De Prusa Mini inclusief kleinmaterialen leveren we als deel van onze projecten, zie ook deze pagina: https://junioriot.nl/3d-printer/
Onze ervaring is dat deze printer goed ingezet kan worden voor educatief gebruik. Met weinig tot geen toezicht kunnen leerlingen zelf met de printer aan de slag, soms zelfs al vanaf 7 jaar.
Aanschaf van de Prusa Mini+ voor jouw schoolproject
Graag leveren we aan scholen als deel van onze projecten. De levering is dan klaar voor gebruik: op locatie, inclusief glad printbed, filament sensor, montage, installatie, bijbehorende kleinmaterialen (waaronder de aceton en de juiste schoonmaak alcohol) en filament.
De levertijd is volgens de fabrikant meestal ruim 2 maanden. Wij kunnen doorgaans per direct met jouw project starten door een printer in te zetten uit onze eigen voorraad. Deze printer wordt dan overgenomen door de school.
Voor thuisgebruik verwijzen we je naar de website van Prusa: https://shop.prusa3d.com/en/3d-printers/994-original-prusa-mini.html. Zelf regel je montage, installatie en extra materialen.
Onderhoud en troubleshooting
Elke machine heeft een zekere aandacht nodig, en zeker op een school is dat belangrijk. Een 3D printer kan een gevoelig apparaat zijn, waar meestal veel moet worden ingesteld om deze goed te gebruiken.
De Prusa Mini 3D printer stelt zichzelf in bij iedere print. Dat vereenvoudigt het gebruik, en daardoor valt het onderhoud aan de machine erg mee. We hebben enkele printers die we twee keer per week naar een van onze scholen brengen, waar dan tot wel 400 kinderen bezig zijn met de 3D print lessen. In zo’n periode wordt de machine erg intensief gebruikt, en één of twee keer per maand vraagt de printer dan een beetje extra aandacht. Bij een printer op een vaste locatie is dit naar verwachting minder vaak.
Wanneer we voor ons project bij jou op school zijn, kunnen we jouw 3D printer een beetje extra aandacht geven. Omdat daar niet altijd tijd voor is, maak je als school zelf ook kennis met deze vaardigheden. Zo leren we elkaar in deze rol aan te vullen.
Lees meer over het oplossen van enkele problemen: https://junioriot.nl/prusa-mini-troubleshooter/
Lesaanpak, inspiratie en voorbeelden
We leren de leerlingen zelfstandig te werken. Het is belangrijk om de machine goed te kunnen bedienen, en daarvoor kunnen ze een 3D Print Certificaat verdienen.
Ontwerpen doen we in TinkerCad, maar daarin kan je jouw eigen keuze maken, We geven inspiratie om de leerlingen te activeren om zelf een ontwerp te maken of een uitdaging op te lossen. Basisopdrachten leg ik uit aan de hand van een ontwerpvoorbeeld, maar daarna is het belangrijk om meer bewegingsruimte te maken in de opdrachten. Ontwerpen wordt dan een uiting van de eigen creativiteit.
Voorbeeld opdrachten: Een blokje met je naam er op, een sleutelhanger met een gaatje, een lettertoren, letters die samen een 3D vorm maken, een ketting met een slange kop- en staart. Kinderen helpen elkaar graag met het realiseren van de ontwerpen. Voor sommige kinderen is het even wennen om echt zelf zo’n ontwerp projectje te realiseren.
Spelenderwijs leren we ook heel veel hoe je met de computers om gaat. Tekening exporteren en downloaden, een file format kiezen, bestanden verplaatsen en bewerken. Er zijn altijd wel een paar kinderen die dit sneller oppakken, en deze geven de vaardigheid door aan de rest van de groep. Als leerkracht neem je al snel je afstand – je ziet dan dat het goed gaat.