Met de Junior IOT bus hebben we een bruisende en veilige omgeving waar leerlingen zelf hun weg vinden in de techniek van de 21e eeuw. Op woensdag 27 februari komt de wethouder “inspecteren” hoe dat bij ons werkt. Met trots laten we dan zien wat we doen en met welke scholen we samenwerken. Het wordt (zoals elke dag)  een heel speciaal programma.

Woensdag 27 februari

  • Leerling inloop is van 13.00 – 17.00
  • de wethouder van onderwijs van gemeente Alkmaar komt tussen 14.00 en 16.00

Voor wie?

De gewone bezoekers van de leerling inloop middag zijn welkom: leerlingen van het voortgezet onderwijs (de leeftijd is dan meestal circa 12 tot 17 jaar). De leerling vraagt op school toestemming en schrijft zich in. En op afspraak kunnen soms ook leerlingen meedoen vanuit het basisonderwijs.

Reserveer wel eerst een plekje op:  https://www.eventbrite.com/e/junior-iot-bus-scholen-inloop-middag-met-de-wethouder-tickets-56135249041

Wat gaan we doen?

Dit is eigenlijk een gewone leerling inloop, met een paar extra’s…

nieuwe bezoekers

Het is een gewone leerling inloop dag, dus je mag aan de slag met je gewone schoolprojecten. De nieuwkomers krijgen begeleiding in hun project, en we leggen uit hoe de dingen gaan in onze werkplaats.

Meestal betekent dit dat je als oefening eerst een trilrobot maakt, zie ook https://junioriot.nl/soldeeroefening/

Daarna ga je aan de slag met een arduino, zo leer je de eerste stappen van het programmeren. https://junioriot.nl/arduino-nano/

Voor een verdere kennismaking met de bus mag je zelf ook nog op safari. https://junioriot.nl/energie-safarie/

verder met je eigen schoolprojecten in de bus

Voor de leerlingen die al weten hoe alles werkt: jullie zijn er vandaag om aan je eigen schoolproject te werken, waarbij je onze gereedschappen van de 21e eeuw nodig hebt. Als leerling van de 21e eeuw ga je zelfstandig aan de slag, en je bent in staat de anderen te helpen in onze omgeving.

werken met de spullen in de bus

In de bus werkt iedereen samen – je helpt elkaar met electronica, arduino programmeren, 3D takenen en 3D printen. Je gebruikt zo op een veilige manier de apparatuur in de bus: soldeerapparatuur en de voorraad electronica onderdelen, laptops met ontwerp software en Arduino omgeving, de Internet of Things spullen en natuurlijk onze 3D printers. Je ontdekt vanzelf bij wie je terecht kunt met vragen – en je leert elkaar daardoor goed te helpen.

Zie ook https://junioriot.nl/inloopmiddag/

extra: de Kick-Off van Junior IOT SensorLampen

Om deze dag extra speciaal te maken hebben we vandaag ook de project-start van een nieuw project: Junior IOT SensorLampen. Let op: dit kan alleen doorgaan als de scholen hiervoor genoeg deelnemers hebben gevonden!

Zoals veel projecten in onze bus… Dit is een echte last-minute kans om aan een leuk en uitdagend project te kunnen werken. Doet jouw school ook mee? Tijdens de leerling inloop middagen kan je werken aan dit project.

Junior IOT SensorLampen

Wat?
Onderzoek naar gegevens in de stad. Je gaat, voor het eerst in Nederland, als leerling je sensoren plaatsen in de stadsverlichting. Via stadswerk072 kunnen we, uniek voor Nederland, gebruik maken van de lantarenpalen voor Sensor metingen. Zo leren we wat IOT kan betekenen in de Slimme Stad, en we helpen een discussie te starten over onze leefomgeving. Wat vind jij belangrijk en wat zou jij willen meten? Welke techniek is daar voor nodig, en hebben we dat al in onze bus?

Waar en wanneer?
Het project voer je uit in de Junior IOT bus. Je spreekt als team zelf de planning af, en de werkplaatsdagen reserveer je als team volgens het schema in de bus. De ene week kan dit een dinsdag zijn, de andere week een woensdag. Reken erop dat je 8 middagen nodig hebt, in de bus dus.

Kick-off
De kickoff is op Woensdagmiddag 27 februari, als ook Wethouder de bus bezoekt.

Wat moet je weten?
Iedereen kan aan dit project meedoen, want alle techniek vaardigheden leer je bij Junior IOT. Je hebt wel zin om als groep samen te werken!

extra: een dag Junior IOT samen met de Wethouder van Onderwijs in Alkmaar

Vandaag hebben we speciaal bezoek. Ik hoop daarom dat het een beetje drukker zal zijn, en dat jullie iets kunnen vertellen over je werk met Junior IOT. Het zou mooi zijn als de leerlingen over elk van onze projecten iets kunnen vertellen.

Je mag ook vragen stellen over onderwijs in Alkmaar, en we nemen daarvoor zoveel tijd als nodig is. Vergeten jullie niet een kopje thee of koffie te zetten voor de wethouder?

Reserveer wel eerst een plekje op:  https://www.eventbrite.com/e/junior-iot-bus-scholen-inloop-middag-met-de-wethouder-tickets-56135249041