Extra soldeer-uitdagingen nodig?

Sommige leerlingen raken op eigen snelheid heel snel door alle oefeningen. Als je goed kijkt zie je bij elke oefening wel verbreding en verdieping. Maar toch: extra uitdaging kan handig zijn.

Let op: we helpen niet. Kinderen hebben eerst onze gewone opdrachten afgemaakt. Ze zijn nu goed in zelf ontdekken, overleggen en uitzoeken. Ze kennen de basismaterialen. Om dit te benadrukken helpen we de kinderen dus niet echt bij deze extra oefeningen.

Lichtkaartje

Bij de start van onze Junior IOT Energie Challenge hebben de bewoners van Alkmaar in twee dagen wel 3.000 batterijlampjes gemaakt. Het was een fantastisch mooi gezicht toen al deze lampjes in het donker door de stad gingen wandelen!

Pas op het gevaar, het lijmpistool is erg heet. De hete lijm blijft daarbij vastzitten aan de vingers. Het helpt niet om je hand weg te trekken. De stap met het lijmpistool wordt daarom door je meester of juf gedaan.

Op de achterkant van het kaartje staat de uitleg van onze Junior Energie Challenge. In schooljaar 2022/23 mag iedereen tot 17 jaar meedoen!

 

Overdreven LED soldeerkunst

Dit is gewoon hetzelfde, maar meer! En dit is een creatieve oplossing voor de regel dat de kids maar één batterij mee mogen.

   

 

Overdrijven kan ook op een PCB!

We laten de kinderen eerst keurig hun werkje afmaken. Daarna vragen we of het ook echt werkt – 9 op de 10 keer vertellen ze dat ze alleen de pootjes nog hoeven te solderen. Oeps, zitten de leds wel goed om?

De volgende keer mogen ze gerust een nieuwe maken. Wederom een leuke oplossing voor de regel dat elk kind per keer maar één batterij gebruikt.

 

Sleutelhanger licht printplaat ding

Idee: half PCB, gat erin (want sleutelhanger) en dan monteer je een  batterij houder, 3 drukknoppen en multicolor led voorop: voilá – sleutelhanger lampje.

 

Batterijgrijper met ijzerdraad – wearables

 

 

Trilmotor op de batterij

Bij onze spullen zie je ook wat trilmotors. Deze zitten ook in een telefoon, die zorgen ervoor dat je telefoon trilt als je een berichtje krijgt. Zorg nu dat iedereen een trilmotor heeft.

Daaraan zitten twee draden, zwart en rood, of blauw en rood. Dat zwart en rood, of blauw en rood is plastic, en daar gaat stroom niet doorheen. Gelukkig hebben we aan het eind van de draden ook glimpuntjes die we straks makkelijk kunnen solderen.

Maak nu van de twee draden een hartje zodat de glimpuntjes bij elkaar komen. Dat is best even lastig. Als de glimpuntjes bij elkaar zijn, dan schuif je de batterij ertussen. Het ene glimpuntje op de plus van de batterij, en het andere glimpuntje op de andere kant. Wie voelt er al een tril? Help elkaar even.

 • Aan de trilmotor zit een plakkertje. Haal de folie eraf. Plak nu de trilmotor; op het zwart van de batterijhouder; met de draadjes in de richting van de scherpe puntjes waar je ze aan vast wilt solderen.

 • Pak met je eerste hand het werkje vast.
 • Grijp met je tweede hand een snoertje van de trilmotor, en breng het glimpuntje van het snoertje naar de plek waar je het wilt vast solderen.
 • Met je derde hand pak je de soldeerbout als een pen.
 • Met je vierde hand pak je het soldeertin als een pen –

Hoeveel handen heeft iedereen? En als je samenwerkt? Kies een helper die bij een soldeerbout zit. In de batterijhouder zit geen batterij, anders zou de trilrobot tijdens het werk al gaan dansen. We leggen het nog eens rustig uit:

 • Met je eerste hand pak je je werkje – met je tweede hand breng je het snoertje naar de goede plek.
 • Met je derde hand pak je de soldeerbout als een pen – de helper pakt de soldeerbout vast als een pen. De helper zet de soldeerbout nu op de plek war het snoertje vast gesoldeerd moet worden. Laat de soldeerbout daar staan tot het opwarmt (een-twee-drie). De soldeerbout blijft daar rustig staan.
 • Met je vierde hand pak je het soldeertin als een pen – de helper laat de soldeerbout netjes op het werkje en brengt nu ook rustig het soldeertin naar het pootje. Er komt een klein rookwolkje. Mooi, de vierde hand beweegt weer terug, en de derde ook.
 • De eerste twee handen houden alles even op z’n plek tot het genoeg afkoelt. Nu zit het vast.

Probeer maar eens of het werkt?

(battle van de trilrobots bij basisschool Atalanta, zie ook https://junioriot.nl/trilrobots-the-movie-atalanta/)

 

Trilrobot met een schakelaar

Uitdaging. Om je trilrobot aan- en uit te zetten kan je ook hier een schakelaar gebruiken. Dit hoeft niet, maar het is wel extra leuk om te doen! Je doet dit op dezelfde manier als bij het lichtje met een schakelaar. Help elkaar maar even.

Zelf verder bouwen? Battle van de trilrobots?

Als er tijd over is, dan kunnen jullie elkaar helpen om je werkjes verder af te maken.

Uitdaging 1. Bedenk ook eens een eigen ontwerp. Misschien prik je nog wat losse ledjes op je trilrobot. Je kunt je trilrobot ook versieren. Of ombouwen tot een echt lieveheersbeestje. Met meerdere trilrobots bij elkaar kan je samen een robot dans battle maken.

(de dans van de trilrobots, in de Star Wars bus van Junior IOT)

Uitdaging 2. Plak je trilrobot op een omgekeerd plastic bekertje. Maak een gaatje in de beker en steek daar een stift in. Zet je apparaat op een vel papier, en kijk of je tekenmachine ook echt werkt!

 

Bibber spiraal op een PCB

Hier kunnen de leerlingen echt wel een tijdje mee aan de slag. Dit is niet voor de hele klas, maar alleen voor dat ene groepje die vooruit wil werken.

Nodig:

  • rolletje dik ijzerdraad (max 1,2 mm dik)
  • rolletje iets dunner ijzerdraad
  • handige tangetjes (de handige vakdocent heeft er misschien een paar)

Niet iedere vakdocent heeft dit ijzerdraad. Bij de Action haal je een rolletje. Het moet wel glimmen anders is het lastig te solderen. Dun draad soldeert bovendien beter omdat je daarvoor minder warmte nodig hebt. Bij dit ijzerdraad is het handig om het stukje wat je gaat verbinden eerst even voor te vertinnen.

Laat ze de Schrikspiraal maken op een protoboard: Dit is een mooi voorbeeld door Meester Duco. Misschien heeft jouw school nog een paperclip of een stukje ijzerdraad over, dan kan jij dit ook. Je hebt al geoefend met een printplaat, kijk daarvoor op deze pagina: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat/

 

Sieraden met licht – wearables

Laat ze een sierraad met leds maken middels batterijhouder en 2 ijzerdraadjes waartussen leds gesoldeerd worden.

Basis sierraad: gebruik dik (1.2 mm) ijzerdraad, en dan:

 • maak 1 ring, soldeer aan de 2 buitenste pootjes van de batterij houder.
 • Maak 1 kleinere ring, soldeer aan middenpoot batterij houder.
 • Leds ertussen.
 • Klaar

Sport logo met leds

Laat ze het logo van AZ dan wel AJAX buigen en solderen op protoboard met leds eronder. Kunnen ze heus wel, en succes verzekerd.

 

Kerstboom

Soms hebben we op de lasersnijder wat houten kerstbomen gemaakt. Puzzel even welke onderdelen in welke vakjes passen. Welke kleuren leds passen bij elkaar? Ontwerp je eigen circuit om de verbindingen te maken. Zo gaan precies de lichtjes aan die jij wilt!

Politie auto

Heel af en toe hebben we een RGB politie auto. Deze maken we dan met onze lasersnijder. Dit is een super simpele, maar heel effectieve oefening om te laten zien wat jij kan!

Moederdag hartje

Paashaas met lichtgevend eiermandje

 

 

Een doormeetlichtje van meester Duco

Meester Duco vertelt: “Mijn eigen doormeet lampje heb ik vroeger op de LTS gemaakt. Dit lampje heb ik nu al 40 jaar, en ik gebruik hem nog steeds”

 

 

Voor de wat oudere kinderen….

Eeuwige slinger?

Een lastig project met transistor, een dubbele wikkelmagneet en een gewone magneet. Meester Marco heeft deze 40 jaar geleden gemaakt, en we bedenken even hoe het met moderne dingen ook lukt.

Knipperlichtje

Deze maak je op een prikbordje. De spulletjes moeten we dan nog even organiseren.

 

Ingewikkelde knipper geluidmachine

Deze maak je op een prikbordje. Niet elke vakdocent heeft de spullen daarvoor bij zich. Met een 8 Ohm speakertje vertalen we het knipperlichtje naar geluid.

Multi-kleur aanraak licht

Dit is een variatie op de mensenketting. Duco: Ik denk dat je met 1 transistor met open basispoot 1 kleur van je multicolor led kan tunen door de basis aan te raken… Meer druk met de vinger= meer kleur.

Drukknop licht MORSE ontcijfer spel

Met een PCB, drukknop en led maak je jouw lichtmachine. Zoek op het internet een Morse alfabet. De ene leerling zendt een geheim woord als boodschap, andere leerlingen ontcijferen die. De winnaar is wie het eerst het woord goed heeft.

Frankenstein speelgoed

Frankenstein is een mens wie van verschillende onderdelen in elkaar is gezet. Het is interessant om te weten waar die ‘restjes’ van andere mensen vandaan komen, maar daar gaat het nu niet om.

Neem van huis een oud speelgoedje mee. Dit kan je ook halen bij de kringloop, en officieel zijn we het niet eens met speelgoed afpakken van je broertje. Het speelgoed pas je aan… door er lichtjes in te maken. bij een dino maak je hier misschien oogjes in, bij een auto maak je er mooie lampjes op.