Bron: Techportal, feb. 19, 2021

ALKMAAR – 25 Leerkrachten uit het po bezochten het eerste online W&T Café op donderdag 11 februari. Op het programma stond de introductie van programma’s rond solderen en programmeren met Arduino. De reacties op de demonstraties waren positief, maar voor een aantal deelnemers had er ook wat meer tijd voor discussie en kennisuitwisseling mogen zijn.

Het W&T Café werd georganiseerd door het expertisecentrum Wetenschap & Technologie en Jet-Net&Technet. Marco van Schagen van Junior IOT verzorgde de inhoud van het programma.

Live instructie

De deelnemers konden via Teams live zien hoe Van Schagen in zijn makerspace naast HAL25 in Alkmaar lesgeeft aan leerlingen. Via een mobiele camera was er een rondleiding en konden de leerkrachten letterlijk op zijn vingers kijken hoe led-lampjes op batterijen werden gemonteerd en elektrodraadjes op printplaatjes werden gesoldeerd. “Zo makkelijk en praktisch kan W&T in de klas zijn,” hield Marco zijn toehoorders voor. “Voordat je het weet heb je een stoplicht gebouwd en leg je een technische link naarbijvoorbeeld een verhaal over verkeersveiligheid of mobiliteit.”

Op jouw basisschool

“Leuk om te zien hoe je op jouw locatie werkt met leerlingen, maar hoe doe je dat op een basisschool,” wilde een leerkracht weten. Marco vertelde over zijn manier van lesgeven, waarbij zelf doen en van je medeleerlingen uitleg krijgen het belangrijkste onderdeel zijn. Zelf ontdekken, zelf doen. Daar gaat het om. Kinderen kunnen heel veel, maar ze moeten daarvoor wel de kans krijgen.” En: “Met het juiste gereedschap is solderen niet gevaarlijk, ze snappen dat de bout heet is.”

Vervolg op 18 maart

De praktische werkwijze van Junior IOT werkte inspirerend. Deelnemers wilden graag meer zien en ter plekke werd afgesproken dat er op 18 maart weer en online W&T wordt georganiseerd. Dan kunnen leerkrachten via Teams meekijken tijdens een les van Van Schagen op een basisschool. Ook zal er dan meer ruimte zijn voor discussie en kennisuitwisseling. Binnenkort volgt meer informatie over het programma.

Deelnemers vangen prijs

Tijdens het W&T Café stelde Van Schagen verschillende vragen. Wie snel reageerde kreeg een technische beloning. Zo krijgt de Vronermeerschool uit Alkmaar voor de midden- en bovenbouw een hele dag met ‘circuits en solderen’ uit het jaarprogramma aangeboden. De Paulusburcht (Castricum) krijgt een workshop (nader te bepalen); Het Spectrum (Hoorn) een Junior IOT workshop in solderen en electronica, of TinkerCad 3D ontwerpen en 3D printen. Basisschool de Biënkorf wint een klassenset voor het solderen.

Bron: https://www.techportal.nl/eerste-online-w-t-cafe-krijgt-vervolg-op-18-maart