten van de les. Op sommige momenten luisteren de leerlingen aandachtig naar de docent, en het volgende moment kan de docent rustig en tevreden genieten van de samenwerking binnen de groep.

We zijn alvast voor je begonnen. We hebben voor verschillende lessenseries het lesprogramma en de agenda uitgeschreven, en we hebben uitgezocht welke gereedschappen en spullen daarbij helpen om deze lessen een succes te maken in jouw school. Als school kan je deze bij ons bestellen.