Voor je project heb je natuurlijk power nodig. Hoe doe je dat, is een verlengsnoer handig of kies je liever wat anders?

Voor het ontwerpen van een circuit kijk je op: https://junioriot.nl/circuit-ontwerp/

Een spanningsbron met een verlengsnoer

Je kiest meestal een stroomvoorziening die past bij hoe je jouw apparaat gaat gebruiken. In onze sets hebben we meestal een aantal keuzes:

  • USB kabel, direct aan ons board
  • Breadboard voeding 3,3 en 5 volt, aan een usb kabel
  • De 3,3 of 5 volt aansluiting van een Arduino Nano, en een USB-kabel
  • Een ‘poort’ uitgang van een Arduino Nano, en een USB-kabel
  • Micro USB break-out board (5 volt), en een USB-kabel

Bij deze keuzes heb je, zoals je misschien opvalt, wel een USB-kabel nodig.

Power on the Go

Als je wat verder weg wilt, dan is een zelfstandige krachtbron wel handiger.

  • 3 volt knoopcel batterij
  • USB powerbank
  • LiPo batterij
  • Zonnepaneel
  • AA of AAA-batterijen
  • Auto accu

Vaak moet je dan rekening houden met het opladen van je accu of batterij. En tussen je accu of batterij is vaak een spanningsregelaar nodig. Dat maakt je ontwerp lastiger.

3 volt knoopcel batterij

Een knoopcel batterij kan eigenlijk niet veel power geven. Voor kleine projecten met een ledje is dit een prima keuze. We gebruiken onze 3 volt CR2032 batterij met een bijpassende batterij houder.

AA en AAA-batterijen

Voor weinig geld koop je bij bijvoorbeeld de Action een sierverlichting waar een batterij bakje aan zit. Deze zijn super-handig om je electronica projecten een aardige tijd van stroom te voorzien.

Usb powerbank

Omdat we voor eenvoudige ontwerpen en voor eerste prototypes graag ‘iets met een usb kabel’ als voeding gebruiken is een usb powerbank best een handige keuze. Je weet vast wel hoe deze werkt.

LiPo batterij

De LiPo batterij wordt gebruikt als je véél power nodig hebt. Deze batterij komt in allerlei rechthoekige vormen. Aan het voltage kan je zien of het een één cel batterij is of dat de batterij uit meer cellen bestaat.

Je apparaat sluit je met een stevige stekker aan op de batterij. Bij de wat grotere batterijen zijn de aansluitdraden vrij dik, waaraan je herkent dat een LiPo een heel grote stroom kan leveren.

Met deze batterij moet je voorzichtig doen. Bij een beschadiging kan in één keer alle energie vrijkomen in een grote steekvlam. Het is goed om deze batterij in een brandveilige zak te bewaren.

Met een balancer lader worden de aparte cellen van deze batterij afzonderlijk opgeladen.

Zonnepaneel

Stroomvoorziening vanaf een zonnepaneel werkt natuurlijk alleen als de zon er sterk genoeg op schijnt. Vaak is het handig om deze te gebruiken in combinatie met een accu of een oplaadbare batterij. Hier is extra regel electronica voor nodig.

We gebruiken deze nog niet zoveel in onze projecten.

Auto accu

Het lukt ons nog wel eens om gebruikte auto accu’s te krijgen. Bij een afgekeurde auto accu reken je met de helft van de Ah’s van wat op de stikker staat.

Een auto accu is eenvoudig op te laden. Hier komt een mooie 12 volt uit, en je kunt er heel veel vermogen uit halen. We hebben deze gebruikt in onze projecten voor personenvervoer.

We hebben wel ervaren dat langdurig laden in ‘extra power’ modus kan zorgen voor een sissend geluid. Er ontstaat dan waterstofgas, wat graag explodeert als je de accu gebruikt. De gewone loodaccu bevat veel accu zuur wat je in zo’n geval niet wilt aanraken. Een betere keuze is een gel accu, die veel wordt gebruikt op de oude-van-dagen booster wagentjes.