Doe je mee? De juniors van Junior IOT hebben voor 2020 zelf een spannende challenge ontwikkeld.

Deelnemers beginnen zonder enige voorkennis, en ontwikkelen vaardigheden rond samenwerken, ontwerpen en ontwikkelen. Ze leren eerst solderen, programmeren. Daarna geven we ze de uitdaging om per team zelf de Lasergame units te bouwen. We sluiten af met een superspannende lasergame battle.

Zolang er nog plek is kan je tot half maart nog inschrijven.

Inschrijven:

Leerlingen schrijven zich in door een email te sturen aan [email protected]

Wie kan er mee doen?

We nodigen de leerlingen uit van verschillende scholen in Alkmaar van het voortgezet onderwijs én ook die leerlingen van het basisonderwijs die denken dat ze deze uitdaging wel aankunnen. We overleggen met de scholen over de lesindeling – de challenge bestaat uit technologie workshops en lessen –> het zijn échte lessen die op school ook meetellen. De leerlingen zorgen zelf dat ze gemiste school lessen zelf in overleg weer inhalen.

De leerlingen die meedoen willen zelfstandig werken aan technologie. De leerlingen zorgen er onderling voor dat we allemaal positief aan het werk blijven – en we leren elkaar doe dat moet.

Leerdoelen

Leerlingen leren zelfregulatie en samenwerken. ICT vaardigheden, computational skills. Techniek- en technologie vaardigheden. Ontdekken en onderzoeken. Er is voldoende speelruimte om de bij de leerling passende diepgang te kiezen.

Geen cijfer voor school?

Veel scholen geven extra credit voor je deelname aan deze projecten. Hoe dit gaat, overleg je met je school. We houden een aanwezigheidslijst bij maar geven geen cijfers.

Tijden: 13:00 – 16:30

Elke vrijdagmiddag ben je welkom in het lab vanaf 12:30. We beginnen rond 13:00, zorg dat je er dus om 13:00 bent.

Het lab loopt door tot 16:30, en we sluiten om 17:00. Als je buiten het lab ook mee helpt met het klaarzetten en opruimen, dan mag je deze middag tellen als 4 uren schooltijd.

Het kan gebeuren dat je een keertje niet kan, dat mag in overleg met de andere deelnemers en/of je team. In overleg met de scholen kunnen we deze tijden nog een heel klein beetje aanpassen, maar dat telt dan voor iedereen.

De agenda

Week 1. Solderen en programmeren.

Vrijdag 13 maart

Trilrobot, Arduino blink. Vooruitblik op het project. Hoe werken we in deze werkplaats en hoe is teamwork hiervoor belangrijk.

Week 2. De 3D printer.

Vrijdag 20 maart

3D tekenen en de 3D printer.

Week 3. Programmeren met licht op de Arduino.

Vrijdag 27 maart

Arduino RGB. Arduino Neopixel. Wat is verschil tussen Arduino en ESP. Wat moeten we bouwen, en wat hebben wij al voor jullie ontworpen.

Wemos Neopixel. De adafruit library is hier al klaar voor, probeer het zelf eens? (ledstrips?)

Week 4. Vrije indeling: Electronica montage.

Vrijdag 3 april

Het werk van week 4, 5 en 6 deel je als team samen in.

De electronica voor je apparaat soldeer je vandaag in elkaar. Vooral het Wemos brein moet nog op je apparaat gemonteerd en alle componenten moeten nog aangesloten.

(extra werkdag: vrijdag 10 maart, goede vrijdag)

Week 5. Vrije indeling: Programma afmaken.

Vrijdag 17 april

Het brein is al geprogrammeerd voor het spel. Elk team moet nog een aantal functies programmeren om de NeoPixel te bedienen, omdat er anders alleen een saai knippertje in zit.

Skip: vrijdag 24 april, Marco doet pop-up makerspace in Kroatië

Skip: vrijdag 1 mei, is vakantie

Week 6. Vrije indeling: De buitenkant

Vrijdag 8 mei

De vormgeving ontwerpen jullie in 3D en onze 3D printers gaan jullie hiermee helpen. Maar je mag ook je eigen oplossing kiezen!

Week 7. Teams maken hun ontwerp verder af.

Vrijdag 15 mei.

Teams helpen elkaar zodat we zeker weten dat iedereen aan de game mee kan doen.

Week 8. Gameday – met technologie lab voor het publiek.

Zondag 17 mei. De open inloop van zaterdag 16 mei is dan de laatste kans om nog aan je object te werken.

Op een speciale tijd en een bijzondere plaats spelen jullie de battle. Nodig al je vrienden, familie en kennissen uit! Tijdens de game tonen we de score in de controll room op ons scoreboard. De bezoekers mogen ondertussen aan de slag met dezelfde dingen welke jullie in de eerste week hebben geleerd.

Technisch: Elk apparaat geeft elke seconde een eigen update naar de centrale server, en haalt de laatste stand op. Het is belangrijk om in de aanloop naar het spel je eigen apparaten in te leren op de locale wifi.

(zomervakantie noord nederland 2020 start op 4 juli)