Deze lasercutters koop je bij FabCreator.
Let op: Deze machine wordt niet door Junior IOT geleverd. We verwijzen je graag door naar onze leverancier.
De FabCore lasersnijder van FabCreator
Vanaf medio 2021 hebben we onze lasersnijder bij Junior IOT. We zochten een robuste, betrouwbare en vooral inherent veilige machine die gewoon achterin de auto mee kan naar scholen en evenementen. Het bedrijf FabCreator heeft de FabCore ontwikkeld, een compacte machine die daar precies bij past. Het apparaat is in het eerste jaar al heel veel met ons op pad geweest, en we hebben in dat jaar zelfs nog niet eens de spiegels hoeven af te stellen.
Bij het incidenteel gebruik van deze machine in onze workshops op de scholen telt dat als workshop met materiaalverbruik. Materiaalkosten zitten in verbruik van hout en ander materiaal, maar ook in het vervangen van het filterpakket. Bij rustig verbruik wordt het filterpakket twee tot vier keer per jaar vervangen, een pakket kost 400-500 euro.
Voor een indicatie hoeveel we de machine gebruiken tellen we de tijd dat de laserbuis echt aan staat: bij ons is dat circa 80 uur per jaar. Een andere manier om te vertellen of dat veel is, is dat we zien dat het bed duidelijke, stevige gebruikssporen laat zien over de gehele oppervlakte, de machine wordt lekker veel gebruikt!
Onze set bestaat uit:
- De FabCore Lasersnijder + een reserve laserbuis
- Active Chiller
- Compact filter + een extra set filter cardridges
- Afzuiging naar buiten (reserve)
- Air assist
- Licenties
Met daarbij nog
- Laptop
- Demonteerbare wagen door Junior IOT
- CO2 blusser
De onderdelen uit deze set kan je zelf bestellen bij FabCreator. Daar krijg je een passende offerte, denk daarbij aan een prijs van 5.000 voor de lasersnijder, en 9.000 euro voor een complete set zoals wij hem gebruiken. Kijk voor details op: https://www.fabcreator.com/fabcore
De laptop komt uit onze eigen werkplaats. De wagen waar de lasersnijder op staat hebben we zelf gebouwd, om hem in onderdelen in de auto mee te kunnen nemen. We hebben aan de lasersnijder daarvoor enkel wat stevigere voetjes gemonteerd. FabCreator maakt een mooiere kast, die goed geschikt is voor het onderwijs.
De laser snijdt met 10 tot 12 mm per seconde prima door 3 of 4 mm multiplex. Kies in de bouwmarkt dan de lichtgekleurde versie.
Extra mooi plaatmateriaal is 3 mm dik plaatmateriaal van de Arnhemse Fijnhouthandel, bijvoorbeeld https://webshop.af.nl/index.php?route=product/product&path=78_85_86&product_id=350 – we gebruiken daarbij dit zaagschema: DownloadPDF laserplaatjes 50×30 – update medio 2022, de ontwikkelingen in de wereld veroorzaken dat de prijzen voor dit materiaal enorm zijn gestegen
FabCreator vertelt welke materialen goed werken, en welke je beter niet kunt gebruiken: https://www.fabcreator.com/nl/materials
Noem bij FabCreator gerust onze naam! Wellicht kunnen we dan ook een introductieles voor jullie verzorgen om de leerlingen kennis te laten maken met de machine.
De Mini Crafty lasersnijder van FabCreator
In 2022 introduceert FabCreator de budget-vriendelijke en toch robuste Crafty lasersnijder. Onze materialen van 30×60 cm passen gewoon in de machine, terwijl het werkgebied net iets kleiner is.
De compacte machine is goed te verplaatsen, en is uitermate geschikt voor school-, hobby-, en thuisgebruik. Met een passieve koeler en een klein filter reken je op een aanschafprijs van zo’n 5.000 euro.
Ook bij deze machine zijn absoluut geen consessies gedaan aan de bouwkwaliteit en de veiligheidssystemen, waardoor deze goed toepasbaar is voor ons publiek. Lees hieronder meer over onze eisen over de veiligheid.
Het is helemaal niet moeilijk om een lasersnijder te gebruiken
Werken met de lasersnijmachine is voor de basisschool kinderen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In één keer leren ze van elkaar hoe ze een sleutelhanger maken. Hier leggen ze het even uit:
Demo door Casper
Casper demonstreert in één minuut een speciale toepassing voor de lasersnijder.
De lasersnijders van FabCreator zijn veilige machines voor alle gebruikers
De lasermachines die wij gebruiken zijn veilig voor alle soorten gebruikers. De fabrikant in Nederland heeft de machines ontworpen met ‘overlappende veiligheid’ op elk gebied. Deze machines voldoen aan de ‘class 1’ normering, wat betekent dat de machine veilig is voor alle vormen van bediening door alle gebruikers. Voor de regels kijk je bijvoorbeeld op https://www.lasermachinesafety.eu/
Het gaat bij veiligheid niet alleen om de ‘class 1’ stikker, we beoordelen ook of de machines echt een veilig gebruik afdwingen!
Niet elke andere machine is zo veilig – beoordeel dit zelf
Het is belangrijk om hier wat meer over te zeggen. Je zou denken dat elke machine die in Nederland verkocht wordt ook veilig is. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend. In een lasersnijmachine zitten erg gevaarlijke onderdelen. De juiste veiligheid vraagt om een goed ontwerp, en voor actieve veiligheid zijn duurdere onderdelen, meer bekabeling, meer montage nodig. Tegelijk zoekt de markt naar lagere prijzen, met daardoor machines die we niet graag in een schoolomgeving willen zien.
- Lasersnijders die vrij zijn te gebruiken door studenten en bezoekers, moeten voldoen aan ‘class 1‘ regels. De machine die écht aan deze norm voldoet is dan zo gebouwd dat geen veiligheidstraining nodig is, en geen speciale brillen of andere hulpmiddelen gebruikt hoeven te worden om deze veilig te kunnen bedienen. De machine is zo ontworpen dat deze op elk moment controleert dat alle veiligheden in tact zijn. Door het juiste ontwerp wordt voorkomen dat door een mankement, of door de gebruiker, één van de veiligheden kan word omzeild. Dit zijn de machines die we in de school willen hebben.
- Machines met ‘misschien class 1’ zijn minder geschikt. Soms zit er een class 1 sticker op, maar bij een strenge beoordeling ontdekken we toch onzekerheden. Deze machines zijn niet geschikt voor oons type gebruik.
- Machines die volgens de mildere ‘class 4‘ norm zijn gebouwd, mag je ook gewoon kopen. Maar, let op: Een eenvoudig gebouwde machine zal in de regel zijn gebouwd met mildere gebruikseisen. Dan geldt de ‘class 4’ norm. Voor voldoende veilig gebruik van deze class 4 machines moet elke gebruiker een veiligheids training volgen, PBM gebruiken om de kans op persoonlijk letsel te verminderen, en bovendien wordt aangegeven in de ruimte dat PBM verplicht zijn. Daarmee mogen deze machines niet zomaar door leerlingen en studenten worden gebruikt. Bovendien moet de ruimte met de machine actief zijn beschermd tegen onbevoegd gebruik. De ruimte moet zijn voorzien van duidelijke ‘gevaar’ markeringen. Deze machines zijn enkel bedoeld voor een industriële omgeving.
Door onduidelijkheid bij de handhaving en onbekendheid met de regels gaat het makkelijk verkeerd. We hebben in een universitaire omgeving lasersnijmachines gevonden met een ‘class 4′ markering, die door iedereen gebruikt kunnen worden, in een ruimte die vrij toegankelijk is. Dit is nadrukkelijk niet de bedoeling – en het is de vraag wie in zo’n situatie verantwoordelijk is voor eventueel letsel.
In deze tijd kan je als consument voor een paar honderd euro vrij gemakkelijk een eenvoudige machine importeren waarbij zelfs de meest basale veiligheid ontbreekt. Met aanpassingen kan je als gebruiker dan zelf ‘een beetje’ een miskend gevoel van veiligheid toevoegen. Voor thuisgebruik zijn dat dan populaire machines – en hierbij kiest de gebruiker bewust of onbewust voor een risicovolle situatie. Hierbij zou je alle extra maatregelen moeten nemen als bij een class 4 machine.
Ook bij Nederlandse leveranciers zijn in onze markt voordelige modellen beschikbaar, die vooral ontworpen zijn om een laag prijspunt te bereiken. Het blijkt helaas belangrijk om als gebruiker (en als wederverkoper) bewust mee te kijken of de veiligheid van een lasersnijder past bij jouw manier van werken met publiek. Je moet echt zelf onderzoeken of een machine geschikt is om door leerlingen te worden bediend.
We hebben in de afgelopen jaren op de scholen een aantal commercieel verkrijgbare machines gezien die door de (onderwijs-) leverancier als ‘class 1’ worden gestickerd, maar dat eigenlijk niet zijn. De veiligheid komt ter discussie als bijvoorbeeld de omkasting van laserbaar kunststof is, omdat de laser daar doorheen kan komen. Soms kan de klep wiebelen, of op andere manieren kan een opening ontstaan waardoor de laser niet meer ‘enclosed’ is. Een interne beveiliging bestaand uit enkel een veiligheidsswitch geeft in de regel een onvolledige veiligheid. Bij zulke machines is het ons onduidelijk of de inkoper, de school, de fabrikant of de wederverkoper aansprakelijk gesteld moet worden voor verkeerd gebruik. Daarom vinden we het essentieel dat je zelf inspecteert of deze machines voldoen.
Onze FabCore en Crafty van FabCreator zijn lasersnijders die wel overtuigend voldoet aan de class 1 normen en eisen. Met overtuigende en dubbele maatregelen is er geen twijfel dat deze beide ruimschoots voldoen aan de class 1 eisen die je moet stellen aan de lasersnijders die op school door de leerlingen worden gebruikt.
- De eerste check is de zichtbare Class 1 aanduiding op de machine
- De laserstraal is zichtbaar door de rode stip, welke bovendien in het hele laserpad deel is van de laserbundel.
- De kast is van overtuigend solide materiaal. Doordat dit materiaal niet doordringbaar is met de laser is er een extra veiligheid als er iets anders in de machine mis zou gaan.
- De deur overlapt ruim met de degelijke behuizing, waardoor de laser bij onverwachte problemen toch op geen enkele manier naar buiten kan.
- De deursensors zijn dubbel uitgevoerd. Ze hebben merkbaar een extra beveiliging; we zien dat de machine bij het inschakelen vraagt de klep opnieuw te sluiten – waarbij wordt afgedwongen dat de beveiliging nooit ‘omgebouwd’ kan worden. We zien ook dat je beide sensoren tegelijk moet laten schakelen, en de machine blijft in de veilige stand (laser uit) als de deur niet op de juiste manier dicht gaat.
- Het is niet mogelijk de machine op eenvoudige manier te foppen om met de deur open toch de laser aan te krijgen. Dit wordt geregeld door een losse schakelcomputer in de machine, en daarmee is deze functie los van de software-settings in de eigenlijke controller.
Het is goed om deze eigenschappen eens te vergelijken met andere machines. Bij twijfelgevallen raden we aan een ander model te kiezen.