bron: IT=Alkmaar
Op de werkplaats van Junior IOT ervaren jongeren van 7 tot 17 jaar (juniors) de technologie van vandaag. De omgebouwde Star Wars-bus, achter op het evenemententerrein naast Hal25, is een zinnenprikkelende omgeving waar kinderen zich kunnen uitdagen met ontwerpen, programmeren, solderen, Arduino, 3D-tekenen, 3D-printen, elektronika of mechatronica. Marco van Schagen is de bedenker, oprichter en drijvende kracht achter de creatieve broedplaats. Met veel enthousiasme laat hij de Alkmaarse jeugd kennismaken met techniek en daagt hij ze uit op intellectueel vlak. We spraken deze gedreven Alkmaarder over zijn grote passie.
Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Marco van Schagen. Ik heb twintig jaar in de IT gewerkt, waar ik me bezig heb gehouden met e-commerce en big data, nog lang voordat deze termen bestonden. Altijd was ik aan het troubleshooten, nieuwe wegen vinden en innoveren. Na een aantal jaar in het bedrijfsleven (bedrijfsdata en applicatiebouw) ben ik even zoekende geweest naar wat ik verder wilde. Ik heb toen de stap gezet om naast IT ook ‘maakonderwijs’ erbij te proberen. Na nog een aantal jaar op beide gefocust te hebben, heb ik afgelopen jaar gebruikt om te bewijzen dat ik met de technologielessen die ik zelf heb ontwikkeld inderdaad ingehuurd kan worden door scholen. Een moeilijke wereld, want scholen hebben er vaak het budget niet voor en technologielessen staan ook meestal niet bovenaan. Toen kwam corona er ook nog overheen.
De eerste scholen die mij inhuurden waren een basisschool en een MBO met keuzevakken als ‘programmeren met de microprocessor’. Daar heb ik mijn lessenserie gegeven. Het MBO is op een gegeven moment mijn lessen met hun eigen leerkrachten gaan geven. Zij hebben mijn lessen dus overgenomen, maar ik vond dat prima, want ik wilde toch liever naar de basisscholen. Daarbij wordt mijn doelstelling om zoveel mogelijk mensen met technologie in aanraking te laten komen hier heel goed mee bediend. Als ondernemer mopper je wel, maar dit was op dat moment precies goed.
Nu lukt het om via onderwijssubsidies jaarprogramma’s neer te zetten bij enkele basisscholen in Limmen, Heerhugowaard, Zwaag en Alkmaar. Dat gaat goed. We doen echt nieuwe dingen en zien de kinderen op een andere manier groeien. We zien blije kinderen en blije docenten. Ook zijn we het W&T-cafe begonnen, waar we leerkrachten van de basisschool iedere maand helpen om ook op school te beginnen met wetenschap en technologie. Dit levert geen geld op, maar mijn maatschappelijke doelstelling wordt er wel mee bereikt.”
Wat is er fijn aan het werken en ondernemen in Alkmaar?
“Ik ben een geboren en getogen Alkmaarder. Mijn vrouw komt uit Amerika. Ik heb haar vijfentwintig jaar geleden gewoon op een verjaardagsfeestje in Alkmaar ontmoet. We hebben op diverse adressen in de stad gewoond en zijn op een gegeven moment naar heel ver verhuisd, naar Heerhugowaard. Na een jaar zijn we alweer teruggekeerd naar Alkmaar. Het moet gewoon Alkmaar zijn.
Wat ik zou typeren als een echte Alkmaarse ondernemerseigenschap is doen en doorzetten. Tegelijk is er op bestuurlijk niveau een hele hoge ‘ik wil ook wat zeggen’-factor, waardoor dingen vaak ook niet gebeuren. Een echte Alkmaarse ondernemer is daardoor getraind en is bestand tegen deze tegenwind.”
Wat is je favoriete plek in Alkmaar? Stel dat de maatregelen weer versoepeld worden, waar kunnen we je dan als eerste verwachten?
“In mijn werkplaats op de zaterdagmiddag. Het emotioneert me als ik eraan denk. We zijn nu een paar maanden dicht; we hebben de spullen met de juniors meegegeven en zij zijn thuis aan het werk. Deze plek moet weer bruisen. Mijn favoriete plek in Alkmaar is dus zonder twijfel het terrein bij Hal25. Of nog specifieker; mijn eigen Star Wars-bus op het terrein! De extra lange Belgische stadsbus die door Disney is omgetoverd tot Star Wars-bus, de enige in de Benelux. Binnenin hebben we er een spannende werkplek gebouwd die enorm tot de verbeelding spreekt.
Daarnaast ga ik op zaterdagochtend graag de markt op om even naar de groene slager te gaan, bij de lokale bakker binnen te stappen en een bloemetje te halen bij de bloemist. Dit ben ik gaan doen omdat we in deze tijden elkaar kunnen helpen. Ook als alles weer ‘normaal’ geworden is blijf je me hier zien en drink ik daarna graag een kop koffie om de hoek. Gewoon lokaal, in Alkmaar.”
Welke kansen zie je nog in Alkmaar? Wat kunnen we doen om de stad nog aantrekkelijker voor talent te maken?
“De mensen met wie wij in aanraking zijn, zijn heel enthousiast, maar technologie als onderwerp in het onderwijs lijkt wel het eerste bijgerecht dat vergeten wordt. Werken aan technologietalent voelt soms als een spannende, moeilijke, eenzame strijd tegen de molens. Dingen als waar ik mee bezig ben, ontstaan niet zo makkelijk. In mijn eigenwijsheid ben ik heel hard bezig om dit te doen. We zouden dit meer vanuit de banenmarkt en de IT moeten opstarten om ook de connecties te leggen met de IT-wereld en de rest van de wereld.
De opgroeiende, aanstormende jongeren kunnen we op tijd wakkerschudden om aan te sluiten. Daar ben ik mee bezig. Ik doe dat graag. Maar het kost een paar jaar voordat zo iemand dan de markt bestormt. Daar zouden we dus nog wat aan kunnen doen. De jeugd is de toekomst voor de Alkmaarse IT-sector. Ik ben alvast begonnen!”
bron: https://itisalkmaar.nl/marco-van-schagen-iot-bus/