Na een serie soldeerlessen is een basisschool er soms klaar voor om het zelf te doen. Met één of meerdere groepen/klassen laten de kinderen met hun eigen leerkrachten zien dat ze het best zelf kunnen.

Op 17 november 2021 was de Kerkuil zover. De groepers 8 welke normaal in drie verschillende blokken werken, mochten nu anderhalf uur lang, allemaal tegelijk, met hun juffen.

De kinderen zetten zelf de soldeerwerkplaats op, en zo laten ze zien dat ze het ook prima kunnen zonder onze vakdocent. Wat ze zelf al kunnen, dat leren ze nu ook aan de eigen leerkracht.

Dit keer hadden we als extra de Junior IOT kerstboom en de RGB politieauto. Ik vertel meestal één keer snel hoe je het monteert, en daarna proberen ze het zelf. Natuurlijk heeft elke mini techniekdag zulke extra opdrachten.

 

De kinderen leggen in deze filmpjes zelf uit welke kleuren leds kunnen samenwerken, en hoe je de schakelaar monteert:

 

Ook gaan de kinderen zelf aan de slag met de 3D printer. Ze helpen elkaar en bepalen zoals gebruikelijk zelf de volgorde. De coördinerende leerlingen leren misschien nog extra vaardigheden: filament wissel, 3D printer troubleshooting zonder gereedschap.

De leerkracht ontdekt dat de kids het prima zelf kunnen. De leerkrachten werken zelf ook mee. Soms ontdekt de leerkracht dat de soldeerwerkplaats vanaf nu een vaste plek moet krijgen in de klas. Juf Rinske legt het even uit:

De vakdocent kan nu wel op vakantie, of met pensioen ofzo. Zo doen we dat gewoon. Welke school doet nog meer mee?