Extra soldeer uitdagingen nodig?

Sommige leerlingen raken op eigen snelheid heel snel door alle oefeningen. Als je goed kijkt zie je bij elke oefening wel verbreding en verdieping. Maar toch: extra uitdaging kan handig zijn.

Let op: Kinderen hebben eerst onze gewone opdrachten afgemaakt. Ze zijn nu goed in zelf ontdekken, overleggen en uitzoeken. Ze kennen de basismaterialen. Om dit te benadrukken helpen we de kinderen dus niet echt bij deze extra oefeningen.

Zorg ervoor dat een groepje zeker één of twee weken aan elke oefening werkt.

Overdreven LED soldeerkunst

Dit is gewoon hetzelfde, maar meer! En dit is een creatieve oplossing voor de regel dat de kids maar één batterij mee mogen.

   

 

Overdrijven kan ook op een PCB!

We laten de kinderen eerst keurig hun werkje afmaken. Daarna vragen we of het ook echt werkt – 9 op de 10 keer vertellen ze dat ze alleen de pootjes nog hoeven te solderen. Oeps, zitten de leds wel goed om?

De volgende keer mogen ze gerust een nieuwe maken. Wederom een leuke oplossing voor de regel dat elk kind per keer maar één batterij gebruikt.

Bibber spiraal op een PCB

Hier kunnen de leerlingen echt wel een tijdje mee aan de slag. Dit is niet voor de hele klas, maar alleen voor dat ene groepje die vooruit wil werken.

Nodig:

    • rolletje dik ijzerdraad (max 1,2 mm dik)
    • rolletje iets dunner ijzerdraad
    • handige tangetjes (de handige vakdocent heeft er misschien een paar)

Niet iedere vakdocent heeft dit ijzerdraad. Bij de Action haal je een rolletje. Het moet wel glimmen anders is het lastig te solderen. Dun draad soldeert bovendien beter omdat je daarvoor minder warmte nodig hebt. Bij dit ijzerdraad is het handig om het stukje wat je gaat verbinden eerst even voor te vertinnen.

Laat ze de Schrikspiraal maken op een protoboard: Dit is een mooi voorbeeld door Meester Duco. Misschien heeft jouw school nog een paperclip of een stukje ijzerdraad over, dan kan jij dit ook. Je hebt al geoefend met een printplaat, kijk daarvoor op deze pagina: https://junioriot.nl/circuit-op-printplaat/

 

Sieraden met licht

Laat ze een sierraad met LEDs maken middels batterijhouder en 2 ijzerdraadjes waartussen LEDs gesoldeerd worden.

Basis sierraad: gebruik dik (1.2 mm) ijzerdraad, en dan:

  • maak 1 ring, soldeer aan de 2 buitenste pootjes van de batterij houder.
  • Maak 1 kleinere ring, soldeer aan middenpoot batterij houder.
  • Leds ertussen.
  • Klaar

Sport logo met leds

Laat ze het logo van AZ dan wel AJAX buigen en solderen op protoboard met LEDs eronder. Kunnen ze heus wel, en succes verzekerd.

Kerstboom

Soms hebben we op de lasersnijder wat houten kerstbomen gemaakt. Puzzel even welke onderdelen in welke vakjes passen. Welke kleuren LEDs passen bij elkaar? Ontwerp je eigen circuit om de verbindingen te maken. Zo gaan precies de lichtjes aan die jij wilt!

Politie auto

Heel af en toe hebben we een RGB politie auto. Deze maken we dan met onze lasersnijder. Dit is een super simpele, maar heel effectieve oefening om te laten zien wat jij kan!

Moederdag hartje

Paashaas met lichtgevend eiermandje

 

Een doormeetlichtje van meester Duco

Meester Duco vertelt: “Mijn eigen doormeet lampje heb ik vroeger op de LTS gemaakt. Dit lampje heb ik nu al 40 jaar, en ik gebruik hem nog steeds”

Eeuwige slinger?

Een lastig project met transistor, een dubbele wikkelmagneet en een gewone magneet. Meester Marco heeft deze 40 jaar geleden gemaakt, en we bedenken even hoe het met moderne dingen ook lukt.

Knipperlichtje

Deze maak je op een prikbordje. De spulletjes moeten we dan nog even organiseren.

 

Ingewikkelde knipper geluidmachine

Deze maak je op een prikbordje. Niet elke vakdocent heeft de spullen daarvoor bij zich. Met een 8 Ohm speakertje vertalen we het knipperlichtje naar geluid.

Sleutelhanger licht printplaat ding

Idee: half PCB, gat erin (want sleutelhanger) en dan monteer je een  batterij houder, 3 drukknoppen en multicolor led voorop: voilá – sleutelhanger lampje.

 

Multi-kleur aanraak licht

Dit is een variatie op de mensenketting. Duco: Ik denk dat je met 1 transistor met open basispoot 1 kleur van je multicolor led kan tunen door de basis aan te raken… Meer druk met de vinger= meer kleur.

Drukknop licht MORSE ontcijfer spel

Met een PCB, drukknop en led maak je jouw lichtmachine. Zoek op het internet een Morse alfabet. De ene leerling zendt een geheim woord als boodschap, andere leerlingen ontcijferen die. De winnaar is wie het eerst het woord goed heeft.

Frankenstein speelgoed

Frankenstein is een mens wie van verschillende onderdelen in elkaar is gezet. Het is interessant om te weten waar die ‘restjes’ van andere mensen vandaan komen, maar daar gaat het nu niet om.

Neem van huis een oud speelgoedje mee. Dit kan je ook halen bij de kringloop, en officieel zijn we het niet eens met speelgoed afpakken van je broertje. Het speelgoed pas je aan… door er lichtjes in te maken. bij een dino maak je hier misschien oogjes in, bij een auto maak je er mooie lampjes op.