Vanaf de start van Junior IOT werken we met zonnepanelen. Kleine apparaten, rare roermachines, gewoon gekke dingen die we eens willen proberen.
Terugleveren met gebruikte panelen
Medio 2022 komt daar iets nieuws bij. Omdat de elektra prijzen zo hard omhoog gegaan zijn willen we eens wat terug doen. Van Wietze kregen we een stapel van 40 gebruikte zonnepanelen, en deze komen eindelijk van pas!
Deze panelen zijn niet zo groot, wat kleiner dan de meeste moderne panelen. Deze wat oudere panelen kunnen volgens de stikker op de mooiste dag van het jaar elk maximaal 85 Watt leveren. Op een zonnige dag in april haalden we uit 6 panelen bijna 300 Watt, dus 50 Watt per paneel – hiermee lijkt dat piekvermogen van 85 Watt dan wel realistisch. Elk paneel levert meestal bijna 20 volt.
Voor de veiligheid tijdens het werken aan de opstelling dekken we één paneel geheel af met een doek. Dan zien we dat de in serie geschakelde panelen dan bijna geen stroom meer leveren. Ook zien we dat de opbrengst helemaal terug loopt als een paneel deels in de schaduw komt.
Op de omvormer sluiten we eerst de DC string aan, en daarna pas de netstroom. Tijdens de eerste tests meten we het terug geleverde vermogen met een eenvoudige kWh meter (een dingetje van 12 euro bij de Action).
Om de opgewekte stroom terug te kunnen leveren kiezen we voor een gebruikte omvormer. Hergebruik is dubbel netjes.
Omvormer 1: Soladin 600
Op Marktplaats is de Soladin 600 op dit moment goed te verkrijgen; de prijs is tussen de 200 en 220 euro. Bij de verkoper bestellen we ook meteen 40 meter solar aansluitkabel met 8 setjes stekkers, en enkele solar acculaders.
Een kleine omvormer die volgens de originele instructie van enkele jaren geleden zonder problemen op een gewoon stopcontact mag worden aangesloten. Dat het vermogen relatief beperkt is herken je ook aan de eenvoudige netstekker.
Onze tipgever geeft aan bij deze omvormer niet meer dan 6 panelen in serie aan te sluiten. Twee strings parallel zou kunnen, maar dan moet de omvormer een deel van het vermogen weggooien, en dat zou maken dat de omvormer sneller veroudert. Volgens de specificatie is deze omvormer inderdaad bedoeld voor een ingang van 40-125 V DC, en levert deze maximaal 600 Watt.
Op 23 april, een zonnige zaterdag, zien we dat deze omvormer met 6 panelen zo’n 225 tot 250 Watt terug levert. De panelen zijn stoffig en hebben geen helling naar de zon. De enige zichtbare interactie is een rood/groen led, en er is een communicatie poort (vorm factor als een UTP stekker) om meer info uit te lezen.
Omvormer 2: Omniksol-1k-TL2-M
Roderick heeft ons een mooie compacte omvormer gegeven: De Omnik TL wordt geleverd met een iets meer robuste stekker, en is bedoeld om direct terug te leveren op een gewoon stopcontact. Het apparaat heeft een duidelijk display welk ook de actuele status en het geleverde vermogen weergeeft. Een WiFi antenne geeft mogelijkheid de status via een admin pagina uit te lezen (we moeten het passwoord nog ontdekken).
De Omniksol-1k-TL2-M heeft als ingangsspanning 120-500 V DC, met een piek output van 1000 Watt. We dienen minimaal 6 panelen aan te sluiten, en we denken dat het beter is om niet verder te gaan dan 12 panelen.
Handleiding voor het instellen van de WiFi toegang: Handleiding-Omnik-WiFi-module-instellen
Het is mogelijk de wifi te resetten, zie Herinstallatie-WiFi-Omnik-TL2-Modellen. Dit zoeken we nog even uit.
Op dezelfde 23 april, een zonnige zaterdag, zien we dat deze omvormer met 6 panelen ook zo’n 225 tot 250 Watt terug levert.
Op 2 mei herhalen we de test met 12 panelen. We zien dat tot 600 Watt wordt teruggeleverd!
Panelen op de bus
Deze panelen zetten we meteen vast op het dak van de bus. Speciaal daarvoor hadden we met veel extra sterke kit een aantal houten balken vastgezet aan het kunststof dak van onze bus.
Het was even prutsen met de stekkers, maar nu werkt het… Onze meter loopt achteruit!
Handleiding_Omnik_1kW_1-5kW_2kW_2-5kW_3kW_TL2_V01_NL
Omvormer 3: zzz
De 40 panelen waren als meerdere strings verbonden met één grote omvormer. Traditioneel moet deze op een eigen groep worden aangesloten waar geen andere verbruikers/apparaten aan zitten. Zo worden de omvormer en de andere apparatuur in het huis van elkaar gescheiden door een zekering in de meterkast. Op een 16 A zekering kan een vrij grote installatie worden aangesloten.
We zullen nog eens bekijken of deze omvormer opnieuw kan worden ingezet.
Teruglever meters
We willen natuurlijk zo mooi mogelijk de geleverde energie meten.
Op ons Hal25 terrein kunnen we ervoor kiezen de solar panels al dan niet achter onze eigen verbruiksmeter te plaatsen, waardoor deze achteruit zal draaien. Maar, omdat we echt willen weten hoeveel de panelen in totaal opbrengen, krijgt elke set een eigen meter. Om zuiver te meten komen achter deze meter dan geen andere verbruikers. Door deze keuze hoeft de meter geen aparte import/export meting te hebben.
Uit de royale keuze in de markt blijkt dat de meest voordelige meters ook prima zullen voldoen. Als hoofdteller kiezen we voor een meter met veel uitlees mogelijkheden, waarbij de kWh stand niet gereset kan worden. Daarnaast komt nog een teller die alle getallen laat zien, maar dan met veel cijfertjes, veel lichtjes en kleurtjes; zichtbaarheid en spektakel is bij ons super belangrijk!
Acculader op zonnepanelen voor onze mobiele installaties
Voor onze kunst- en techniek objecten gebruiken we een accupakket wat door zonnepanelen wordt opgeladen. We hebben twee eenvoudige laders voor 20A en twee stuks voor 30A. Ze kunnen 12 of 24 Volt accu’s laden.
Deze solar acculader is een veel eenvoudiger apparaat dan de net omvormers. Bovendien hebben we een heel voordelige versie gekocht. Onze ervaring met andere soorten goedkope power regelaars leert dat soms het aangegeven vermogen een theoretische piek betreft van één van de componenten, waardoor je het apparaat in de praktijk veel minder mag belasten dan aangegeven. We denken dat we op elke regelaar probleemloos twee van onze panelen kunnen aansluiten, maar niet veel meer.
Met deze opstelling willen we mobiele kunst technologie objecten bouwen, die dan worden aangedreven met circulaire energie. Het wordt een uitdaging om de onderdelen te vinden en samen te stellen.