Leeftijd: 10 tot 88 jaar  –  Duur: 60-90 minuten  –  Level: gevorderd!  –  SLO: 45, 54, 55  –   Skills: Zelf ontdekken, programmeren.

Artiest: Bas.

Deze oefening kan je zelfstandig proberen nadat je de Neopixel hebt leren kennen in: Arduino Nepixel Lichtstokje – en als je écht toe bent aan een uitdaging met Microprocessors. Let op: het programmeren van de Attiny is lastig en gaat niet via de USB zoals je met de Arduino Nano bent gewend.

Hierna kan je ook deze proberen: Neopixel Harry

De eerste stap: Attiny in de ready made batterijhouder

Ik moet altijd lachen als iemand ons komt vertellen dat ze een onderdeel hebben gebruikt voor “eigenlijk iets anders dan waarvoor het was bedoeld”. Bas heeft bedacht dat je de DS1302 RTC module kunt gebruiken als batterijhouder voor de Attiny.

Het RTC bordje heeft een plek voor de Attiny, je moet alleen eerst de andere, goedkope chip er uit halen. Dan past de Attiny er zo in! Je hebt op dit bordje al vier pootjes waar je direct iets aan kunt hangen – en als je het crystal van het bordje verwijdert dan heb je er zelfs zes!

Verder heb je nodig:

Het is een uitdaging om de Attiny te programmeren, daar zal je wellicht elkaars hulp voor nodig hebben. De Neopixel kan op een bordje zitten, of je neemt een losse waar je de snoetjes op monteert.

Bas vertelt dat je de standaard Adafruit Neopixel bibliotheek kunt gebruiken. De voorbeelden die daarbij horen geven een mooi resultaat. Je moet dan nog wel de 16000000 veranderen in 80000000, kijk even in het plaatje:

En dan kan je zomaar je eigen portable licht-ding maken!

 

De tweede stap: de onafhankelijke Attiny Neopixel

Voor een vervolgstap kijk je op: Neopixel Harry