Skip to main content
search

bron: Streekstad Centraal,  https://streekstadcentraal.nl/60167768-solderen-programmeren-en-doortrappen-jongeren-veroveren-alkmaar-tijdens-gps-challenge
— deze pagina houden we bij als reserve kopie —

Algemeen, 17 juni 2024

Solderen, programmeren en doortrappen: Jongeren ‘veroveren’ Alkmaar tijdens GPS challenge

Rook komt van de bout af, het gezicht staat in standje ‘concentratie’. De nog doorweekte 12-jarige Senn soldeert samen met zijn vriend Bram lampjes. “Dit vind ik het leukste.” Ze zijn net door weer en wind gefietst om zoveel mogelijk plekken op de kaart te veroveren. “We zijn opgesplitst en hebben door heel Alkmaar en zelfs Heerhugowaard gefietst om zoveel mogelijk punten te scoren.”

Ondertussen worden 3D kunstwerkjes gemaakt en op een open haard worden piccolinis gebakken. De deelnemers hebben genoeg te doen terwijl ze aan het wachten zijn op de uitslag van de jury. Zaterdagmiddag vond in HAL25 de finale plaats van de ‘GPS Challenge’ van Junior Internet of Things (IOT). (tekst loopt door onder de foto)

Met volle concentratie zijn 12-jarige Senn en Bram lampjes aan het solderen. (foto: Streekstad Centraal)

“Op tienjarige leeftijd beslis je onbewust al welke richting je op wil. Daarom moeten de kinderen dus eigenlijk al weten wat dit allemaal is”, legt Tijl Bouman van Junior IOT uit. Erg belangrijk volgens hem. “Zonder journalisten heb je geen media. Zonder verpleegkundige geen zorg. Als er te weinig technische mensen zijn loopt de hele maatschappij vast. Banken, de horeca, zorg, alles.” Daar ligt de missie van Stichting IOT Junior: jongeren kennis laten maken met de techniek. (tekst loopt door onder de foto)

Stichting Junior IOT wil jongeren kennis laten maken met techniek, dus ook alle broertjes, zusjes, vrienden en vriendinnen mochten meedoen met de challenge. (foto: Streekstad Centraal)

De deelnemers hebben de afgelopen weken zélf GPS-trackers gemaakt. Zo’n tracker ontvangt satellietsignalen en kan daardoor de locatie bepalen. Die locatie kan vervolgens via het internet gemeld worden en op een interactieve kaart zichtbaar gemaakt worden. De afgelopen zaterdagen waren de jongeren welkom bij de Junior IOT-bus op het buitenterrein van HAL25 in Alkmaar om te ontdekken hoe dat werkt, welke antenne ze nodig hebben en in welke gebieden de trackers wel of niet zichtbaar zijn.

Tijdens de finale van de challenge vertrokken de jongeren op de fiets of lopend de stad in. Op een digitale kaart is Alkmaar opgesplitst in verschillende vakjes. De zelfgemaakte GPS-trackers die de jongeren mee hebben, houden bij wie als eerste een vakje bemachtig (zie hoofdfoto). Op de kaart verschijnt dan de kleur van dat team en ieder veroverd vakje levert punten op. (tekst loopt door onder de foto)

Dit is zo’n zelfgemaakte GPS-tracker. De deelnemers krijgen punten voor het maken van de tracker, het begrijpen van de werking ervan, en voor het bemachtigen van zoveel mogelijk plekken op de kaart. (foto: Streekstad Centraal)

Bij terugkomst worden de deelnemers één voor één geïnterviewd door de juryleden. Daarbij wordt bekeken naar hoeveel plekken ze hebben veroverd, maar ook naar wat ze de afgelopen weken hebben geleerd en hoe ze hebben samengewerkt. Op basis daarvan wordt een score gegeven. Wat opvalt is het enthousiasme van de jongeren. De 12-jarige Mateo de Vos is daar een mooi vorbeeld van.

De 12-jarige Mateo de Vos is al jaren op de zaterdag bij de technieklessen. Hij vind het leuk om nieuwe dingen te leren en anderen te helpen. Tijdens de challenge was hij ook jurylid. (foto: Streekstad Centraal)

“Ik ben hier ooit gekomen en nooit meer weggegaan”, vertelt Mateo aan Streekstad Centraal. Al jaren is hij iedere zaterdag bezig met nieuwe dingen leren in de techniek bus en is voorlopig niet van plan om weg te gaan. “Als ik iets leer, wil ik er echt alles over weten en als ik het dan goed genoeg weet wil ik het anderen leren.” Hij heeft ter voorbereiding zestien trackers gemaakt voor vrienden en familie van de deelnemers die ook mee wilden doen.

Mateo was zaterdag opvallend genoeg niet alleen deelnemer, maar ook één van de juryleden. Want als iemand inmiddels verstand heeft van de GPS trackers dan is hij het. Maken, laden, programmeren en in de cloud zetten. Voor Mateo heeft het inmiddels geen geheimen meer.

Wethouder Anjo van de Ven was aanwezig om de winnaar bekend te maken. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen een plek hebben om hun talenten te ontwikkelen.” (foto: Streekstad Centraal)

Het was dan ook niet verrassend dat wethouder Anjo van de Ven bekend maakte dat Mateo de winnaar bleek van de challenge. Hij mag als eerste een prijs uitkiezen van de lange tafel vol technische gadgets. En kiest voor een soldeertang en laat die trots zien aan zijn oma. “Ik wist stiekem al dat ik ging winnen, maar ben erg blij mee”, zegt Mateo blozend.

Niemand ging naar huis met lege handen, want er waren genoeg prijzen voor iedereen. De challenge ging tenslotte niet om winnen, maar om leren over techniek en samenwerken. (foto: Streekstad Centraal)

Niemand ging naar huis met lege handen en mocht iedereen een prijs uitkiezen. “Soldeertangen, bling voor op je spaken of een robot, er is genoeg keuze voor iedereen”, krijgen de deelnemers te horen aan het einde van wat een geslaagde dag genoemd mag worden.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

De details van de challenge lees je hier: https://junioriot.nl/smart-city-map-challenge-2024/

Close Menu