Lees de flyer: Junior IOT Lasergame Challenge 2020 (let op, de planning in de flyer is niet actueel)
Junior IOT – een plek voor technologie in Alkmaar
Junior IOT, de nieuwe plek waar juniors enthousiast werken met moderne
technologie. We ontdekken onze eigen passie door samen te creëren, te ontwerpen
en te programmeren. De deelnemers ontwikkelen zichzelf tot vaardige en kritische juniors die zijn en haar plek weten te veroveren in de wereld van morgen!
Internet of Things, technologie, 21st century skills, Smart City
Samen met deze kennis van moderne technologie is een open en kritische blik belangrijk in onze Smart City leefomgeving van morgen. Met “Internet of Things” voegen we daar nog software, hardware en 21st century skills aan toe. In onze jaarlijkse challenges spelen we gretig deze technologieën van de 21e eeuw. De volgende begint al snel, doe je mee?
Vrijdag 13:00-16:30 -> 13 maart 2020 /
20 maart / 27 maart / 3 april / 17 april / 8 mei / 15 mei //Game-day op zondag 17 mei 2020Let op, schema is nu aangepast, zie: Corona maatregelen Junior IOTNieuw schema (updated 6/4/2020):
1. Eerste dag op 13 maart >> 2. Restart 8 mei / 3. 15 mei / 4. 29 mei / 5. 5 juni / reserve 12 juni / reserve 19 juni / eind game / (26 juni is ongeveer de laatste vrijdag op school als voorbereiding voor de zomer)Nieuwe info 30/3/2021: De corona stops zijn inmiddels verlengd tot 20/4/2021. Dit betekent dat ook een eventuele cvhallenge voor zomervakantie 2021 niet meer gaat lukken.
Dit kan je zelf ook
In 8 weken bouw jij, samen met jouw teamgenoten, jouw eigen lasergame. De moderne vaardigheden die jij je eigen maakt: engineering, 3D ontwerpen en 3D printen, electronica en solderen, Arduino en ESP32 programmeren. De 21e-eeuwse creatieve en digitale vaardigheden zitten straks bij jou ook goed op z’n plek. Zelfsturend samenwerken, uitleggen en presenteren kan je straks alsof je met deze skills geboren was!
De achtste dag van de challenge is een spannende eind-game met jouw resultaat. Dan nodig je natuurlijk ook al familie, vrienden en bekenden uit. Hoe cool is dat?!
Inschrijven: mail naar [email protected]
Durf jij ook mee te doen?
Leerlingen die zelfstandig willen of kunnen werken met technologie nodigen we uit om zich in te schrijven. Ben je dapper genoeg om met je school te overleggen?
Enkele scholen willen al meedoen: Jan Arentsz, PCC Lyceum, Murmellius, Matthieu Wiegmanschool. Daar kunnen nog meer scholen bij! We zoeken leerlingen van voortgezet onderwijs, maar ook zoeken we enkele basisscholers die deze uitdaging aan kunnen. Speciale doelgroepen in overleg!
Als school meedoen met andere Junior IOT programma’s?
Ook voor jouw school heeft Junior IOT een technologie lesprogramma. We helpen je daar graag bij. Vraag om meer info: [email protected]
Wie kan er mee doen met de Challenge?
We nodigen de leerlingen uit van verschillende scholen in Alkmaar van het voortgezet onderwijs én ook die leerlingen van het basisonderwijs die denken dat ze deze uitdaging wel aankunnen. Waar nodig overleggen we met de scholen over de lesindeling – de challenge bestaat uit technologie workshops en lessen –> het zijn échte lessen die op school ook meetellen. De leerlingen zorgen zelf dat ze gemiste school lessen in overleg weer inhalen.
De leerlingen die meedoen willen zelfstandig werken aan technologie. De leerlingen zorgen er onderling goed voor dat we allemaal positief aan het werk blijven – en we leren elkaar doe dat moet.
Leerdoelen
Leerlingen leren zelfregulatie en samenwerken. ICT-vaardigheden, computational skills. Techniek- en technologie vaardigheden. Ontdekken en onderzoeken. Er is voldoende speelruimte om de bij de leerling passende diepgang te kiezen. We werken vanuit de 21e-eeuwse vaardigheden, welke gekoppeld zijn aan de verschillende leerdoelen op school.
Geen cijfer voor school?
Veel scholen geven extra credit voor je deelname aan deze projecten. Hoe dit gaat, overleg je met je school. We houden een aanwezigheidslijst bij maar geven geen cijfers.
Tijden: 13:00 – 16:30
Elke vrijdagmiddag ben je welkom in het lab vanaf 12:30. We beginnen rond 13:00, zorg dat je er dus om 13:00 bent.
Het lab loopt door tot 16:30, en we sluiten om 17:00. Als je buiten het lab ook meehelpt met het klaarzetten en opruimen, dan mag je deze middag tellen als 4 uren schooltijd.
Het kan gebeuren dat je een keertje niet kan, dat mag in overleg met de andere deelnemers en/of je team. In overleg met de scholen kunnen we deze tijden nog een heel klein beetje aanpassen, maar dat telt dan voor iedereen.
De welkomst dag op vrijdag 13 maart
Vanwege de richtlijnen rond de corona uitbraak hebben we op de eerste dag afgesproken dat het programma wordt aangepast. De nieuwe datums zie je elders op deze pagina. We vinden het wel leuk om de foto’s van deze dag alvast met je te delen.
Mini Robot Battle
Lichtorgel Fabriek
Printplaten Circuit
Arduino Helden
Wil je ons sponsoren als bedrijf of organisatie?
We zijn ontzettend trots om samen te mogen werken met een mooi aantal sponsors. Tegelijk wordt onze bestedingsruimte wat krapper en ook de nieuwe projecten kunnen niet zonder sponsors.
Junior IOT heeft een duidelijke maatschappelijke doelstelling, en we hebben jouw steun nodig! Graag blijven we bezig met de mooie dingen die we doen, en we maken dat graag nog beter. Bovendien brengen we zelf ook graag onze technologie interesse naar andere, vaak bijzondere doelgroepen. Om dit te kunnen blijven doen is jouw support hard nodig!
Als ANBI Stichting hebben we fantastische mogelijkheden om ons te ondersteunen. We horen graag jouw interesse: [email protected]
De agenda – eerste dag op vrijdag 13 maart
Week 1. Welkom! En solderen en programmeren.
Vrijdag 13 maart, 13:00-16:30
Trilrobot, Arduino blink. Vooruitblik op het project. Hoe werken we in deze werkplaats en hoe is teamwork hiervoor belangrijk.
Week 2. De 3D printer.
Vrijdag 20 maart RESTART vrijdag 17 april, 13:00-16:30
3D tekenen en de 3D printer. We ontdekken hoe de 3D printer werkt en hoe je jouw eerste 3D ontwerp maakt. Daarna kan je zelf moeilijkere ontwerpen ontwikkelen.
Week 3. Programmeren met licht op de Arduino.
Vrijdag 27 maart Nieuwe datum, 13:00-16:30
Arduino RGB. Arduino NeoPixel. Wat is verschil tussen Arduino en ESP. Wat moeten jullie nog bouwen voor de challenge, en wat hebben wij al voor jullie ontworpen.
Wemos NeoPixel. De Adafruit library is hier al klaar voor, probeer het zelf eens? (ledstrips?)
Week 4. Vrije indeling: Electronica montage.
Vrijdag 3 april Nieuwe datum, 13:00-16:30
Het werk van week 4, 5 en 6 deel je als team samen in.
De electronica voor je apparaat soldeer je vandaag in elkaar. Vooral het Wemos brein moet nog op je apparaat gemonteerd en alle componenten moeten nog aangesloten.
(optionele extra werkdag: vrijdag 10 maart, goede vrijdag)
Week 5. Vrije indeling: Programma afmaken.
Vrijdag 17 april Nieuwe datum, 13:00-16:30
Het brein is al geprogrammeerd voor het spel. Elk team moet nog een aantal functies programmeren om de NeoPixel te bedienen, omdat er anders alleen een saai knippertje in zit.
Skip: vrijdag 24 april, Marco doet pop-up makerspace in Kroatië
Week 6. Vrije indeling: De buitenkant
Vrijdag 8 mei Nieuwe datum, 13:00-16:30
De vormgeving ontwerpen jullie in 3D en onze 3D printers gaan jullie hiermee helpen. Maar je mag ook je eigen oplossing kiezen!
Week 7. Teams maken hun ontwerp verder af.
Vrijdag 15 mei Nieuwe datum, 13:00-16:30
Teams helpen elkaar zodat we zeker weten dat iedereen aan de game mee kan doen.
Week 8. Gameday – met technologie lab voor het publiek.
Zondag 17 mei Nieuwe datum. Gameday, de plaats en de speeltijd wordt nog doorgegeven. De open inloop van zaterdag 16 mei is dan de laatste kans om nog aan je object te werken.
Op een speciale tijd en een bijzondere plaats spelen jullie de battle. Nodig al je vrienden, familie en kennissen uit! Tijdens de game tonen we de score in de controll room op ons scoreboard. De bezoekers mogen ondertussen aan de slag met dezelfde dingen welke jullie in de eerste week hebben geleerd.
Technisch: Elk apparaat geeft elke seconde een eigen update naar de centrale server, en haalt de laatste stand op. Het is belangrijk om in de aanloop naar het spel je eigen apparaten in te leren op de lokale wifi.
(zomervakantie noord-Nederland 2020 start op 4 juli)